maç sonuçları

Blade-Tech Lite folderek

Nekem bizony mindig tetszettek Tim Wegner formái (a kis és a nagy Wegner a kedvenc Spydercóim közé tartoznak), a „kydexkirály” szürke eminenciásként végzett beszállítói munkáját pedig minimum tiszteletre méltónak tartom, úgyhogy kifejezetten örülök, hogy BlackWoOd a Schrade után a BT Lite sorozatról írt nekünk. (Kiváncsi vagyok, mi van még a tarsolyában…)

 

 

Blade-Tech. A név hallatán a hazai késbarátoknak jellemzően a Tek-Lok és más tokrögzítési megoldások fognak felderengeni. Sokan nem is sejtik, hogy kedvenc Cold Steel, Spyderco, Buck, Tops esetleg RAT késük kydex vagy öntött műanyag tokja valójában Blade-Tech gyártmány, hiszen többek között fenti cégek régi beszállítója.

 

Mitől válik érdekessé egy főként műanyag aprócikkekkel foglalkozó vállalkozás? A cég alapítója és vezetője Tim Wegner, akinek a neve nem ismeretlen a késes közösség előtt – kiváltképp ha az illető Spyderco-kedvelő. A saját nevét viselő Spyderco Tim Wegner (C48, 1997) és Tim Wegner Jr. (C49, 1997) mellett ő ötlötte ki az Ocelot (C74, 2005) formáját és egy ritka Spyderco kés is a nevéhez fűződik, a Mouse (CX11, 2001 körül). Saját tervezésű és gyártású késeit Blade-Tech márka és cégnév alatt szintén régebb óta forgalmazza, noha a hazai közösség számára ezek kevésbé ismertek.

 

A jó minőségű anyagokból (S30V, 154CM acél, CF és G10 markolatanyag) építkező, prémium minőségben összeszerelt Blade-Tech kések az Egyesült Államokban rendkívül népszerűek, mely a minőségen túl köszönhető a gondos és funkcionalitást szem előtt tartó tervezésnek. (Tim Wegner gyakorló és lelkes vadász, elképzeléseit a gyakorlatban is kipróbálja, kipróbálta.) Ezek a kések mind az Egyesült Államokban készülnek. Hallgatva az idő szavára és a késfronton fokozódó piaci verseny kihívásaira, a magasabb árfekvésű, prémium kések mellett a Blade-Tech is kénytelen volt nyitni az alsóbb, nagyobb volumenű eladást biztosító piaci szegmens felé. Tim Wegner igényességére jellemző, hogy a költségek leszorítása nem ment a használhatóság és az összeszerelési minőség rovására jelentősen. A jól bevált formákat megtartva, egyszerűbb anyagokból (AUS8, 440C acél, FRN markolatok) és Taiwanra kihelyezett, jól kontrollált gyártással életre hívtál a „Lite” termékcsaládot. Ezekből a „Lite” sorozatú késekből van a birtokomban néhány darab, ezeket szerezném kicsit bemutatni, illetve ahol rendelkezésre állnak, személyes tapasztalataimat megosztani a száraz technikai paramétereken túl.

 

 

A Blade-Tech Lite tornasorának a legkisebb tagja a Mouse Lite. Ez az egyik dizájn, melynek a gyökereit a Spyderconál kell keresni. Kísérleti modell volt (erre utal a CX11 modellszám), VG10 pengével és rozsdamentes acél markolatpanelekkel álmodták meg. Kevés készült belőle, ritkaságszámba megy. A Mouse és a Mouse Lite a nyitófurattól eltekintve megörökölte a formát, mely a kerek helyett körte (vagy vízcsepp, kinek mi szimpatikus – hivatalosan „V-Hole”, azaz „V-Lyuk” a neve) alakú lett. A Mouse S30V acélból készül CF markolattal, míg a Lite verzió napjainkban AUS-8 acél és FRN markolatelemek felhasználásával készül. (Egyes korai Lite változatok pengeanyaga 440C. A Taiwanra költöztetett gyártással ezek a kivitelek fokozatosan megszűntek, egyes web-shopok készletében nagyritkán rá lehet bukkanni egy-egy példányra.)

 

 

A Mouse Lite apró zsebkés, teljes, nyitott hossza mindössze 125mm. Hátsózáras megoldású, 49mm hosszú, AUS-8 anyagú, majdnem a pengehátig egyenesen felköszörült pengével és merevítés nélküli, 3mm vastag FRN markolatpanelekkel szerelt konstrukció. A penge kis mérete ellenére viszonylag vastag, 3.2mm. Az övcsipesz rozsdamentes acél, mely felszerelhető mind a jobb, mind a bal oldalra is, de csak „hegy fent” módban. A markolat végén zsinórfuratot alakítottak ki. A kés tömege csupán 55 gramm.

