maç sonuçları

Medve a Mecsekben

A korábbi Szabó Zé késről szóló bejegyzésnek meglett az eredménye. Dallos János éltársunk a fórumban megosztotta velünk élményét, melyet a Grizzly névre keresztelt vasával szerzett, ami ugyancsak Zoltán munkája. Olvassátok szeretettel Wlad24 beszámolóját, vagyis lássuk a medvét!

Kesportal: Grizzly01

Üdv Éltársak!
Végre sikerült egy kis időt szánnom arra, hogy kijussak a természetbe és leteszteljek „élesben” is egy Szabó Zé által készített vasat!

Kesportal: Grizzly02

A kés, melyről szó van 270 mm hosszú, a penge 150 mm-t tesz ki. A pengeháton az anyag 5 mm vastag, a penge legnagyobb szélessége 46 mm. Nem kicsi vas, tömege valamivel több, mint 30 dkg. A pengét Zé laprugóból kovácsolta. Ha jól tudom az egyik első saját kovácsolású és hőkezelésű kése. Élezése úgy nézem, konvex, melyre vékony (kb. 1 mm széles) élszalag került. A markolat platán, szegecselve, ragasztva.

Kesportal: Grizzly03

Szabó Zolit, gondolom sokatoknak nem kell bemutatnom. Kb. egy éve regisztrált fel a portálra, azóta folyamatosan „elkápráztat” minket egyedi formájú, kivitelezésű és díszítésű késeivel. Mióta felkeveredett a portálra, nyomon követem munkásságát itt és a blogján is. Úgy tapasztalom, hogy ezzel a késsel indult el a „Zé stílus”. Jellemző késeire az enyhén domború helyű pengekialakítás, a markáns choil, illetve a markolaton kialakított különböző szögű „lapolások”. Ezek már-már egyedi jellemzői Zé késeinek, szerintem igen jó irányba halad velük.

Kesportal: Grizzly04

A Grizzly nekem már első bemutatásakor megtetszett, így rögtön tettem is egy ajánlatot Zolinak. Ez a „majd visszatérünk rá” szintre lépett, mikor is pár hónap múlva egy eladásom kapcsán, Zé cserealapként a Mackót dobta fel. Kapva kaptam az alkalmon, így került hozzám a Grizzly. A késnek nem volt tokja, ezért gondoltam, elkészítem hozzá életem első késtokját.

Kesportal: Grizzly05

A múltról ennyit, lássuk a jelent. A teszt egy egyszerű „tábori” nap munkáltainak megoldása volt. A kést még otthon, kerámián borotvára fentem, mielőtt másnap reggel elindultam volna a Kárászi pincénkhez. Első feladatként egy meleg kávét szerettem volna elfogyasztani. Indulásnak egy kis gyújtós hasogatással kezdtem (száraz akác). A hasogatással könnyen megbirkózott. Csak az első hasításnál használtam ütőfát, a többi ütést már csak a késsel végeztem. Könnyen, különösebb erőkifejtés nélkül dolgoztam. Az 5 mm vastag penge és annak tömege tette a dolgát.

A tüzelő kész volt, így faragtam pár tollaságat, a begyújtást elősegítendő. Mivel még élesben nem használtam a kést, itt is el kellett találni a megfelelő szöget, hogy „ideális” tollaságat készítsek.
A kés ennél a műveletnél nekem kicsit nagynak bizonyult. Ezt a műveletet eddig kisebb késekkel oldottam meg (Mora, Buck). Mivel sikerült készítenem vele pár nekem megfelelő gyújtósnak valót is, itt már csak a rutintalanságomat lehet okolni, nem a kést.

Kesportal: Grizzly06

A szikravetőt nem tudtam vele úgy indítani, ahogy szerettem volna, még szoknom kell a kést. Talán az anyaga sem a legmegfelelőbb erre a célra, így a tampon erejét hívtam segítségül. Így már elsőre sikerült a tűzvarázslat.

