maç sonuçları

A fenés rövid összefoglalása

Hegyespenge Az élszalagos kések kézi élezése című bestsellere után újabb praktikus tanácsokkal lát el bennünket, méghozzá az élezés utáni (és az élezések közötti) művelet: a fenés ügyében.

Kesportal: IMG 6594

A kés általános használatának folyamata lényegében egységes, gyártótól és acélminőségtől független. (A különleges lehetőségekkel most nem foglalkozunk.)

Egy jól elkészített élezés szinten tartására sokáig elegendő a szakszerű fenés. Sokan a fenőacélokat szeretik jobban, mások inkább a finom kerámiarudakat részesítik előnyben, de a lényeg, hogy amíg nem szükséges, addig a nagyoló élezéseket kerülni kell. Profi szakácsok átlag évente egyszer küldik el a késeiket nagyoló élezésre. A nagyolással az él „letisztázható”, tehát az élszög újra be lesz állítva, az esetleges hibák (csorbulások, kipattanások) is eltüntethetőek ilyenkor, és ismét hosszú időre jól előkészített alapot kap a penge a fenéshez. Ha az él eleve túl nagy élszögre van beállítva, vagy nagyon erősen használt, akkor a nagyoló élezéssel történő előkészítés elkerülhetetlen.

A következő fontos lépés tehát a szakszerű fenés elsajátítása.

Először is a pontos szögtartást kell megtanulni. Ehhez egy régi trükk, ha egy fadarabot (merevebb kartont, műanyag rudat, stb.) próbálunk „megfenni”. Ha a penge csúszik a felületen, akkor túl kicsi élszöggel tartottuk oda. Ha éppen belekap, akkor jó!

Kesportal: IMG 6577

Ugyanezzel a tartással kell a fenőrúdon az adott kés élét végighúzni. Ezt az élszöget akár minden egyes fenés előtt meg lehet keresni, hiszen a fenésekkel ez is változik. A penge két oldalát mindig felváltva, és mindig az él irányába haladva célszerű fenni. A húzások az él tövétől indulnak, a hegy felé haladnak, és figyelni kell, hogy a teljes élhossz megmunkálásra kerüljön. Érdemes vigyázni, hogy a hegy hogyan fut le a fenőeszközről, mert ha keményen „döccen le” a rúdról, akkor gyakran a hegy lekerekedik, letompul.

Kesportal: IMG 6588

Kesportal: IMG 6592cim

Kesportal: IMG 6599

A másik kritikus pont fenésnél a penge nyomása, tehát az, hogy mekkora erővel nyomjuk az élt a fenőeszköznek. Az erős nyomás mindig sorját képez, tehát amíg az él viszonylag új, addig szinte biztosan elegendő néhány lágy mozdulat. Ha már hosszabb ideje fenjük az élt, akkor valószínűleg az első egy-két húzásnál növelni kell a nyomást, amíg az élsorja megjelenik, onnantól kezdve viszont már szigorúan nagyon lágy, szinte csak a kés súlyával megegyező, finoman végigcsusszanó koptató mozdulatokkal szabad dolgozni. A sorja így megbízhatóan eltávolítható.

Ha a penge egy adott szakasza láthatóan életlenebb, mint a többi, ott lehet direkt koncentráltan is fenni az érintett részt, majd ha ez a terület már elfogadható, néhány teljes élhosszúságú fenő mozdulattal tehetjük egyenletessé az élt.

Kesportal: IMG 6604

Kesportal: IMG 6605

Kesportal: IMG 6609

Kesportal: IMG 6615

Akkor van kész a fenés, ha az élre szemből rávilágítva sehol sem látunk fényes becsillanást (ahol tompa az él, ott megcsillan a fény), és ha az élt oldalról megvizsgálva sehol sem látunk (vagy oldalról nem tapintunk) élsorját.
 Az élsorját nem szabad meghagyni! Olyan érzést kelt, mintha az él jó lenne, de a sorja gyorsan letörik, és utána mindig egy gyengébb minőségű él marad.

Amennyiben a nyomás csökkentésével nem sikerül kellő mértékben a sorjamentesítés, akkor használhatunk fenőszíjat is a művelet befejezésére, de kellő gyakorlattal egy jó munkaképességű él eléréséhez idővel ez szükségtelenné válik.

