maç sonuçları

Le Goff és a bicska

Nagy „Le Goff” Csaba kovácsolt munkáival, fixpengés késeivel már bizonyított – szép elismerés, hogy bőven a legfiatalabbként már föl is vették a Magyar Késmíves Céhbe. Nemrég említette, hogy a télen bicskatéren is szeretne ügyködni – jó alkalom tehát, hogy idevágó életművét, azaz az egyetlen, egyes számot viselő darabot bemutassam.

Kesportal: IMG 9144

Igen, jól értitek és jól látjátok: eddig ez az egy készült, már több, mint két éve, és ez Csaba legelső bicskája is. Hoppá, nem rossz kezdet. (Sokan kérdezik: Le Goff [ejtsd: lö goff] a kelta eredetű breton nyelven kovácsot jelent.)

Kesportal: IMG 9184

A pontosság kedvéért persze tegyük hozzá, hogy létezik egy prototípus, az alábbi képen látható #0 is, amelyet történelmi darabként, a piac kizárásával magának tartott meg, de amelynek elkészültét a Késportál fórumán dokumentálta.

Kesportal: #0

A második, azaz az enyém, amely az egyes számot viseli, gyakorlatilag ugyanilyen. A penge csapágyacél, a platinák (oldallemezek) kilapított zuhanycsőből készültek, a fa mahagóni. Mindkettő teli baknis („de minél hamarabb domborítottat akarok alkalmazni”).

Kesportal: IMG 9190

A kidolgozás precíz és finom, a magam részéről csupán egy hosszabb és szélesebb (azaz praktikusabb és szebb) körömvájatot, illetve némiképp „kétmenetes” nyitás-zárást (amikor úgy félúton, derékszög körül egy kicsit enyhül a rugó nyomása) képzelnék még hozzá.

Kesportal: IMG 9224

Csaba minden bicskát sorszámozni fog, típustól függetlenül, időrendi sorrendben, azaz a számozás nem kezdődik majd újra minden újabb formánál. Jópofa ötlet, hogy a sorszámot a tengely mellé, a jobb oldali platina belső oldalába üti – mondjuk ezt lefényképezni már nem volt túl mókás dolog, és a láthatóságot csak némi utólagos trükközés árán sikerült úgy-ahogy megvalósítani.

Kesportal: IMG 9172

Szép nagydarab bicska: pengehossza 93, teljes hossza pedig 215 mm. Méreteit és formáját illetően rendszertanilag a nagyráchoz (széles szalonnázó) áll a legközelebb. Íme egy összehasonlító kép, rajta egy Révész-féle kisszalonnázóval. (Klikkel nagyítható).

Kesportal: IMG 9240

Végül pedig nyilatkozzon a bicskakészítéssel kapcsolatos tapasztalatairól az illetékes maga:

– Ez más világ, mint a fix kések készítése. Ott el lehet térni a tervtől, ha esetleg elrontottunk valamit, de a bicskáknál ez teljesen másképp van. Pár tized miliméter is sokat befolyásol a dolgokon. Egy példa: csukott helyzetben beállítottuk a bicskát, hogy a hegye bent legyen. Később a pengetőnek azt a részét, ami zárásnál a rugónak támaszkodik átcsiszoljuk egy finomabb szalaggal, és máris bentebb-kintebb bújik a penge, mint kellene. Az ilyeneket összeszegecselés előtt mindenképpen ellenőrizni és korrigálni kell. Ugyanilyen baki, ha a rugót picit rövidebre készítjük, így a penge hátraáll, ezt már macerásabb javítani. A másik, amire érdemes (ajánlott) odafigyelni, az a fúrás. Minden passzol összerakásnál, csak az egyik furat félrement vagy éppen nem merőleges, ezért nehéz az összeállítás és ha nagy nehezen sikerül, akkor se nyugodhatunk, mert csálé lesz. Legrosszab esetben a markolatanyagot is tönkretehetjük a túlságosan feszülő szegeccsel. A legnehezebb része mégis a tervezés, hogy olyan legyen a járása, amilyen kell. Ennek rengeteg apró fortélya van, amiből én is csak párat tudok még. Ezen trükkök elsajátítása csak egyféleképpen lehetséges: gyakorolni, próbálgatni kell. Egy részét el is tudják magyarázni, de sok dologra neked kell rájönnöd, tanulva a hibákból.

