maç sonuçları

BM 915 Triage – mentőkés találó névvel

A Benchmade féltucat hevedervágó készsége mellé 2011-ben végre készített egy újabb, zsebkésbe integrált változatot is. A tavalyi Shot Show-n bemutatott eszközt az év folyamán több outdoor, rendvédelmi és autós magazin is bemutatta a témával foglalkozó felhasználók nagy örömére és megelégedésére. Idén végre az én postaládámban is kihajtott egy ilyen bicska, hála a kellemes napsütésnek és pár ember közreműködésének.

Kesportal: Triage01

A „triage” szót magyarra fordítani nem igazán egyszerű, ezért inkább jelentésének körülírásával próbálkoznék. A sürgősségi orvostan egyik fontos tevékenysége ez, mely közben a jelen levő orvos (vagy ápoló, esetleg egy elsősegélynyújtó) meghatározza az arra rászorulók (betegek, sérültek) ellátásának sorrendjét, sürgősségét. Ezt a sorrendet meghatározó, súlyosságot kiértékelő, osztályozó tevékenységet jelenti a szó egészségügyi kontextusban. Akinek van jogosítványa annak már kellett hallania róla, mivel ez is része az alap elsősegély tanfolyamnak, de katonák számára is oktatják a szükséges alapvető ismeretek keretében.

Kesportal: Triage02

Mondhatjuk azt is, hogy a „triázs” az egyik megelőző feltétele a segítségnyújtásnak. Az előfeltétel analógiájához kiválóan illeszkedik az esetleges mentéshez szükséges eszköz is. Előfordulhat, hogy a segítségnyújtást gátolja egy utunkban álló ablaküveg, vagy egy beszorult biztonsági öv, esetleg az ellátandó, vérző sebet a ruházat takarja. A kés fő funkcióinak számossága és a „tri” szótag is kellemesen összecseng. Kár, hogy az elnevezés miatt nem szoktak díjat osztani.

Kesportal: Triage03

A 915 Triage a Benchmade Black Class (fekete dobozos) termékcsalád tagja. Ebbe a kategóriába sorolja a gyártó azon modelljeit, melyeket azoknak az embereknek szán, akik a mindennapi feladatuk ellátása során gyakran veszélyhelyzetbe kerülnek, vagy éppen az ilyen eseteket elhárító tevékenységet végeznek. Elsősorban a katonák, mentősök, tűzoltók a megcélzott felhasználói tábor, de minden felelős polgárnak jól jöhetnek ezek az eszközök, ha szükséghelyzetben segítséget tud és akar nyújtani a bajba jutott embertársai számára, ráadásul erre előre fel is készül.

Kesportal: Triage04a

Kesportal: Triage04b

A fekete dobozos termékcsalád egyik felét a taktikai jellegű zsebkések és fixpengések adják, köztük például több rugós kés, de tomahawk is. A fennmaradó részt a kifejezetten mentőeszköznek tervezett eszközök fedik le. Többféle hevedervágó (melyek kifejezetten népszerűek katonák, pilóták körében is) mellett, többfunkciós eszközként a Triage folder két típusa bővíti a választékot.

Kesportal: Triage05

A folder három főbb funkciót foglal közös keretbe. A legnyilvánvalóbb a kés funkció, melynek feladatait a picit átvariált birkaláb formájú penge szolgálja. A hagyományos birkaláb egyenes élével szemben itt egy enyhe ívet alakítottak ki a hegy felől, nagyjából a penge feléig. Jobb és bal kézzel is tökéletesen működtethető, a penge mindkét oldalán találunk nyitószemölcsöt. A zár is szimmetrikus, tetszőleges oldalról működtethető Axis megoldás.

