maç sonuçları

A profi vadász Blade-Tech-je

Jó kés ez, jó forma, szeretem. Jó volt első generációsan, még mint Spyderco Wegner (C48, ATS-34-gyel), és minden bizonnyal még jobb most, köszönhetően a finomítások sokadik generációs áldásainak. A korábbi Blade-Tech cikk után természetesen ez is BlackWoOd írása.

Mikor a Blade-Tech Lite foldereket vettem górcső alá, pozitív benyomásom a márkáról predesztinálta (legalább) egy olyan modell beszerzését, mely mögé Tim Wegner teljes mellszélességgel odaáll. Semmi Lite, semmi kompromisszum, semmi B kategóriás megoldás, csakis színtiszta, büszke amerikai gyártás, prémium anyagok felhasználásával.

A közelmúltban birtokomba került a Professional Hunter sorozatban készült csúcsverziója, a szénszálas markolatpanelekkel szerelt, S30V porkohászati rozsdamentes acél pengére épülő modell egy példánya.

Mint az angolul tudók azt sejthetik, ez a modell eredetileg könnyű, kis méretű, kényelmesen hordható, terepen használható vadászati felhasználásra szánt zsebkés, mellyel a „tetthelyen” elvégezhető a szükséges zsigerelési illetve nyúzási munka kést igénylő része. Népszerűsége vadászkésként mindenképpen igazolja az elképzelés életképességét (legalábbis a főleg kisebb testű emlősökre vadászók körében, a szabadok földjén, a bátrak hazájában).

A Pro Hunter mind markolatát, mind pengéjét tekintve 5 mm-rel hosszabb a Lite változatnál. S30V anyagú pengéje 91 mm, vastagsága 3,2 mm. A nyitófurat formája a Lite változatokról már ismert V-lyuk (V-Hole). A penge hegye domború, ám lényegesen laposabb ívvel, mint a Lite változat megoldása, így kicsivel jobb szúróképességű. A leélezés egyenes, így szintén valamivel erősebb konstrukció a Lite-nál, keveset feláldozva a vágóképesség oltárán.

A markolat formája hasonló az egyszerűsített változatéhoz, ám pár milliméterrel szélesebb, ugyanakkor közel 2 mm-rel laposabb is. A markolatpanelek 1,15 mm vastag rozsdamentes acél merevítésekkel erősítettek, melyeket a carbon panelbe rejtettek, így a kés gerince felől merőlegesen nézve nem láthatóak. Ez a modell keresztzáras, szemben a Lite változat hátsózáras megoldásával. A fő felhasználási felületet tekintve ez a liner lock-os, nyitott gerincű megoldás nagy mértékben javítja illetve egyszerűsíti a tisztíthatóságot. A keresztzár zárólemeze ívesen kialakított (önbeállító) pályára záródik, komoly terhelés mellett is biztosan és lötyögésmentesen fog tartani.

Az övklip formája megegyezik a korábban bemutatott változatéval, ám anyaga fényesebbre polírozott, kevésbé nyers az éleknél, ami mindössze kicsit gondosabb lekerekítést takar. A csipesz tetszőlegesen átszerelhető mind a négy pozícióba, igazodva az egyéni szokásokhoz és elképzelésekhez. Az egyszerű, kereszthornyos csavarokat itt is sikerült megőrizni, megbontva kicsit az összhangot (a többi csavar belső kulcsnyílású, Torx). A markolatpanelek felülete szépen kidolgozott, az éleknél szimmetrikusan, precízen megmunkált. A csavarok süllyesztése és az illesztések általában kifogástalanok, precíz gépparkról tanúskodnak. Kétségünk se legyen, nem kézzel finiselt termékkel van dolgunk, csupán szoros tűrésekkel, profi sorozatgyártással. (Jó, ha ezt eszünkbe véssük, mert a kés kézbevételével nem biztos, hogy egyértelmű lesz.)

Fura dolog: tulajdonképpen ezt a modellt nevezhetném a csúcskivitelűnek, ám roppant degradáló lenne a Lite változatokkal szemben, melyek az árukért kiváló minőséget képviselnek. Csúcskivitel inkább abból a szemszögből, hogy igazán éltartó és strapabíró anyagokból építkezik, szinvonalas gyártás mellett. Igaz ugyan, hogy ezek a kések távol vannak az olcsótól, ám kategóriájuknak mindenképpen decens képviselői, olyan versenytársakkal szemben is, mint például a Spyderco Military, a Buck Kalinga Pro Folder vagy Lone Wolf egyes modelljei.

 

Blade-Tech kések

Blade-Tech Lite cikk a Késportál-archívumban

 

BlackWoOd

14 hozzászólás


  1. 1 Golbat

    Ismét egy érdekes cikk volt, gratu!

