maç sonuçları

Egy hazai Titán

Sokan kedveljük a modern formavilágú, korszerű anyagokból épített zsebkéseket. Ha komolyabb acélból készült pengén, G10 vagy éppen titán markolaton gondolkodunk, akkor többnyire külföldi webshopok kínálatában kezdünk böngészni. Aki inkább hazai készítőre bízná késes igényeinek kielégítését, kis utánajárással találhat megfelelő alternatívát. A legutóbbi Tűzzel-Vassal Fesztiválon jött el számomra az idő, hogy egy ilyen bicskával nehezítsem nadrágzsebem.

Kesportal: JakabImo01

A zsebkés készítője Jakab Imre, aki 2010. óta tagja a Magyar Késmíves Céhnek is. Sajátos formavilágú, elsősorban vadászias felhasználásra szánt fixpengéseken kívül szinte mindig találni az asztalán egy-két érdekesebb zsebkést is. Ezek a bicskák jellemzően nem nehéz munkakések, vadászbicskák, hanem inkább kecsesebb, napi viseletre szánt darabok. Imre ugyan tagja a fórumunknak is, ám munkáit valamiért rejtegeti előlünk. Maradnak a vásárok, Céhes rendezvények és kiállítások, hogy késeivel megismerkedjünk.

Kesportal: JakabImo02

A felhasznált anyagok tekintetében a teljesen rozsdamentes acélból készült darabtól a kékített titán alaplemezes, mamutagyar paneles verziókig bezárólag igen széles a paletta. Az egzotikus fafélék, a bonyolult illesztések is jól megférnek a különösebben nem díszített, diszkrétebb darabok mellett. A használt pengeanyagok az olcsóbb 440C, KO13 acéloktól a Sleipneren át egészen az ATS-34, RWL-34 és Damasteel rozsdamentes damaszkokig terjednek.

Kesportal: JakabImo03

A birtokomba került darab egy titán markolatos, keretzáras zsebkés rozsdamentes damaszk pengével és némi technológiai extrával. A zsebkés pengéje a legális, 8 cm alatti hosszúságot célozza meg. Anyaga a Damasteel Hakkapella fantázianevű terméke, mely RWL-34 és PMC-27 acélok rétegeiből építkezik. A 2,5 mm vastag penge teljesen felköszörült, így a metszőképességre panasz sem lehet. A pengehát hosszan, elnyújtottan fut ki a hegy felé enyhe domború ívben, ami vékony, határozott, de nem túl erős hegyet eredményez.

Kesportal: JakabImo04

A makrolat egy-egy 3 mm vastag titán lemez. A távtartók talán titánból, a csavarok rozsdamentes acélból készültek. Előbbiek egyszerű, hengeres alkatrészek, melyek azért némi díszítést elviselnének. A markolat csavarjai egy hangyányit (jó harmadnyi menetemelkedéssel) hosszabbak a szükségesnél, ezek a markolat síkjából láthatóan (és körömmel jól érezhetően) kilógnak. A tengelycsavarra nem lehet panasz, különösen, hogy a 4 mm vastag tengely körül a penge egy legalább 6 mm vastag bronz perselypáron fordul el.

Kesportal: JakabImo05a

Kesportal: JakabImo05b

A zárnyelv kialakítása kellően erős, nincs agyonkönnyítve, ahogy azt több nagy márka egyes modelljeinél láthatjuk. A zár túlterhelése és a titán lemez nemkívánatos hajlása ellen egy zárstabilizátornak nevezett alkatrész került beépítésre. Funkcióját ellátja, nem lehet kézzel a zárnyelvet túlzottan kihajlítani, illetve a bemarás irányába megroggyanni sem engedné azt. Hasznos műszaki megoldás, de egy ilyen kecses, vékony pengés bicskára talán túlzás.

Kesportal: JakabImo06

Az anyagválasztás egyébként külön figyelmet érdemel. Egyfelől a titán keret okán az egész zsebkés könnyűnek mondható a maga 88,5 grammjával. Az élek szépen lekerekítettek, beleértve a zár belső felületét, ahol ujjunk támaszkodik a penge bezárásakor. Másfelől azért titán és titán között is van eltérés, lévén többféle ötvözet formájában szokás késekhez használni. Jelen esetben a felhasznált ötvözet a célnak megfelelő változat, így nem jelentkezik a kellemetlen zár letapadás probléma. Ha már a zárról esik szó, nézzük, hogyan záródik a pengére.

Kesportal: JakabImo07

Bizony, ahogy a fotón látható, a zár és a pengetőn kialakított sík nagyon kicsi felületen érintkezik. Ez lassú pengenyitáskor okozhat (és valóban okoz is) nem megfelelő reteszelődést. Pici odafigyeléssel a nyitáskor ez persze nem jelent gondot, de ha a használat során a közeljövőben ez nem változik, lehet, hogy inkább orvosoltatni kell (jobb a békesség és a stabil zárás).

Kesportal: JakabImo08

A pengét kinyitni a zárt állapotban jól kiálló nyitóorr segítségével lehet, mint pl. a Skellern dizájnú bicskák esetében. Kézügyesség és minimális gyakorlás segítségével akár egy kézzel is üzemeltethető ez, de lassabban, mint a szokásos nyitófuratos vagy nyitószemölcsös megoldások. Természetesen két kézzel is könnyen nyitható a penge, ha valaki nem szeretne bűvésztrükköt tanulni.

