maç sonuçları

Disznótor, pálinka, bárd

Az átlagember manapság a sertéssel leginkább a hentespultban találkozik, legtöbbször feldolgozott formában, konyhakészen. János barátunk úgy gondolta, megosztja velünk legutóbbi háztáji disznóvágásának enyhén pálinkagőzös részleteit. Természetesen a beszámolóban hangsúlyt kapnak a használt „vasak”, ha már egyszer Késportál…

Kesportal: Disznotor Husos Abra

Üdv Éltársak!
Korábban készítettem egy hentesbárdot, melyet eddig nem volt alkalmam kipróbálni. Itt a tél, itt vannak az ünnepek, kezdetét vette a disznóvágás-szezon, így végre méltó feladat elé állíthattam korábbi munkámat. Természetesen nem minden feladatot bíztam a bárdra, jól bevált késeimet is picit megdolgoztattam. Azt gondolom, többeket érdekelhet, hogy hogyan is zajlik egy háztáji disznótor, ezért a feleségem kezébe nyomtam a fényképezőgépet, dokumentálja az eseményeket és a munkafolyamatokat. Én maradtam az éllel rendelkező eszközöknél, no meg a böllér munkájánál. Hogy ne kanyarodjak el túlságosan a kések vonalától, először is bemutatom, hogy én milyen készségekkel „vágok” neki a munkának.

Kesportal: Disznotor PC160408

Balról jobbra haladva az első egy szalonnázó bicska, szigorúan étkezésre. Két íves, más néven skandináv csontozó. Az egyik egy Icel Proflex (50CrMoV15 acélból), a másik egy Eikaso Solingen. Az íves formát jobban kedvelem mint az egyenes csontozókét. Az Icel-t csak húsfeldolgozásra, a Eikaso-t a durvább csontozós feladatokra használom, így „spórolok” az élezéssel, ráadásul az egyik késnek mindig tipp-topp az éle. A következő szerszám a kaparó kés. Ehhez a művelethez jó bármilyen (nem recés), nem túl éles kés. Ezt a Tramontinát azért szeretem, mert aránylag széles, így kényelmes, mikor a pengét fogva használom. Egy kerámia fenőrúd ugyan nem kés, ám elengedhetetlen a folyamatos munkához, élkarbantartáshoz.

Kesportal: Disznotor PC160409

Kesportal: Disznotor PC160410

Kötelező darab még a hentesbárd, melyet „Hardox 600” jelű acélból készítettem. Anyaga 8 mm vastag, a leélezését 40-45° környékére sikerült belőni. Textilbakelit markolatpaneleket tettem rá, így nem árt neki a vér, a só, a meleg. Bírja a munkát és könnyen tisztítható.

Kesportal: Disznotor P9290201

Kesportal: Disznotor P9290206

A késekről nagy vonalakban ennyit, kezdődjék a munka. Persze csak az áldomás után, melyet a reggeli csípős hideg ellen és a disznó emlékére elfogyasztottunk. Hárman vágtunk bele, sógorom, az ő komája és jómagam – no meg a lányok. Az áldozat egy 250 kg-os göbe, ő fog az asztalra kerülni az ünnepek alatt. Sokkolás és kivéreztetés után, mi pörzsöléssel tisztítjuk meg a disznót, két fázisban. Lemosás után egy „nagyoló” pörzsölés a szőrzet eltávolítására, majd ismételt mosás következik. Még a földön a lábakat koromfeketére pörzsöljük, majd beáztatjuk, és hófehérre mossuk, kaparjuk késekkel. Az általam használt Tramontina már sokszorosan megdolgozott az áráért. Hiába olcsó kés, remekül végzi (ezt) a feladatát.

Kesportal: Disznotor PC170013

Ezután rémfára akasztjuk a disznót. Első lépésként a fej levétele következik. Jómagam és Tódor „barátom” már izgatottan várjuk az első munkafolyamatot és az első falatokat.

Kesportal: Disznotor PC170017

Kesportal: Disznotor PC170033

Kesportal: Disznotor PC170119

A fej előkészítése az első komolyabb hentes feladat, itt kapja a bárd is a legkomolyabb igénybevételt. A fej bontásának mozzanatait külön nem részletezem, de azért jól látszik, milyen kemény csontot kell leküzdenie a szerszámnak. Az orra, füle megy a kocsonyába való közé, a velőből pedig egy remek vesevelő pörkölt készül majd. A munka során a kalapács használatát a szükség diktálja – helyenként 4 ujjnyi csontot kell kettéválasztani.

Kesportal: Disznotor PC170057

Miközben a fejjel foglalatoskodtam, sógorék megpucolták a disznót. Elég jól állunk, ideje tenni ellene. Egészségünkre!

