maç sonuçları

Kézreálló karambit

Megfelelő méretezésű, sallangoktól mentes karambit foldert találni nem egyszerű. Szűkös a kínálat, ráadásul gyakori a jetik, elfek vagy koboldok anatómiájára méretezett, normál ember számára használhatatlan modell. Az etalonnak és szinte beszerezhetetlen ritkaságnak számító Emerson Karambit mellé olcsóbb, hozzáférhető alternatívát kínál az 5.11, melyet most közelebbről is megvizsgálunk.

Kesportal: Kar511M2 01

A karambitról úgy általában sokan tudják, hogy Délkelet-Ázsiából, pontosabban Kelet-Ázsia és Ausztrália közötti szigetvilág népeitől származik. Elsődlegesen mezőgazdasági eszköz volt, melyet például rizs aratására használtak, de természetesen a helyi parasztok fegyverként is alkalmazni kényszerültek (pl. útonállók, rablók ellen). A hindu mitológia egyik alakjának, Hanumannak a karmából is szokás származtatni ezt az eszközt. (A Fox le is csapott erre, a „Kuku Hanuman” szó szerint fordítva azt jelenti, „Hanuman karma”.) Az eszköz formai sokszínűsége ellenére két fontos stílusjegy azért könnyen található. Jellegzetes a változó mértékben kampós, íves penge, illetve a markolat végén található gyűrű. Ezek a jellemzők a szerszám fegyverré specializálódása során alakultak ki. A jellemzően védelemre használ típusok pengéje általában rövidebb, a pengehátra is gyakran karmok, fogazás került. A kifejezetten harctéri használatra szánt kések pengéje hosszabb, hegyük jobban előre nyúlik. (A képen egy turistáknak szánt, díszes, modern darab látható.)

Kesportal: Kar511M2 02

Az 5.11 neve alatt forgalmazott kések között is több karambit változattal találkozhatunk, melynek oka feltehetően a silat és kali népszerűsége, terjedése. Jelenleg a bemutató tárgya, a „C.U.B. Master 2.0” és egy fixpengés, a „Karambit Utility Blade” szerepel a kínálatban. Egyik változathoz sem kínálnak tréning verziót, így a komoly késharcos igénybevétel és gyakorlás minimum ragasztószalag használatát is megköveteli (a penge élére, hegyére, hogy lehetőleg ne okozzunk társunknak és magunknak sérülést).

Kesportal: Kar511M2 03

Steve Tarani, kinek neve alatt a C.U.B. Master 2.0 is fut a harcművészet szerelmese, gyakorlója és oktatója is. Rendvédelmi szervek számára tart lőfegyveres és késes közelharc képzéseket, oktatásokat. Honlapja több, mint fél tucat keleti harcművészeti ágat sorol fel, melyben minősítést szerzett, jellemzően instruktorit. Silattal és kalival is több, mint 15 éve foglalkozik. Több oktató videót készített a témában, ezek közül pl. a „Karambit” című, még VHS-en megjelent sorozata népszerű videomegosztókon is megtekinthető és talán hasznos is. (A sorozat első része kis eredettörténeti áttekintéssel kezdődik.) Tarani egyébként kínál késharc tanuláshoz, gyakorláshoz fémből készült gyakorló „kést” is, de az formájában és tömegében is eltér a neve alatt futtatott széria modellektől.

Kesportal: Kar511M2 04a

Kesportal: Kar511M2 04b

A kis kitekintés után nézzük meg, mit kapunk pénzünkért, ha a C.U.B. Master 2.0-t választjuk. A bicska kulturált, fekete-sötétszürke színű dobozkában érkezik. A késen túl mindössze egy kis „L” alakú szerszámot tartalmaz, mellyel a markolatcsavarokat húzhatjuk meg. A tengelycsavarhoz nem adtak eszközt, így a penge „lötyögését”, nyitáskori ellenállását adott esetben szabályozni vagy beállítani sem tudjuk. Végül is, ez csak kb. 100x fontosabb lenne, mint a panel piszkálgatása, így nyugodtan vehetünk egy Torx készletet.