Kesportal: JakabImo09

A bicskán nincs sem övcsipesz, sem hasonló funkciójú más műszaki megoldás, így tulajdonképpen csak zsebben hordható (akár ruházaton, akár egy táska mélye). Persze választhatunk, hogy az apróra rádobva, a karcokkal, kifényesedő titánnal nem törődve kívánjuk ezt végrehajtani, vagy egyszerű tokban viselve. A magam részéről inkább barkácsoltam egy szimpla bőrtokot, így kevésbé „zajos” a bicska, ráadásul kevesebb zsebpiszok talál utat az egyébként könnyen tisztítható, nyitott konstrukcióba. Tokkal-vonóval is csak tíz deka a kés, nadrágzsebben teljesen jól viselhető. Azért az övcsipesz biztosabb lenne, de ez a példány ilyen.

Kesportal: JakabImo10

Már legalább két hete „haverom” a bicska, így pici tapasztalat is képződhetett. Egyfelől probléma, hogy ez a fajta puha bőr iszonyat módon koszolódik, zsírosodik és nehezen tisztítható. Ez persze nem a kés hibája, csak az én bajom. A penge éltartásával egészen biztosan nem lesz gond, hasonlóan viseli magát, mint az RWL. Érdekes, hogy netes források óvatosságra intenek és a pontrozsdára figyelmeztetnek. Magam nem tapasztaltam, nem is érzem reálisnak az ilyen irányú „félelmeket”.

Kesportal: JakabImo11

Eddig néhány zöldség, gyümölcs és egyéb reggelire való (alma, karalábé, kakaós csiga) került kés alá, hideg vizes öblítéssel. Semmi elváltozás, semmi elszíneződés. Komolyan meg kellene dolgozni érte, hogy ez az acél korrodáljon. Kényelmesek számára ezek a rozsdamentes damaszkok igazán pótolhatatlanok. A zár eddig nem okozott kellemetlenséget, igaz nem is feszegettem ajtót a bicskával. Eddig a legkeményebb ellenfél egy pár friss karalábé volt, ezeket azért meg tudtam hámozni és sikerült felszeletelni is.

Kesportal: JakabImo12

A tokban, zsebben hordott kés persze kevésbé gyorsan elérhető (a magam részéről e mellett még mindig hordok egy övcsipeszes bicskát is), cserébe viszont irodai környezetben, nem kifejezetten késbarátokban is inkább kíváncsiságot generál, mint rosszallást. Mondhatnánk, egy újszülöttnek minden vicc új – úgy látszik, vannak, akiknek a damaszk penge is újdonság, érdekesség.

Kesportal: JakabImo13

Gyakorlatilag egyedi készítésű bicskát kapunk egy közepes-erősebb sorozatban gyártott bicska áráért, 50 ezer forintos ár alatt. Ez persze nem az alapmodell, jóval kedvezőbb áron is találhatunk igen komoly zsebkést Jakab Imre asztalán. Lehet, hogy nagyítózva találunk rajta egy-két hiányosságot, de azért még bőven a jól használható kategóriában tartózkodunk.

BlackWoOd

14 hozzászólás


  1. 1 ppress

    Jó írás egy jó kis bicskáról!

  2. 2 BootKnife

    Nagyon tetszik, szívesen kipróbálnám én is!

  3. 3 tibor

    Jó írás, remek bicska. Nekem nagyon tetszenek Imre kései, ha végre egyszer eljutok egy vásárra, veszek tőle (Szentesre, Csongrádra mostanában úgysem tudok menni.)

  4. 4 Rolexes

    Nagyon szépek!Gratulálok a jó kis cikkhez és a szép késekhez is!

  5. 5 Malac

    Jópofa tokot készítettél hozzá, tetszik.

  6. 6 firesnake

    Szép szép de otthonra nem kéne 😀

  7. 7 fehege

    Úgy vagyok ezzel a késsel mint az elefántokkal.
    Szívesen nézegetem, de otthonra nem kéne. 🙂

    „… a penge egy legalább 6 mm vastag bronz perselypáron fordul el …”

    Ezzel úgy néz ki, mintha ez a markolat nem a 2,5 mm vastag pengéhez készült volna eredetileg.
    Ezt gyanút erősíti a penge nem megfelelő záródása is.

  8. 8 nedvigbendeguz

    Nekem az nem tetszik ami az utolsó képen nagyon jól látszik, hogy csúnyán vágták ki a titán markolatpanelt… :/

  9. 9 Dugó

    Jó írás!
    Iminek vannak nagyon jó ötletei és képes is megvalósítani őket , csak muszáj néha ütni. Mivel látom
    ,hogy hogyan készülnek ezek a darabok így szerintem elég sokat tudok ezekről a bicskákról!
    Néha kapkod a csávó, ami nem mindig jó „ilyenkor ütöm vágom”, de csak szavakkal!
    Szerintem fog olyan bicskát is csinálni, amiben nem lesz hiba!
    Az árakra viszont nem lehet panasz ebben a minőségben!
    A fórumon azért nem aktív, mert milliónyi problémája van (3gyerek és egy asszony)

  10. 10 lakbal

    hol lehet a munkáit virtuálisan megnézni?

  11. 11 BlackWoOd

    Össze-vissza egy régi albumot találtam.
    (Ezt nem feltétlenül akartam megosztani, mert elég korai darabok vannak csak fenn. 2009-es motyó.
    http://picasaweb.google.com/ifj.jakab.imre
    )

  12. 12 dugó

    Lakbal!

    A Lurdyba ott lesz, ha addig agyon nem csapom! Hahaha!

  13. 13 jakabimo

    Kösz szépen a véleményeket.Hamarosan frissíteni fogom ezt az albumot.

  14. 14 Golbat

    Érdekes írás, gratu! 🙂

    Maga a kis vas kifejezetten tetszetős – ha az emlegetett apróbb-nagyobb problémák orvoslása a jövőben megoldott lesz, biztos a siker. 🙂 (Főleg, mert a sorozatgyártott „neves” kések jobbfajta acélból készült változatainak hazai ára mára simán meghaladják az 50 eFt-s határt…)

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.