maç sonuçları

Kilden Heavy Chopper

Ez a kés a fórum olvasóinak más ismerős lehet. Mivel a fórumtagság azonban szűkebb kör, mint a Portál főoldalának olvasói, sajnáltam volna, ha ezt a szép darabot nem láthatják a lehető legtöbben. Főleg, hogy  Kilden is egyre jobban fényképez (csak ezt a keretet hagynád el, Zoli…), a Heavy Chopper pedig „sajnos” rögtön el is kelt. A műről maga a mester mesél.

A Heavy Choppert akkor kezdtem el magamban tervezgetni, amikor a Fórumban elindult a pengesport topik. Felpiszkálta a fantáziámat egy ilyen hatalmas kés. Nézegettem a hivatalos amcsi honlapot, videókat, és ezek alapján alakítottam ki a kés formavilágát erre a spéci feladatra. A célom a hivatalos kiírásban szereplő maximális méretek kihasználása volt.

A penge formája a vágási feladatokra szerintem remekül megfelel. Az egész kés foka a hegytől a markolatig egy nagy ívben halad, a hegy így kicsit közelebb esik a középvonalhoz – egyfajta középutat érve el ezzel (vágás, és szúrás között). A penge nincs teljesen felköszörülve, így megtartottam a gyári hengerelt felületet, a kovácsolt (vagy hardcore, kinek mi tetszik) kinézetet erősítve. Az él konvex. A markolat formája madárfej alakú: a vége felé a kézből kirepülést megelőzendő minden oldalról szemlélve szélesedik.

A markolat tervezgetése közben úgy éreztem, hogy  ha csak simán ívesen, vagy egyenesen hagyom a panel elejét, nagyon jellegtelen lett volna. Valami izgalmasat akartam vele kezdeni. A hőkezelésre előkészített penge brutalitását, szépségét, súlyát sokáig kézben tartva csodáltam, közben merengtem, hogy mit találjak ki!? Mivel szép tört felületet (mint valami csipkézett, fektetett hegygerinc) nem tudtam elérni, bevillant egy kép a fejemben a különböző átmérőjű furatokkal történő szegélykialakítására (mint valami féregrágta, furkált felület). Mikor kész voltam a panelekkel, még mindig nem voltam vele elégedett, ugyanis nem volt eléggé meghökkentő a kinézet… Valami kontrasztkiemelőt akartam, ezt pedig a kilógó, figyelemfelkeltő piros fíber tölti be.

Nehézséget a penge kialakítása jelentett igazán. A penge hosszából adódóan nehéz volt a teljes hosszán homogén sima felület kialakítása (sehol ne legyen a fény felé tartott pengén hullámzás). Az élezés is érdekes volt, mert nincs megfelelő kiegészítőm a szalagcsiszolómhoz a konvex él kialakításához, így meglehetősen időigényesen sikerült elérni a kellő élt (2-3 óra kellett, hogy elégedett legyek a kialakított él vágó-metsző tulajdonságaival).

Nagyon szerettem csinálni! Egyrészt, mert kihívást jelentett egy ekkora kés elkészítése, másrészt pedig, mert amíg egy ilyen agyszüleményem nem kap formát, nem tudom a kezemben fogni, nyughatatlan alkotó módjára nem tudok aludni, nyomul az adrenalin keményen (sőt, igazából annyira akartam ezt a kést, hogy hajnal 3-ig csináltam, utána pedig meló reggel). A vevő gyakorlatilag meglátta és beleszeretett. Nélküle ő egy tapodtat sem! Szó nélkül kitette a zsebében szunnyadó köteg pénzből a megfelelő címleteket…

Adatok:

Acél: Uddeholm Rigor

Keménység: 57-59 HRC

Kés teljes hossza: 366 mm

Penge hossza: 245 mm

Penge szélessége: 55 mm

Penge vastagsága: 6,3 mm

Kés súlya: 584 gr, 728 gr (tokkal)

Markolat anyaga: fekete G10 + piros fíber

Tok: kydex + nagy Tek-Lok

 

Képek: Kilden

A Kilden Knives honlapja

14 hozzászólás


  1. 1 Ronin

    Üdv!

    A Lurdy-s kiállításon volt szerencsém a kezembe venni,szép méretes vas az biztos.
    Tetszik a markolatpanel elejének a kialakítása,illik a kés feeling-éhez!
    Gratulálok!

    Üdv. Ronin

  2. 2 Soma Bear

    Bakkeeeer!
    De szép nagy!
    Még hogy nem a méret a lényeg!
    Szívesen olvasnám én is a leltárjegyzékemben. 🙂
    Gratulálok hozzá mind a készítőnek, mind a tulajdonosnak!

  3. 3 giga

    Baba nagyvas, grat a készítőnek és atulajnak is.
    Apropó, kihez került?

  4. 4 Switchblade

    A Lurdyban volt alkalmam megtapizni ezt a „joszagot”, nagyon kellemes, jo sulyelosztasu vas. Kezbe fogtam es mindjart „aprithatnekom” tamadt… A tok meg nem volt kesz hozza, ugyhogy azt sajnos nem lattam.
    (Soma Bear, nyugodtan beirhatod a leltarjegyzekedbe … a hiany rovatba! 🙂 )

  5. 5 BlackWoOd

    Brühühü…
    Kár, hogy ez elvileg „egyszer és soha többet” kés… (Legalábbis a Lurdy-s beszélgetésből ezt szűrtem le.)
    Egyszerűen kézbeillő nagyvas és tényleg apríthatnékja támad tőle az embernek. 😀
    A „hiány” rovatba azt hiszem, sokunknak felkerült. 🙁

  6. 6 tibor

    Nekem is nagyon tetszik, egyébként tényleg nem a méret a lényeg, hanem, hogy jó nagy legyen! Nálam is a hiánylistát erősíti!

    Tibor

  7. 7 Kilden

    Ed,

    Nagyon jó kis cikket ollóztál össze! Köszönöm! 😉

    P.s.: Látom sokan a hiánylistátokra tettétek… Érdekes dolog ez! Komáromban a PeNa-n, és a kiállításon senki meg sem kérdezte mennyiért adom. Esetleg nem mertétek megkérdezni, annyira soknak gondoltátok!? Lehet még is csinálok 1-2 különlegesebb darabot a következő kiállításra. 🙂

    Üdv.

  8. 8 Rebel

    Nagyon frankó képek, és vas! Gratulálok!

  9. 9 AFK

    Telitalálat.
    Nagyon jó ötletek, szép kivitelezés.
    Gratulálok.

  10. 10 csulak

    Gyonyoru munka, szep formatervezes! gratulalok!

    uj vagyok ezen a portalon, de orvendek hogy ajanlotak az oldalt, mert ez valosagos kincsesbanya!
    Meg csak egy par cikket olvastam, de ha ilyen az egesz akkor vegre erdemes lesz az internetet is hasznalnom.
    Boldog uj esztendot es jo egeszseget kivanok az osszes tagnak, hadd valosuljanak meg az almaink!

  11. 11 hzizi

    hiuh, gyönyörű ez a kés, már-már mint egy bárd… én persze nem vagyok szakértő cseppet sem, csak szeretem a jó, erős késeket (haldarabolásnál újabban bárdot használok). Jók a posztok nagyon, buék, buborék!

  12. 12 Kilden

    Köszönöm mindenkinek! 🙂

  13. 13 Vaszil

    Nagyon szép valóban. De az én méretem inkább a Bábel.:)

  14. 14 Dudás András

    Ez brutál jó! Egy nagy kést szeretnék régóta. …! És ilyen legyen !

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.