Kesportal: Kar511M2 05

A C.U.B. Master 2.0 igen impozáns, kellően dizájnos, tacticool külsőt kapott. A korábbi modell fekete G10-ét lecserélték középszürke színű üvegszálas műanyagra (FRN), melynek textúrázásaként a cég logóját használták mintának. A markolat fogása közepes és nagy (!) férfikéz számára is kiváló. Ezt azért fontos külön kiemelni, mert a karambitot tervezők és készítők gyakran tévútra kerülnek, ami a kéz anatómiáját és méretét illeti. Az ujjgyűrű belső átmérője éppen egy inch (25,4 mm), az elterjedt késes technikákban gyakran alkalmazott mutatóujj körüli perdítéshez éppen elég és kényelmes. Az övcsipesz egyszerű vonalvezetésű, szolidnak mondható, ráadásul fekete felületkezelése is jól bírja. Két hetes zseben viselés után sem fényesedett ki vagy kopott meg (a fotók a kés viselt állapotáról készültek).

Kesportal: Kar511M2 06a

Kesportal: Kar511M2 06b

Az új markolat mellé a modell másik pengeanyagot is kapott, a korábbi 154CM helyett ez a verzió már S30V rozsdaálló acélból készült. A fekete bevonat (egyelőre nincs más változatban) szemre és tapintásra is azonos az övcsipesz bevonatával, mely a pengén is szépen teszi a dolgát. A penge mérete egyébként itthon is legális, a szúráshossz még a hegytől a markolat elejének legtávolabbi pontjáig mérve sem lépi túl a 8 centit. A vágóél hossza kb. 6,5 cm, ezt talán tekinthetjük hasznos pengehossznak is.

Kesportal: Kar511M2 07

A markolatpanelek közötti acél távtartó és a hátsó zárelem szintén fekete, így ezek sem bontják meg a látvány egységét. Még szerencse, hogy erre is figyeltek, így csak a pengén elhelyezett nagy, ezüstösen csillogó feliratok keltenek reklámbicska hangulatot, legalábbis a teljes markolatot borító céglogó-mintával együtt. A panelek alatt nincs további acél merevítés, de ennek hiányát eddig nem éreztem. A penge stabil oldalirányban, a hátsó zár határozottan, keményen jár. A zárrugó működtetéséhez szükséges erő érezhetően nagyobb, mint ami egy átlagos hátsózáras pl. Spyderco bicska zárásához már elég.

Kesportal: Kar511M2 08a

Kesportal: Kar511M2 08b

Karambitot viselni mindennapi használatra leginkább vicces élmény, legalábbis akkor, ha ezek a mindennapjaink éppen nem egy rizsföldön telnek, aratás idején. Egyenes (de legalábbis domború) élhez szokott ember számára (például nekem) a homorú élet (hawkbill) használni önmagában nem lenne nehéz, de ha ez a markolattal is egy visszafelé hajló szöget zár be… Nos, maradjunk annyiban, hogy az ásványvizes palackokat összefogó csomagolófólia felvágása és a narancshámozás is komoly átgondolást igényel, nem a jól begyakorolt „kinyitom, egy nyisszantás, egy sekély vágás, becsukom és elrakom” reflex szerint zajlik. A kés szokatlan formája után érdeklődő, kevésbé késbarát közönségnek is érdekes lesz majd a rizsaratás és a kerti szerszám sztorit előadni, pusztán olyan megfontolásból, hogy a késharc emlegetése utáni szemöldök-felszaladást elkerüljük.

Kesportal: Kar511M2 09

A késharcot gyakorlati oldaláról is jól ismerő, kalit vagy silatot gyakorló közösség számára is használható lehet a kés. Ha a kötelező tréningen gondolkodik valaki, akkor érdemes mindjárt két példányt beszerezni. A penge ragasztgatása nem baleset biztosítás, ráadásuk a ragasztószalag miatt a zsebből gyors elővételt, egykezes nyitást sem lehet gyakorolni. A penge hegyét, élét lekerekítve viszont teljes értékű (igaz, picit drága) tréning késünk lehet. Harcias megközelítésből a bicska ordítóan fájó pontja, hogy egyszerűen mellőzték a nadrágzseben, elővétel közben nyitás lehetőségét. A penge formája és a markolat ezt könnyen kivitelezhetővé tenné, mindössze egy Emerson-féle wave „vitorlán” múlott volna.

Kesportal: Kar511M2 10

Sokan vágynak egy jó karambit folderra különböző okokból. Az 5.11-féle C.U.B. Master 2.0 egy kifejezetten használható darabra sikeredett, igen magas mallninja-faktorral és taktikai, becsillanásmentes, matt fekete fémfelületekkel. Nem lehet nagyon melléfogni vele, de azért a markolatmerevítés és a „wave” hiánya korlátok közé szorítja a józan felhasználót. Gyűjteménybe, rizsszüretre kötelező darab!

