maç sonuçları

Benchmade 530-901 – hétköznapi kék

Szeretem a kéket, különösen a ködös-füstös télben. Kicsit a tiszta, tavaszi időre, a nyílt égboltra emlékeztet. Vagy egyszerűen csak más, mint a sokszor látott fekete-acélszürke kombináció. Egy webshop leárazott holmis turkálójában pusztán színe miatt találtam egy érdekes kis bicskát. Nem teljesen újdonság, sőt, színes verziójában éppen kifutó termék, de így legalább kedvezőbb áron lett egy színes késem.

Kesportal: MP530 01

A Benchmade 530-as modelljéről annyit érdemes tudni, hogy első verziója 2003-ban jelent meg fekete Noryl GTX 830 (üvegszálas műanyag) markolatpanelekkel, 440C pengeanyagból. Ez akkoriban általánosan használt acél volt a BM-nél is, pl. az első Griptilianok (melyek ugyancsak Mel Pardue tervei alapján készültek) is ilyen pengével jelentek meg. A penge anyagát később felváltotta az ugyancsak rozsdaálló 154CM acél, mely jobban megfelelt az éppen aktuális felhasználói elvárásoknak. A jelenlegi modell tehát a 154CM pengés változtat, mely készül fekete pengebevonattal és félig fogazott változatban is, fekete műanyag markolattal. Az éppen aktuális verziók markolatanyagaként a gyártó honlapja „grivory”-t jelölt meg, mely gyakorlatilag szintén üvegszál-erősítésű műanyag.

Kesportal: MP530 02

Elég régóta alkalmazott marketing-fogás, hogy vállalkozások, civil szervezetek különböző megfontolásokból készíttetnek egy-egy ismert késmodellből limitált kiadású változatot. Jelen késmodell kapcsán a komoly múlttal rendelkező REI (Recreational Equipment, Inc.) outdoor nagyhatalom számára készült egy eltérő kivitelű (limitált modellként emlegetni túlzás volna), kék markolatos, S30V pengés változtat. Érdekes, hogy míg az amerikai webshopok kínálatában kifutó modellként akciózzák ezt a verziót, addig az REI webshopján kizárólag a legolcsóbb, fekete, félig fogazott, szatén pengés változat hozzáférhető (kb. 15 dollárral drágábban, mint a számukra készített akciós kék, mely elvileg jobb anyagú pengével bír). Picit vicces továbbá, hogy a RAI webshop felhasználói tapasztalatok oldalán elég sokan javasolják ezt a modellt, mint sátorozáshoz, vadászathoz, hobbi-túléléshez alkalmas eszközt (na, ők biztos csalódni fognak).

Kesportal: MP530 03

Az 530-as modell (nincs könnyebben megjegyezhető fantázianeve) fizikai paraméterei igen impozánsak. A penge 82 mm hosszú, lándzsahegy kialakítású, élszalagos kivitel. A lemez vastagsága nem éri el a 2,5 mm-t, így nem egy erőbajnok, cserébe viszont kiváló metszőképességgel rendelkezik. A markolat üvegszálas műanyag, melybe mindkét oldalról kisméretű acélbetétet helyeztek el. Tapintásra abszolút műanyag érzetű, de zárt kialakításának köszönhetően kellően merev, kézzel erősen megszorítva sem hajlik jelentősen, nem nyikorog vagy ropog.

Kesportal: MP530 04a

Kesportal: MP530 04b

A penge gördülékeny nyitását és a megfelelő hézagolást bronz alátétek (vagy siklócsapágyak, kinek, hogy tetszik) segítik. A zár a Benchmade egyik legerősebb megoldása, melyet „Axis lock”-nak neveztek el. A zár és a penge mindkét oldalára elhelyezett nyitópöcök bármelyik kézzel könnyen működtethető, így a balkezesek sincsenek hátrányban egy ilyen késsel.

Kesportal: MP530 04c

A bicska igazi erőssége nem a penge körül keresendő azonban. A markolat a penge vékonyságához igazodva meglehetősen lapos, mindössze 8 mm. A kés teljes tömege valahol 5,5 dkg körül van, ez alig több, mint egy tisztességesen megpakolt szendvicsben levő sonka tömege. Igazi pehelysúlyú versenyző, ingzsebbe vagy akár hölgyek számára szoknya, zseb nélküli nadrág derékrészére (kés belül) akasztva is egészen biztosan kényelmes és főleg láthatatlan marad. Lapos mérete és csekély tömege ellenére teljes értékű zsebkés, a 8 centiméteres penge kellő hosszúságú a mindennapi feladatokhoz a csomagbontástól a zsemle felvágásáig.

Kesportal: MP530 05

Egy ilyen pehelysúlyú zsebként viseltem az elmúlt 4-5 héten keresztül annak ellenére, hogy az övemen bőven több, mint 50 dkg plusz tömeget hordok, így egy emberes bicska sem okozott volna jelentős többletet. Természetesen a törékeny penge mellé masszív fixpengés is szükséges, kizárólag a lelki nyugalom érdekében, így egy színben passzoló társat választottam kiegészítő viseletként. Sosem lehet tudni, mikor kell vasbetont rombolni, tankot hámozni vagy elvesztett kulcs miatt páncélszekrényt feszegetni. A tőrszerű penge ránézésre igazán harciassá teszi egyébként a kést. Egyik kollégám meg is jegyezte narancshámozás közben, hogy micsoda fegyverrel járkálok. Mindkettőnknek jobb, hogy az övem tartalma a ruházat takarásában és az ismeretlenség jótékony homályában maradt.

