maç sonuçları

A Bábel újra bevetésen

Ezt a cikket és tesztet Ege írta és készítette – mi tagadás, jó régen. Csakhogy éppen akkor került ki Kilden Heavy Chopperje, én meg mondtam Egének, kicsit várjunk még, mert hisz’ rendes gyerek ez a Kilden, de azért gondolni kell a helyes személyiségfejlődésre is, nem szabad elkényeztetni. Aztán én meg szépen elúsztam, és a Bábel-cikk pihent tovább – egész mostanáig. Ege: bocs és köszönjük!

Kesportal: kép 11. Bábel és a törzs átméretezett

Sziasztok! Új vagyok még a portálon és kések terén sem vagyok éppen nagy szakértő, de minőségi, strapabíró eszközök, szerszámok iránti vonzódásom nem újkeletű. Kések felé való vonzódásom is igen régre nyúlik vissza. Hosszú évek óta készültem arra, hogy vegyek magamnak egy kést, amely kielégíti minőségi igényeimet és a lehető legsokoldalúbb társam lesz természetjárás közben.

Tavaly sor került a döntésre, elhatároztam, hogy megveszem „a kést”. Kezdetben a Busse cég Steel Heart II. típusú késének replikáját szerettem volna elkészíttetni Kilden mesterrel, de újra átgondolva ezt a modellt már egy kissé nagynak éreztem volna. Felkeltette az érdeklődésem Switchblade tollából/klaviatúrájából származó Bábel teszt és jobban utánanéztem ennek a modellnek. A 136 mm-es penge hosszúságot kicsit rövidnek éreztem, ezért megkérdeztem Kildent vállalná-e a Bábel elkészítését 150 mm-es penge hosszal? Rövid gondolkodás után azt mondta elkészíti, majd megkérdezte bánnám-e, ha nem sleipnerből csinálná, hanem a Böhler cég K353 típusú acéljából? Miután elmondta a K353 tulajdonságait, rábólintottam (mégiscsak ő a késkészítő) és megegyeztünk. Szumma szummárum egy újabb teszt létjogosultságát a Bábelről az adja, hogy tudtommal a tulajdonomban levő Bábel az első amely 150 mm-es pengehosszal készült és én még nem találtam tesztet Böhler K353-as acélból készült késről.

Adatok:
– acél: Böhler K353 (nem rozsadamentes acél)
– teljes hossz: 282 mm
– penge hossz. 150 mm
– penge szélesség: 41mm
– penge vastagság: 6 mm
– acél keménység: 59-60 HRC
– markolat. oliv zöld mikarta markolatpanelek, fekete fiber alátéttel
– kydex tok
– élszög ~ 20° oldalanként

A Böhler K353 összetétele: C 0,82; Si 0,70; Mn 0,40; Cr 8,00; Mo 1,60; V 0,60; Al 0,20
Ennek az acélnak az összetétele eléggé hasonlít az Uddelholm cég sleipnerének összetételére, de álljon itt összehasonlításul a sleipner összetétele is:
C 0,90; Si 0,90; Mn 0,50; Cr 7,80; Mo 2,5; V 0,50
A kés kinézetéről, kialakításáról Switchblade meglehetősen részletesen írt az előző Bábel cikkben, ezért én csak a módosításokra térnék ki. Kilden ennél a késnél már a penge mindkét oldalán kialakított kaparóélt, amely tökéletesen funkcionál és óriási szikrák indíthatóak vele a szikravetőről. Császi Zoli a penge meghosszabbításával együtt arányosan meghosszabbította a nyelet is, így a súlypont maradt az ujjvájat első felében.
Ami a tesztet illeti a szeptemberi átvételtől januárig váratott magára, de végre sikerült nyélbe ütni. Persze könnyedebb teszteket (papírhenger teszt, tollaság készítés, sátor cövek faragás, szőrteszt) csináltam már korábban is. Ezek eredménye hasonlóan jó volt, mint amelyeket már az előző Switchblade által írt tesztben lehetett látni. A kés „gyári” éle tökéletesen vitte a szőrt. Próbáltam egy teásfilter vékony szűrőpapírját is átvágni kézben tartva (ott ahol a hegesztés van rajta, tehát dupla rétegen) és ez sem okozott problémát.
Lássuk a durvább dolgok eredményét, amelyről képanyagot is sikerült készítenem. Egy borongós januári napon fölmentem egy hozzánk közeli hegyre és kerestem egy háborítatlan részt. Mindenek előtt készítettem pár felvételt a késről.

Kesportal: kép 1. Bábel tokban átméretezett

Kesportal: kép 2. A Bábel tok nélkül szemből átméretezett

Kesportal: kép 3. Bábel tok nélkül félprofilból átméretezett

Kesportal: kép 4. Bábel a penge hegye felöl átméretezett

Kesportal: kép 5. Bábel a törővég felöl átméretezett

Ezután készítettem néhány tollaságat:

Kesportal: kép 6. tollaság szép hosszú tollakkal átméretezett

Kesportal: kép 7. tollaság átméretezett

Főleg az első képen lehet látni mennyire vékony, finoman kunkorodó tollakat tudott készíteni a Bábel.

