maç sonuçları

Bushcraft-teszt III.

Papica nem pihen: folytatódik a „közszolgálati” tereppróba. Ebben a menetben a Cold Steel SRK, a Sámán Kalandor és a SOG SEAL izzad a ritkításra váró akácsurjánosban meg az elvadult szőlősben. (Utóbbiakat azért említem meg, hogy világos legyen: Papica egyrészt nem öncélúan vagdos ki élő fákat, másrészt nem valami nemzeti parkot irt…)

Papica oldala: bushcraft.co.hu

28 hozzászólás


  1. 1 Soma Bear

    Egyszerűen: REMEK!
    Nagyon tetszik a közvetlen stílus, jókat kuncogtam a „méltatlankodásokon”. Nagy élvezettel nézem a teszteket, lassan rászánom magam is néhány késem gyepálására. Remélem lesz még!

  2. 2 edrose

    Soma Bear, lesz még!
    Sőt, már készen is van a kiskések tesztje, hamarosan az is itt lesz, csak mint minden jót, ezt is megéri valamiképp adagolni! 😉

  3. 3 hegyespenge

    Ismét élvezettel néztem végig ezeket a jó kis videókat. Aki szeret dolgozni A késsel, az nézni is szereti, ahogy dolgoznak vele. 🙂
    Megjegyzésem azért lenne.

    Itt is, mint valamennyi más késtesztél, egészen kritikus mértékben képes befolyásolni a teljesítményt az él minősége, állapota.
    Azt a SOG kést pl. volt szerencsém már egyszer rendbe tenni, mint ahogy a korábbi filmben szereplő Gurkh-ot is. Egyikről sem tudom, hogy mit kapott az élezés és a teszt közötti időszakban, bár ahogy a SOG felületét néztem, az kapott rendesen. Viszont ami a lényegesebb, hogy a gyári állapota távolról sem ilyen! Ezt a típust leginkább félfogazott élszalagos élekkel készítik, ami lehet, hogy a szögtesztet jobban viselte volna, de nem vág így. (Csendesen kikérem magamnak a szögvágás előtti megjegyzést. Nem hiszem, hogy van ebben az országban még egy készítő, akinek annyi félbevágott szöge lenne különféle pengék különféle próbáiból, mint nekem. Nagyon is tisztában vagyok vele, hogy mit bírnak a pengéink egy ilyen próba során.)
    A SOG pengéje egyébként nem titok, csak azt kellene megtudni, hogy melyik gyártási időszakban készült. Nincs sok választás, lehet AUS-6, 440A, illetve újabban (és talán ez a leggyakoribb) AUS-8 mélyhűtéses edzéssel.
    Ennek a darabnak a megmunkálása során nem voltam elájulva. Kifejezetten könnyen csiszolható anyag, és a kaparóél elkészítésével is inkább azért lehetett annyi gond, mert szép gondosan le volt kerekítve a pengehát, tehát egyszerűen sok anyagot kellett leválasztani egy egészen gyengécske kaparófelülethez is.

    Különben meg Papica, nagyon élvezem amit csinálsz, és kíváncsian várom a kiskéses próbákat is! Hajrá! 🙂

  4. 4 Papica

    A bakis videómban majd láthatod, hogy mit kapott a SOG. Ez egy saját hülyeség volt és amennyire tudtam a műhelyemben helyrehoztam.
    A megjegyzésem vicc volt és a késtalálkozón elhangzottakra utal, mikor a földbeszúrásról beszéltünk. Tudtommal lassan megkapod Szomi bivalyát is egy kicsi karbantartásra :)))

  5. 5 rajzolo

    Köszönöm, csak így tovább, egyre jobb!

  6. 6 peti7204

    Szia Papica.
    Megdöbbentő számomra mennyire teli vannak élettel a kisfilmes teszteid.Nemcsak,hogy szórakoztató,és élvezetes,de ahogy látom teljessen reális is az egész.Arról nem is beszélve,hogy egy nagyon laza,öszinte személyiséget ismerhet meg bened a nézö.Gratulálok,és köszönöm szépen.
    U.I Nagyon várom a folytatást!!!

  7. 7 Papica

    Szia Peti!

    Nagyon köszönöm, örülök, hogy így megy át az amit mondani, mutatni akarok.

  8. 8 edrose

    Hihihi, sejtettem, hogy a szögvágós figyelmeztetésre hegyespenge majd fölkapja a fejét!… 😀
    Tanúsíthatom, igaz amit mond, én is kaptam már tőle kés mellé a penge által kettévágott szöget (ez speciel a Kovboj volt), meg fényképet is szögvágásról.

