maç sonuçları

Műanyag paradoxon

A Cold Steel-től nem szokatlan, hogy időnként olyan piaci rést próbálnak betömni, mely leginkább csak a marketingeseik fantáziájában létezik. Korábban ilyen „hiánypótló” modell volt a Paradox, melynek 2011-re megszületett a testvére, Grivory Paradox néven. Vessünk pár pillantást erre az új modellre, mely közel sem az, mint aminek elsőre látszik.

Kesportal: CS G Para01

Azt tudni kell, hogy az eredeti Paradox ránézésre fém markolatos pillangókésnek tűnik, ám valójában még csak nem is egykezes bicska. Szárai nem pörgethetők, pillangókéses trükköket ugyan próbálhatunk végrehajtani, a vége azonban biztos csalódás és teljes sikertelenség lesz. A fura öszvér megoldás elméletileg olyan államok, országok lelkes pillangókés-rajongóinak számára készült, ahol vágyaik tárgya nem viselhető, sőt, néhol egyenesen bűncselekmény birtokolni. A marketingbuktához azért hozzátartozik, hogy a pillangókés-hívők szeretnek pl. jól ismert késes trükköket gyakorolni, ügyességüket fejleszteni, tehát épp az egyik lényeget sikerült kiirtani a modellből. Az már csak hab a tortán, hogy a rend egyszerű őre egy ránézésre pillangókésnek látszó tárgyat valószínűleg éppen pillangókésnek fog nézni, tehát a derék jogkövető állampolgár minimum magyarázkodni kényszerül. Ha nincs szerencséje, akkor majd másnap reggel, egy kemény priccsen eltöltött éjszaka után.

Kesportal: CS G Para02

Ennyi nagyjából elég is, hogy a Paradox címkének értelmet adjon. Nézzük inkább az új modellt, mely a fenti furcsaságok ellenére egy jól kivitelezett, még talán igényesnek is nevezhető műszaki ínyencség.

Kesportal: CS G Para03

A pillangókésnek látszó kés valójában dupla zárrugós, tehát ugyanolyan „slip joint”, mint mondjuk egy Victorinox „svájci bicska”. Mindkét markolatszárat külön-külön zárrugó tartja zárt, illetve nyitott állapotban. Az él felőli rugó picit erősebb, így mikor nyitjuk, mindig a biztonságos szárat tudjuk először kinyitni. Sajnos ez netes videók alapján nem szándékos funkció, van, akinek a példányán a másik rugó sikerült erősebbre. A rugók a korábban emlegetett svájci bicska viszonylatban elég erősek, de szerencsére pont kényelmesen használhatóak. Nem fog senkinek a körme letörni, másnap sem kell izomlázra számítani, ha véletlenül használjuk „zsebkésünk” élét.

Kesportal: CS G Para04

Az erősebb rugó ennél a bicskánál egyszerűen elkerülhetetlen biztonsági követelmény, ugyanis a penge hossza zsebkés viszonylatban tekintélyes, 115 mm hosszúságú. Anyaga az olcsóbb C.S. bicskáknál előszeretettel alkalmazott japán AUS 8A rozsdaálló acél. A gyártó honlapjával ellentétben az anyagvastagság 3 mm, nyilván mikor a normál Paradox adatait másolták (Copy & Paste), kimaradt a módosításból. A kés (markolata) hossza bezárt állásban 130 mm-nél picit nagyobb, ráadásul az acél merevítéses, vaskos üvegszálas műanyag, benne a zárórugóval nem elhanyagolható tömegű (egy nem túl pontos konyhai mérleg volt csak kéznél, de a 20 dkg-t simán hozza mérve és érzésre is). A bezárt állapotú bicska elsőrendű jawara stick, kubotan és még vagy 100 más néven illetett maroknyi, ütés hatását növelő eszköz és akupresszúrás „gyógyászati” segédeszköz.

Kesportal: CS G Para05

Apró balfogás a bicska övcsipesze, mely kicsit talán rövid és nagyon erős. A profilból hullámos, gödrös szárakkal együtt nem csak a bicska nyitása-zárása kétkezes mutatvány, hanem az elrakás is. Az elővétellel nem lesz gond, az egész zsebet egyszerre végül is nem tépi le, maximum picit kicakkozza a szegélyét. A bakik ellenére a kést forgatva, nézegetve egy meglepően korrekt zsebkés érzetét kelti. Pontosak az illesztések, nincs zavaró sorja a műanyagon, a polír is egyenletesen szép, nem ken el részleteket. A taiwani gyártás a megfelelő minőség-ellenőrzés és felügyelet mellett már sok éve magas színvonalú, most sem kellett benne csalódni. A penge élezése picit félrecsúszott, de ennyi még talán belefér. „Vájtszeműek” számára jelent csak némi esztétikai hiányosságot, a kolbászt, kenyeret így is vágja a kés. A holkeres leélezés egészen vicces profilú, a penge hosszában egyenesen fut. A levélszerű pengeforma íveihez ennyi egyenes vonal talán kell is ellensúlynak.

Kesportal: CS G Para06a

Kesportal: CS G Para06b

A bicska nyitott állapotban is teljesen masszív annak ellenére, hogy nincs zármechanizmus rajta. Oldalirányú és a pengehát felől ható nagyobb terhelés hatására sem nyaklik a penge, nem lötyög, nincs holtjátéka. A szárakat nyitott állapotban egy horony-ereszték pár is merevíti, mely a síkban egymástól elmozdulást hivatott kiküszöbölni.

Kesportal: CS G Para07

Egyedüli látható gyenge pont a penge tengelycsavarjai körüli relatív kicsi anyagvastagság, mely remélhetőleg csak vizuálisan kevés és funkcióját el fogja látni. A gördülékeny elfordulást a tengelycsavarok körül elhelyezett bronz alátétek segítik. A kés fogása egyébként inkább nevezhető semlegesnek, mint jónak, méretéből adódóan a kifejezetten kicsi kezűek számára talán bumfordi lehet, de nem megfoghatatlan.

Kesportal: CS G Para08a

Kesportal: CS G Para08b

Fanatikus pillangókés-rajongók számára érdekes alternatíva lehet, mely ugyan nem mellőz minden praktikumot, de helyenként kihívásokkal küzd. Mindennapi viselése talán picit testes és túlméretes, de azért egy táska zsebében szépen elférne. A felhasznált anyagok és a kés ára alapján tipikusan munkára termett, melyet senki nem fog félteni vagy aggódni miatta.

BlackWoOd

5 hozzászólás


  1. 1 kelapu

    Fogtam a kezemben, és azon gondolkodtam, hogy ez nekem is nagy nem tudom elképzelni mindennapos viseletnek, esetleg kirándulás sátrazás? Ahhoz meg van más kedvencem. A cikk elolvasása után sem változott a véleményem, megerősített ebben. Köszi.

  2. 2 Golbat

    Csortos Gyula komornyikjának írt ajánlólevele jut róla eszembe. 🙂

    „Akinek ilyen kell, annak melegen ajánlom…” 😀

  3. 3 retizotyo

    Hm, nagyon „szép” és „hasznos” 😀

  4. 4 lakbal

    Annyi jó késre fordíthatnád az energiád Blacky 😉

  5. 5 edrose

    Jó vagy nem jó, abban biztos vagyok, hogy viszik rendesen. Lehet, hogy közöttünk is van egy csomó, csak senki nem meri mutogatni! 🙂

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.