Kesportal: Disznotor PC170052

A bélontás nem túl gyomorbarát művelete, majd a szétbontás következik (orjára), aztán szép lassan beköltözünk a hastok mellé, hogy „konyhakész” állapotra bontsuk a két fél disznót.

Kesportal: Disznotor PC170073

Végre kész a reggeli is, igazi fejedelmi lakoma. Friss, fokhagymás sült máj, pulykakolbász (hiszen a disznó még nincs olyan állapotban) és sült hasnyálmirigy.

Kesportal: Disznotor PC170086

Húsok a sózóban, töpörtyű az üstben, jöhet a kolbásznak való bekeverése, bélbe töltése!

Kesportal: Disznotor PC170111

Kesportal: Disznotor PC170115

Kesportal: Disznotor PC170109

Kesportal: Disznotor PC170114

Az utolsó munkafolyamatok, a hurka, svárkli, disznósajt töltése, főzése (abálása), no meg a töpörtyűnyomás.

Kesportal: Disznotor PC170129

Kesportal: Disznotor PC170132

Kesportal: Disznotor PC170128

Kesportal: Disznotor PC170125

A nap utolsó pillanatai. Kellemesen elfáradva, jóllakva beszélgetünk az üstház mellett, mikor is végre (4 óra főzés után) felbukkan a disznósajt is a színen. Mára végeztünk!

Kesportal: Disznotor PC170134

Nos nagyjából így zajlik nálunk egy családi disznóvágás. A bárd nem okozott csalódást. Bár a Hardox 600 nem szuperacél, így a használat meglátszik az élén. A pár kihajlás és egy nagyobb csorba elszenvedését később orvosolni kell. Összehasonlítási alapom csak egy laprugó bárd lehet, ami hasonló hibákkal zár egy ilyen végigdolgozott napot. Egy a lényeg, teszi a dolgát, a fogása jó, és nem sajnálom kalapáccsal kombinálva használni (melynek nyomait elég nehéz nem észrevenni).

Kesportal: Disznotor PC180136

Kesportal: Disznotor PC180137

Képek és szöveg: Wlad24

21 hozzászólás


  1. 1 Greg

    Fantasztikus hangulatú képek, feltörő kedves emlékek, fokozott epetermelés. Köszönöm Wlad!

  2. 2 igory

    Nagyon jó kis cikk. Jó hagulta van.
    Már nagyon várom a január végét, megyek desnyó vágásra rokonokhoz. Ketőt vágunk. Lehet újból villognom a késeimmel.

  3. 3 Ponti

    Ez de jó cikk!!! 🙂 🙂
    Múlt héten vágtunk mi is egyet, még a torkomban érzem az újbani megfázás ízét… (én voltam a sofőr, nem volt védőital:D).

  4. 4 SimsonKing

    Szia!!! Vigyázzál a bárdon való kalapácsolását! Használj bárd helyett fejszét!
    Azért kell vigyázni, mert eltörhet a nyele. Nálunk 2-3 szor foldult elő, és azóta fejszét használunk.

  5. 5 Szabi

    Fincsi !

  6. 6 BootKnife

    Szinte fizikai kínokat okozott így ebéd előtt olvasni ezt a remek kis beszámolót, köszönjük még egyszer!

    Sajnos már nagyon régen nem volt alkalmam részt venni disznóvágáson, így most legalább egy kicsit nosztalgiázhattam!

    Üdv!

  7. 7 Wlad24

    Blackwood ! Remek cikket faragtál a beszámolómból ! Le a kalappal !
    Az uraknak meg köszönöm a kommenteket !

    Simsonking – ha megnézed, a bárd markolat paneles kialakítású. Nem hinném hogy eltörne.
    Esetleg markolattüskés kialakításnál fordulhat elő a törés szerintem….

  8. 8 SimsonKing

    Ja igen! Nekünk 4 féle bárdunk van, mindegyik markolat tücskés. Ja még hozzá nálunk pisztollyal szoktunk elkábítani a disznót, nem pedig sokkolóval. Elmondom pár titkot…
    1. a sokkoló nem kábít, csak bénít, úgyhogy a disznó észnél van a leszúrásig, a kábítópisztoly csak elkábít.
    2. Pisztollyal ízletesebb lesz a hús, mert nem termel annyi ideget. A sokkolónál pedig sajnos fájdalom mellett termel az ideget, és furcsább lesz a húsnak az íze.

    Régen a disznóvágásoknál taglós kalapáccsal szokták elkábítani. 🙂

    Remélem segítettem valahogy a késes népnek!

