maç sonuçları

RoBicska

A legegyszerűbb, leghétköznapibb eszközökről a legnehezebb írni. Különösen, ha ezek csendben, hiba nélkül teszik a dolgukat, szinte természetes a használatuk, annyira letisztultak, célszerűek. Már majdnem két éve, hogy Szálkai Robi legális méretű EDC késeit szemléztük, így most már szinte muszáj ennek a késnek a bicska változatáról is megemlékezni. Különösen, hogy már legalább két éves a modell, ráadásul a horizonton felsejlik egy következő generáció, egy újabb koncepció.

Kesportal: Robicska01 - indafoto.hu

Tulajdonképpen egy egyszerű, két alaplemezes keresztzáras konstrukcióról van szó, melyre a paneleket csavarok rögzítik. Nem az első ilyen készül a világban, itthon is vannak, akik készítettek, készítenek hasonlót. Más szemszögből nézve viszont nagyon is érdekes a történet. Egyfelől ez Szálkai Robi első (nyilvánosság előtt is felvállalt) záras bicskamodellje, másfelől egy végletekig letisztult konstrukció (a hasonló elveken született fixpengés modellt veszi alapul).

Kesportal: Robicska02 - indafoto.hu

A modell sorozatnak tekinthető, ám kézműves jellegénél fogva egyedi igényeket is kielégíthet, kisebb módosításokat is tartalmazhat, így leginkább az alapmodell jellemzőit érdemes áttekinteni.

Kesportal: Robicska03 - indafoto.hu

A penge enyhén ívelt hegyű, alig valamivel jobban, mint ami a bicska zárt állapotának biztonságához szükséges (hogy a hegye ne lógjon ki a markolat síkjából, abba semmi ne akadhasson bele). A penge alapesetben 3 mm vastag acélból készült, ami szinte bármi lehet. KO13, N678, Elmax, Sleipner vagy éppen RWL-34 – a megrendelő igényei szerint. Jelen esetben a csomoros ezüstfa markolatú kés, ami nullszériás darabnak készült KO13 pengét kapott, míg a piros G10 paneles Elmaxxal készült. A pengehossz éppen legális, hiszen napi viselésre szánt darabokról van szó. A leélezés is lehet opcionális, például pengehátig vagy 3/4-ig felköszörült, a bejegyzésben szereplő mindkét példány pengehátig felköszörült verzió.

Kesportal: Robicska04a - indafoto.hu

Kesportal: Robicska04b - indafoto.hu

A penge kialakításához tartozik még a nyitás kérdésköre is. A hagyományos nyitószemölcs vagy ovális nyitófurat mellett lehetőség van a nyitóorros nyitásra is. A Böker Exskelibur óta kedvelem ezt a nyitási módot, még ha nem is a legegyszerűbb módja ez az egykezes bicskanyitásnak. Előnyei között talán két dolgot említenék: soha nincs útban a nyitószemölcs; illetve nincs furat, amibe bármi is belekenődne, amit utána macerás onnan kitisztítani. Az orros nyitással együtt jár a pengeháton a „jimping”, azaz a csúszásgátló recézés.

Kesportal: Robicska06a - indafoto.hu

Az alaplemezek rozsdaálló acélból készültek, kb. 1,5 mm vastagok. A zárnyelv ujjal működtetett részén ugyancsak található némi csúszásgátló érdesítés. A konstrukció olyan, ahogy a nagy könyvben meg van írva. A záron található egy rögzítő golyó, ami a pengét csukott pozícióban rögzíti. A nyitott pengének nyitott állapotban hagyományos támasztó csap tart ellent.

Kesportal: Robicska05 - indafoto.hu

Kesportal: Robicska06b - indafoto.hu

Az alaplemezek között, a markolat végén G10-ből, acélból vagy titánból készült távtartó található. Ebben van kialakítva az övcsipesz rögzítő csavarjának menete. Az övcsipesz a bicska jobb és bal panelje felé fordítva egyaránt rögzíthető, tehát jobb és bal oldalra egyaránt akasztható. Anyaga többnyire rozsdamentes acél, polírozva vagy szemcseszórt felülettel (esetleg titán, de nem jellemző). A markolatpaneleket a tengelycsavar, valamint oldalanként 2 kis méretű csavar rögzíti.

