maç sonuçları

Cs. M.: északi mikartás

Mi köze a könnyű nyári ingnek a zordon fjordokhoz és a skandináv pengékhez? Alapvetően nem sok. Esetleg annyi, hogy meleg tavaszi, nyári estéken a lelkes hobbista a markolattüskére feltűzendő fakorongokat, bőrgyűrűket, rézből, acélból vágott baknikat épp egy laza ingben reszelgeti. Miközben a verejtéket letörölgeti homlokáról, fel sem merül benne, hogy az inge, melyre helyes kis lyukakat égetett a sarokcsiszoló ezer szikrája, melybe az olajos kezét törölte jobb sorsra lesz érdemes, minthogy a kukában végezze.

Kesportal: Skandicarta01

A mikartát sokan szeretjük markolatanyagként. Szintetikus, tehát nem árt neki különösebben a nedvesség, a gyakori hőmérséklet változás. Jól tűri a fizikai behatásokat, nehezen sérül. Ugyan könnyen zsírosodik, koszolódik, de tisztítása is egyszerű, szappanos-körömkefés hadművelet. A mikarta egyik vitathatatlan kellemes tulajdonsága, hogy tapintása még hideg időben is meleg, kellemes – hiába, a műgyanta mellett mégiscsak valamilyen szövetből van. Mikartás késeink szinte kivétel nélkül kontúros (teljes markolattüskés) kivitelű, paneles kések. Van azonban más mód is.

Kesportal: Skandicarta02

A videomegosztókon portyázva egy későbbi Cs. M. blogbejegyzés háttéranyaga után, rábukkantam a következő, tulajdonképpen kézenfekvő és ráadásul pofon egyszerű megoldásra. Markolattüskés penge + műgyanta + némi rongy = mikartás kés. Egyszerű képlet, kipróbálva nagyjából ugyanakkora feladat, mint egy egyrészes, fából készített markolat. Vagy talán egy picit könnyebb is. Mély lyukakat furkálni, illeszteni sem kell hozzá. No, kísérletképpen kipróbáltam a látottakat, készítettem egy ilyen kést.

Egy nagyjából két éve elkezdett, szó szerint a műhelyasztalon, a fémhulladék között hánykolódó pengét és egy Wirkkala puukko jellegű késhez illeszkedő baknit építettem össze végre, melyre eredetileg valamilyen gyümölcsfa markolat került volna. Tapio bácsi továbbgondolta a skandináv kést, lett belőle deltoid profilú markolatos variáns. Folytatva a folyamatot, a fát most kiváltottam a korszerű vegyipar vívmányával.

Az elkészítés menete roppant egyszerű. Kell hozzá egy penge, mely jelen esetben egy szénacél Polar volt. Nem ússzuk meg a bakni reszelgetést sem, itt szinte nélkülözhetetlen kellék. Ezekről a lépésekről külön nem készült felvétel, mivel nem így terveztem 2 évvel ezelőtt. Nem is baj, az én bénázásom helyett ezt szakavatott mestertől lessük el inkább. Gondolok itt például a Hegyes Sándor készítette „Késkészítés” DVD-re, illetve a fórum késkészítéssel foglalkozó topikjaira.

Kesportal: Skandicarta04

Mint a képeken látható, a ragasztó kordában tartására a baknik alá került egy-egy méretes vulkán fiber alátét is. Ez praktikus segítség lesz, miközben félkézzel a ragasztót kenegetjük a szövetcsíkokra, a másik kézzel lehetőleg feszesen próbáljuk tartani a ragacsos részeket. Így legalább az oldalirányú (penge és a markolat vége felé) mozgásokkal nem kell szenvedni. Spórolhatunk egy-két ősz hajszálat és némi verbális vulgaritást.

Kesportal: Skandicarta05a

Kesportal: Skandicarta05b

Kesportal: Skandicarta06

A szükséges ragasztómennyiség nagyjából 100 gramm (a képen látható 400 grammos doboz kb. negyede elég). A felhasznált szövet fénykorában egy ing volt, melynek háta éppen elég volt a teljes markolatra. Ha valaki nem nőtt elég nagyra, akkor az vágja fel a leselejtezett ruhadarab mellrészét is, legfeljebb nem lesz rá szükség. Fontos itt is megjegyezni: elvenni lehet belőle, hozzárakni nem. Tehát ne a ragasztóval és a ronggyal próbáljunk spórolni. A latex kesztyű is kötelező kellék, kellemetlenül ragacsos munka elé nézünk. A ragasztó lehetőleg tiszta (átlátszó) legyen. Jelen esetben epoxygyantát használtam, de a poliésztergyanta is éppen olyan jó erre a célra. Minimum 30-60 perces fazékidejű alapanyag kell, ha nem akarjuk, hogy munka közben használhatatlanná váljon a ragasztó.