  9. 9 mukcsi

    Köszönjük Papica! Nagyon tanulságosak ezek a videók! Esetleg foldereket is tesztelhetnél. 🙂

  10. 10 Somi

    Szerintem a bicskáknak inkább a városban van jelentőségük a könnyebb rejthetőség és hordás miatt.

    Amíg a terepen a sok százezer forintos bicskákat simán lealázza egy pár tízezer forintos fixpengés, addig nem hiszem, hogy alternatíva lenne a bicska.

  11. 11 Golbat

    Somi, jól mondtad – de kiskés + nagykés kombó esetén a kiskés kiváltható egy jófajta zsebkéssel is. Vagy kiegészíthető. 🙂

  12. 12 Papica

    Talán kiegészíthető egy Wengerrel, bár nekem macerás és eddig nagyon jól meg voltam nélküle!

  13. 13 agip69

    Köszönöm, hogy helyettem is kimondod azt amit én nem merek. Én egy carbon-V ből készült SRK-t gyepálok immár 7 éve, de a mostani kiadás már nem válik a levédett világmárka becsületére. Ja egyszer az én Recourse kukhrimat is letesztelhetnéd. http://www.youtube.com/watch?v=bt6JWdbV9xM

  14. 14 Papica

    Ha megbízol bennem annyira, hogy ideadod, részemről a szerencse!

  15. 15 Johny

    Most egy világ omlott össze bennem!
    Régóta tervezem, hogy veszek egy SRK-t. De most meggondoltam magam.
    Szerinted van esély rá, hogy régi típusú SRK-t kapjak itthon. Van valami ami alapján meg lehet különböztetni?
    Ha már írok szeretném megkérdezni, hogy mi a véleményed a Spyderco Forester kis öccséről a Dayhiker-ről?! Illetve a Bill Moran-ról? Ezek között vacillálok most, hogy az SRK kiesett.
    Előre is köszönöm a segítséged!
    Amúgy a tesztek szuperek és már nagyon várom a következőt!!

  16. 16 Papica

    Úgy a korrekt, hogy eloszlatom azt a tévhitet, hogy én értek a késekhez. Ez nem igaz, nem értek hozzá. A használatukhoz egy kicsikét, de vannak sokkal ügyesebb emberek. Amennyiben kapok egy kést és használom néhány napig arra ami a hobby-m, vagy állatfeldolgozásra, esetleg dobálgatom egy kicsit, akkor szívesen megmondom a véleményemet. Azokat a késeket amikről kérdezel én nem ismerem. Golbat, Edrose, Somi (nem sorolom tovább, a teljesség igénye nélkül) megmondja még azt is, hogy Runcájsz oldalára milyen kusztorát képzelt el a rajzoló, mire hajaz. Ők tudnának neked ezekről mélységi információval szolgálni. Golbat indította el ezt a folyamatot, mikor tavaly a NÖR-ön adott nekem egy drága kést, hogy nyúlnyúzás közben véleményezzem. Ez volt az első tesztem és azért folytattam, mert a bushcraf-tokon többször kérdezték tőlem, hogy milyen a szerintem használható kés a dudvában.

  17. 17 Johny

    Hát köszönöm szépen.
    Esetleg ha tud valaki segíteni nekem döntést hozni ebben a „hatalmas” dilemmában akkor azt nagyon megköszönöm.
    Csak így tovább!

  18. 18 aaa

    Nagyon szórakoztatóak ezek a videók 🙂 Grat!
    Személyes véleményem: nem tudom vajon tényleg annyival jobbak ezek a 30+ ezres kések, mint egy hasonló olcsóbb darab. Én a Cold Steel – True Flight Thrower-t vettem meg 8000 pénzért (5 mm vastag szénacél) és nyugodt szívvel ütöm vágom, mert sok pénzt nem bukhatok rajta (és nem egy tragédia, ha elhagyom). Ennek ellenére jól teljesít! Inas-csontos marha lábszár, favágás, stb. Sőt kalapálni is lehet vele, míg az srk vagy a recon scout a nyél végéig tart a Kraton boritás.
    Apropó egyszer egy Muela Hornet beleférne a tesztbe? Nekem az is nagyon bejött használat közben.

  19. 19 Golbat

    Johny,

    régi SRK-ra gyakorlatilag 0 az esélyed. (Nagyon egyszerűen fel lehetett egyébként ismerni, a penge tövében olvasható Carbon V – Made in USA szövegről.)

    A nagy Spyder kések bődületesen drágák 🙁 , bár karakteresek és az anyaguk jó. Ha nem vagy kifejezett Hossom rajongó, van olcsóbb alternatíva terepkésre. (Ott van mindjárt a Kabar Becker BK7, aminek a pengéje nagyban hasonlít a most látott Heavy Bovie-hoz, csak sokkal jobb a markolata.)

