maç sonuçları

Késműves 2009/4

Mondtam Fazekas Józsinak, hogy majd hírt adunk az új számról, ha megjelenik. Erre ő szabadkozott, hogy nem lesz-e ez reklám. Azt válaszoltam, hogy a magunk részéről legfeljebb akkor illene ezen moralizálni, ha több magyar nyelvű késes szakmagazin is versengene egymással, és a Késportál láthatóan egy felé húzna. Amíg viszont az országban nyomtatásban csupán a Késműves létezik, addig nincs miről beszélni. (Ha pedig lesz másik sajtótermék is, arról ugyanígy hírt fogunk adni.)

Következzen némi képes ízelítő a tartalomból. Mester-bemutatók: Szabó András…

…és Albert István (nálunk, a Fórumon csak per Stefán). A címoldali képen látható darab is az ő alkotása – legalábbis ami a scrimshaw-t, a bulinót és a mélyvésést illeti, mert a penge Filip Horváth műve, az illesztésben és az élezésben pedig Kertész Attila segített. Nekünk külön öröm itt látni, hisz számunkra ismerős darabról van szó: ennek a késnek az elkészültét Stefán folyamatosan dokumentálta és a Fórumon közzétette.

Latinos temperamentum: cikk a spanyol navajákról és a korzikai késekről.

A „kardosok” sem maradnak szellemi és vizuális táplálék nélkül, mert folytatódik a pengetörténelem: az aktuális rész témája a magyar pallos és szablya, a svájci szablya, a német parasztkard és a falchione.

Bernschütz Laci bá’ sem hagyja, hogy acélügyben tovább butuljunk.

Olvashatunk még markolat-alapanyagokról, láthatunk további kés-érdekességeket, illetve végül, de nagyon nem utolsósorban – mert azért haza is beszéljünk –: háromoldalas, képes beszámolót találhatunk benne a Penge Napokról!

A magazint a szokásos csatornákon tudjátok megvenni, illetve ezen a hétvégén, még pontosabban 12-én, szombaton a vajdahunyadvári céhes kiállításon és vásáron is kapható lesz.

7 hozzászólás


 1. 1 degu

  Mik azok a szokasos csatornak?
  Neten rendelheto?

  koszi a valaszt elore is.

 2. 2 Balazs86

  Na ezt mindenképp beszerzem, már csak a Penge Napok beszámoló miatt is 🙂

 3. 3 Balazs86

  degu: http://kesmuves.extra.hu/
  A terjesztési helyek fül alatt megtalálod azokat a helyeket, ahol be lehet szerezni.

 4. 4 SPYDERCO FAN

  Na végre! Kiváncsi voltam már a Pena-s beszámolóra.
  Én a két Késmánia Bolt (Árkád,Lurdy) valamelyikében szoktam beszerezni a lapot.
  Azonban érdemes előtte odatelefonálni,nehogy feleslegesen menjen az ember. (Ma hívtam őket,és még NEM kapható a cikkben említett ez évi utolsó szám)
  A régebbi számok beszerezhetőek a tavaszi FeHoVa és az őszi Lurdy-s késkiállitás alkalmával is.

  A legelső szám a legjobb. Na persze nem azért,mert a címlapon látható a Pyraster féle damaszk bowie-m…….. 🙂

 5. 5 edrose

  Ez a szám egy hete, csütörtökön jött ki, valószínűnek tartom, hogy a kellemeset a hasznossal összekötve, a kiállítás kapcsán most pénteken-szombaton hozzák Pestre a szokásos boltokba.

 6. 6 kelapu

  Már megint a Pyraster féle damaszk bowie emllítése a téma, szerencsére a kezemben is volt, nem tudok betelni az élménnyel, szép volt nem győzöm eléggé méltatni.

 7. 7 tuske698

  Szép volt a kiállitás gratulálok jo volt a portálosokkal ujjra találkozni.

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.