Kesportal: Grizzly07a

Kesportal: Grizzly07b

Összedobtam a „kávéfőzőt” és kicsit gyönyörködtem a fagyos, ködös téli panorámában, amíg felforrt a víz.

Kesportal: Grizzly08a

Kesportal: Grizzly08b

Kávézás közben eszembe jutott, hogy szüretkor felfedeztem egy darázsfészket a löszös domboldalban, most eljött a likvidáció ideje…. Ássunk egy kicsit! Nem épp egy késpróbáló feladat, de megoldotta. Kicsit meglepődtem az apró lyuk mögött rejlő emberfej nagyságú fészken, de szerencsére a „kis” huncutok már szundítottak. Remélem jövőre messzebb vernek tanyát a pincétől (főleg, hogy a feleségem allergiás rájuk). Így utólag visszagondolva, talán ez vette ki a legjobban a kés élét. Áshattam volna mondjuk bottal is, de hát ugye kést teszteltem, vagy mi.

Kesportal: Grizzly09

Mikor lent végeztem, elindultam egy kis favágásra. Először az ütőfának valót akác surjánt vágtam ki. A „maci” szépen teljesített! A markolat fogása kellemes (vékony kesztyűben), jól lehetett irányítani a kést. A markolatot teljes hosszában fogtam, de ha a „madárfejes” fogást alkalmaztam volna, valószínű kicsit előbb végzek. Mindegy, így sem volt megerőltető.

Mikor megvolt az ütőfa, kerestem egy nagyobbacska akácot (kb. 10cm) és nekiestem. Kellemesen haladtam vele, hamar „dőlt a fa”. Egy gyenge pillanatomban elkezdtem a maradék csonkról lefeszegetni a törzsét. A vas a feszegetést is jól bírta, ezt sikerült összehoznom:

Kesportal: Grizzly10a

Kesportal: Grizzly10b

A munka végeztével az él már nem borotvált, de a papírt még elég jól szelte. A feszítéstől az él úgy 1 cm hosszan minimálisan kihajlott, de ennek ellenére még bőven a használható kategóriában maradt. Azt kell mondjam, kellemesen csalódtam a késben. Volt már olyan laprugóból kovácsolt késem, ami a „sufnituningos” hőkezelés miatt bozótvágás közben elrepedt. A fogása jó volt a markolatnak, nem éreztem kényelmetlennek, bár számomra egy kicsit hosszabb jobb lett volna. Markolatzsinórral biztonságosnak éreztem munka közben. A széles pengével „félelemérzet” nélkül mertem feszegetni. Hátránya nálam csak a szikravetőnél jelentkezett, oda jobb egy keskenyebb penge. Az él állapota a munka után (tolómérő mellé fogva, a kihajlás):

Kesportal: Grizzly11a

Kesportal: Grizzly11b

Otthon tüzetesebben átvizsgáltam az élet és nagy meglepetésemre, a kihajtáson kívül, semmi nyomát nem tapasztaltam sérülésnek, még csak „becsillanást” sem fedeztem fel rajta. Összességében egy nagyon jó túrakést alkotott Zé. Biztos, hogy jön velem a következő túráimra, egy kis ügyessel párban ideális szerszám.

Képek és szöveg: Wlad24.

19 hozzászólás


  1. 1 Szabó Zé

    Hát ez jó kis „iromány ” lett! Köszi Wlad, most egy kicsit irigykedek…de tudom, hogy Nálad jó kezekben van ez a Maci! Használd egészséggel!

    Üdv Zé

  2. 2 Vaszilij

    Jó cikk, a tokhoz meg külön is gratulálok!

  3. 3 chaos1969

    „A szikravetőt nem tudtam vele úgy indítani, ahogy szerettem volna, még szoknom kell a kést.”