Kesportal: Robicska07a - indafoto.hu

Kesportal: Robicska07b - indafoto.hu

A minimál dizájnnak köszönhetően a bicska fogása a legtöbb felhasználó számára kényelmes lehet. Egy kifogást szoktam csak hallani ilyen kést birtokló éltársaktól, mely engem személy szerint nem érint: az övcsipesz mérete és formája esetleg zavarhatja a markolat stabil fogását, illetve esetenként nyomhatja a tenyeret, ujjakat.

Kesportal: Robicska08a - indafoto.hu

Kesportal: Robicska08b - indafoto.hu

A formán túl vagyunk, de mi a helyzet a funkcióval? No, azzal nincs gond. Ahogy a jól bevált fixpengés verzió, úgy a bicska is örökölte a pengeforma vágó és metsző képességét. Felépítéséből adódóan a rendeltetésszerű használat kimerül a vágásban, szúrásban és úgy általában azokban a tevékenységekben, amire historikusan kést szokás használni. Harckocsi-tengelycsavar meglazításához, betonbunkerből falon át szabaduláshoz kicsit kevés benne a kraft és az anyagvastagság. Akinek ezen utóbbi tevékenységek teszik ki napjait, az keressen másfelé.

Kesportal: Robicska09 - indafoto.hu

Reggelizni, bodzafurulyát faragni vagy a cserepes virág mellé karót készíteni untig elég ez a bicska. Egy kicsit talán az is jelzi használhatóságát, hogy nem túl gyakori vendég a használt kés piacon – pedig keresett, kelendő darab lenne. Az ára nyilván kiviteltől függően változik, hiszen az alap acéloktól a prémiumig, markolatanyagban pedig szinte a bükktől az ezeréves trópusi vasfáig szinte mindennel készült, illetve rendelhető. Az alap változatok semmivel nem drágábbak, mint egy alsó-középkategóriás (hasonló anyagokból építkező), nevesebb gyártó sorozatban készülő modelljénél. (Például kék kedvencemmel, a Benchmade 530-cal partiban van.)

Kesportal: Robicska10a - indafoto.hu

Kesportal: Robicska10b - indafoto.hu

Saját fejlövésem, hogy ha egy kés hasonlít ránézésre egy svájci bicskához (szigorúan nem késbarát szemmel), akkor az egyébként a „kés” szó hallatán tömegmészárlást és apokalipszist vizionáló egyszeri szemlélődők számára sem azonnal elutasítandó, veszélyesnek látszó dolog. Elvégre svájci bicskája mindenkinek van, de legalább hallott róla vagy látta a tévében. Ezért lett az „igazi” EDC bicskám markolata piros G10 (ami a kínai gyártásnak köszönhetően nem a megszokott, amerikai gyártású tűzoltó piros, hanem egy picit fakóbb, narancsosabb).

Kesportal: Robicska11a - indafoto.hu

Kesportal: Robicska11b - indafoto.hu

Miért igazán jó nekünk a hazai „kézműves-késműves” bicska a hasonló árkategóriájú nagyüzemivel szemben? Nos, papírforma szerint valóban ugyanazt tudja, hasonló anyagokból, ám Robi bicskáinál nem áll fenn annak veszélye, hogy esetleg otthon kell befejezni a frissen vásárolt zsebkést. Óriási előny a személyre szabhatóság is – ésszerű keretek között éppen azt kapja a vásárló, amit megálmodott magának.

Kesportal: Robicska11c - indafoto.hu

Az egyedi igényekről és a testre szabhatóságról az állításom igazolandó, alább bemutatok néhány variációt, melyek a fórum kapcsolódó szálában kerültek bemutatásra. Taktikai kinézet a taktikusoknak, szolid elegancia a gentlemanusoknak, kék a kékbarátoknak. A színeken túl a markolat textúrázása is bővíti a módosulatok számosságát.

Kesportal: Robicska12a - indafoto.hu

Kesportal: Robicska12b - indafoto.hu

Kesportal: Robicska12c - indafoto.hu

Kesportal: Robicska12d - indafoto.hu

Kesportal: Robicska12e - indafoto.hu

Kesportal: Robicska12f - indafoto.hu

Várjuk a következő (bushcraft) bicska sorozatot!

BlackWoOd

20 hozzászólás


  1. 1 layman

    Csak egy apró elírás: nyitószemölt 😉
    BTW klassz cikk, köszönjük!

  2. 2 RICO

    Nagyon jó lett. Köszi!

  3. 3 BandiBuilder

    Király. Könnyed nyálcsorgató iromány!

