maç sonuçları

A baglyos damaszt és a vörös Blazetics

A Lurdy-házba idén eleve elég későn jutottam ki, s mire Pyrasterhez értem, ő már épp kezdett elcsomagolni. – Figyelj, mutatok valami érdekeset – mondta –, sikerült damaszkolnom három baglyot. Ne kérdezd, hogy sikerült, egyszer csak ott voltak – somolygott Fazekas mester, és kicsomagolta ezt a csudát.

Kesportal: MG 6071 copy

Nos, én késmániás szemmel is nagyon szeretem, ha egy késnek már a születésével kapcsolatban is van valami története, amikor pedig a Baglyost megpillantottam, szerkesztőként nézve is rögtön tudtam, hogy be fogom itt mutatni. Merthogy nemcsak gyönyörű, de van benne „sztori” is. Megkerestem mindenkit: Pyraster a minta damaszkolásáról beszélt, ifj. Fazekas csuda képeket készített, Harmat Attila pedig vázlatokat küldött a scrimshaw-ról.

Kesportal: MG 6306 copy

A baglyok születéséről Pyraster így mesél: „A penge kb. 90 rétegű, M1 és K600 „keveréke”. A mintázott damasztoknál – ez esetünkben épp nagyrózsa – a damasztanyag fele odavész, a beütögetés után addig kell csiszolni, amíg újra nem lesz sík a penge. Ekkor adja ki a mintát. Előfordul azonban, hogy a mintát alá kell redelni a penge alakjának, geometriájának, élezési vonalának stb. Ebben az esetben is ez történt: a penge mindkét oldala túl lett csiszolva azon a ponton, ahol a „nagyrózsák” megjelentek volna. Helyette bagolyfejek jelentek meg.”

Kesportal: MG 6313a copy

„Ez véletlenszerű, bár elméletben újra kivitelezhető. Nem is kellene hozzá más, mint azonos rétegszám, ugyanolyan kalapácsütések, illetve pontosan egyező hossz, szélesség, vastagság, élszög, leélezési vonal… A gyakorlatban tehát nemigen ismételhető, hacsak nem jön megint a véletlen.”

Kesportal: MG 6312copy-1

A markolat egyébként rénszarvasagancs, a kézvédő rozsdamentes acél, mögötte marokkói tuja – az agancs a markolatvégen is ugyanezzel a fával van „bedugózva”.

Kesportal: MG 6315copy-1

Harmat Attila két grafikát is küldött, melyek közül az első így, utólag „félkésznek” tekintendő – ugyanis csak a vésés végére döntötte el, hogy a szemek színesek lesznek.

Kesportal: Baglyok

Ő maga így mesél: „Az, hogy bagoly legyen, Józsi ötlete volt, mert a damaszton lett három bagolyfejre emlékeztető alakzat. Szabad kezet kaptam, hogy kezdjek a dologgal amit csak akarok. Mivel a foltoknak „füleik” voltak, így kézenfekvő volt három fülesbaglyot (Bubo bubo) tervezni a markolatra.
Kerestem egy rakás fülesbagoly-fényképet, vázlatokat rajzoltam, aztán kiválasztottam ezt a három, különböző irányba néző és különböző karakterű jómadarat, majd egymás mellé ültettem őket.
A markolat anyaga szarvasagancs. Nem rossz alapanyag, de annyira nem jó, hogy érdemes lett volna teljes egészében színes scrimshaw-t csinálni, így jött az a verzió, hogy az alap legyen fekete-fehér és csak a szemek legyenek színesek. (Tiszta Frank Milleres, Sin City-s feeling.) Mivel az agancsnak volt egy kis barnás foltos alapszíne, a végére nagyon szépen összeállt a kompozíció. Kábé ennyi is a történet. Van egy Hacsek és Sajós baglyos jelenet is, ez nem kapcsolódik szorosan a késhez, de azért ifj. Fazekas Józsinak elmeséltem, amikor átadta a kést és megtudtam, hogy bagoly a téma.”

Kesportal: Baglyok 2

Ezt a Hacsek és Sajó szkeccset természetesen elő is kerestem nektek, az Attila által említett viccet 3:20-tól hallhatjátok. Illetve bréking nyúz: a Baglyos damasztra a hétvégi, Vajdahunyadvár-beli vásárkiállításon már ne akarjatok hajtani, ugyanis tegnap kaptam a hírt, hogy elkelt. Megvették. Nem, nem a vörös Blazetics – sem nem a Simek. Tulajdonosa olyan valaki lett, aki a sajtok után az ornitológia világában is el kíván mélyedni. Hogy ki ő, azt a fórumtagok ebből már akár ki is találhatják, egyébként pedig valószínűleg perceken belül kommentelni fog. Gratuláljunk hát neki, és természetesen azért utáljuk is őt – mindkettőt egyforma melegséggel – ezért a csudaszép darabért.