 

 

A markolat leginkább két és fél ujjas fogást biztosít, a harmadik ujj jórész már a markolat íves végét fogja támasztani. A pengeháton a pengetőnél és a hegyhez közel egy-egy nagyjából 1cm hosszú bordázatot alakítottak ki a pengén, mely a megtámasztott hüvelyk vagy mutatóujj (fogásmódtól függően) számára stabil, csúszásmentes felületet biztosít. Kis mérete nem teszi tökéletes EDC késsé, de ha nem csak egy kés van nálunk, kiváló kiegészítő lehet. Bárhol, bármikor elővehetjük, senkiben nem fog félelmet kelteni, maximum kíváncsiságot. Alternatív felhasználása pénzcsipeszként is lehetséges. Saját tapasztalatom szerint kiváló, masszív apróság, korlátozott felhasználhatósággal.

 

 

A Mouse Lite közvetlen leszármazottja az eltérő pengeformával készülő Ratel. A markolat kialakítása teljesen megegyezik, ránézésre csereszabatos is (feltéve, hogy a zárat azonos módon alakították ki a penge tövén). A levél alakú penge azonos hosszúságú az elődével, ám kicsivel több anyag maradt benne, így az egész kés tömege 5 grammal megnőtt, azaz 60g körüli. A felhasznált anyagok is egyeznek az elődmodellnél tárgyaltakkal.

 

 

A Ratel modellen szintén egyenes leélezést választott a tervező, melynek felső vonala nem követi a penge ívét, látványa kevésbé harmonikus, megszokott. Gyakorlati funkciót ez nem vesz el vagy tesz hozzá a pengéhez, lévén ez is csak apró feladatok megoldására való. Ezen a modellen némiképp érződik, hogy a cél pusztán a termékpaletta bővítése volt, meglovagolva a mostanában népszerű levélformájú pengék népszerűségét. A Mouse pengeformája (főleg a pengehát a hegy felőli nagyjából fele) a használat során szerencsésebbnek bizonyult, ergonomikusabb. A pengeháton megtámasztott mutatóujj a Ratelt használva érezhetően fárasztóbb, ami nem csak az érdesítés hiányának köszönhető, hanem a jelentősen eltérő ívtől, amit a vágóél kialakítása és a levélforma megkövetel.

 

 

Méretét tekintve a következő csapattag a Ganyana Lite, illetve (hasonlóan a Mouse-Ratel pároshoz) közvetlen variánsa, a Katana. A Ganyana már egy sokkal használhatóbb méretű, mindennapi viselésre is kiválóan alkalmas zsebkés. Az eredeti, nem Lite változat itt is S30V-G10 párosításban látta meg a napvilágot Tim Wegner műhelyében. A furcsa név afrikai eredetű, N’Debele nyelven a hiénakutya (afrikai vadkutya, Lycaon pictus) megfelelője.

 

A penge 72mm hosszú, a Mouse-hoz hasonlóan 3.2mm vastag és szintén AUS-8 acélból készült, majdnem a pengehátig felköszörült, egyenes leélezéssel. Az él enyhén kettős ívű (recurved), mely ugyan kevésbé népszerű a problémás élkarbantartás miatt, ám (szerintem) kiválóan használható kialakítás. A zármegoldás jelen esetben keresztzár, melyet 1mm vastag, markolatpanelbe rejtett merevítéssel oldottak meg. A markolatpanelek itt is FRN (üvegszál erősítésű nylon) anyagúak, G10-szerűen érdesítettek. Az övcsipesz szintén tetszőleges oldalra felszerelhető, de ebben az esetben is csak „hegy fent” hordmódot tesz lehetővé. A zsinórfurat ezen a modellen is megtalálható. Teljes tömege 66 gramm, hossza nyitott pengével 173mm.

 

 

A pengeháton a hegy felőli harmadon illetve a tövén itt is megtaláljuk a csúszásmentesítő bordázatot. A Mouse-tól eltérően ezek mélyebbek, határozottabb kialakításúak, de az éleket lekerekítették, ujjunkat nem fogja vágni komolyabb terhelés közben sem. A markolat végén szintén megtaláljuk ezeket a bordákat, melyek amellett, hogy a késnek egyedibb külsőt kölcsönöznek, tényleg segítenek a csúszásmentes fogásban. A markolat elején kialakított sekély ujjtámasz és az íves markolatkiképzés kényelmessé teszi a fogást. Minden a helyén van, természetesnek hat a kézbevett eszköz. A nyitófurat íve a pengeháton kiváló támaszt ad a hüvelyujjnak, illetve más fogásban a hegy felőli íve a mutatóujjnak. Kiváló munkakés, (számomra) ideális EDC társ. A fekete példány több mint egy éve szolgál (nem folyamatosan), kanálteszten, farigcsáláson bőven átesett darab. Az apró karcoktól eltekintve kiválóan bírja mind a penge, mind a zár. Egyik személyes kedvencem ez a Ganyana.