Kesportal: MP530 06a

Kesportal: MP530 06b

Két, mindenképpen említést igénylő kellemetlenséget meg kell osztanom az egyébként kiváló bicskával kapcsolatban. Az övklip festett, már az első hét után az egyik éléről eltűnt a bevonat. Formája és erőssége jól eltalált, mindkét oldalra felszerelhető (csak „hegy fent” módon), de sajnos ledobja a festéket a legkisebb fizikai hatásra is. Egy foszfátozott vagy más vegyi úton kezelt alkatrész sokkal jobb lett volna. A másik kellemetlenség a nyitópöcök formája, melynek felső élére peremet álmodott meg Mel Pardue vagy a Benchmade tervezője (más típuson is találkozhatunk ugyanezzel az alkatrésszel). Funkcióját természetesen tökéletesen ellátja, kiválóan működik, de ha gyakran nyúlunk a kést is tartalmazó zsebünkbe (ugye az övcsipesszel a legtöbben inkább a zsebbe akasztjuk a bicskát), a körmünkre vigyázzunk. A nyitópöcök pereme épp eléggé kiáll, hogy megakadjunk benne. Egy szerencsétlen mozdulat és könnyfakasztó élményben lehet részünk.

Kesportal: MP530 07a

Kesportal: MP530 07b

A modell históriája is érdekes, 2003-ban, mikor bemutatták, a Benchmade 350-est váltotta le, mely szintén Mel Pardue tervei alapján készült és ugyancsak lándzsahegyű bicska volt. A 350-es egy picit Gerber Applegate Combat Folder (ACF) utánérzésű keresztzáras bicska volt, mely szintén a pehelykönnyű EDC kategóriát erősítette. A „modernizáció” oka a 2003. novemberi Blade magazinban megjelent cikkrészlet szerint az Axis zár népszerűsége (mely azóta is töretlen) és a formai korszerűsítés volt.

Kesportal: MP530 08

A sorozatban készülő kollaborációs modelleken túl Mr. Pardue szakított időt egyedi, az 530-as formajegyeit felvonultató alkotásokra is. Az 1976. óta elismert mester rendszeresen oktatott bicska zárszerkezetek témakörben Bill Moran késes iskolájában. Fia, Joe Pardue szintén az „élesebb utat” választotta. Tervez késeket a Benchmade számára, de az ő nevéhez fűződik például az Utilitac késcsalád, melyet az egyedi modelleken túl az Ontario gyárt sorozatban. Az ifjabbik Pardue a taktikai kések vonalán egészen kellemes portfólióval büszkélkedhet, úgy látszik örökölte (esetleg ügyesen elleste) apja precizitását és tehetségét.

Kesportal: MP530 09

Szóval itt van kéznél egy régi modell, túl a botoxon, trendi színes gúnyában. Ugyanaz, mint volt, de frissebb a címkéje (S30V, de nincs igazi jelentősége a 154CM-hez képest). Bár én is azokat a bicskákat kedvelem, melyekben „benne van az anyag”, jó masszív pengével, de ez a kis „játékkés” sem okozott csalódást. Sőt, a feláldozott nyers erőért cserébe a vékony penge kiváló vágóképessége egészen kényelmes áldozat. Úgy érzem, érdemes volt kibányászni a webshopok leárazott portékái közül.

BlackWoOd

8 hozzászólás


  1. 1 Banid

    Köszi! Zsír cucc.

  2. 2 Vaszil

    Jó kis cikk. Élvezettel olvastam annak ellenére, hogy sem a pengeforma,sem a markolat kialakítása, sem a gyártó nem hoz lázba. ÉS EZ JÓÓÓ!

    Ahogy mondtam élveztem!

    Használd egészséggel !

  3. 3 BootKnife

    Köszi a tartalmas kis beszámolót!

    Azt meg lehet kérdezni, hogy az utolsó képen mi a pontos megnevezése a bicsaknak?

    Üdv!

  4. 4 BlackWoOd

    Mel Pardue honlapján a második lapon szerepel. A kép alá Stiletto-LL név került. A többi oldalon további hasonló munkákat találsz, van köztük hasonló formájú automata bicska (rugóskés) is.

  5. 5 rebel

    Újabb klassz cikk Blacky, öröm volt olvasni.

  6. 6 gabe

    Kösz a jó cikket!

  7. 7 dárenbéz

    Nem a legszebb Benchmade. De amúgy biztos jó. A többi Mel Pardue (pl. Griptilian Drop Point) sztem sokkal szebb. A cikk egyébként hozza a színvonalat.

  8. 8 Rémuszbácsi

    Ha valakit esetleg érdekel, pont ma láttam a Köki terminál Késmánia boltjában BM 530-ast
    ( jó régen meglehet nekik ) 🙂 .

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.