Kesportal: Skandicarta07a

Kesportal: Skandicarta07b

Szóval ott tartunk, hogy van egy pengénk, amire felragasztottuk a baknikat és fibert. Ragacs bekeverve, a rongycsíkok darabolva, a penge stabilan leszorítva. Két mód is van a szövetcsíkok ragasztózására. Az egyik a tapétázós módszer. Tehát a teljes csíkot végigkenjük ragasztóval, majd ezzel a végig ragacsos csíkkal próbáljuk meg körbetekerni a markolattüskét. Elméletileg jó megoldás, gyakorlatilag azonban a vége az, hogy alkarunk szőrzete és a műgyanta külön kompozitot fog képezni, melyet fájdalom nélkül csak borotvával tudunk eltávolítani. Sokkal jobb és működőképesebb megoldás, ha csak a csík végét ragasztózzuk és a tüskére tekerés közben, folyamatosan nedvesítjük, itatjuk át a szövetet. Így a csík szabad vége száraz, tiszta, könnyebb vele dolgozni, tekergetni.

Kesportal: Skandicarta08a

Kesportal: Skandicarta08b

Ha felépítettük a szükséges méretű kompozit markolatot, akkor jöhet a jól megérdemelt sör. Amíg a műgyanta térhálósodik, nyugodtan pihenhetünk kicsit. A magam részéről hagytam 24 órán keresztül állni, sokkal könnyebb úgy dolgozni a mikartával, ha rendesen kiszáradt, kikeményedett. Mivel ez egy nagyjából deltoid keresztmetszetű markolat lesz, melyet az első és a hátsó bakni formája jól körülhatárol, így nyugodtan lenagyolhattam fűrésszel a kés nyelét (egyenesek határolják, nincsenek ívek, mint a halacska formánál és a madárfej forma végnél). Mikartával leggyorsabban így lehet dolgozni. A fűrészelés után a következő lépést nyugodtan végezhetjük egy jó ráspollyal is, épp úgy, mint fa markolat esetén. Sokkal haladósabb, mint a fémreszelő vagy a csiszolópapír.

Kesportal: Skandicarta09a

Kesportal: Skandicarta09b

A maradék csiszolást a magam részéről 100-as, 120-as papírokkal végeztem el, ennél finomabbra itt nem volt szükségem illetve kézben forgatva nem láttam értelmét. Illetve annyi csalás van a dologban, hogy a baknik oldalán a karcokat 400-as csiszolópapír segítségével azért valamennyire eltüntettem, egyszer-kétszer a mikartán is végigmenve (de nem csiszoltam teljesen 400-as finomságúra).

Kesportal: Skandicarta10a

Kesportal: Skandicarta10b

Az eredmény szó szerint kézzel fogható, de a munkának itt még nincs vége. Ha már egyszer Cs. M., akkor a hátul varrott skandi tok elkészítése szinte kötelező gyakorlat volt – ASH útmutatásai szerint. Nem mellesleg így legalább ki tudtam magammal vinni a kést egy kis próbára – noha a jobb kezesnek szánt tok mindjárt az elején balul sikerült. A Wirkkala modernizáció persze kydex tokot igényelt volna, hogy teljes legyen, de akkor nem lett volna saját készítésű halfarkú skandi tokom.

Kesportal: Skandicarta11a

Kesportal: Skandicarta11b

A próba lényege leginkább abból állt, hogy a kompozit ilyen formában rögzítve bírja-e a gyűrődést illetve biztonságos-e a kés fogása. A markolatnak mocorognia nem igazán szabad, lévén mindkét oldalon acél bakni tartja kordában, illetve a tüskére elvileg teljesen rásimul. Nagy meglepetés nem ért, kivéve talán annyi, hogy ez a mikarta most éppen úgy sikerült, hogy egyáltalán nem csúszik. Ennek persze az lesz a hátulütője, hogy jobban felveszi a koszt. Hiába a gondos ragasztás, ahogy tekerés közben feszítettem, kipréseltem némi ragasztót a szövetből. További technológiai hiányosság, hogy a lapos mikartát valamilyen módon nyomás alatt kell tartani a jó eredmény érdekében (pl. préselés), ezt így feltekerve megoldani problémásabb (talán valami vákuumos technikával, vagy talán széles, megfeszített gumiszalag feltekerésével). A videón látható ragasztószalagozás annyit ér, mint halottnak a csók.

Kesportal: Skandicarta12a

Kesportal: Skandicarta12b

Szóval ha épp van kéznél egy jóképű, de feleslegessé vált, kellően nagy méretű ruhadarab, egy kis ragasztó, akkor nyugodtan ki lehet próbálni ezt a tulajdonképpen pofon egyszerű és kézenfekvő megoldást. Én a magam részéről örülök, hogy belebotlottam az ominózus videóba és nekiláttam a saját példányomnak. Ráadásul teljesen kezdőnek is könnyen sikerélmény lehet.

BlackWoOd

19 hozzászólás


  1. 1 Wlad

    Ez egy „üde színfolt” a cikkek közt ! Gratulálok !

