maç sonuçları

Szalonnázó XXL

Az úgy volt, hogy Finucci barátunk rajzolt magának egy irgalmatlan nagy bicskát, Vojkó Csaba pedig el is készítette. Finucci hordta, használta – és mutogatta is volna, ha vissza nem húzódik északkeleti magányába, majd’ egy évre. Egyszer azonban csak előkerült, zsebeiben többek között az óriás Vojkóval, mi pedig BennyRay-jel egymásra néztünk, és mondtuk, hogy márpedig ilyen nekünk KELL!

 

Innentől pedig gyorsan peregtek az események: Finucci egyeztetett Vojkó mesterrel, aki nyomban tanúbizonyságot tett az egyetlen helyes magatartásformáról, azaz pozitívan állt hozzánk. Sőt, az eredeti acélmarkolat mellett különböző famarkolatok (a képeken vörös vasfa), illetve damasztpenge opcióját is kínálta – plusz természetesen BennyRay „pattintott” felületű markolatát, à la Jens Anso. Közben a gigabicska szerénységem keresztapai fellépésével a Szalonnázó XXL nevet kapta. Gyorsan össze is jött egy értékelhető jelentkezői létszám, és Finucci kézbesítői vénájának köszönhetően hamarosan mindenki, aki addig csak képen látta, saját maga hüledezhetett azon, hogy húbba, ez tényleg ekkora?! S hogy mekkora is? Hát kérem, a penge 114, a teljes bicsak pedig 265 mm hosszú!

Ilyen méretekhez természetesen irgalmatlan súly is társul: az acélmarkolatos alapmodell nem kevesebb, mint 355 g!!! Aki súlyérzékeny, az mindenképp famarkolattal szeresse: így „csupán” 225 g az óriásbébi tömege. Ez azt jelenti, hogy a fotókon szereplő két modell között nem kevesebb, mint 13 dkg súlykülönbség van. Párizsiból ez már egy kajára való adag…

Mint a képeken is látható, a Szalonnázó XXL gyönyörű forma: tökéletesen sallangmentes, emellett csábítóan letisztult, nemesen esztétikus vonalakkal dicsekedhet. A fotók válogatása közben a csukott bicskát nézve nekem a Bang & Olufsen hificuccai jutottak eszembe, aki ismeri a márkát, sejti, miért.

Finucci egyébként tud valamit, mert egy másik, egyelőre csak két példányban létező, viszont saját maga által készített modellje, a Nordic Pizzavágó szintén csodásan harmonikus vonalú darab. Igazán illene már, hogy mindez a Benchmade-nek meg a Spydercónak – na jó, legalább a CRKT-nak – feltűnjön…

Szöveg és kép: Rózsa Edvárd

13 hozzászólás


 1. 1 Somi

  Hát ez bitang jól néz ki! 🙂
  Acél típusát lehet tudni? Markolat is a penge acéljából készült?

  Érdekes lenne egy kép valakinek a kezében, és esetleg további fotók az említett változatokról, amennyiben készült más is.

 2. 2 edrose

  A többség Böhler N685-tel kérte. Nem nagyon készítenek markolatot a penge acéljából, az jóval drágábbá tenné a kést, fölöslegesen. Gondolom, valami lágyabb, magas krómtartalmú inoxacél.

 3. 3 rty42

  Egy kézbentartós fotót megsasolnék én is 🙂

 4. 4 poe

  Nem gyenge!
  Ezzel már nem csak szalonnázni lehet, de egy komplett disznóölés is levezényelhető…. 🙂

 5. 5 cat

  Akit megleptem vele, azóta használja, és _csak_ pozitív visszajelzést kapok tőle…


  c

 6. 6 hegyespenge

  Hehe, hát elég döbbenetes élmény kézbe venni… 😀

 7. 7 Hooch

  Bitang egy jószág az biztos, volt szerencsém több félét is kézbe fogni…(Finucci, BennyRay mégegyszer kösz 🙂 )
  Csak egyet sajnálok, h nem volt időben elég szemfüles, meajd legközelebb 😉

 8. 8 finucci

  Nagyon jó fotók! 🙂
  A markolat rozsda- és saválló MSZ KO33, más néven W 1.4301. Cr tartalom 17-19% körül, Ni 9-11% körül.

 9. 9 tibor

  Én egy szám szerint utolsó darabot kaptam meg és használok. Brutális darab, tulajdonképpen nem igazán hordható zsebben, mert előbb-utóbb (inkább előbb) kiszakad a zseb. Szépen kidolgozott és nagyon erős kés!. Megszerettem. Lehet, hogy kipróbálom disznóölésen is, ahogy fentebb írtátok (persze, csak a feldolgozás közben!)

  Tibor

 10. 10 mek

  Még mindig tecc ez a XXL. Kár, hogy lecsúsztam róla, egy esetleges 2. csoportos rendelésnek szívesen lennék tagja. 🙂

 11. 11 tuske698

  Az enyém elkésve de most készül

 12. 12 Szirtes Ádám

  Szeretnék egy ilyen kést ! Hogy juthatnék hozzá és mennyiért ? Fontos lenne , mert jelenleg nincs késem és ha bemegyek egy boltba , elcsábulok az tuti ! De ennek a késnek előnyt kell adnom …
  Segítsetek !!!! Köszi !

  Ádám

 13. 13 finucci

  Egyszerűen csak hívd fel Vojkó Csabát, és rendelj egyet.

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.