maç sonuçları

Lovász S16 – késkészítés képekben

Lovász Gyula nagy mágus, gyorsan, pontosan és gyakran jó áron dolgozik. Utóbb Spoon barátunk meglátogatta műhelyében, ahol végigkövethette egy kés elkészítésének minden mozzanatát. Balázs dokumentálta a folyamatot, így most megoszthatjuk veletek egy S16-os túrakés születését.

Kesportal: LovaszS16 154

Hozzávalók:
20 dkg Sleipner
2 szelet ropogós fa
2 db friss csőszegecs
Kevés olaj

Elkészítés:
Vesszük a 20 dkg Sleipner acélt, majd megfelelő vastagságúra marjuk (~ 4 mm).

Kesportal: LovaszS16 012

Kesportal: LovaszS16 013

Kesportal: LovaszS16 015

A marás nyomainak eltüntetése után felrajzoljuk az acélra a kés kontúrját hőálló filccel. Ezután szépen körbecsiszoljuk a kontúrt a vonalak mentén.

Kesportal: LovaszS16 018

Kesportal: LovaszS16 023

Kesportal: LovaszS16 025

Kesportal: LovaszS16 028

Ha ez megvan, lesíkoljuk a pengét, hogy a kontúrozás során keletkezett sorját eltüntessük az élekről.

Kesportal: LovaszS16 030

Kesportal: LovaszS16 033

Ezután egy sablon segítségével bejelöljük a szegecsek és a könnyítések helyét, továbbá beütjük a márkát az erre a célra készített eszközzel. Fontos, hogy előre sosem teszünk könnyítést!

Kesportal: LovaszS16 034

Kesportal: LovaszS16 038

Kesportal: LovaszS16 041

Kesportal: LovaszS16 043

Mivel a beütő nyoma kellően mély lett, ezért érdemes kicsit átcsiszolni a logó környékét, hogy eltüntessük az esetleges kidudorodásokat. A fúrást előbb kisebb átmérőjű fúróval kezdjük, a végleges átmérőt csak második körben érjük el. Érdemes a furatokat leperemezni, könnyebb dolgunk lesz később a szegecsekkel.

Kesportal: LovaszS16 047

Mikor a lyuggatással megvagyunk, bejelöljük a leélezés kezdetét és levékonyítjuk az anyagot, előkészítjük a leélezést. Csiszolás közben folyamatosan hűtjük a pengét vízben!

Kesportal: LovaszS16 048

Kesportal: LovaszS16 049

Kesportal: LovaszS16 051

Kesportal: LovaszS16 053

Kesportal: LovaszS16 054

Kesportal: LovaszS16 056

Ha ezzel is készen vagyunk, hőkezeljük a pengét (persze nem a képen látható módon, az csak illusztráció).

Kesportal: LovaszS16 062

Amint visszajött a penge a kemencéből, lesavazzuk, mert taktikai-nindzsának készülünk. Ennél is fontosabb fázis a markolatozás, ami közel sem olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk. Vesszük a nagy gonddal kiválasztott grenadilt és szépen kettévágjuk. Ujjakra vigyáz, nem gyerekjáték, a fűrész gyorsan forog!

Kesportal: LovaszS16 065

Kesportal: LovaszS16 066

A két szelet belső oldalát síkba csiszoljuk, majd felrajzoljuk rájuk a markolatformát.

Kesportal: LovaszS16 069

Kesportal: LovaszS16 074

Kesportal: LovaszS16 075

Kivágjuk a penge felé eső részt és készre csiszoljuk-fényezzük. Ez ugye azért fontos, mert ha már rajta van az acélon, akkor elég körülményes hozzáférni.

Kesportal: LovaszS16 077

Kesportal: LovaszS16 080

Kifúrjuk a két panelt a szegecseknél, majd egy illesztőcsapnak nevezett eszközzel ideiglenesen rögzítjük őket a kívánt helyre.

Kesportal: LovaszS16 081

Kesportal: LovaszS16 085

Kesportal: LovaszS16 087

Kesportal: LovaszS16 090

Következik a csiszolás, amivel a markolat eléri végleges formáját. Nem rossz dolog, ha szimmetrikus a két oldal, Mesterünknek ez még csukott szemmel is sikerült.

Kesportal: LovaszS16 092

Kesportal: LovaszS16 094

Kesportal: LovaszS16 097

A kellő fényt polírpasztás rongykoronggal érhetjük el.

Kesportal: LovaszS16 101

A szegecsek fejét picit legömbölyítjük, mert az jó, illetve leszedünk a falvastagságból, mert az még jobb.

Kesportal: LovaszS16 114

Kesportal: LovaszS16 117

Mivel peremezett csőszegecs a cél, ezért kicsit süllyesztjük a szegecsek helyét a fában. „A szegecseket kicsit olajozzuk, mert azt kell.” Csapok ki, szegecsek be, méretre igazítjuk és lecsiszoljuk a kilógó részt, majd visszapolírozzuk a fát.

Kesportal: LovaszS16 129

Kesportal: LovaszS16 118

Kesportal: LovaszS16 123

Kesportal: LovaszS16 126

Kesportal: LovaszS16 127

A csőszegecsek megnyitása külön szakértelmet igényel, nem mindenki képes rá.