  2. 2 julius 77

    Jó kis írás!Az ember kedvet kap a bütyköléshez!

  3. 3 hegyespenge

    Ez valami egészen zseniális ötlet! Ki fogom próbálni egyszer én is. 😀
    Préselésnek nem lenne jó egy zsinóros bandázsolással befejezni? Egy szorítónyolcassal rögzíted a zsinór végét a maszkolt penge élezetlen tövében, aztán ha nem is a legelején indítva a tekerést, nehogy bevágjon a zsinór a fiber és a rongy közé, de ahonnan már szorítható, onnan végig szorosan tekerve a zsinórt, szerintem elég jó prés-eredményt kapnál. Hm?
    Közben továbbgondolva a dolgot, ez így még elnyomná a fiber szélét. De ha előre bevágod a fibert egy ponton, hogy a zsinórt át lehessen vezetni a textiles-ragasztós részre, akkor talán ez is működhet.
    Mit gondoltok? 🙂

  4. 4 Spoon

    Te Bleki ez megint zseniális lett,ha vastag lenne a bőröm,ezt is megpróbálnám kiénekelni tőled. 🙂
    A bakni kireszelésére lenne jó valami egyszerű megoldást találni,mert azt nagyon nem szeretem csinálni 😀

  5. 5 A.S.H

    Tetszik.

  6. 6 Moti

    Nagy ötlet, nagy vagy Bleki! Én a téglatömbbe préselt házi mikarta skandifeldolgozásába gondolkodtam,de ez remek megközelítés! Remek cikk,köszi!

  7. 7 BlackWoOd

    Hegyespenge: a zsinór-bandázs nem rossz ötlet, sőt, ha elég ügyes valaki, kellően vékony zsinórból akár az egész markolatot kitekerheti magának. 🙂

    Moti: milyen az a téglatömbbe préselt mikarta? o.O
    Elképzelni nem tudom…

  8. 8 Moti

    Egymásra pakolod a textilcsíkokat jó sokat,nem csak 10mm vastagon,hanem akár 40mm-re ,és a préselt tömb közepét fúrod a tüskének.

  9. 9 Mamut75

    Ez nagyon jó.

  10. 10 BlackWoOd

    Moti, ja, hogy mikarta tégla.
    Az lesz vele a gond, hogy a vastagságával együtt nő a rétegek szétcsúszásának a veszélye, ha nem teljesen párhuzamosan nyomod lefelé (asztalos szorítóval nehéz).
    Vagy szép nagy és vastag lapot csinálsz, amiből sok tégla lesz. 🙂

  11. 11 Golbat

    Basszus, ezután KELL egyszer egy Flecktarn mintás markolatú fix is nekem… 🙂

  12. 12 Szabi

    Ez nagyon tetszik ! Szép munka Blacki !

  13. 13 A.S.H

    Egy nagy elonyet talaltam meg ennek a megoldasnak, miutan itt a tuskehez idomul a racsavart anyag, igy teljesen mindegy milyen a tuske kereszmetszete, lehet akar valtozo is,

    Egeszen pontosan arra gondoltam, hogy a rovid tuskes pengeket kenyelmesen lehet toldani, szegecselni, majd ratekerni a micartat…..

    Kell csinalnom egyet probakeppen! 😀

  14. 14 A.S.H

    Kiprobaltam, mukszik, egyszeru es gyors.

    Spoon; nincs gond a baknival, nincs is ra szukseg. 😀

  15. 15 fanny

    Ki fogom próbálni , öcsém örülni fog neki lesz. Kár , hogy nem látható a többi hozzászóló elkészült művéről foto! Vagy igen?

  16. 16 BlackWoOd

    Fanny: a fórumban kell kicsit keresgélni, de nem lehetetlen vállalkozás fotót keresni.

    Sőt, most az alkotótáborban megszületett a 2. próbálkozás, rövid tüskés, toldott megoldással, kicsit összetettebb kivitelben.
    Arról egy-két nap múlva biztos lesz kép fenn.

  17. 17 petx

    Sziasztok, régiek a hozzászólások, de egy ötlet még: zsugorcső.

    Egyáltalán nem vagyok otthon a késkészítésben csak csodálója vagyok a mestereknek, de ha a meleg levegő nem árt a kézvédőnek és a kés végén lévő lezárónak akkor szerintem simán rá lehet melegíteni és az biztosan tart!
    Utána így is úgy is lekerül róla a felesleges részekkel együtt.

    Üdv
    PETX

  18. 18 Mazs98

    Sziasztok ! Azt szeretném kérdezni hogy esetleg az ing anyag helyett lehet-e farmert használni erre.

  19. 19 SevenHorse

    Nagyon profi a cikk , és benne a tokról szóló cikk is faja .Köszi a megosztást. Szóritó bandázsnak én biztos fel csikozott bicigli belsöt használnék ki probáltam más okból nekem be vált.

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.