maç sonuçları

Bushcraft-teszt I.

Papicát sokan ismerjük, és pont ugyanennyien tanúsíthatjuk, hogy ha késekről van szó, akkor ő aztán biztos nem a vitrinnek „dolgozik”. Most fogta magát, és a profiljába vágó, azaz bushcraft-szempontú késteszteket indít. Számos modellt versenyeztet meg, a továbbjutók pedig majd döntőben mérik össze erejüket. Mindezt ráadásul mozgóképen dokumentálja. A most látható első részben az orosz Medvét, hegyespenge Farkasfogát és a Cold Steel nagy Bushmanját vizsgáztatja.

Papica oldala: bushcraft.co.hu

22 hozzászólás


  1. 1 Somi

    Először is gratulálok!

    A zsinóros szenvedéseden jót mosolyogtam. 🙂 Már azt vártam, mikor vágod le mérgedben. 🙂 Az viszont nem „fair” a késsel szemben, hogy a zsinór miatt lepontozódik, így tényleg érdemes lett volna lekötni, hogy majd a tulajdonos visszacsomózza ha akarja. (az átmeneti zsinórtalanítást érdemes lenne elvégezni a jövőbeli teszt késekkel is)

    Nem mondom, hogy egy kategória volt a három kés, mert nem azok voltak. De látom nem is ez volt a cél, hanem az, hogy a megmérettetés egyforma legyen.

    Sok sikert a következő tesztekhez, remélem mihamarabb láthatjuk a videókat.
    Fallkniven A1-et már nagyon várom. 😉

    Üdv.
    Somi

  2. 2 Papica

    Köszönöm Somi!

    A zsinór használhatóságáról alkotott véleményem megingathatatlan.
    A tulajdonosa (Szomi) miatt nem vágtam le, ámbár Ő is ugyan ezt mondta mint Te. Legközelebb nem lesz rajta, mert azokon a teszteken már baromira útban is lenne. Nem egy kategória a három kés ez igaz, de a végén remélem, hogy egy kategóriájú kések lesznek. Sajnálom, hogy nem tudtam beszerezni Erdőjárót, Medvét (Sanyi félét), Vadkant, Trackert, mert ezeket szívesen meggyepálnám.

  3. 3 edrose

    Papica, utóbbi ne legyen gond, mert én mindegyikre ajánlok neked egy-egy tulajdonost, akik szívest örömest meggyepáltatják veled a késüket! 😀 😀 😀

  4. 4 Papica

    Mivel nem valószínűleg nem ismerem Őket, megköszönném a közbenjárásodat!
    Várom a jelentkezésüket!

  5. 5 Farkasfog

    Én úgy érzem ,hogy egy teljesen független és pártatlan döntés született a három kés megmérettetése között és én természetesen a farkasfog győzelmét vártam mivel én tudom ,hogy mire képes. Várom további igen jó kis teszt sorozat további részit.

  6. 6 Somi

    Papica!

    Van egy KaBar heavy bowie-m. Ezt szívesen kölcsönadom, és akkor sem veszünk össze, ha eltöröd, mert én is ész nélkül használom / használtam. 😉

    link

  7. 7 Soma Bear

    Várom a következő részt! Végre egy természetben végrehajtott, használhatósági teszt. Csak így tovább!

  8. 8 Moti

    Végre valami hír Rólad Papica,üdv! 🙂 Tetszik a teszt nagyon,és köszönet érte! A zsinórral egyet értek,nagyon ritkán lehet igazi haszna.Nagyon várom a többi tesztet is!

  9. 9 Papica

    Köszönöm Mindenkinek!
    A KaBar-nak örülnék, úgy tudom, hogy közel lakunk egymáshoz.
    Küldök egy privátot!

  10. 10 chaos1969

    Üdv Papica!

    …ha már Bushcraft-teszt, akkor talán nem ártott volna egy szikravető teszt is, tűz gyujtással, mondjuk közvetlenül a forgács készítés után.
    Aztán a nyárs készítés után mondjuk arról is lehetett volna beszélni, hogy hogyan viselkednek a kések, miközben a nyársra valót előkészíted.
    A kések súlyelosztása, melyik kés, mennyire nehéz, mennyire könnyű váltogatni a fogásokat ha már fáradt az ember keze…
    A tokok esetén nem ártott volna arról is elmélkedni, hogy hányféle képpen lehet azokat rögzíteni.

    Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy ha legközelebb egy hegyespenge-féle késsel akarsz nyársat előkészíteni, akkor jobban jársz, ha a kaparóélt használod nyársnak való kicsomagolásáshoz.
    Jobb kezesek előnyben, mivel a bal kézre álló kaparóél kialakítása „tompábbnak” készül, mint a jobb oldali, azok számára akik szeretnek mondjuk saját maguk kötelet készíteni a „vadonban”, és a késsel „puhítják” a fonni valót, vagy akármit…

    Ettől függetlenül gratulálok, és kívánok a további tesztekhez jó egészséget, és jó időt.

  11. 11 Papica

    Hali!

    Három ok miatt nem szikravetőztem: Mert még nincs vége, Azokat a késeket amik nem az enyémek, nem akartam megpörkölni, a medvének van ugyan kaparóéle, de a penge eleje felé. Szikravetős faforgács begyújtáskor a tapasztalatom szerint érdemesebb egy kisebb kést használni (én morát használok), mert a nagy vastag késsek óhatatlanul szétüthetjük a kupacot, vagy elnyomjuk a lángot. A szikra ténye számomra kevés. Ettől függetlenül lesz ilyen teszt. Az észrevételeidet köszönöm, megpróbálom a tesztek épülésére használni. Amit hallani lehet, azok a spontán érzéseim. Sanyival csak a film elkészülte után beszéltem, de ezt nem említette, viszont itt fogom a kezemben……: jogos a két pont!! Folyt.köv.

  12. 12 hegyespenge

    Hát jó eséllyel volt más is, amit nem említettem. Sajnos fogalmam sincs. Bocs, de néha már tényleg képtelen vagyok számon tartani, hogy mely részleteket kivel osztottam meg, és kivel nem.

    A kaparóél téma egyébként már önmagában is megérdemelne egy cikket. Meglepő észrevétel volt pl., hogy még a MORA késeknél sem mindegy, hogy melyiket alakítom át kaparásra is alkalmasnak. A rozsdamentesek működnek ugyan, de elég rövid ideig, mivel a kaparóéleknél is kell az éltartás problémájával számolni. Teljesen logikus, mégsem gondoltam rá sokáig, hogy a háromrétegű (egyszerű laminált) pengéknél a lágyabb szélső rétegek szintén sok esetben csak rövid ideig használható kaparóélt adnak, a differenciált edzésű MORA Triflex pengeháta meg egyenesen használhatatlan, mert lágyabb, mint a szikravető anyaga!
    A legjobb Mora ilyen esetben (is) a közönséges egyrétegű szénacél. Nem az anyaga, hanem a megfelelő keménység miatt. (Volt már vita, hogy szikravetéshez a szénacél, vagy a rozsdamentes a jobb.)
    A régi Fallknivenek, a még nem laminált pengékkel ebből a szempontból szintén jobbak voltak, és emiatt nem választanék a szikravetőm mellé pl. Helle kést sem.

  13. 13 edrose

    „A kaparóél téma egyébként már önmagában is megérdemelne egy cikket.”
    hegyespenge, én igazán nem szeretnélek visszatartani ennek megírásától, sőt… 😀

  14. 14 Szasza

    Üdv!
    Gratula a videókhoz.Én még csak most érdeklődöm,próbálom tanulni az ilyesfajta késeket.
    Most csinálok én is egy ilyesmikre való kést,ha kész lesz,szívesen adom majd tesztelésre.
    Szasza

  15. 15 Golbat

    Papica, csak így tovább a megkezdett úton! Szereztél számomra pár vidám pillanatot :), de erről már beszéltünk.

    (Chaos-nak és Hegyespengének tényleg respect az észrevételekért!)

  16. 16 Papica

    Reményeim szerint a hétvégén folyt.köv. Édesanyám birkája nem bír magával, egy kicsit agresszívabb lett a kelleténél. Mikor szabadon van, rettegi a család. Eszményi lehetőség. A fő tesztalanyok kicsi kések lesznek, mert nem szándékozom nagyobb kusztorákkal idétlenkedni. Mora 911 vs F1 vs Turan. Azért a Farkasfogat megpróbálom „kitompítani”, ha már a gyártó gariban élezi :))! Egyedül szép menet lesz, elég zorall a lelkem.
    Szasza! Ha megtisztelsz, örömmel meggyepálom!