    (Az látszik, hogy Blackwood nagyon rákattant a Blade-Tech zsebkésekre. 🙂 )

  2. 2 Wegrosta

    Üdv,és gratulálok a cikkhez.De,az én magam által elejtett vadat,evvel a folderrel biztos nem nyúznám meg ill. és zsigerelném ki.Tisztítása nyűgős,és terepen szinte nem is lehetséges.Biztos nagy hatást tennék a vadásztársakra,ha elővenném.Meg avval is,ha az oldalamon nem lógna a vadászkésem.Mire hazaérnék,biztos lenne némi nem kis illata(szaga).Másrészt megtisztelem az általam elejtett vadat,hogy egy normális és általam elfogadott késsel végzem eme nemes feladatokat.És biztos, hogy ezt nem egy folderrel tenném.Na de ez csak egy negatív vélemény.

  3. 3 Wegrosta

    Az előbb leírtakat,kérném nem sértésnek venni! Köszönöm.

  4. 4 Hapci

    Kedves BlackWoOd!
    Hol lehetne megnézni a Blade-Tech késeidet?

  5. 5 firesnake

    Ismét egy nagyon jól megírt cikk !!! A folder engem sem győzött meg konkrétan a vadászati felhasználásról. Igaz kezemben még nem volt ( ezt orvosoljuk majd remélem késtalin ) , de nekem olyan mint egy prémium kategoriás byrd.

  6. 6 edrose

    Wegrosta, tisztelem a véleményedet. S habár jómagam nem vadászom, de sokat mozogtam nem csak magyar, de külföldi vadász körökben is, a képet árnyalandó annyit szeretnék hozzátenni, hogy ez alapvetően amerikai kés amerikaiaknak. Márpedig az amerikaiak fölöttébb praktikus módon viszonyulnak a vadászathoz (ami persze nem zárja ki a vad tiszteletét). Náluk a vadászat máshogy eresztett gyökeret, elhagyott rengeteg arisztokratikus vonást és ceremóniát. Megvan ennek is a jó oldala, így sokkal emberközelibb, természetesebb tevékenység lehet és lett a vadászat. És ezzel nem azt mondom, hogy a mi hagyományaink nem szépek és megőrizendők – én is Széchenyi Zsiga bá’-n szocializálódtam – de mindig gondoljunk bele a többi lehetséges kontextusba is. Így kerek és színes a világ. 😉

  7. 7 Switchblade

    Korrekt, lenyegretoro. Koszi a cikket BlackWoOd.
    Wegrosta,
    Az elejtett vad altali tiszteletadasnak szerintem sok koze nincs a hasznalt keshez. Eleg sokan hasznalnak foldert a nyuzashoz, zsigereleshez. Ez szerintem szemelyes izles/valasztas kerdese. A tisztantartas sem egy oriasi problema (noha valoban tobb torodest igenyel, mint egy fix penges), kulonosen ha a folder nyitott szerkezetu, mint ez a kes.

  8. 8 Wegrosta

    Edrose,értem és tisztelem a véleményedet.Igazad van,az amik szeretik a modern dolgokat.Már én se vadászom egyéb okok miatt,de nem is voltam jó vadásznak.Switchblade,úgy ahogyan mondod.A tiéd is egy másik vélemény,tiszteletben tartom.

  9. 9 BlackWoOd

    Hapci: (egészségedre)
    A kések igény szerint megtapogathatók, nézegethetők (voltak és lesznek) a szokásos fórumtalálkozók alkalmával. Ezekről bővebb információt a fórumon találsz!

    Wegrosta: a szövegben próbáltam utalni rá, hogy pl. a jenkik (legalábbis egy részük) használnak foldert vadászkésként, ámbár megjegyezném, hogy fórumtársakról is tudok, akik szintén végeztek ilyen jellegű munkát folderrel – megelégedéssel.

  10. 10 Wegrosta

    BlackWoOd,megértettem.Vegyük úgy,hogy az előzőekben nem írtam semmit. 🙂

  11. 11 mandela

    Biztosan jó lehet ez a kés, de a Militarym nem cserélném rá…Wegrosta: egyszer elővettem a bicskámat disznóvágáson (minden kés foglalt volt) ki is röhögtek, hiába volt élesebb bármelyik késnél.

  12. 12 edrose

    mandela, az, hogy kiröhögtek, leginkább ránk, magyarokra nézve jellemző… Ugyanis ilyenek vagyunk. Lehet valakinek a legélesebb a bicskája, lehet valaki a legjobb nyúzó-zsigerelő, mi nem arra gondolunk, hogy hú, ez a gyerek tudhat valamit, hanem inkább kiröhögjük, mert bicskája van. És ez így volt, így lesz – tisztelettel ajánlom figyelmetekbe Mikszáth Kálmán műveit… 😉

  13. 13 trice

    Remek cikk. Én személy szerint nem egy vadászt ismerek aki Victorinoxal végez minden feladatot. (Legtöbben a fűrész miatt kedvelik.) Azt szerintem sokkal nehezebb tisztítani, de terepen senki sem foglalkozik ezzel, ha hazamegy rendberakja és kész.

  14. 14 tuske698

    A cikk jo gratulálok hozzá. Remélem az életben is megtapizhatom. mandela: kiröhögtek ne is törödj velük,engem számtalanszor semmibe vettek ,és ki is nevettek. Utána meg én nevetek rajtuk.

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.