maç sonuçları

Remek náderek

A hazai kézművesek idén 10. alkalommal pályázhattak munkáikkal a Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara által 2001-ben alapított a „Magyar Kézműves Remek” címre. A jubileumi díjkiosztónak és kiállításnak számunkra érdekes, késes vonatkozása is van. Több készítő, köztük portálunkon aktívan jelen levő mesterek is nyújtottak be elbírálásra pályázatokat.

Kesportal: RemekNader 01

Idén a 121 pályázatból öt egészen biztosan portálunk profiljába vágott. Szántó Szabolcs (Szasza) azzal a disznótoros szettel nevezett, mellyel elnyerte a „Népművészet Ifjú Mestere” címet. Tóth Árpád (Révész Késes Műhely) hagyományos náder bicskáival szállt versenybe. Az ifjabbik Flaschner Kálmán idén vadásztőrökkel próbált szerencsét. A caklijairól, halas bicskáiról közismert Tarjányi József idén a fejes görbéit kívánta a zsűri elé tárni. Ismét nevezett Debreczeni Sándor is vadásztőrrel, vadász bicskával.

Kesportal: RemekNader 02

Munkája elismeréseként a Révész Késes Műhely náder bicskái kapták meg a „Magyar Kézműves Remek” címet. Az elismerés egyaránt szól a hagyományőrzésnek és a kiváló színvonalú terméknek. Nem utolsó sorban egyfajta iránymutató a kevésbé tájékozott vásárlók számára, ugyanis az elnyert címet ezután a mesterek használhatják díjnyertes termékeiknek a megkülönböztetésére.

Kesportal: RemekNader 03

A díjnyertes náder bicskák a hagyományos három részes markolatú, szaru és agancs paneles verziók voltak, hagyományosan, árokkal és bajusszal díszített paklikkal, illetve egyszerű rugódíszítéssel. A zsűri az öt részes markolatú változatokat túl díszesnek találta – számomra érthetetlen okból.

Kesportal: RemekNader 04a

Kesportal: RemekNader 04b

Szerencsére portálunk tagjai is jelen voltak az ünnepségen, kiváló paparazziként megörökítették a díjátadást és a kiállított bicskákat. A fotók korántsem ideális körülmények között készültek, de azért egészen jól illusztrálják a látottakat.

Kesportal: RemekNader 05

A díjazottak között volt idén is Debreczeni Sándor, aki újabb Kézműves Remek címmel lett gazdagabb. Sajnos az ő pályázatáról nem készült fotó, illetve portálunkon sem képviseli magát a mester. A most nem díjazott pályamunkák készítőit sem kell nagyon sajnálni, a korábbi években többen remekeltek már.

Kesportal: RemekNader 06

Gratulálunk a díjazottaknak és a pályázóknak! Egytől egyik kivételes munkákkal neveztek, ebben biztosak lehetünk – már ami a késes vonalat illeti! Aki teheti, a következő nagyobb késes szeánszon, a júniusi Tűzzel-vassalon mindenképp nézze meg a Révész nádereket közelebbről!

Kesportal: RemekNader 07

Köszönet kelapu és BandiBuilder éltársaknak a fotókért!

BlackWoOd

23 hozzászólás


  1. 1 Rémuszbácsi

    Ezúton is gratulálok Árpi bácsinak! Megérdemelten kapta ezt az elismerést, egyébiránt egyik kedvenc
    bicskámat is tőle vettem, egy szarunyelű középmaskarát. 🙂

  2. 2 szabi72

    Gratulálok mindkét készítőnek, le a kalappal előttük!

  3. 3 A.S.H

    Gratula, szep munka!

  4. 4 blaid

    Nem csodálkozom hogy díjazták ezeket a gyönyörűségeket.Nagy gratula!

  5. 5 tibor

    Gratulálok Árpád, természetesen feleségednek is, úgy gondolom, ő is részes a sikerben! A következő megcélzott bicskám egy náder, tegnap vehettem volna Tiszaújvárosban, de nem tettem, mert tartalékolok egy Révész náderre. 🙂

  6. 6 szerszámedző

    Gratulálok mindkét Mesternek.

  7. 7 samuelwx

    Gratulálok minden résztvevőnek, jó ilyet olvasni.

  8. 8 Mamut75

    Gratula szép munka.

  9. 9 szazso

    Gratulálok a megérdemelt elismerésekhez.

  10. 10 julius 77

    Gratulálok mindenkinek,aki nevezett…különösképpen a nyertes pályázónak!Öröm ilyen elismerésekröl olvasni!

  11. 11 kelapu

    A kiállított díjnyertes termékek megtekinthetők a Városligetben a Mezőgazdasági Múzeumban még egy hónapig. Érdemes megnézni, mert érdekes családi program lehet.

  12. 12 Moti

    Királyság,Gratulálok! Kelapu,köszönet a fotókért!

  13. 13 hajdulaszlo

    Több kép nincs? Amin az összes kése, összes pályázott műve rajta van? Legyünk büszkék rájuk

  14. 14 hajdulaszlo

    Egyébként Tarjányi Náderem is van: http://hajdulaszlo.wordpress.com/2012/03/04/kaptalantoti-piac/
    Anyám pedig halas bicskát kapott a születésnapjára: http://hajdulaszlo.wordpress.com/2012/04/26/halas-bicska/

  15. 15 kelapu

    Van még kép, de sajnos nem tudtam mind elküldeni. A pályázott nyolc darab náderből hatot kiállítanak a Mezőgazdasági Múzeumban.