 

 

A Blade-Tech Katana szintén a palettabővítés szüleménye. A Ganyana konstrukciója megfejelve egy népszerű, viszonylag hegyesre kialakított amerikai tanto pengeformával valamint fekete bevonattal. Létezik teljesen fekete verziója is, nem csak szürke panelekkel. Méretei és anyaga egyezik a Ganyana paramétereivel, ám az eltérő pengeforma és leélezés itt is pár gramm tömegnövekedést okozott, 70 gramm lett.

 

 

A penge jellege megkövetelte a pengehát módosítását is, mely összhangban a tanto heggyel szögletesebb lett. A penge félig felköszörült, egyenes kialakítású. Külön figyelmet érdemel, hogy a fekete pengebevonattal összhangban a tengelyt, a csavarokat, távtartókat, övcsipeszt, de még a rejtett merevítő markolatlemezeket is feketére felületkezelték. Ezt a lépést időnként pár gyártó el szokta hagyni, holott határozottan jól mutat, különösen a világosabb markolatpanellel.

 

 

A Ganyana és Katana egyéni preferenciáktól függően kiváló mindennapi zsebkés lehet. Könnyű, használható méretű, kellően erős, pengéje hétköznapi feladatokhoz többnyire elég. A linerek vastagsága kevésnek tűnhet, ha csupán a méretet nézzük, ám kellemesen erős anyagból készült, kemény munka közben sem fog kioldani, megroggyanni.

 

 

A Lite sorozat legnagyobb méretű modellje jelenleg a Wegner Pro Hunter Lite. A kés formailag a Spydercoval kooperációban készített, nevét viselő Spyderco Tim Wegner (C48 jelű) modell továbbfejlesztett változatának tekinthető. Régebb óta készülő, népszerű modell, alapesetben a penge CPM 154M acélból készül G10 markolatpanelekkel. (Jeff Randall, a Randall Adventure and Training egyik alapítója saját cégének honlapján egy ilyen, narancssárga markolatos késsel a kezében látható annak ellenére, hogy ő maga is tervez és gyárt késeket.)

 

 

A Pro Hunter Lite változat az előzőektől eltérően 440C acélból készített pengét használ, a markolatpanelek ebben az esetben is FRN anyagúak. (Egyes külföldi fórumokon fellelhető, nem megerősített információk alapján ennél a Lite modellnél is átálltak az AUS-8 pengeanyagra, ahogy a Mouse Lite-nál tették.) A penge hosszúsága 87mm, vastagsága 3.1mm. Az alapváltozattól és a többi Lite-tól eltérően ez a változat homorú élezésű. A kés teljes hossza 203mm, tömege 118 gramm. Hátsózáras megoldású, ám a méret és a kellő masszivitás elérése okán acél merevítést alkalmaztak mindkét oldalon, melyek 1.4mm vastagságúak. Kellemes fogású, jól használható méretű kés, sajnos viselése a közel centiméteres túlméret miatt nem legális, amire pedig kiváló lenne. Az övcsipesz szintén tetszőleges oldalra átszerelhető, itt is csak „hegy fent” hordmódban. A zsinórfurat már-már elmaradhatatlan kellék, innen sem hiányozhat.

 

 

Tim Wegner valószínűleg ebben a modellben (és az alapváltozatban) összegezte gyakorlati tapasztalatait, már ami az ergonómiát és a használhatóságot illeti. A pengén, hasonlóan a korábban említett modelleknél, csúszásmentesítő bordázatot találunk. Rögtön a pengeháton, a hegy felőli harmadon egyet, melynek két kézzel végzett erőteljes vágások esetén a rásegítő hüvelykujjat tartja a helyén. A nyitófurat előtt találjuk a másodikat, mely a pengeháton megtámasztott mutatóujj számára lehet hasznos, illetve a szokásos, hüvelykujj számára kialakított támaszték erőteljes toló vágásokhoz. A pengetükör alsó éle szintén bordázott, mely a markolaton kialakított párjával ujjtámaszt alkot arra az esetre, ha előrébb kívánunk fogni a markolaton. A markolat kontúrját eleve ujjtámaszosra alakította ki a tervező, melynek fogása nagyobb kézzel is stabil 4 ujjas. Kisebb kezűek sem lesznek gondban, nincsenek határozott bemarások a markolaton és az nem is túl vastag (12.3mm) illetve széles. Apró szépséghibája a késnek, hogy a torx csavarok mellett valamiért az övcsipesz rögzítésére kereszthornyos csavarokat használtak (az alapváltozaton szintén).