Kesportal: MG 6317 copy

Szöveg: Rózsa Edvárd, kép: ifj. Fazekas József

Linkek: Pyraster-honlap; Bubo bubo

Annak, aki a scrimshaw-ról szeretne többet tudni, íme egy régi cikkem: Srcimshaw – a türelem művészete

23 hozzászólás


 1. 1 horog

  gyönyörű

 2. 2 tibor

  Ez tényleg nagyon szép kés, meg a Hacsek és Sajó poén is aranyos. Ki lehet ez a sajtos ember, csak nem Fonthunter, bár ő emlékeim szerint inkább sajtós. 🙂 Bárki is az, használja és birtokolja egészséggel, ha egyszer gazdag lennék, csak ilyen késeket birtokolnék!

 3. 3 giga

  a „sajtos pofa” Spyfan? 🙂

 4. 4 SPYDERCO FAN

  A kés gyönyörű, a cikk szuper, Harmat Attila munkája pedig most is fantasztikus.
  Az a kis huncut Edrose pedig elrejtette a sorok között, hogy a kés tulajdonosa én vagyok. 🙂
  Bár már én is tettem erre egy utalást korábban Pyraster mester topikjában, amikor kijelentettem, hogy „tudom melyik kést NEM vitte magával a mester a hétvégi kiállításra” ill. „nem akarok károgni, mint egy bagoly” 🙂
  Már alig várom a szombat reggelt. 🙂

 5. 5 KunEmber

  Nagyon tetszik, gratulálok mindenkinek 🙂

 6. 6 szerszámedző

  Nagyon szép a kés. Nagy ötlet hogy a baglyok a markolaton folytatódnak. A K600-as 4% Ni tartalma szépen „világit” a kompozicióban. Gratulálok.

 7. 7 Filly

  Gyönyörű! 🙂 A bagoly-minta mindig simogatja a lelkemet, mert az indián nevem Sötét Bagoly, de azért valahol örülök, hogy már elkelt… 😀

 8. 8 hegyespenge

  Hát igen, így kevésbé kínzó a megszerzési- birtoklási kényszer. 🙂
  Egyébként tényleg gyönyörű, és nem utolsó sorban még egy szép egyszerű és praktikus késforma is egyben, amitől én még szebbnek látom.
  Gratulálok az alkotóknak, és a birtokosának is hozzá!

 9. 9 powerball

  A bagoly nagyon szép lett, gratulálok. 🙂

 10. 10 Robi

  Nagyon szép , ötletes alkotás mind két Mertertől .
  Gratulálok a Készítőknek és a TUlajnak is ,

 11. 11 protect

  Tényleg gyönyörű lett ez a kés! Igazi mestermunka!

 12. 12 BB

  SPYDERCO FAN jól tolod. A tonnányi Spyderco, a három hatamotó, valamint a Lurdis kiállításon beszerzett két kis művészi csodakés mellé! Kár hogy itt nincs :kalapemel: smily 🙂

 13. 13 moose

  Hu, nagyon popec! 🙂
  A sin city-ert pedig kifejezetten rajongok! Plussz „piros: pont 🙂

 14. 14 SPYDRECO FAN

  Tenksz mindenkinek! 🙂

  BB! 3 Hatamoto??? Sértegetsz? 4 !!!!! 🙂 (szarvas,vasfa,damaszk,rájabőr)
  A Lurdy-ból 3 szépséggel távoztam (Pyraster damaszk, AFK damaszk, Laikus kiridashi)

  De valóban, én is úgy gondolom, hogy a gyűjtemény fénypontja lesz ez a kés, és valószínűleg űberelhetetlen is marad. 🙂

 15. 15 Filly

  Uh, bakk, ez gáz, hogy rendszeresen visszanézek ide… 😀 SF, nem lehetnék a barátod? 😀

  (sin city tényleg pluszban nagyon ott van :))

 16. 16 Kardos Kamill

  Megvan a bagoly!!!! 🙂
  Gyönyörű, csodaszép, felfoghatatlan, ámulatbaejtő…. 🙂
  Kaptam még egy dedikált naptárt meg egy belga követ is. 🙂
  A késhez azonban ime egy kis kiegészítés:
  „A kés pengéje 120 réteges K720 (M1 vagy O2) és K600 (Nikkel tartalmú acél), ez a fehér benne.
  A markolata gímszarvas agancs, amit elől és a végén „dugóként” egy vasfa darabka díszít.”

  Szóval volt itt kis kavarodás, a lényeg, hogy ezek a valós adatok és anyagok.

  Boldog vagyok. 🙂

 17. 17 kis gábor róbert

  Szia Kamill!

  Gratulálok! Tényleg különleges darab.

  Remélem élőben is láthatom.

 18. 18 Angyal

  Gratulálok minden készítőnek, de leginkább a tulajnak.
  Használd egészséggel, szép gyűjtemény!

 19. 19 csulak

  nem tudok szohoz jutni….ufff…

 20. 20 bp rambo

  Pyraster Úr,és Én ezt még nem láthattam?!

 21. 21 KIsdajka

  Gratulálok. Mestermunka. Remélem egyszer valami hasonlót én is tudok késziteni.

 22. 22 Flagellator

  Spyderco Fan! Kő-papír-olló a tulajjogért?? 3-ból kell nyerni és egy pont előnyt adok, tehát csak kettőt játszunk!!!

 23. 23 Lajla

  Erekcióm lett tőle. Csodaszép.

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.