  16. 16 Stryker

    Gyönyörű munkák,méltán kapták az elismerést!!
    Gratulálok mindkettejüknek !

  17. 17 bicskás

    Gratulálok Árpinak, és Debreczeni Művész Úrnak is!

  18. 18 Baba

    Kedves
    BlackWoOd!

    Szeretnék egy kis kritikával élni a cikkedet illetően. A hozzászólásom nem támadó jellegű, csak nem szeretem ha valaki úgy kezd el írni valamiről h nem tájékozódik megfelelően az adott témában.
    Az észrevételem csupán annyi lenne hogy a pályázaton való résztvevők névsorából kihagytad Nagy Zoltán Késes Népi Iparművészt aki jelen volt a pályázaton gyönyörű fejesgörbéivel. Ami számomra meglepő, hogy egy képen szerepel Szántó Sz.-al és róla említést sem teszel. Amúgy épp az általa kiállított Fejesgörbe garnitúráról beszélnek. Valamint egy olyan mestert hagytál ki a felsorolásból, aki 4 szer nyerte el azt a díjat az utobbi években. Én úgy gondolom h ez eléggé fatális hiba volt a részedről ( hangsúlyozom nem akarok senkit sem támadni, csak a véleményemet osztom meg veled).
    Ha megfogadod a tanácsomat mint újságíró kollegájét, akkor mielött írsz valamiről kellőképpen utánajársz a témának. Ahogy írtad jelen voltál a díjátadón. Akkor ebben az esetben illene körbejárni a kiállítást és megnézni hogy kinek a munkáit állítják ki. Mert ha ezt megtetted volna találkozhattál volna Nagy Zoltán munkáival.( A képeden Nagy Zoltán és Szasza épp a fejesgörbéket nézik).
    Illetve nem ártana megnézni a kiállítók névsorát, ami mindenki számára elérhető volt a díjátadón mielött nekikezdesz egy ilyen cikknek.
    Azért bátorkodtam hozzászolni a témához, mert úgy gondolom hogy méltatlan kihagyni a felsorolásból egy olyan Késes Népi Iparművészt akit a szakma és nem utolsó sorban a vásárlók is elismernek.

    Köszönettel.

    Barancsi Bálint

  19. 19 Baba

    Szeretném kijívítani a hozzászólásomat.
    Azt a részt hogy te vettél részt a kiállításon sajnos elírtam. Tudom h nem te vettél részt, hanem két éltárs.
    Így sajnos még bosszantóbb a hiba amit elkövettél, mert más információkra hagyatkozva írtad meg a cikkedet.

    Köszönettel.

  20. 20 BlackWoOd

    Kedves Bálint!

    Az észrevételt köszönöm!
    A rendezvényen nem voltam jelen. Információm a Révész késekre vonatkozólaan volt csak első kézből való, a bejegyzés _róluk_szól_! A résztvevőket a MKIK portálján is megtalálható táblázatból próbáltam összevadászni relevancia alapján, nyilván itt vétettem és maradt ki Nagy Zoltán (akit személyesen egyelőre nem ismerek – ezek szerint fotóról sem).

    My mistake, kimaradt. Elnézést kérek tőle.

    De azért egy személyes megjegyzéssel élnék: mivel vélhetőleg a mester közeli hozzátartozója vagy, egészen nyugodtan kérhettél volna korrekciót.
    (az e-mail címed, más fórumon használt nicked és az ott használt e-mail címek alapján véletlenül épp ugyanaz, melyen a mestert el lehet érni az MKIK-es táblázat adatai alapján)

    Szóval értem én, hogy téged (titeket) bosszant a hiba, de lehet ellene tenni!
    Ki lenne kompetensebb, hogy Nagy Zoltán munkáiról egy szép összefoglalót írjon, ha nem te (vagy a mester maga)! Simán fel tudok ajánlani egy önálló bejegyzést, ha előkészíted hozzá az anyagot. (Csak utánanéznem ne kelljen, mert azt nyilvánvalóan nem szoktam. 😀 )

    Úgy gondolom, ez így fair deal lenne. Te hogy látod?

    Üdvözlettel,
    BlackWoOd

    (ps.: nem vagyok újságíró. (pont) 🙂 )

  21. 21 Baba

    Kedves BlackWoOd!

    Először is köszönöm a gyors válaszodat.
    Természetesen nem titok hogy ismerem Nagy Zoltán. Részben ezért, részben pedig azért mert szakmámat tekintve újságíró vagyok éreztem kötelességemnek írni neked pár sort ezzel kapcsolatosan. Nem kritikaként szántam, hanem azért hogy a jövőben akár vele akár mással ne forduljon elő ilyen. Én úgy gondoltam ,hittem hogy a bejegyzésem automatikus korrekciót von maga után.
    Nem azzal volt a probléma hogy nincs önálló begyejzés róla, csupán csak annyi hogy nem láttam feltüntetve a nevét a kiállítók között. Bejegyzésemmel csupán annyit szerettem volna elérni hogy javítsd ki hibát és mindenkinek a neve kerüljön fel a kiállítók közé. Én úgy gondolom hogy ez így lenne fair. 🙂

    Köszönettel,

    Barancsi Bálint

  22. 22 csulak

    Gyonyoruek ezek a bicskak, talan ezert is feledtem el olyan hamar a svajci bicskat, mikor az elos magyar bicskat meglattam.

  23. 23 Cobra

    Nekem egy Pető maskarám van és maximálisan elégedett vagyok .Gratulálok Révész úr unokájának mielőbb felkeresem.

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.