maç sonuçları

Pattintott titán

Szerencsére egyre több hazai késes készít a hagyományos bicskákon túlmutató, modern vonalvezetésű, korszerű alapanyagokból építkező és nem utolsó sorban a vásárlói igényeknek, trendeknek megfelelő zsebkéseket. Egy-egy jó ötlet természetesen nem árt, így lehetőség van tágítani a határokat – vagy legalább kísérletet tenni arra. Ilyen kísérlet eredménye a bemutatásra kerülő bicska is.

Kesportal: PattTitan01 - indafoto.hu

Jakab Imre munkái ha nem is teljesen kézenfekvően közismertek, azért legalább a hardcore fórumozók és a megrögzött kiállításra járók ismerik a nevét, fel tudják idézni munkáit. Kései gyakran jellegzetes vonalvezetésűek, ezzel együtt többé-kevésbé egyediek is. Ez a bicska több szempontból is újszerűnek tűnt, mikor a Tűzzel-vassal fesztiválon megpillantottam.

Kesportal: PattTitan02a - indafoto.hu

Kesportal: PattTitan02b - indafoto.hu

A zsebkés pengéje a jellegzetesen „Jakabos”, hegyes forma helyett inkább régi kedvencemre, a wharncliffe-re hajaz. Ezt a formát kevesen, ritkán készítik a hazai mezőnyben (nyilván kevésbé közkedvelt és elfogadott). A másik vizuális extra a felületek kialakítása. Korábban másoktól is láttunk már ilyet, a pattintott kő textúráját követő, azt visszaadni próbáló megmunkálásról van szó. A rusztikus felület és a korszerű anyagválasztás eredménye egy extravagáns megjelenésű kés, mely tökéletesen használható maradt mindennapi funkciójára.

Kesportal: PattTitan03a - indafoto.hu

Kesportal: PattTitan03b - indafoto.hu

A bicska markolatának mindkét oldali lemeze titánból készült. A „pattintott” minta viszonylag sekély, ugyanakkor épp a kellő mértékben lekerekített ahhoz, hogy a kényelmes fogás mellett határozott kontúrokat adjon és láttasson. Zárt penge mellett hosszúsága 107 mm, vastagsága kb. 11 mm. Átlagos méretű, laposságú zsebkéssel van tehát dolgunk. Az övcsipesz szintén titán, melynek textúrája követi az egységes koncepciót.

Kesportal: PattTitan04a - indafoto.hu

Kesportal: PattTitan04b - indafoto.hu

A penge jelen esetben Sleipner, a hazai jogszabályokkal összhangban éppen hordható méretben. A 79 mm hosszúság mellé 2,5 mm acélvastagság társul. Nem éppen „overbuilt”, tankhámozó kategória, de nem is kell mindenkinek ilyeneket készíteni. A penge kialakítása okán az a hegy felé vékonyodik, a leélezés holkeres. A nyitást a Jakab-bicskákon megszokott „orr” segíti. Ez a megoldás igen megosztó, nem mindenki szereti vagy hajlandó megszokni. A magam részéről nincs ellene semmilyen kifogásom, kis gyakorlással egy kézzel így is működtethető a bicska.

Kesportal: PattTitan05a - indafoto.hu

Kesportal: PattTitan05b - indafoto.hu

A kés keresztzáras megoldású. Ahogy Imre bicskáin azt megszokhattuk, a zárlemez rozsdamentes acélból készült, a titán panelbe bemarva és csavarozva van. A zárlemez vége a titán keretre feltámaszkodik hossz és (egy darabon) oldalirányban is. A csavarok nagyrészt a rögzítést végzik, nagyjából tehermentesítettek. A zárlemez polírozott és lekerekített, a működtető ujj számára kialakított ergonomikus bemarással. A zár működtetésének megkönnyítésére az ellenoldali alaplemezben is található egy lekerekítés, kimélyítés.

Kesportal: PattTitan06a - indafoto.hu

Kesportal: PattTitan06b - indafoto.hu

A bicska a nyári Tűzzel-vassal óta hellyel-közzel állandó társam. Igazán kényelmes, praktikus darab. Pontos tömeget technikai okokból nem tudok mondani, 10 dkg körüli, átlagos darab. Érzésre az Emerson CQC-7-es tömegével van párban. (Bocs, kipurcant a mérésre bevethető mérlegem.) Nem is a pontos tömeg a lényeg, hanem az, hogy maximálisan a kényelmesen viselhető zónában van.

A felületek színeinek maszkulinitásán lehet vitatkozni, de minek. A futási színek ilyenek, a szalmasárgától a liláig korlátozottak a lehetőségek. Igazából csak azon múlik, hajlandó-e valaki színekkel együtt élni, vagy csak a fekete és a szürke fér bele az énképébe.

A bicska foltosodás, rozsda és felületi színváltozás nélkül átvészelte a nyarat, pedig találkozott különféle gyümölcsökkel rendszeresen. Most már az is biztos, hogy nem ez volt az utolsó Jakab bicskám. Hiszen azóta volt már egy másik kiállítás…

BlackWoOd

Kapcsolódó korábbi bejegyzések:
A wharncliffe penge
Egy hazai Titán

7 hozzászólás


  1. 1 szabi72

    Upsz! Gyönyörű bicska!

  2. 2 cuccos19

    Eszméletlen gyönyörű darab! Igazi öltönyös zsebkés ami fantasztikusan ötvözi a rusztikus és modern vonalat.

  3. 3 Rémuszbácsi

    Nagyon igényesen kivitelezett „kőkorszaki” bicsak! 🙂

  4. 4 Golbat

    Szép darab, a pattintott dizájn nagyon illik hozzá. A penge formavilága az öltönyös klasszikus Leek vonalaira emlékeztet, ez eleve szimpatikussá teszi. 🙂

  5. 5 Moti

    Nagyon meggyőző élőben is.

  6. 6 Julius77

    Gyönyörű bicska,elegáns darab!Jó kis bemutató,gratula!

  7. 7 Berkut

    Rajta felejtettem a szemem.

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.