maç sonuçları

Opinel-hírek

2009 vége és 2010 eleje nem kevés újdonsággal és hírrel szolgál az Opinel háza tájáról: megújult honlap, díjnyertes szakácskönyv, évfordulós emlékkés, vadonatúj konyhakés-készlet… Nézzük sorjában.

2009 vége és 2010 eleje nem kevés újdonsággal és hírrel szolgál az Opinel háza tájáról, íme egy csokornyi.
December közepén teljesen megújult a honlap. Az új dizájn érezhetően a temészetesség, a természetszeretet, a „ki a zöldbe” és a „piknikeljünk a pléden és gombásszunk az erdőben” hangulatában fogant – lássuk be, egyik sem idegen a márkától. A felület sokkal modernebb és interaktívabb lett. Alapban zenél (nem rossz, egy lassabb, Django Reinhardtos hangulatú betétet hallunk, de azért hosszabb távra a jobb fölső sarokban lehet kikapcsolni…), a különböző oldalak pedig ráadás akusztikus háttérrel is szolgálnak: a rét madárcsicsereg, a konyhakés-oldalon vagdosást meg reszelést (csak zöldség, te!) hallunk, a terítékeknél dugó pukkan… A cégtörténet kéttucatnyi újabb kiváló fényképet kapott, végre nagy méretben, élmény végigpörgetni. A statikus régi után a megújult oldalt egy kicsit szokni kell, de jó lesz. Az angol verzió viszont még under construction.
2010 fontos emlékév az Opinel szűkebb pátriájában: Szavoja ugyanis 150 éve, 1860-ban vált Franciaország részévé. (Röviden: egy évvel az egységes olasz állam létrejötte előtt vagyunk, a legjelentősebb itáliai politikai tényező a Szárd-Piemonti Királyság, amely 1859-ben a franciákkal szövetségben háborút vívott Ausztria ellen, melynek során megszerezte ugyan Lombardiát, de Franciaországnak átengedni kényszerült a Szavojai Hercegséget és a Nizzai Grófságot.) Ezen évfordulót az Opinel egy kiadvánnyal és természetesen egy emlékkéssel ünnepli meg. A kiadvány már meg is jelent, és nem más, mint egy – szakácskönyv. Címe: La cuisine a l’Opinel (A konyha Opinellel, esetleg Főzzünk Opinellel, netán Opinellel a konyhában, válasszatok). A történelmi Szavoja és vonzáskörzete (Aosta-völgy, Torino, a hajdani Nizza Grófság) mai neves, részben Michelin-csillagos séfjei szerepelnek benne, hagyományos szavojai étkeknek a kornak megfelelően újragondolt receptjeivel, az ételek és a  receptek középpontjában pedig az Opinellel. Hogy a könyv nem holmi céges PR-fércmunka, azt az is jelzi, hogy a Gourmand World Cookbook Awards nemzetközi szakácskönyv-szemlén a „Best corporate book 2009”-díjat nyerte.
Nekünk persze a mégoly míves szakácskönyvnél is fontosabb az emlékkés, amely természetesen a „leggyűjtőibb” 8-as méretben, gravírozott tölgyfanyéllel, a felirat kétoldalán a francia és a szavojai zászlóval jelenik meg, valamikor mostanság. Hogy hány példányban, és hogy ebből kerül-e Magyarországra is (már hogy persze az enyémen kívül…), azt még nem tudni. A dologban egyébként az a legszebb, hogy a hajdani hercegség önálló állami létéért „harcoló” (igen, idézőjelben, mert a honlapjuk utoljára 2002-ben frissült) szavojai függetlenségi szervezet, a Ligue Savoisienne anno a saját Opineljét is kiadta, és ennek gravírozott pengéjén „Az önálló Szavojáért” felirat díszeleg… (Itt látható, alulról a hatodik.)
2009-2010 fordulójának legnagyobb Opinel-újdonsága azonban az Intempora konyhakés-készlet megjelenése. Hét darabból: egy 20 cm-es pengéjű séfkésből, egy santokuból (17 cm), egy hússzeletelőből (16 cm), egy filézőből (18 cm),  egy csontozóból (13 cm), egy húsvillából és egy hosszú, hajlékony carpaccio-szeletelőkésből (30 cm hosszú és 1,5 mm vastag penge) áll. Az acéljuk Sandvik 12C37mod, a markolatuk teljes markolattüskés, higiénikus, öntött POM-műanyag. Áruk modellenként 40-50 euró között mozog.
Végül pedig egy érdekes cikk, amely a LeJournalduNet internetes magazinban jelent meg. Az újságíró  az Opinel-üzemben részletes, majd’ harminc képes riportot készített a gyártás különböző fázisairól. Az opinel.com-on persze mindig van pár kép a gyártásról is, de azok sem számukban, sem részletességükben nem érnek föl ehhez a képsorozathoz. Érdemes végignézni.

