maç sonuçları

Tanki túlélője

Portálos hobbista késkészítőink folyamatosan dolgoznak, produkálják az újabbnál újabb vasakat, mégis ritkán jutnak el munkáik a blogig. Pedig biztos, hogy ezeket a késeket is használják gazdáik, csak titokban tartják tapasztalataikat. Illetve, nem minden esetben, mint ahogy az rögtön kiderül…
(A kés vadászias felhasználást is bemutat, néhai vadkan porhüvelyén demostrálva. Aki ezt nem szeretné élvezni, most még kereshet másik bejegyzést a blogon.)

Kesportal: TankiOS01

Orosz Sándor, Sasa éltársunk nem tegnap készítette el első kését. Ahogy portálunkon is rendszeresen jelen van, tagja az egyik bushcraft-közösségnek is. Az egyik tag, jelesül Heim Tankréd (Tanki) Sasát kérte meg egy általa megálmodott, korábbi tapasztalatait summázó bozótmíves-túlélőkés elkészítésére.

A mű 5 mm vastag Sleipnerből készült, 145 mm-es pengehosszúsággal, 30 mm legnagyobb pengeszélesség mellett. A markolat zsák-mikarta (jutazsák – műgyanta kompozit). A penge leélezése az úgynevezett „skandivex”, azaz a skandináv és a konvex leélezés házasságából létrejött konstrukció. A kés tömege közel 280 gramm, tokkal együtt kicsit több, mint fél kiló. Emberes, tekintélyes darab.

Tanki remek beszámolót írt új késéről, a továbbiakban övé a szó!

A kés megálmodásakor a szempontom egy olyan túlélő kés volt, amire támaszkodhatom – ha a szükség úgy hozza, – minden körülmények között, mindenféle feladat végzése során. Persze olyan kés nem létezik, ami mindenre jó, de igyekezni kell a lehető legjobb kompromisszumot kötni. A kiindulási alap egy Aitor Jungle King II volt, melyet siheder koromban nagyon sokat használtam és szerettem annak minden hibájával együtt. Felesleges részlet volt a fűrész a penge fokán. Bár jól vág, de nagyon vastag és túl rövid ahhoz, hogy érdemben használni lehessen. Legnagyobb baja, hogy útban van, ha szikravetőzni akar az ember, vagy ha faragásnál a penge hátán akarja megtámasztani a hüvelykujját. Nem nagyon kedveltem a holkeres (konkáv) leélezést sem, nem igazán túlélő késre való az szerintem (pl. nehéz irányítani faragáskor, sérülékenyebb az él pl. sújtás közben). A markolattartály miatt a nyele nem volt túl megbízható, ráadásul a kör keresztmetszete miatt könnyen elfordul a kézben. Ez többször okozott problémát.

Kesportal: TankiOS02

A hiányosságok ismeretében már nem volt nagy ördöngösség megálmodni a kést. A pengeformával már voltak kedvező tapasztalataim, így csak a fűrészt kellett elhagyni a fokáról. Helyére egy jó fokél került, ami jól indítja a szikravetőt. Élezése skandivex lett, ami nagyon jól teljesít mind faragáskor, mind vadfeldolgozáskor, mind sújtáskor. Megvan benne az az erő (anyag) többlet, hogy nem sérül még durva felhasználáskor sem (lásd lentebb). Az 5mm vastag anyag elég masszívvá teszi a pengét, a törés szinte kizárt (hacsak nem teljesen eszetlenül használjuk).

Volt időm tesztelni, nagyjából egy éve van meg ez a kés. Hivatásos vadászként, mindennapos használatban. Tapasztalataim a következők: mérete pont azon a határon mozog, ami még elfogadható finomabb munkáknál is, de a nehezebb, erőt (sújtás) igénylő feladatoknál is tud bizonyítani. A rekurzív forma miatt sújtásnál jól jön az a kis plusz tömeg a hegy felől.