Ha a fenési szög megállapításakor annyira használt az él, hogy nem képes belekapni egy ehhez használt lágyabb anyagba (farúd, karton, műanyag stb.), akkor érdemes a legkevésbé elhasználódott élszakaszt megkeresni, és ott próbálkozni, illetve ha ez már egyáltalán nem segít, akkor jó esély van rá, hogy annyira engedtük elhasználódni az élt, hogy egy egyszerű fenés már nem is lesz elegendő a feljavításhoz.

Röviden talán ennyi. Úgy vélem némi gyakorlással a fenés egy nagyon hasznos ismeretté válhat.

Hegyespenge

Képek: edrose

31 hozzászólás


  1. 1 lakbal

    bejó!

  2. 2 tibor

    Sanyi, Ed, megint hasznos anyagot alkottatok, a szög beállításához nekem amellett, amit Sanyi most írt (hogy az a jó szög, amikor éppen belekap a kartonba a kés) az is a fejemben van, hogy pl. a nagymama porcelántányérkája alján is úgy lehet fenni, mintha egy vékony szeletet le szeretnék onnan metszeni. Ha rendszeresen húzok a kések élén, akkor tényleg ritkán kell nagyolni.

  3. 3 hegyespenge

    Igen, egy kis gyakorlattal már gyakran nem is kell segédeszköz a fenés szögének megállapításához, de a kezdőknek ez szokott segíteni.
    Egyébként érezni is lehet, meg fenés közben hallani is ha „nem jól” dolgozik az eszköz.

  4. 4 f_zsolt_01

    Mester,

    :bier: nagyon köszönöm a leírást ezzel a fenési szöggel nekem nagyon sok problémám van 😀

  5. 5 BB

    Skandináv élt, hogyan kell fenni? Hasonlóan, mint a nagyolásnál rá kell fektetni a pengetükröt az acélra/kerámiarúdra. Jól gondolom, hogy fenésnél, azért akkor a kárt nem lehet okozni néhány könnyed mozdulattal, még akkor sem, ha nem tökéletes a szög tartása?

  6. 6 sentinel

    Nagyon hasznos kis cikk lett. Legalábbis nekem hasznos. 🙂
    Köszi.
    Ui.: Sanyi,milyen kés látható a cikkben ? 🙂

  7. 7 SHADOW8

    Nagyon jó cikk!!
    Most már lehet gyakorolni

  8. 8 T-Boar

    Ezt az élezési, fenési szög beállítást nem tudtam, kipróbálom. Köszi!

  9. 9 hegyespenge

    BB, a skandináv élnél ha szeretnéd megőrizni azt az igazán finom faragó élt, akkor nem fened, hanem fenés helyett valami finom kővel, de az eredeti élszöggel végzel karbantartást. Ha nem olyan lényeges, hogy jól faragjon, akkor persze nyugodtan fenhető. Sokan használnak skandi élt másra is.

    Sentinel, ez nem eladó, de következő késtalin szívesen megmutatom. 🙂

  10. 10 sentinel

    Köszi Sanyi. 🙂

  11. 11 BB

    Köszi Sanyi 🙂

  12. 12 Wlad24

    Jó cikk, hasznos infókkal!
    Érdekelne mi a véleményed a filckorong+polírpasztás fenésről, ugyanis én így finiselem a késeket.
    Nekem nagyon bejött, egyszerű, és gyors.

  13. 13 hegyespenge

    Használok én is pasztás filcet a gépi élezés után, a sorját lekoptatni, de nem szeretném keverni a gépi megoldásokat a kézivel. Azokról majd talán bővebben máskor.

  14. 14 Wlad24

    Tény hogy külön téma. Meg terepen amúgy is kicsit hülyén néznék ki x km vezetékkel!
    Igazság szerint disznóvágós emberke vagyok, úgyhogy minden vágás elött 300-as papír fakorongon + a filckorong. A helyszínem meg „lencse” acél, és egy LiDl-ben vásárolt 3 fokozatú gyémántporos fenő.
    Csak ajánlani tudom, úgy 1500 körül volt. Meg a pasztás megoldást is, ha valaki érzi a barkácserőt….az enyém egy öreg forgótárcsás motorján pörög…..

  15. 15 Légrády Gábor

    Az alaposságod még mindig dicséretes! Köszönöm!

  16. 16 Fanatic

    Az élezési szög megkeresése nagyon jó trükk. Köszönöm, sokat segített!

    Wlad24, hol lehet ilyen „lencse” acélt beszerezni és mennyibe kerül? Jobb mint a kör keresztmetszetű?

