maç sonuçları

Barkácsoljunk szükségkést!

Hegyespenge imád kísérletezni meg ötletelni, íme ennek legfrissebb bizonyítékaként az alábbi írása: a festőspatula, mint kés-alapanyag.

Kesportal: DSCF4928

Sokunkban vannak berögzült hozzáállások, ha egy eszköz használatának a lehetőségeiről van szó. Persze van példa a másik oldalról is („olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó”), de általában ez a helyzet. Tényleg sokszor csak a szükség tud rávenni bennünket, hogy egy eszköz tágabb alkalmazási lehetőségeit is felismerjük, még akkor is, ha borotválkozó pamacsnak nem a korongecset az ideális választás, és az orosz háziasszonyok is csak akkor főznek vasalóval, ha épp nincs gázszolgáltatás.

Ebben a szemléletben a kés mindig is egy érdekes szegmens volt. Hogyan készíthetünk szükségkéseket, ha egy szokatlan helyzet rákényszerít bennünket? Biztosan egy sor izgalmas cikket lehetne írni a témában, és talán egy saját topikot is megérdemelne a gondolat a fórumon, most mégis csak egyetlen kipróbált lehetőséget szeretnék ismertetni. Ugyanis ez már bizonyítottan bevált, és működik!

A festőspatulya, mint kiinduló alapanyag, szinte kínálja magát. A markolata szükségszerűen kényelmes, az acélnál alapvető elvárás a megfelelő rugalmasság, ami elképzelhetetlen egy optimális keménység nélkül, és a két elem rögzítésének muszáj erősnek lennie, hiszen a szakszerű használat során a penge nem lazulhat fel a markolatban.

Kesportal: DSCF4933

Nagyon sokféle spatulya létezik, bármelyik festékboltban jó eséllyel találunk többféle típust is, késnek én mégis azt választottam, amelyik számomra a legkényelmesebb markolattal rendelkezett. Az adott darabnál egy sima bükkfa nyélről van szó, amelyet a vásárlás után mentesítettem a ráragasztott matricáktól, kissé át is csiszolgattam, majd egy estére beleállítottam egy tégely kültéri favédő olajba. Az olajból kivéve érdemes a felesleget letörölni a felületekről, majd egy-két napra félretenni száradni.

A penge alakját -talán mondanom sem kell- igen nagy szabadsággal választhatjuk meg. Azt mindenképp érdemes figyelembe venni, hogy az acél keresztmetszete nem állandó, ennél a darabnál pl. a markolat tövében 2 mm, ami a hegy felé haladva fokozatosan vékonyodik, egészen 1 mm-ig. Ez a kész késen is olyan érzést kelt majd, mint amit a gyárilag felxibilisnek szánt kések pengéinél tapasztalhatunk.

Az acélról, a keménységéről nincsenek hiteles adataim. Jó eséllyel valamilyen rugóacéllal lehet dolgunk, tehát aki nem szereti a fémes ízt, amit a nem rozsdamentes pengék használatakor érezhetünk néha, az maradjon inkább a konyhakéseknél. Aki viszont késztetést érez magában egy ilyen filléres eszköz kipróbálására, az egy rendkívül kellemes vágóképességű, minimális vágási ellenállású holmit kaphat így.

Az átalakítást én egészen egyszerűen egy jobb minőségű lemezollóval végeztem el, természetesen némi csiszolásos utánigazítással. Ez a penge lehetővé tette ezt a módszert, hiszen nem túl kemény (talán olyan 50 HRC körüli érték lehet reális). Az éltartása ennek megfelelően valami olyasmi, mint egy Tramontina machete esetében, és az élezése-fenése sem nehéz. Szokványos konyhai munkáknál bőven elég, amit nyújtani tud.

Most már több hónapnyi aktív konyhai szolgálat után elég bátran merem állítani, hogy kifejezetten versenyképes darab lett, ha egy szokványos konyhakéshez viszonyítom, és örömmel látom, hogy a feleségem és a gyerekeim is használják, ha épp a kezükbe akad, vagy ha valamihez direkt egy ennyire vékony penge tűnik a jó választásnak.

Kesportal: DSCF5212

Természetesen nem ezt vinném magammal egy több napos erdei túrára, de ha rá lennék kényszerítve, hogy valami szükségeszközt készítsek egy erdei illegális szemétlerakóban található kacatból, akkor sokkal inkább ezt választanám, mint hogy egy konzervdoboz fedelével bohóckodjak, vagy megpróbáljak kőböl pattintani valamit, amihez meg egyszerűen nem értek.

Hegyes Sándor

16 hozzászólás


  1. 1 Hulk

    Jó kis kés!
    Eszembe nem jutott volna ! 🙂

  2. 2 kelapu

    Okos ötlet, nekem is tetszik! 😀

  3. 3 szabi72

    Mekkora ötlet! És mennyivel könnyebb kivitelezni, mint pl villáskulcsból kovácsolni kést! Tetszik!

  4. 4 hal

    Ez annyira pofon egyszerű és magától értetődő, hogy zseniális.

  5. 5 alanson

    A cikk fantáziadús és szórakoztató, tetszik. Én néha gondolkodom ilyesmin, csak az agytorna kedvéért. 🙂

  6. 6 MaciBácsi

    Sanyi, nem vagy te normális (pozitív értelemben) 😀
    ezennel kikiáltom a „Sanyi, én így szeretlek” szlogent :DDDD

  7. 7 rty42

    Naggyon jóóó! 😀

  8. 8 Giga

    nem is kell barkácsolni, egy rendesen használt jó glettvas vagy spakli borotvaéles, simán meg lehet reggelizni, ha épp úgy alakul 🙂
    van egy fajta, amit ritkán lehet kapni, asszem lengyel…na az tuti anyagból van, sztem 50 hrc felett bőven

  9. 9 Stryker

    Érdekes cikk!
    Jómagam is csináltam hasonlót,csak nem kést ,hanem tömítés kaparó kést{gépjárműipar} alakítottam ki belőle!
    Tényleg meglepően jó pengéje van a spaklinak!

  10. 10 Spoon

    Én is láttam ezt az ötletet valamelyik amerikai vagy angol bushcraft oldalon. Biztos,hogy ki is fogom próbálni,de a Tescoban nem láttam olyan spaklit,ami megfelelt volna.

  11. 11 rajzolo

    Eredeti nagy ötlet!

  12. 12 hegyespenge

    Örülök, hogy érdekesnek találtátok.
    Köszönöm a hozzászólásokat! 🙂

  13. 13 Moti

    Érdemes venni Cseh spaklit,kiváló acélja van.Amúgy szerintem aSanyi féle képeken is az van,legalábbis ilyesmiket gyártottak a csehek. Ahogy giga is írja ,simán borotva éles a használt,jó szerszám.Szoktunk vele konzervet is nyitni meg ilyesmi.

  14. 14 Golbat

    Sanyi, zseni vagy. 🙂

  15. 15 San

    Hasonló estere a fűrészlap is megteszi. csak azt ugye fel kell markolatozni….

    De az ötlet zseniális….

  16. 16 wiliwonka

    A Képen egy Schuller márkájú (elvileg) német gyártmányú spakli van. A tesco-s műanyagnyelű se gáz szerintem, max lesz egy köművesMorád 🙂

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.