    A Spyder Moran inkább túra/vadászkés, egy 3 mm vastag VG-10 pengével én biztos nem mernék pl. hasogatni (pedig köztudottan nem vagyok szívbajos), sújtani pedig túl könnyű… Abban a méretben a Mora 2000 jobb ötlet lenne.

    (Azért azt férfiasan bevallom, fogalmam sincs, Runcájsznak milyen kusztorája volt… 🙂 )

  20. 20 Johny

    Golbat, nagyon szépen köszönöm!

    Azóta én is átgondoltam, hogy a Bill Moran nem éppen ez a kategória.
    Igazság szerint nekem a Tracker kések jönnek be nagyon.
    Itthon nem nagyon találtam és így jött a Spyderco Dayhiker. Mondjuk „megfizethető” kategória annyiba kerül mint az A1!
    Ilyen KABAR-t hol lehet kapni?

    A Cold Steel-ről nagyon sok jót gondoltam a honlapon látott videók alapján. Vettem egy Ultimate Hunter-t VG-10, volt rajta kiképzett ujj támasz 3 helyen is. Egyik nap arra lettem figyelmes, hogy a forgáspontnál elvált a markolat gumi része. Vissza vittem, kicserélték. Az új darab AUS8-as, lespórolták az ujj támaszokat és szerintem könnyebb is.
    Nem hiszem, hogy még egyszer pénzt adok ezért a márkáért, de ennyit biztos nem.

    Köszönöm a segítséged!

  21. 21 Golbat

    Johny, nincs mit. 🙂

    Kis kiegészítés: a Mecsekben voltam Milsim túrán, és a vasárnapi bográcsozás alkalmával (13 főre rottyantotta a vendéglátónk) ki tudtam próbálni a Kabar/Becker BK7 sújtó/hasító képességét. 2-3 csontszáraz, kidőlt vékonyabb (~6-10 cm vastag, nem azonosítható fajta) fát vidáman legallyaztam, és ~40 cm-es rönkökre vágtam vele. 🙂
    (Nekem nagy szolgálatot tett sújtásnál a Papica által „hőn utált” csuklószíj – van akinek bejön, és van, akinek nem…) Az él természetesen borotvált utána is. 🙂

  22. 22 Johny

    Golbat

    Kicsit utána olvastam a Becker-nek. Egyre szimpatikusabb.(mondhatnám nagyon tetszik 😀 ) Lehet itthon ilyet kapni? Keresgéltem a neten de sikertelenül. Elsősorban az ára érdekelne.
    Előre is köszi.

  23. 23 pzspm

    Helló!
    Valaki meg tudná nekem mondani, hogy milyen SOG kés szerepel a tesztben?
    A leírásben SOG SEAL szerepel.
    Ilyet konkréten még nem hallottam, csak SOG SEAL TEAM-et ami hasonlít a tesztben lévőre.
    Szóval ez az lenne?

  24. 24 edrose

    pzspm, való igaz, a SOG-nál a SEAL komplett család, jelenleg van ugye Seal Pup meg Team, mindegyikből van Elite változat, a Revolver is Seal, illetve volt korábban a Seal 2000. Nos, a tesztben szereplő ez utóbbi, de már nem gyártják. Egyébként ez ugyanaz a példány, amelyet közelebbről a Bőrt a vasnak c. cikkben láthatsz, itt:
    https://kesportal.hu/2009/03/03/bort-a-vasnak-–-tokkeszites-ragaval/
    Érzésem szerint eredetileg ez is részben fogazott penge lehetett, csak a tulaj valószínűleg leszedette.

  25. 25 pzspm

    Helló Edrose!
    Köszönöm a válaszod.

  26. 26 Ravrui

    Helló Papica!
    Azt szeretném megkérdezni, hogy te mit szólsz a Mora Knife 2000-hez?
    Előre is köszi!

  27. 27 Somi

    Szervusz Ravrui!

    Papicát elérheted a Késportál fórumán is, vagy a saját oldalán a http://bushcraft.co.hu/ -n.

    Üdv.
    Somi

  28. 28 tuske698

    A SOG SEALS kés 2000-ben adták ki , 440A acélbol készült ugy ahogyan Hegyes Sanyi irta igaz , fa félfogazás akkor került le rola amikor megszereztem annyira lekopott állapotban volt hogy a bemarodások helyei sem látszottak rajta ezért inkább lereszeltem. A kés ma is megvan,sem elcserélni sem eladni nem kivánom.Ma is mindennap használom a legjobb késemPapica szuperek a késtesztek Tisztelettel tuske698

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.