Zsigerelésnél jól teljesít, ha ez van nálam, fűrészre nincs szükség. Többször vertem keresztül medencecsonton (néha ütőfával is), még nagy testű kanoknál is, az élén nem keletkezett sem kihajlás, sem kipattogzás. Szegycsont átvágásánál, ha nem bírtam simán kézből végig húzni, akkor, mint egy mini bárdot alkalmazva, csapásokkal haladtam előre a bordákon végig. Szintén nem volt látható sérülés. (Többször csináltam, több vadon, gím bika, tehén, nagy kan is volt köztük. Kollégáim hátán az ilyen mutatványoknál futkos a hideg, és a „Ne csináld!”, „Tönkremegy!”, „Úristen!” mondatokat ismételgetik.) Ezután még simán el tudtam végezni a vágást igénylő feladatokat, látványos vagy érezhető tompulás nélkül. 2-3 vadat minden gond nélkül (még ilyen durva felhasználási körülmények között is) meg lehet vele csinálni, akár bontva is (főbb alkatrészekre).

Kesportal: TankiOS04a

Kesportal: TankiOS04b

Egyszóval az éltartása nagyon jó. Fenni sem nehéz (kerámia rúddal szoktam) nem sok időt igényel. A rekurzív formának köszönhetően a hús vágása, darabolása nagyon könnyű (mivel az íven felgyorsul a mozgás, jobban metsz), az inas, hártyás részeket is könnyebb vele elvágni. Nyúzáskor a penge öble is segítségemre van, a penge szélessége miatt könnyen rá lehet fogni a hegyhez közelebb is, ha finomabb, jobban irányítandó pengemunkát igényel a feladat.

Faragni sem nehéz vele (bár nyilván nem olyan mint egy faragókés, de jól lehet vele boldogulni), jól irányítható, tollaságat is gyönyörűen lehet vele faragni akár gyufaszálra is! Különböző csapda kioldókat, csapolásokat gond nélkül lehet vele készíteni. Vastagabb ágakat, vesszőket egy sújtással is ki lehet vele vágni. Tűz gyújtáshoz ütőfával nagyszerűen lehet hasogatni anyagot vastagabb tekékből. (Nem tapasztaltam sérülést az élén ilyen irányú felhasználáskor sem.)

Kesportal: TankiOS06a

Kesportal: TankiOS06b

A hegye brutálisan erős, mégis szúráskor (a hegynél a fokán levő élezés miatt) nagyon könnyedén hatol be. Disznó hajtáson volt szerencsém néhány sebzett disznót szúrni, valamint próbaképpen egy lőtt, nagy kannál kipróbálni a behatoló képességét (a kannál a páncélnak nevezett részen, ami egy nagyon megkeményedett zsírszöveti rész a bordákon, tényleg olyan kemény, mint valami vért). Hiba nélkül hatolt be a testbe minden esetben, még a kannál is! (Pedig a páncélnál általában nagyon nehéz beszúrni a mellüregbe, gyengébb késsel meg sem érdemes próbálni!) A hegy kialakításából adódóan nem lehet vele kis átmérőjű lyukat fúrni. Íjas tűzfúró alapot viszont hibátlanul lehet vele készíteni!

Kesportal: TankiOS07a

(Fenti képen egy Mors Kochanski-féle ún. try-stick látható, amely közkedvelt késtesztelő alkalmatosság. A penge faragóképességét hivatott feltérképezni, a felhasználó gyakorlottságával és kézügyességével egyetemben. További információért katt a lentebb levő képre.)

Kesportal: TankiOS07b

A nyele egy F1 kés nyelére hasonlít, ami végül is egy általános célú nyélforma. Bevallom ez nem lett az igazi. Kiemelném, hogy nem Sasa hibája, én kértem ilyenre! F1 méretű és formájú nyelet szerettem volna, olyan is lett. Nekem egy kicsit vékonyka, a végén nincs olyan kifejezett kiszélesedés (madárfej, halfarok, stb.), amiben sújtáskor „meg lehet kapaszkodni”. Továbbá ez a nyélforma a zsák mikarta anyaggal eléggé csúszós, ha véres, zsíros a kezem. Nincs mese, ezen változtatni kell, egy kicsit vaskosabb nyélpanellel, halfarok szerű nyélvéggel.

