maç sonuçları

Tippek, trükkök – csuklózsinór-variáns

Switchblade egy Becker-bowie segítségével markolatzsinór-változatra ad ötletet. S mint azt már tőle megszokhattuk, a képek hátterét továbbra is valamelyik kanadai rengeteg szolgáltatja.

A késekhez használatos és sokat vitatott csuklózsinór-alkalmazás egy módját szeretném bemutatni és illusztrálni. Ez a variáció „ideiglenes”. Tehát ha szükségünk van rá, gyorsan feltesszük, ha pedig végeztünk, egy mozdulattal eltávolítható a késünkről (és ez a mozdulat nem a zsinór elvágása…). Egyszerűen fogjuk a bőrszíjat – vagy bármilyen alkalmas zsinórt – és egy csomó segítségével elkészítjük a méretre szabott hurkot.

Ezután áthúzzuk a hurkot a kés zsinórfuratán oly módon, hogy a csomó megakadjon a markolat egyik oldalán, ahogy a képen is látszik.

Majd az általunk kedvelt és használt módon a kezünkre csavarjuk, és elvégezzük a zsinórt igénylő munkát.

A munka befejeztével a zsinórt leakasztjuk a kezünkről és a csomónál fogva  egyszerűen kihúzzuk a késmarkolatból.

Végezetül a csuklózsinórt zsebretesszük vagy a késtokba helyezzük, esetleg a  hátizsákban is tárolhatjuk, amíg nem lesz újra szükségünk rá. Véleményem szerint vannak feladatok, ahol a  zsinór alkalmazása erősen ajánlott, még a jól megformázott markolatok esetén is. Így biztosan elkerülhető a kéz fáradásából vagy nedves, csúszós markolatból adódó „késdobálás” veszélye, ami akár súlyos sérülést is okozhat magunknak vagy a körülöttünk tartózkodóknak, de a késünk károsodhat. Bizonyos esetekben pedig akár végleg el is veszíthetjük kedvenc szerszámunkat (pl: víz vagy szakadék felett munkálkodva…).

 

Switchblade

7 hozzászólás


  1. 1 poe

    Ez de jó!
    Véregyszerű dolog, ami még sosem jutott eszembe. Kösz!

  2. 2 Soma Bear

    Ügyes!

  3. 3 trice

    Ötletes megoldások bár engem munka közben általában inkább zavar a csuklózsinór, ezért nem teszek azokra a késeimre sem, ahol adott erre a lehetőség.

  4. 4 Golbat

    Én zsinórpárti vagyok – mivel repült már el vas a kezemből (fáradtság miatt). Pofonegyszerű ötlet, és jó kompromisszum – bár nem árt ha méretes furat van a markolatban a szíj számára. 😉

    Köszönjük!

  5. 5 SÁMÁN

    Ez tényleg nagyon ötletes megoldás!

  6. 6 Cogító

    …hát bevallom nekem sem jutott eszembe, bár kukrim van….. de az is repült el kezemből… azon ugyan nincs hely ilyesmire, hacsak a markolatra nem hurkolom….kösz.

  7. 7 Somi

    Gyors és egyszerű.
    Köszönjük! 😉

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.