    Mivel szikrát tudtál „kaparni”, csak nem elég nagyot, így nem a penge anyagával, vagy annak keménységével van gond, vagy Veled.
    Ezt a problémát a prototípus Farkasfognál Hegyespenge és én is tapasztaltuk.
    Sajnos a penge kialakításban van a probléma gyökere.
    Ugyan jól néz ki, a kovácsolt rusztikus oldalfelület a pengén, de sajnos a kaparóél egyik oldala így nem megfelelő, és amíg nem lesz a kés fokához hasonlóan „sík”, addig nem is lesz jobb teljesítményű a szikravetés….mert az egyik oldalról egyenetlen kaparóél, nem tud „belekapaszkodni” a szikravető anyagába.

  4. 4 Rémuszbácsi

    Jó kés, jó cikk, jó képek! 🙂 Köszönjük a beszámolót, nagyon élveztem.

  5. 5 gabe

    Jó cikk! Nem vagyok a rugóacél híve,de a kés formája tökéletes.

  6. 6 Zsombor

    Jó kis beszámoló! Régóta figyelemmel kisérem Zé Barátunk alkotásait, különleges egyedi stílusa van, a cikk pedig jól tükrözi munkájának értékét.

  7. 7 Wlad24

    Köszönöm a hozzászólásokat !
    Jól esik itt látni a kis irományomat…..no meg Zé-nek is köszönöm a kést !
    Eltalált darab, annyi szent…

  8. 8 grószfater

    Nagyon rendben van minden, (írás, képek és a kés is tetszik) de mi a baj a rugóval?

  9. 9 grószfater

    Csak azért érdekel a rugó, mivel nemrég tettem szert egy Trabi laprugóra, amiből egy bozótvágót szándékozom „elkövetni”. A maradékból meg valami hasonlót.

  10. 10 gabe

    Igazából nagy gáz nincs a rugóval, csak nekem nem tartozik a kedvenceim közé. A korrózióra érzékeny és néha kihajlik az él, bár az utóbbi problémát valószínű, hogy megfelelő hőkezeléssel orvosolni lehet. Egy ismerősömnek Zsolt gyártott egy Trucker replikát rugóból és eddig hibátlanul működik(kb 2 éve)

  11. 11 grószfater

    Köszi az infót gabe!

  12. 12 degu

    Nagyon tetszenek a keseid, a blogod is jo, rendszeresen csorgatom ott a nyalam 🙂
    …a mozaikszegecseid is megernenek egy cikket 🙂
    Gartaula es igy tovabb!

  13. 13 Zelei K. Andor

    “A szikravetőt nem tudtam vele úgy indítani, ahogy szerettem volna, még szoknom kell a kést.”

    Nemrégen beszereztem egy Bear Grylls kést, a hátán kb. 15 mm-re síkra (sőt kicsit sorjásra) van köszörülve, pont szikravetési célra. Én sem tudok akár csak kicsit lekerekített éllel szikrát vetni, annak határozott szögben kell álni – de akkor akár 55 HRC is lehet az acél.

  14. 14 Wlad24

    Andor !
    Kösz a tippet, de a kaparóél „fogalmával” tisztában vagyok 😉

  15. 15 Zelei K. Andor

    Hello Wlad24,

    Bocsi, ha kioktatósra sikeredett, nekem felfedezés volt… 🙂

  16. 16 Capakka

    Már csak az akácerdők barátai maradtak vígasztalanok !

  17. 17 Wlad

    Olyannyira barátja vagyok ennek az akác erdőnek, hogy a földhivatalban a „nevemre irattam” 😉

  18. 18 CsTamas

    Olyan kérdésem lenne, hogy meg lehet e rendelni ezt a kést valahogyan?
    vagy csak egyszeri custom-ról van szó.

    Választ előre is kösznöm.
    Üdv: Tamás

  19. 19 Szajmi

    Nagyon tetszett a cikk, a tamponos-tűzgyújtós rész egyszerűen fogva tart… 🙂

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.