  17. 17 szomi

    Persze, hogy levághatta volna Papica a zsinórt. Van még otthon vagy 2 méter ilyen zsinórom. Én is jót vigyorogtam a látványos kínlódáson. 🙂

    Egyébként meg kikérem magamnak: nem divatból ilyen színű a zsinór hanem szeretem, ha van feltűnő szín a cuccaimon, mert így könnyebben megtalálom az avarban. Én pont a mindenáron terepszínt tartom divatőrületnek. Például mi a fütyimnek vesztek terepszínű zippó öngyújtót?! Egyszer ejted le az erdőben, többet meg nem találod. Az ilyen kis mütyür legyen csak narancssárga amíg fel nem vesznek egy elit alakulathoz. 🙂

    És egy kis pontosítás:
    Az a bizonyos 5.-ös számú Farkasfog amit Papica a videóban használ 8 mm vastagságú a pengehátnál. Ez az első sorozatból származik ahol még a 6 mm és 8 mm vastagnak is Farkasfog volt a neve. Később a 6 mm-es maradt Farkasfog és a 8 mm-est átnevezte Sanyi Bivalynak. Tehát ez a kés tulajdonképpen egy Bivaly annak ellenére, hogy Farkasfog van ráírva.

    Másrészről a kés éle már nem teljesen eredeti: A domború élre én „ráhúztam” kézzel egy kis élszalagot amikor utána éleztem a sok használat után. Nagyon jó még így is de nem igazi „Sanyi minőség”.

  18. 18 tuske698

    Gratulálok a késteszthez végre egy sallang mentes a lényegröl szolo késteszt.

  19. 19 tanto

    Papica
    Köszönöm.

    Végre egy olyan teszt, amit egy tényleges gyakorló „erdőkerülő” hajtott végre.

    Nekem nagyon tetszett, hogy nem mentél bele anyag és éltípus, súlypont vagy hegytípus boncolgatásába.
    Egyszerűen elmondtad a véleményed. És ez nagyon jó.
    Elmondtad, hogy miként érezted a késeket munka közben.
    Tetszett, hogy egyes munkatípusoknál elmondtad, hogy mit várnál el, és mivel találkoztál, majd pedig a teszt.

    Ha valaki bővíteni akar, vagy nem tetszik – lehet megismételni, hasonlót csinálni.

    De én gratulálok.

    Mivel többen „védték” kedvencüket, én a Medve védelmében elmondom, hogy már van hosszabb, az a Jegesmedve néven fut, illetve hogy nem igazán rosszul mutatkozott be ez a típusú él a birkavágáson gerinc, lábszárcsont stb stb darabolásánál.

    Ave
    Tanto

  20. 20 Papica

    Köszi Tanto!

    Sajnálom, hogy a Sanyi féle Medve és Sámán féle Erdőjáró nem szerepelt.
    A Jegesmedvét nem ismerem.

  21. 21 knife1

    Gratulálok a videóhoz, jó, hogy nem csak amerikai „nyúzóteszteket” lehet látni.
    Persze nem mindenben értünk egyet, kezdve a macheték megítélésénél, mert szerintem az egyik legnagyobb találmány a kés feltalálása óta. Olcsó, strapabíró, hatalmas választék található mind méretben, mind kialakításban és mindenütt van létjogosultságuk, akár itthon, akár a dzsungelben. Nekem is van vagy 4 db, egy 50cm-es Texsport(kolumbiai), egy 40 cm-es Truper (senkinek nem ajánlom a penge gyenge minősége miatt) és 2 Coldsteel (Bowie és Barong). Nekem a Texsport és a Barong fekszik a legjobban, előbbivel erdőket lehet irtani, utóbbi tökéletes „túlélő” kés.
    A „Medvét” nem ismerem, de szerintem az nem szeghúzó a késen (ilyet még én sem láttam soha), sokkal inkább dróttörő, ami több bajonetten is megtalálható, ez lehet néha hasznos, én pl. használtam az AK bajonettem drótvágásra és jól működött (bár az ugye nem törő volt, hanem „olló”.
    Ui: Van némi rutinom, 11 éve erdőben lakom, ahol volt alkalmam kipróbálni egy-két okosságot, emellett vadászom.

  22. 22 knife1

    Bocsi, a zsinórhoz csak annyit, ha nem lenne a machetémen, párszor már levágtam volna a lábam!

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.