A tok nem szép, nem igényes, egy szóval jellemezném: célszerű (saját gyártmány). 5mm vastag marhabőrből van. Többféle módon rögzíthető: hagyományosan az övre fűzve; egy kis bőrszíj segítségével hosszabban lógatva övről (ennek akkor van jelentősége, ha mondjuk a nadrágszíjon kívül még más öv is van rajtunk, de a kést a nadrágszíjunkon akarjuk hordani, pl. hátizsák derékpántja); vízszintesen, az övre fűzve a kis bőrszíj segítségével.

Kesportal: TankiOS08

A tokon van egy „zseb”, amiben egy szikravető, egy DC3 fenőkő és egy csipesz található (utóbbi nagyszerű eszköz, ha pl. tüskét, kullancsot kell eltávolítani). Található rajta még kb. 3 m 3mm-es berántó zsinór felcsévélve, valamint kb. 10 m erős kötöző zsineg (ami több szálra bontható), csak, mert bármikor jól jöhet. Helyet kapott rajta még egy kis Silva gombiránytű is.

Kesportal: TankiOS09a

Kesportal: TankiOS09b

Összegezve: egy olyan kést kaptam, amilyet szerettem volna, nagyszerűen használható az én késhasználati szokásaimmal és valóban támaszkodhatom rá, minden körülmények között! Legyen szó akár vadfeldolgozásról, menedéképítésről, tűzgyújtásról. Köszönettel tartozom Sasának, hogy kézzel fogható valósággá váltotta egy álmomat, Bernschütz Laci bácsinak, hogy a lehető legtöbbet hozta ki az acélból a precíz hőkezeléssel!

Üdv, Tanki
(Heim Tankréd)

7 hozzászólás


  1. 1 Rémuszbácsi

    Nagyon tetszik a kés is ( a tokkal és egyéb tartozékokkal ) meg a beszámoló is. Külön megragadott, hogy mennyire összeforrott ez a kés veled és egyben kifejezi az elgondolásaidat is. Jó lenne, ha minél több ilyen életszagú írás születne ( és nem baj, ha nem tökéletes, műtermi fotók illusztrálják ),
    ezt nagyon élveztem! Köszönöm. 🙂

  2. 2 szabi72

    Jó kis cikk kerekedett ebből a késből, öröm volt olvasni! Grat hozzá, jó nagy!;)

  3. 3 Tanki

    Köszönöm! Örülök, ha tetszett! Ha valaki sokat használ kést, előbb utóbb rájön arra, mi az ami jó neki a saját késhasználati szokásait figyelembe véve, utána már meg tudja tervezni azt a kést, ami pont hozzá passzol. Ha megtalálta a megfelelő késkészítőt is, aki el tudja készíteni, úgy, ahogy azt gondolta, akkor meg is van az öröm! (mert igazából a készítőn múlik a siker, ha a terv jó!) Kívánom mindenkinek, hogy legyen ilyen élménye!
    Üdv, Tanki

  4. 4 mackdada

    Jajj ez nagyon tetszik 🙂 ha valaki tud valami ehhez hasonló írjon. Köszönöm

  5. 5 solymosi lászló

    Hol lehet ilyen kést veni??

  6. 6 Jankulár László

    Nagyon megtetszett a kés és a tok is. Szeretnék én is várásrolni ilyet. Tudnál segiteni ebben? Előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel, László

  7. 7 szabó sándor

    Szeretnék vásárolni Remetekabátot de nem találok.Segítséget kérek valakitől az ügyben. Nem vagyok tehetős remélem megengedhetem magamnak.Azt sem tudom ezt fogja -e látni valaki?Ha igen kérem segítsen. 06 30 3288558 szsvadkan@freemail.hu

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.