Ezt követően kiválasztottam egy többtörzsű fa rossz irányba igyekvő törzsét, melynek átmérője 7 cm volt. Ezt a törzset sújtásokkal kivágtam, legallyaztam, feldaraboltam, majd egy ütőfa segítségével gyújtóst hasogattam belőle. A Bábel gyönyörűen dolgozott és a munka végeztével az élén semmilyen sérülés nem volt látható.

Kesportal: kép 8. Bábel és ellenfele 2. átméretezett

Kesportal: kép 9. döntés után átméretezett

Kesportal: kép 10. Bábel famunka közben átméretezett

Kesportal: kép 11. Bábel és a törzs átméretezett

Kesportal: kép 12. darabolás után átméretezett

Kesportal: kép 13. hasítás után átméretezett

A munka után az él még vitte a szőrt, de már nem vágott el minden egyes szőrszálat. A tollaság készítés még ekkor is vidáman ment. Hazafelé menet még kipróbáltam hogyan birkózik meg a Bábel a fúrással, de ennél a feladatnál sem kellett csalódnom a késben. Sajnos ezekről képet már nem sikerült készítenem, mert lemerült a fényképezőgépem akkumulátora.
A kirándulás után hazamentem és egy kis konyhai munkára fogtam a késem. Először egy kis hagymavágás várt rá.

Kesportal: kép 14. hagymaszeletelés eredménye átméretezett

A Bábel, bár nem egy konyhakés a 6 mm-es pengevastagság ellenére egész ügyesen teljesített. Sikerült néhány igen vékony szeletet is kanyarintani. Kialakítása miatt a penge az utolsó harmadában fokozatosan keskenyedik és ezt a részt dolgoztatva pláne szép eredményeket lehet vele elérni konyhai munkában is. A hagyma után még magpróbáltam friss kenyeret, sajtot, kolbászt is szeletelni. A konyhai szolgálatot almahámozással zártam le. A megdolgoztatott pengével könnyedén sikerült nagyon vékony és hosszú héjdarabokat leválasztani az almáról.

Kesportal: kép 15. kenyérszeletelés átméretezett

Kesportal: kép 16. sajtszeletelés átméretezett

Kesportal: kép 17. Bábel és a kolbász 1. átméretezett

Kesportal: kép 20. almahámozás 2. átméretezett

A munka befejeztével már csak az él átvizsgálására és karbantartására futotta időmből. A pengén néhány finom felületi karcoláson kívül semmilyen sérülés, kipattogzás, benyomódás nem volt. Karbantartás gyanánt oldalanként kettőt-kettőt húztam a fenőacélon, majd bőrövön kb. 15-20 húzás következett mindkét oldalon. A karbantartást követő szőrteszt eredményeképpen sikerült bal alkarom csukló feletti 10 cm-es szakaszát tökéletesen szőrtelenítenem. A Bábel újra borotva élesen várta a következő feladatot. Átolajozás után elégedetten raktam el tokjába késemet.

Konklúziók:

Kilden mester Bábelja nagyon jó választás mindazoknak, akik egy igen sokoldalú, masszív, közepes méretű, megbízható, strapabíró, tetszetős kést keresnek általános tábori és bushcraft feladatok ellátására.
A Böhler cég K353 típusú acélját bátran lehet alkalmazni bushcraftos kések készítéséhez, nem jön zavarba keményebb feladatok elvégzésétől sem. Az acél éltartósságával én teljes mértékben meg vagyok elégedve és az él karbantartása bámulatosan egyszerűen és gyorsan elvégezhető akár terepen is egy bőröv segítségével.

Köszönet a készítőnek a remek késért és annak kiváló kivitelezéséért, valamint rugalmasságáért a méret tekintetében (remélem nem bánta meg, hogy belement a kés hosszának megnövelésébe). Köszönet Switchbade-nek a korábbi teszt megírásáért és köszönet mindenkinek aki bármit is tesz azért, hogy a portál ilyen magas színvonalon tudjon működni.

Ege

Kilden honlapja

5 hozzászólás


  1. 1 SÁMÁN

    Jó értekezés egy remek késről!

  2. 2 Kilden

    Krisztián!

    Nagyon köszönöm a cikket! Szuper lett! Az pedig, hogy ennyire meg vagy elégedve a késemmel, teljesen eufórikus boldogsággal tölt el! 🙂 Remélem el tudsz jönni a Lurdys kiállításra és egy sör mellet tudunk beszélgetni… 😉

    Üdv.

  3. 3 layman

    klassz a bökőd 😀
    asszem én márcsak max 1-2 képet fogok lőne ezek után…

  4. 4 Wolf

    Rendben van a kés, a teszt és a cikk is. Gratula a Mesternek és a Szerzőnek is!

    Van azonban egy kérdésem: hogy érezte magát a kezed a rossz irányba növő fatörzs levágása után? Kicsit szögletesnek tűnik a nyél és esetleg törheti a kezet – ez persze kéz kérdése is. Akkor az igazi, ha hosszú távon, kesztyű nélkül is hólyagok nélkül tudsz vele dolgozni. Gondolom, tényleg így van és akkor nagy örömöd lesz a választásodban!

  5. 5 sowi

    hozza lehet meg jutni ujonnan Kilden keshez? a weboldalon csak annyi van, hogy perpillanat nincs uj rendelesfelvetel

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.