Kesportal: Triage06

Szembeszökő elem még a markolat végében levő távtartóba épített karbidtüske is, melyet ablaküvegek betörésére használhatunk szükség vagy igény esetén. Más, hasonló funkcióval ellátott bicskák megoldásaival szemben ez az öntvénybe ágyazott elem nem éppen a robusztusság szinonimája. A beágyazott karbid „pöcök” más modellek esetében (pl. HK Ally) hajlamos volt egy-egy használat után meglazulni vagy egyszerűen kiesni fészkéből. Összehasonlításképpen mutatnék két másik megoldást erre a témára. Az egyik a DPx H.E.S.T. folder üvegtörője, mely egy különálló, hegyesre köszörült csavarfejjel operál. Biztosan rögzített acéldarab, mely szükség esetén akár cserélhető is. A másik kés egy Porpáczy Zsolt által készített Strider stílusú bicska, melynek távtartóján került kialakításra a törővég. Vaskos, masszív acéldarab, mely biztosan nem fog magától elveszni, kipotyogni vagy sérülni használat közben. Valahogy a másik két megoldás sokkal bizalomgerjesztőbb, mint a kis acélpöcök.

Kesportal: Triage07a

Kesportal: Triage07b

Kevésbé nyilvánvaló, majdhogynem rejtett funkció a heveder és ruházatvágó kampó. Noha a markolat végébe épített hevedervágó elterjedt megoldás, ha nem számít rá, a gyakorlottabb késbarát szeme is könnyen átsiklik felette. A hevedervágó nem záras megoldású, de a markolatpanelben és a „hetes” tövében van egy reteszelő elem – feltehetőleg acélgolyó, mint a keresztzáras bicskákon. A kés összerakott állapotában csak egy kis furat fedezhető fel a vágókampó tövében, ha direkt keressük. A két végállásban (zárt és nyitott) ennek a reteszelő elemnek a jelenléte felfedezhető (a halk kattanás és az általa kifejtett erő nyomán).

Kesportal: Triage08a

Mindhárom bicskafunkció használatához jól jön, hogy a markolatpanelek érdesek. A textúrázás legjobban a Zero Tolerance 0300-as sorozat mintázatára hasonlít, de annál picit szögletesebb, durvább. A narancssárga G10 kontúrjaira a gyártás során nem fordítottak túl sok időt, kézbe véve kissé nyers a kidolgozásuk, érezhetőek az élek.

Kesportal: Triage08b

Mivel a kést napi rendszeres viselésre szánja a gyártó, ezért fizikai paraméterei fontosak, érdeklődésre tarthatnak számot. A bicska pengéje a Böhler Antinit N680 jelű, rozsdaálló acélja. A nitrogénnel dúsított ötvözetnek ekvivalense nincs, de összetétele alapján valahol a KO13 (1.4034), AUS-6 és 7Cr17 környékén tanyázik. A hozzáadott nitrogénnek köszönhetően a korrózióállósága feltehetőleg még jobb. A gyári katalógus késacélként tünteti fel, de nem elterjedt a hazai készítők és a nemzetközi cégek kínálatában. A penge egyébként 9 centiméter hosszú, 3 mm vastag lemezből. A hevedervágó anyaga a közismert 440C acél. A bicska tömege 150 gramm körül van, így még épp viselhető és elviselhető méretű.

Kesportal: Triage09a

Kesportal: Triage09b

Az acél merevítő lemezeket mindkét oldalon kikönnyítették. Az itt megspórolt tömeget a markolat végében levő fémöntvény távtartóba azért beledolgozták. Az öntvény (anyaga egyébként zamaknak tűnik) egyben az üvegtörő tüske fészke is. Ennek az öntvénynek a felülete elég nyers maradt, melyet jó vastag festékréteg fed. Nem túl esztétikus, ráadásul a csak „hegy fent” viselési módot lehetővé tevő övcsipesz miatt pont ez a rész kandikál ki állandóan zsebünkből.

Kesportal: Triage10a

Kesportal: Triage10b

A csipesz szerencsére nem festett, hanem foszfátozott, így ennek felületkezelése legalább tartós. A bevonat nélküli penge, „BenchKote” bevonatos kampó, festett hátsó távtartó, foszfátozott clip okán picit szedett-vedett érzetet kelt a bicska. A penge tengelyén bronz siklócsapágyak segítik a zökkenőmentes nyitást és zárást, teljes sikerrel. A penge kotyogás mentesen, finoman jár, az zár is hibátlanul teszi a dolgát. Kis G10 csiszolgatással egészen kellemes bicskánk is lehet. Kár, hogy a gyárban nem fejezték be a terméket.