  9. 9 moti

    Hangulatos cikk,köszi érte. Eszem egy kis szalonnát azt hiszem. 😀

  10. 10 moti

    Ettem is!:D

  11. 11 tibor

    Nagyon hangulatos a leírás, lényegében otthon mi is ezeket a sorrendeket tartjuk. Ami nálunk nem így van, az, hogy mi a földön bontunk, nem ilyen rémfán. A pörzsölés, pálinkázás is hasonló, a termékek is. Hurkából mi rizses-húsosat csinálunk (a húsok, fej, belsőségek abalében főnek), véres nincs, de hasonlóan abáljuk, a sajtot kb 1 óráig szoktuk főzni. A töpörtyűt nem szoktuk ennyire kipréselni, pedig nem rossz ez így. A késeket mostanában én szoktam fenegetni.
    Egészségetekre a sok finomságot!

  12. 12 Wlad24

    Simsonking ! Ahány ház annyi szokás….
    Mi is végig haladtunk, a vágás evolúcióján:
    -kezdetben 3-4-en letepertük a disznót és szúrás (igazi kaland)
    -aztán lőttük…itt is ki kell cibálni a disznót, és egy helyben tartani (volt hogy besült a patron, gyors csere, kapkodás…nem részletezem)
    -aztán ajánlották ezt a fajta sokkolót..lényegében egy 2 ágú villa, törpefeszültséggel..bekapcsolt állapotában is szabad kézzel bármikor ráfogok a tüskékre. Lényeg, a disznó tarkójába szúrva „rövidre zárja” a gerincoszlopot…
    Ezzel az eszközzel besétálok az ólba (akármekkora disznóhoz), tarkón szúrom a „nyugodt” állatot, az eldől mint a rohadt nád, és onnan kezdve azt csinálok vele amit akarok…egyedül !
    (a hús ízében, én nem éreztem még soha különbséget)

  13. 13 mek

    nyammmm ….

  14. 14 Filly

    Nagyon jó írás, gratula! Picit ugyan hiányoltam a sült vért a reggeliből… 🙂 (Meg mi se szoktuk kinyomni a töpörtőt.)

  15. 15 sentinel

    Gratulálok a cikkhez és a disznóvágáshoz !
    Felénk is hasonló a menete. A rémfa négylábú. Töpörtyűt nem nyomkodjuk .. de a vége ugyanez. 🙂
    Hangulatos képekkel egy nagyon jó kis cikk lett belőle.
    Köszönöm. 🙂

  16. 16 beny66

    Nagyon jó írás és hangulatosak a képek,ügyesek vagytok. :kalapemel: A kalapács nyelét használod tömőfának a darálóhoz? Ha z orr levágása után a fejet a tarkóra fekteted az orr felől két csapással szét tudod választani a koponyát kalapács nélkül.

  17. 17 Zelei K Andor

    Elbújhat mellette az összes bioorganikus reformkonyha szójababcsírás algasalátája! 🙂

    Bárd kalapálása: szilánkok pattanhatnak le a végéből, ami a kezedbe mehet, vagy rossz esetben a húsba, amit nem veszel észre, csak majd a kolbászkóstoló. Nem disznóvágási tapasztalat, itthon velőscsontot törtem, de a lényeg ugyanaz.

  18. 18 Tóthbandi

    Kellemes jó hangulatú írás, tetszett! Plussz, jó, hogy őrizzük a hagyományokat (olvashattuk, mennyiünkben ébresztett kellemes emlékeket)! A bárd kalapálását én is mellőzöm. Az én bárdom éle ives, így kisebb felületen koncentrálódik az erő, szerintem hatékonyabb. A gerincet mi kézi csontfűrésszel vágjuk. Persze a végeredmény a fontos: a sok finom falat és a kellemes hangulat. A mondás szerint meg „ahány ház, annyi szokás”! Gratulálok!

  19. 19 ezerocsi

    Nagyon átjött a hangulat, gratulálok!
    Hétvégén én is részt veszek egy „ilyen” rendezvényen. Vater a böllér és még tartjuk a régi tematikát (késsel szúrás-vérfogás, szintén pörzsölés, aztán rönkfa, kettévág, fej le, aztán megy be az asztalra, bontás, kolbász/ hurka/ disznósajt és természetesen párhuzamosan a jó kis töpörtyű) Éljenek a vidéki ízek! 🙂

  20. 20 Szajmi

    Nagyon jó a cikk! Gyermekkorom boldog és gondtalan éveit idézi fel bennem… 🙂

  21. 21 Kalmi

    Az én bárdom (apósomtól örököltem kb 30 éves) vonat-féderlapból készült. Az aztán verheted észre se veszi. A lábujjak közét próbáljátok rachel (krumplis) zsákkal megtisztítani. Egy ember lefogja a lábat, másik tisztítja.

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.