December közepén teljesen megújult a honlap. Az új dizájn érezhetően a temészetesség, a természetszeretet, a „ki a zöldbe” és a „piknikeljünk a pléden és gombásszunk az erdőben” hangulatában fogant – lássuk be, egyik sem idegen a márkától. A felület sokkal modernebb és interaktívabb lett. Alapban zenél (nem rossz, egy lassabb, Django Reinhardtos hangulatú betétet hallunk, de azért hosszabb távra a jobb fölső sarokban lehet kikapcsolni), a különböző oldalak pedig ráadás akusztikus háttérrel is szolgálnak: a rét madárcsicsereg, a terítékeknél dugó pukkan, a konyhakés-oldalon vagdosást meg reszelést (csak zöldség, te!) hallunk. A cégtörténet kéttucatnyi újabb kiváló fényképet kapott, végre nagy méretben, élmény végigpörgetni. A statikus régi után a megújult oldalt egy kicsit szokni kell, de jó lesz. Az angol verzió viszont még under construction.

2010 fontos emlékév az Opinel szűkebb pátriájában: Szavoja ugyanis 150 éve, 1860-ban vált Franciaország részévé. (Röviden: egy évvel az egységes olasz állam létrejötte előtt vagyunk, a legjelentősebb itáliai politikai tényező a Szárd-Piemonti Királyság, amely 1859-ben a franciákkal szövetségben háborút vívott Ausztria ellen, melynek során megszerezte ugyan Lombardiát, de Franciaországnak átengedni kényszerült a Szavojai Hercegséget és a Nizzai Grófságot.) Ezen évfordulót az Opinel egy kiadvánnyal és természetesen egy emlékkéssel ünnepli meg. A kiadvány már meg is jelent, és nem más, mint egy – szakácskönyv. Címe: La cuisine à l’Opinel (A konyha Opinellel, esetleg Főzzünk Opinellel, netán Opinellel a konyhában, válasszatok). A történelmi Szavoja és vonzáskörzete (Aosta-völgy, Torino, a hajdani Nizza Grófság) mai neves, részben Michelin-csillagos séfjei szerepelnek benne, hagyományos szavojai étkeknek a kornak megfelelően újragondolt receptjeivel, az ételek és a  receptek középpontjában pedig az Opinellel. Hogy a könyv nem holmi céges PR-fércmunka, azt az is jelzi, hogy a Gourmand World Cookbook Awards nemzetközi szakácskönyv-szemlén a „Best corporate book 2009”-díjat nyerte.

Nekünk persze a mégoly míves szakácskönyvnél is fontosabb az emlékkés, amely természetesen a „leggyűjtőibb” 8-as méretben, emblémázott tölgyfanyéllel, a felirat két oldalán a francia és a szavojai zászlóval jelenik meg, valamikor mostanság. Hogy hány példányban, és hogy ebből kerül-e Magyarországra is (már hogy persze az enyémen kívül…), azt még nem tudni. A dologban egyébként az a legszebb, hogy a hajdani hercegség önálló állami létéért „harcoló” (igen, csak idézőjelben, mert a honlapjuk utoljára 2002-ben frissült – ennél azért már láttunk aktívabb szervezkedést…) szavojai függetlenségi szervezet, a Ligue Savoisienne anno a saját Opineljét is kiadta, és ennek gravírozott pengéjén „Az önálló Szavojáért” felirat díszeleg…

2009-2010 fordulójának legnagyobb Opinel-újdonsága azonban az Intempora konyhakés-készlet megjelenése. Hét darabból: egy 20 cm-es pengéjű séfkésből, egy santokuból (17 cm), egy hússzeletelőből (16 cm), egy filézőből (18 cm),  egy csontozóból (13 cm), egy húsvillából és egy hosszú, hajlékony carpaccio-szeletelőkésből (30 cm hosszú és 1,5 mm vastag penge) áll. Az acéljuk Sandvik 12C27mod, a markolatuk teljes markolattüskés, higiénikus, öntött POM-műanyag. Áruk modellenként 40-50 euró között mozog. A luxusváltozat mellett ugyanez a készlet Classic néven, szegecselt bükkfamarkolattal kedvezőbb, 22-29 eurós áron is kapható.

Végül pedig egy érdekes cikk, amely a LeJournalduNet internetes magazinban jelent meg. Az újságíró az Opinel-üzemben járt, és részletes, majd’ harminc képes beszámolót készített a gyártás különböző fázisairól. Az opinel.com-on persze mindig van pár kép a gyártásról is, de azok sem számukban, sem részletességükben nem érnek föl ehhez a képsorozathoz. Érdemes végignézni.

 

Rózsa Edvárd

Képek: opinel.com, thebertinetkitchen.com, lejournaldunet.com

Az Opinel honlapja

3 hozzászólás


 1. 1 Le Goff

  Ismét egy jó kis cikk!
  Érdekes volt ez a gyárlátogatás!

 2. 2 tibor

  A szokásosan színvonalas Edrose beszámoló. Nekem egy kis konyhai késem van tőlük (a bicskák tömegei mellett), nagyon jól élezhető, karbantartható, lényegében csak ez összemérhető a hazai gyártók kis konyhai késeivel!

  Tibor

 3. 3 Wolf

  Ezeket mindig öröm olvasni!

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.