Kesportal: IMG 9110

Jómagam pedig sokunk nevében, felelősségem teljes tudatában merem kijelenteni, hogy kedves Le Goff, drága Csaba, csak így tovább – de egy kissé gyóóórsabbaaaan, hééé!

Rózsa Edvárd

Képek: a szerző és Le Goff (#0)

18 hozzászólás


  1. 1 PATT

    Profi fényképek, mehetnek egyből a nagy Le Goff bicska prospektus első lapjára.

  2. 2 tamasla

    Nagyon klassz ez a bicska. Ez a forma a kedvencem.
    Csabi munkája előtt le a kalappal. Még sok ilyet szeretnénk itt látni.

  3. 3 theraphosa

    Szép, precíz munka. Egy észrevételem lenne, nem túl kicsi a nyitóvájat?

  4. 4 taro

    Gratulálok! Nagyon jó!

  5. 5 edrose

    @theraphosa: de igen, írom is a cikkben, hogy körömvájatból nagyobb, szélesebb kellene.

  6. 6 KalAndor

    Nagggyon tökéletes!…egy keskenyebb pengés szalonnázó árban mit kóstálna?…:-)

  7. 7 szerszámedző

    Szép munka , gratulálok,később biztosan fogsz reszelni felsőzárasat is.

  8. 8 kantaro

    Ráadásul földim !
    El sem hiszitek hogy ebben a városban milyen nagy szó az ha valakire büszkék lehetünk a tehetsége miatt.

  9. 9 hegyespenge

    Egy dolog a tehetség, de Csabának megvan a kellő kitartása és a szépérzéke is az ilyen munkákhoz. És még csak most kezdi igazából csinálni… 🙂

  10. 10 blaid

    A sorszám ötlete az nagyon tetszett.A bicska egyébként szép!

  11. 11 Filly

    Gyönyörű! 🙂 (Azért a számot kerestem egy darabig… :D)

  12. 12 révészbicska

    Ügyes vagy, szépen megcsináltad. Valóban nem könnyű a furatot elhelyezni a pengén úgy, hogy kinyitva és becsukva egyformán álljon a rugója. A csiszolandó helyre egy picit rá kell hagyni és óvatosan csiszolni, így általában sikerül. Azt is jól el kell találni, hogy a rugó mennyire emelkedjen ki a penge hátsó ívén nyitáskor, ill záráskor, ezzel is lehet állítani a pattogósságán és a kinyithatóságán. Minél nagyobbat emel a rugón annál erősebb pattogósabb lesz a nyitás-zárás. Vigyázni kell, még, hogy cvikkoljon becsukáskor, vagyis ne érje el az él a rugót. Stb,stb. stb.
    Nem egy könnyű műfaj de sajnos nagyon sok kolléga fillérekért adja ezért alakult ki alacsonyabb ára a fixpengésekhez képest, de a munkához és az anyagfelhasználáshoz képest ezt semmi nem indokolja.
    Valóban egy kicsit a Nagyrác bicskámhoz hasonlít, de a paklik és a kidolgozása egy kicsit Kocsis Feris.

  13. 13 csulak

    gyonyoru munka, mint eddig mindegyik munkad, Gratulalok Csaba csak igy tovabb!

  14. 14 Le Goff

    Köszönöm mindenkinek!

    Körömvájathoz amúgyis készítenem kell másik szerszámot, mert a mostani csak ideiglenes.
    Mint fentebb is írtam, nem könnyű dolog, de ebbe is bele kell rázódni, ennyi az egész.
    Viszont tényleg kár, hogy így lementek a bicskaárak

    KALandor,

    a fórumon belül tudunk egyeztetni, de még nincs kiterjedt termékpalettám, mint a többi mesternek.

  15. 15 Fero

    Akaroom!!

  16. 16 angelero

    Gratulálok Csabi! 🙂

  17. 17 samuelwx

    Nagyon szép darab!

  18. 18 Robi

    Széplet ez a bicsak , várom a folytatást.

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.