Kesportal: LovaszS16 135

Ha mindennel megvagyunk, akkor megélezzük a kést. Ez fontos spirituális feladat, melyhez külön tudatállapotba kell kerülni, amit nem mindegy, hogy milyen pózban érünk el.

Kesportal: LovaszS16 140

Kesportal: LovaszS16 144

Ha ezzel megvagyunk, késznek nyilvánítjuk a művet, örülünk!

Kesportal: LovaszS16 152

Fogyasszátok egészséggel!

Spoon/Balázs

Lovász Gyulának külön köszönet, hogy műhelyében lábatlankodni engedett és megmutatta, hogyan készül „A” kés.

28 hozzászólás


  1. 1 Vaszil

    Hú de finom, hangulatos kis cikk ez. Élvezettel olvastam, néztem.

    Gratula a mesternek és neked is Balázs!

  2. 2 Karacs László

    Nagyon jó volt olvasni! Tetszik az egész folyamat bemutatása. Gratulálok a készítőknek! 23-24 képen a védőital is nagyon szuper. Ez a kés egy remek darab, lehet egy ilyet kérek majd karácsonyra 🙂

  3. 3 Bandi

    Nagyszerű képriport. Köszönöm szépen.

  4. 4 Tomsi

    Sziasztok
    Nagyon jó a cikk és szép a kés is.Sokat tanultam belőle.
    Gratula a mesternek, minden képen látszik művésze a szakmájának.

  5. 5 Zelei K Andor

    Végre megtudtuk, hogyan kell kést készíteni! Most már otthon is meg tudjuk csinálni saját magunk is! 🙂

    Remek poszt, hiánypótló!

  6. 6 Bandi

    Kedves Andor! A Hegyes Sanyinak van egy DVD-je az otthoni késkészítés rejtelmeiről, ahol részletesen elmagyaráz/megmutat mindent. Ha ilyen indíttatásod van akkor az erősen ajánlott.

  7. 7 tarrzan

    Ügyesek vagytok!
    Hát nekem ilyen kés biztosan nem kéne!!!
    Mert már van! 🙂 🙂 🙂
    Fasza lett!!!!!

    Üdv:

    tarrzan

  8. 8 zola

    Nagyon jó cikk! Már van egy Lovász-féle késem, az is sleipner. Elpusztíthatatlan!

  9. 9 ponggi

    Ritkán szoktam ide írni, de ez a cikk nagyon tetszik. Irigykedem 😀 Nagyon nagy gratula érte! Ezt a cikket belinkelem magamhoz. 🙂

  10. 10 bicskás

    Jó cikk.
    Bár szerintem Gyula mindig jó áron dolgozik. (Nem csak gyakran.)

  11. 11 Mamut75

    Jó cikk és még jobb vas gratula a készítőknek.

  12. 12 csulak

    Koszi a bemutatot es a jo zenet ! Ugye milyen egyszeru jo kest csinalni?
    Gratula a Mesternek e sneked is a filmecskeert!

  13. 13 gabe

    Nagyon tetszik, gratula!

  14. 14 öcsi

    igen jó,kellemes olvasmány.nekem még nincs „Lovászom”,de maradok nélküle!

  15. 15 öcsi

    bocsesz!elírtam!NEM maradok nélküle.ismétlem:NEM MARADOK NÉLKÜLE!

  16. 16 Filly

    Végre megtudtam, hogy ilyen egyszerű kést csinálni! 😀 Félre a tréfát: remek képriport, köszi! 🙂

  17. 17 fanny

    hát igen!ez az!

  18. 18 MZoli

    Remek cikk! Gratulálok!

  19. 19 Simsonos Laci

    Jó cikk, remek kés! Gratulálok! (a „taktikai nindzsa”-n beszartam!! 😀 😀 :D)

  20. 20 Curtis

    Ez nagyon jó! Minden percét élveztem 😀

  21. 21 sanyi

    Gyula fantasztikus és érthető a leírás – gratulálok.
    A csőszegecselés elkészítését kicsit jobban kifejthetnéd a laikusoknak is.

  22. 22 nájflavör

    Hellótok
    Meg tudja azt mondani valaki hogy mit használnak a mesterek mint csőszegecs? Mert ilyen néven a kereskedelemben nem kapható. Köszi.

  23. 23 Sryker

    Kitűnő cikk,tetszik a kés!!
    nájflavör: Pedig van ilyen áru,de egy sima rézcsőből is csinálhatsz ilyet!

  24. 24 Fülöp Tamás

    Sziasztok! Hol tudok egy ilyet beszerezni, ha máshogy nem nyelezés nélkül is, azt meg tudom csinálni. Köszönettel!

  25. 25 vasbicikli

    Lovász kés, gugli, és csiribá 🙂

  26. 26 Tófi

    Sziasztok!
    Gyönyörű kész, jó írás. Hol lehet beszerezni ilyen, vagy más pengének alkalmas acélt?
    Előre is köszönöm!!!

  27. 27 Mr.Stratos

    Oszlopos fúrógépem,csiszoló korongom, asztali köszörűm,flexem,satuasztalom is van….nem értem hogy eddig miért nem csináltam magamnak egy jó kis kést ?! Már keresem is a fát és az acélt…..
    Élvezetes bemutatót láttam, Mesterek vagytok…KÖSZÖNÖM ! Üdv: Satu

  28. 28 langrudolf333

    Megkérdezhetem, hogy a hőkezelést ön, hogy végzi?

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.