  4. 4 Golbat

    Kiváló írás! 🙂

  5. 5 lagen

    Jó kis írás, köszi!

  6. 6 FuTI007

    Ebben a karcsú modellben nekem igazán az igényes anyagokból épült „gentleman folderek” tetszenek leginkább, míg a veretes írás minden sorát örömmel itták a szemeim.
    Gratulálok a készítőnek és a le a kalappal az ismertető előtt.
    Az a „svájcirobicska” nagyon megtévesztő, tényleg beolvad a szelíd társaságba.

  7. 7 Switchblade

    Szimpatikus bicska az mar bizonyos. Alapos bemutato iras, kivalo fotokkal.
    Kivancsian varom a „bushcraft” valtozatot.

  8. 8 protect

    Hatalmas nagy telitalálat ez a bicska! Méretben akkora mint egy sportszelet, mégis megállja a helyét a legtöbb helyzetben.

  9. 9 Szálkai Robi

    Igazi kellemes meglepetés volt ez az írás ,köszi Blacki 🙂
    Örülök ,hogy a munkám sokak megelégedésére szolgál , remélem az elkövetkezendő modellek is hasonló népszerűségre tesznek szert , minden érintett örömére. 🙂

  10. 10 banduss

    Sziasztok, hol lehet rendelni?
    Milyen emilcímen lehet elérni Szálkai Urat?

  11. 11 Szálkai Robi

    Szia Banduss, a fórumon megtalálsz 😉

  12. 12 dimacherus

    Üdv !
    Kézreálló mindennapi használatra szánt darabok igazán remek munka 🙂
    Itt is a kevesebb több.
    Gratulálok hozzá!

  13. 13 akopasz01

    Szia!
    Nagyon tetszik! Egy pirosat én is szeretnék.
    Gratulálok!

  14. 14 Ito

    Robi!
    Szándékosan, vagy tudat alatt az övcsipesz rögzítőcsavarjának elhelyezésével csináltál a gépre egy használhatónak tűnő üvegtörőt..vagy csak az én fantáziám lendült meg? erre akár még rá is lehetne játszani..
    tudom.. nem RescueTool, de annyira adná magát az a kis csavarfej kúposítás 🙂

  15. 15 Szálkai Robi

    Még egyszer köszönöm a méltatást . szeretném megjegyezni , hogy a bicska tervezésében és a műszaki rajzokban Kis Kornél nagy segítségemre volt . Ito – szükség esetén a csavar fej valóban jó leget üvegtörőnek .

  16. 16 buxus

    Nagyon szuper a cikk…mar tobbszor is atolvastam es ezek utan sem tartom unalmasnak…a bicska pedig, nem kiralyi, hanem csaszari…kivancsi lennek, hogy nezne ki sleipner acelpengevel es skandinav leelezessel ???…koszonom szepen a jo irast es a sikeres fotokat…apropo : uj tag vagyok es ezert szeretettel udvozlok mindenkit…;)

  17. 17 KicsiJenő

    Nagyon szeretem ezt a RoBicskát, szinte mindig nálam van és a klipsz Engem nem zavar, nem nyom.
    Eddig akinek megmutattam, az nem nagyon akarta visszaadni. A klipsz helyzetének köszönhetően a kés nem lóg ki a zsebbőll és biztonságosan, mélyen ül.

  18. 18 Soltész Mátyás

    Nagyon tetszetős darabok! Én Damasteel Hakkapella pengével és fekete ébenfa markolattal álmodtam meg a sajátom. Rá is kérdezek hogy tudna-e ilyet vagy hasonlót alkotni a Mester! 🙂

  19. 19 Péter

    Kedves Robi!

    Érdeklődnék, hogy hol, hogyan lehet hozzájutni egy ilyen bicskához.

    Üdv.:Péter

  20. 20 Kniesz Jozsef

    Szia Robi.!

    Lattam a többiek is azt kerdeztek, hogy hol lehet a keseidet megvenni.?
    Ugy hogy csatlakozom … nekem egy bicskara lenne szüksegem (egy erdei bicskara) jo pengevel.! Az arat is szeretnem tudni, összehasonlitanam a Saarlandi kinalattal. Ha bevalik amit veszek a többieknek is ajanlani fogom. (itt ugyanis vannak Bushcraft-osok, vadaszok es gyüjtök is)

    Üdv. Joe

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.