Kesportal: Triage11a

Kesportal: Triage11b

Egészen kellemes, mentőfunkciókkal ellátott bicska összességében a Benchmade 915 Triage. Netes ára picit borsos, de időnként rá lehet bukkanni egy-egy bennragadt, úgynevezett „new, old stock” akcióra (talán bentragadt raktárkészletnek lehetne lefordítani) a webshopokban, illetve az eBayen. Mindössze a dobozon látszik, hogy sokáig tologatták a polcon, a kés jobbára hibátlan. A mentőkések szerelmesei számára érdekes darab lehet, a magam részéről én a penge N680-as acéljára leszek igazán kíváncsi.

Kesportal: Triage12

BlackWoOd

6 hozzászólás


  1. 1 szabi72

    Jó kis cikk, köszi! A bicskából viszont hiányolom, hogy a hevedervágó nem kétkezes nyitású, így, bár a pengét balkezesek is kényelmesen nyithatják, ez a hevedervágónál nem valósul meg. Szerintem pont a hevedervágónak kellene univerzálisnak lennie, hogy vész esetén mindenki egyforma könnyedséggel tudja használni.

  2. 2 ppress

    Hasznos írás! Ajánlom mindenkinek!

  3. 3 Golbat

    Érdekes, a pengeacél képességeire én is kíváncsi lennék. 🙂

  4. 4 hegyespenge

    Ez sokkal jobb anyag, mint egy AUS-6, vagy 1.4034! Ha valamihez hasonlítanom kellene, akkor inkább a 14c28N lenne az, ami közelebb áll hozzá. A Böhler amúgy már régóta forgalmazza ezt a terméket mint műanyag-alakító szerszámacél, M340 ISOPLAST néven, csak az N680-nál elhagyták a nitrogén védőgáz alatti elektrosalakos átolvasztást.
    Nagyon ígéretes acél! Fazekas Józsi készített egy időben késeket belőle, és ahogy emlékszem, nagyon pozitív visszajelzéseket kapott róla. Szívesen kipróbáltam volna már én is, csak eddig nem lehetett táblában kapni. Reméljük az N680 esetében már más lesz a helyzet. 🙂
    Még annyit, hogy a nitrogént nem közvetlenül használják a korrózióállóság javítására (mint pl. a krómot), hanem úgy, hogy egy adott minőség eléréséhez nitrogén ötvözéssel kevesebb szén is elegendő, ami viszont már befolyásolja a korrózióra való érzékenységet is. Kellemes mellékhatása a dolgonak, hogy az alacsonyabb széntartalmú rozsdamentes acéloknál finomabb szövetszerkezetet is el lehet érni, mint ha a kevesebb szén + N helyett egyszerűen több szenet használnának.
    (Ha valami hülyeséget írtam, majd kijavítanak az ilyen területen dolgozó szakik.) 🙂

  5. 5 Rémuszbácsi

    Sanyi, hogy te miket tudsz! Köszönjük az érdekes infókat!
    A bicska használhatóságával kapcsolatban (vészhelyzetben) vannak kételyeim.

  6. 6 Garber

    Én nem vagyok meggyőzve róla hogy annyira jó mentőkés.A heveder vagy zsinórvágót max úgy tudom elképzelni,hogy azzal vágja le a mentő a sérült ruháját így nem sérti fel a bőrt a penge.Ami magyar viszonylatban gyakoribb lehet az a biztonsági öv,azt meg az elsődleges pengével célszerűbb nyeszetelni főleg ha van fogazott része is,de akkor meg miért nincs annak a modellnek hegye?Az üvegtörő lehetne masszívabb is,félő hogy kiesik 1-2 koppintás után.Sajna magyar viszonlatban nem valószínű hogy mentős kolégáim vagy akár a tűzoltók katasztrófamentők megengedhetik egy 50K-s kés használatát.Mindettől eltekintve egy impozáns figyelemfelkeltő modell,csupán a valós felhasználhatósága megkérdőjelezhető,szerintem.

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.