 

 

Szándékosan a végére hagytam a Lite sorozat általános minőségének jellemzését. A birtokomban levő 7 példány mindegyikét web-shopon keresztül, látatlanban, kézi válogatás nélkül vásároltam. Tapasztalatom szerint az összeszerelés minősége nagyon jó, nem csak árkategóriájában vizsgálva. Valahol a Spyderco Byrd-ök és az egyszerűbb Kershaw kések minősége közé lehetne pozícionálni. Ennek nagyjából megfelelő az árazásuk is, 20-30%-kal kell többet fizetnünk, mint egy hasonló méretű Byrd késért. Mindegyik kés jól illesztett, sorját sehol nem találunk rajta. A felhasznált FRN panelek mintázata a finoman textúrázott G10-et másolja látványban, illetve csúszásmentesítő képességben is. Az élek a markolatokon is szépen eldolgozottak, nem vágnak sehol. Kotyogást, lötyögést sem a penge tengelye körül, sem pedig a zárat vizsgálva nem tapasztaltam. A kések éle gyári állapotukban megfelelő volt, nem igényelt azonnali beavatkozást. Az élszalagok is kellően pontosan középre kerültek minden esetben. Egyedül a Pro Hunter Lite változatnál látható némi maradék gyári kosz, ez feltételezhetően annak köszönhető, hogy elfekvő készletet sikerült levadásznom, valamint hogy ehhez a késhez nem volt gyári doboz. Kiváló ár/érték arányuk miatt nem is igazán értem, miért nem forgalmazza ezt a márkát (sem) itthon egyetlen vállalkozás sem (pedig a név többük számára nem lehet ismeretlen).

 

 

Ha hinni lehet a netes pletykáknak, Tim Wegner az utóbbi időben felhagyott a tervezéssel és a gyártásra koncentrál inkább. Ezt támaszthatja alá az a tény is, hogy a friss Blade-Tech késmodellek a Foxnál, Olaszországban készültek (hasonlóan pl. a Spyderco Hossom modelljeihez), vagy ugyan amerikai gyártással, de Richard Ryan vagy éppen Mike Vellekamp által megálmodott tervek alapján készülő modellek. Akárhogy is, én továbbra is figyelemmel kísérem a Blade-Tech termékvonalát még akkor is, ha a praktikus kések felől az utóbbi 1-2 évben az eladható látványkések felé vették is az irányt.

 

 

BlackWoOd

 

Blade-Tech kések a Blade-Tech honlapján

Tim Wegner kései a BladeArt honlapján

9 hozzászólás


  1. 1 Switchblade

    Nagyon jo, informativ iras. Egy 440C Mouse Lite van a birtokomban es en is kedvelem, csak ugy mint a tobbi Tim Wegner modellt. Latszik mindegyiken, hogy „hasznalo” tervezte…
    Koszi es gratula! 🙂

  2. 2 Rebel

    Nagyon élvezetes, jól összeszedett cikk! 🙂
    Köszönjük!

  3. 3 f_zsolt_01

    Hahó!

    A cikk olyan jól sikerült, hogy úton van hozzám is egy Mouse Lite (kék markolattal :))…. na ennyit is az „ebben a hónapban nem veszek semmit” -ről :DDDDD

  4. 4 Golbat

    Ismét egy érdekes, alaposan megírt cikk, gratu! 🙂

    A Ratel kifejezetten bejön, pedig nem vagyok egy apróbicska-rajongó. 😉

  5. 5 BandiBuilder

    De megtetszett egy Ratel. BlackWoOd esetleg csütörtökön megnézegethetem?

  6. 6 BlackWoOd

    Persze, mind a heten ott lesznek… 😉

  7. 7 csulak

    Kosoznom szepen a cikked!
    Sok erdekes tudnivalo van benne, es persze en is nagyon megkivantam egy ilyen kest, ugyhogy utananezzek egynek.

  8. 8 BlackWoOd

    Örülök, hogy tetszik és talán te is megkedveled a márkát! 🙂

  9. 9 D

    Szia,

    most olvastam a cikket és fedeztem fel, hogy erről a késről koppintották azt amit vettem:

    http://www.bladeshop.hu/www-bladeshop-hu/eshop/1-1-Zsebkesek-Folding-knives/3-2-Navy/5/114-Navy-K615

    Először azt hittem a Spyderco Ocelot volt a koppintás alanya, de nem lőttem nagyon mellé.

    Ebay-en keresztül kínából 4900 HUF postával. 440C pengével.

    Nem jár olyan finoman, mint egy Spyderco, viszont ennyiért nagyon megéri.

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.