  17. 17 Wlad24

    Sajnos nem tudom hol lehet venni…
    Az enyém házi gyátmány, és valószinű öregebb mint én…úgy örökölt
    A lencsén (az enyémen) nincs borda mint a körön, tehát „finomabban” lehet vele fenni
    Majd teszek fel képet róla a fórumra, hátha le tudod gyártani, gyártatni….

  18. 18 Kinca

    Gyakorló hentesként 1 Dick combi boldog használója vagyok. Ennek a tipusnak 2 oldala zafiros 2 oldala tükörsima. A gyakorlat tökéletesen igazolja a fent leirtakat mindössze annyit szeretnék hozzáfüzni hogy a nagyoló élezés és polirozás után elég a sima oldallal helyrehozni az élszalagot.A képeken látható acélon finom bordázottság látható ami szerintem gyorsabban koptatja a legfinomabb polirozás utáni élt. Ilyen durva acélra csak erősen kifordult él helyrehozására van szükség,de utána mindenképpen 1 poliracél adja a legjobb végeredményt.

  19. 19 Zozo*HC*

    Hol lehet ilyen „polírozóacélt” venni? nekem otthon csak lencse keresztmetszetű, barázdált fenőacélom van, konyhakésekre kiváló, jó harapós élt csinál, de a többi késemen nem használnám semmi pénzért.

  20. 20 Kinca

    Mindenképpen a Dick gyár dickoron családjából a kék nyelű vagy a combi modellt ajánlom. Magyarországon a Hungarocasingnál láttam utoljára.Külföldön Ebay vagy Marcus Heucher online shopjából érdemes válogatni.Sok magyar hentes dolgozik külföldön, őket is érdemes megkérdezni.Sok sikert hozzá!

  21. 21 Fanatic

    Köszi a választ Wlad24. Valahol a családi hozományban nálunk is láttam ilyen lencsést, de sajnos nem találom már. A nagyapámé volt. Jól jönne a gyűjteménybe egy.

  22. 22 Flagellator

    Nagy-nagy köszönet a cikkért!!

  23. 23 Jenna Archibald Bartaserlo

    Nem merik gyermekeinkben m

  24. 24 Szasza

    Hali! Nekem van egy asszimetrikus, ék alakú éllel ellátott, szovjet halkésem. Azt hogy kell élezni?

    Ilyen az éle:

    l /
    l /
    l/

  25. 25 Szasza

    Beíráskor még jó volt az ábra. :S Ez a hülye szövegdoboz doboz elcseszte.
    kicsiben:

    l/

  26. 26 Wlad

    Szasza, az él amit írsz, hivatalos néven vésőél !
    Élezésnél, csak az élszalagos rész élezed, de mindkét oldalról sorja mentesítesz. Pont mint mikor egy vésőt élezel 😉

  27. 27 Szasza

    Köszi!

  28. 28 knifebug68

    Szervusztok, tudna valaki tanácsot adni, hogy erősebb acélokat ( 3G illetve ZDP-189 ) mivel lehet fenni ?
    Gondolom, kerámiarúddal, de abból is több fajta van: szóval pld. milyen márkájúval ?

  29. 29 Wlad

    Knifebug !
    Ezeknél az acéloknál én inkább gyémántos élezőkkel próbálkoznék. Kerámiával nem sokra mész velük.

    Pl. a DMT remek prémium kategóriás gyémánt élezőket gyárt. Esetleg beregisztrálsz a fórumra, és felkeresed Jamescook mestert… Kiválló saját készítésű fenőköveket gyárt. Már sok téren bizonyítottak.

    DMT élezők
    http://www.knifeworks.com/dmtsharpener.aspx

    Haidu fenőkövek (ezeket itthon is könnyedén be tudod szerezni)
    http://www.haidu.hu/hu_termekek.html

  30. 30 Kezdo

    Sziasztok!

    Egy 23cm-es wüsthof szakácskés boldog tulajdonosa lettem és szeretnék hozzá egy megfelelő fenőacélt venni. Csak azt nem tudom, hogy milyen való egy kezdőnek. Ovális vagy kör alakú? Mekkora barázdák legyenek benne? Én erre gondoltam: http://www.wusthof.com/desktopdefault.aspx/tabid-111/219_read-2177/317_view-114/categories-114/country-hun/wlang-2/categories-210

    Minden jó tanácsot szívesen veszek!

    Köszönöm!

  31. 31 knifebug68

    @Wlad: kösz a választ – értem. (Én eredetileg ezeknek az acéloknak a fenésére, tehát az élezések közötti karbantartására gondoltam: majd, ahogy ajánlottad, megnézem a fórumot.) Üdv:
    K68

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.