BlackWoOd

11 hozzászólás


  1. 1 kelapu

    Hát lehet hogy én maradi vagyok, de ez nekem nem teccik.
    A cikk viszont jó, kielégítette ez irányú érdeklődésemet, hozzásegített ahhoz hogy miért nem lesz ilyenem..

  2. 2 blaid

    A cikk olvasmányos,kösz.Én nem vennék magamnak,bár lesznek fanok akiknek kötelező.

  3. 3 ppress

    Jó kis írás! Gratula!
    Számomra is használhatatlan, de azért van egy Emerson.

  4. 4 dárenbéz

    Én kaptam egy Smith & Wesson-t karácsonyra, ami a fiókban jól mutat, de a hétköznapokban használhatatlan. Meg lehet, hogy a rendőr is csúnyán nézne rám, még ha 8 cm alatt is van.

  5. 5 bigjockey

    Jó kis cikk,..! A következő lehetne a Fox karambit, annak van zsebből nyitása is !

  6. 6 Golbat

    Klassz kis bemutató lett, gratu!
    (Occó alternatíva lehet esetleg a Byrd Crossbill, ha valakinek csak a rizsarató pengeforma miatt kellene a gyűjteménybe. 😉 )

  7. 7 Tirion

    Szépen néz ki, tán még a gettó wave is működne rajta, szóval az a része nem megoldhatatlan.
    Nem látom leírva, de jól sejtem hogy az övcsipesz gond nélkül átszerelhető balosra?

  8. 8 BlackWoOd

    Igen, átszerelhető, a képeken látható az ehhez szükséges 3 furat.

  9. 9 Bez

    Igen, ez egy speciális önvédelmi/támadó fegyver, amihez megfelelő képzettség is dukál. A használhatóságát ennek fényében kell értékelni.

  10. 10 Yoshida Takao

    Még egy darab a nyugati „dizájnos” gondolkodásból. Kár, h. senki nem emeli ki ennek (és a hasonló) daraboknak a teljes használhatatlanságát tényleges harci helyzetekben. De természetesen diszkóficsúroknak és amatőröknek mindent el lehet adni, főleg, ha szép színes, mint a gyerekek játékai.
    Na szóval, lássuk a lényeget. A karambit a világ leghatékonyabb közelharc kése, ezt követi a pillangókés, mindkettő filippinó eredetű, nagyszerűen kigondolva. (Csak infóképpen: a pillangókés fél kézzel nyitható és a penge soha nem csukódik be véletlenül) .Minden másfajta kés csak ezután következik. Ha ilyesmire Nobel díjat lehetne adni, a filippinók( vagy általában a dél-kelet ázsiaiak) megérdemelnék a karambit és a balisong (pillangókés) feltalálásáért.
    Mi akkor a gondom? Csupán annyi, hogy ezek a bicska változatok azon túlmenően, h. csupán formájukban hasonlítanak valamelyest a karambitra, hiányzik a dupla éle, ami az eredetinek sajátja.
    Ez az egyik legfőbb szempont, ettől olyan hatékony az igazi karambit. A két éltől. Ugyanis dupla, kétirányú vágást tesz lehetővé, méghozzá mélyet, a görbe pengének köszönhetően.
    De a legfontosabb: minden olyan összehajtható kés, ami valamilyen rugóval van ellátva, akkor fog összecsuklani és elvágni az összes ujjaidat, amikor nem is számítanál rá. Gondolj egy oldalról jövő ütésre, amit karambittal védenél, de az ütéstől összecsuklik a pengéje! Azon túlmenően, h. elvágod az ujjaidat, azonnal feladod a harcot a fájdalom miatt és a saját késeddel ölhetnek meg.
    Karambitot SOHA NE VÁSÁROLJUNK ÖSSZECSUKHATÓ változatban!!! Fokozottan balesetveszélyes!
    Csak és kizárólag fix pengéjű, tokban hordható, kétélű (!) változatokat részesítsük előnyben!!!
    Nagyon jók még a kisebb, nyakban-tokban hordható példányok.

  11. 11 Pikáli Sándor

    jó kis cikk. asszem, először a Hannibal c. filmben láttam ilyet Antoni Hopkins ketében, és lenyűgözött a hatékonysága.

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.