maç sonuçları

Katica

Csuda egy kés született nemrég, és szerencsére karácsony előtt még élőben is alaposan szemrevételezhettem. Azért is örülök neki, mert a lehető legjobb példája annak, hogy a késtől nem kell félni, az nem feltétlenül valami gonosz fegyver (vagy amennyire igen, annyira nagyon sok más minden is az lehet), és hogy kedves, barátságos, játékos tárgy is lehet. Mert mondjatok bármi mást erre a Katicára, mint hogy kedves, barátságos és játékos. Na jó, még azt, hogy gyönyörű!

A Katicát Curtis tervezte és rajzolta meg, majd Farkas Péter, alias Messerfarkas készítette el. Íme a kiindulási alaprajz.

Curtis így beszél róla: – Méretei ellenére is megőrizte feminin báját. Formás és kacér, kihívó és szemrevaló. A teljes hossza 2 mm híján 20 cm, és 8 cm –es pengéje teszi legálisan hordhatóvá. Ezért akár EDC–re is alkalmas lenne, de ha az öt és fél millis pengevastagságot és a konvex csiszolást is szemügyre vesszük, látható, hogy többre is képes, mint a zsömle megvajazása, és a zsugorfólia lehámozása. Ez a kés akár a természetben is jó szolgálatot tehet, ha épp ott kell helytállnia. Masszív piros és fekete G10 markolatát Messerfarkas olyan bravúrosan illesztette, mintha festve lenne. Jól bírja a nedvességet, az igénybevételt, és könnyen tisztántartható. A fogása stabil. Szúrásnál, húzásnál jól tart. Az élénk színnek köszönhetően feltűnő, és remélem ez a tulajdonsága elveszés ellen is védelmet nyújt majd. A meredek hegy elég erősnek tűnik, és az él ívelése akár nyúzásra is alkalmas lehet. A penge anyagát még nem is mondtam: N690.

Azt, hogy az illesztések fantasztikusak lettek, magam is megerősíthetem: ámulva-bámulva vizsgáltam egész közelről, simogattam végig minden pöttyöt – műszaki élmény, komolyan.

Farkas Péter így nyilatkozik: – Nekem végül is csak annyi volt a dolgom, hogy megvalósítsam… Természetesen nem titok, hogy az íves illesztés kontúrjához egy kis CNC marót hívtam segítségül. Bár azt mondják, elég jó a kézügyességem, de nem hiszem, hogy reszelővel sikerült volna így. (Talán, ha japánnak születek.) A fekete bakni és a piros katicaszárny „bütüről” ragasztva vannak egymáshoz. Kicsit aggódtam, mert a fekete eléggé elvékonyodik egy darabon, de a G10 szerencsére elég masszív ahhoz, hogy ne legyen gond. No meg egy picikét csaltam is a mérettel a fekete javára. A bakni rejtett szegecsekkel van rögzítve, a pöttyök alatt hatos szegecsek vannak. A pöttyök helyei csapos süllyesztővel vannak kialakítva. Természetesen a markolathéjakat rá is ragasztottam az acélra. Az leginkább a szerencsés véletlennek tudható be, hogy a piros és fekete G10 „erezete” majdnem találkozik, ami fokozza azt az érzetet, hogy egy anyagból van a két szín.

No, kérem szépen, a technológia és a gyakorlat tehát már megvan, innentől lehet ostromolni Farkas Pétert. Ötleteim: Pöttyös Túró Rudi kés a gyereknek, illetve a hozzám hasonlóan öreg fickóknak Beatrice-kés, „babos kendő” markolattal…

23 hozzászólás


 1. 1 Wlad24

  Már vártam mikor tűnik fel „kint” is…ide való gyönyörűség !

  Ez az első olyan kés, amire fórum olvasgatásom közben, a hátam mögött átsuhanó (nem túl késbarát) feleségem megállt, közelebb hajolt a monitorhoz, és azt mondta, egy ilyen kell neki……

  Úgyhogy Curtis, Péter……. nem semmit alkottatok !

 2. 2 gabe

  Mestermunka! Művészet! Gratula!

 3. 3 Switchblade

  Szemrevalo a tervrajz, gyonyoru a kivitelezes! Nagyon egyben van ez a kes!
  Kivancsi lennek a tokjara is…
  Kovetkezo kerdesem…: Mikor es hol lehet rendelni ? 🙂

 4. 4 mek

  Teccős kis darab, bár hét ponttal még a Közgázra sem vennék fel, gratula mindkét szülőnek. thumbup szmájli
  Ed valóban öreg, 🙂 de egy „Rice-Rice- Beatrice” verziót ifjonti vággyal, magam es szívesen tesztelnék …

 5. 5 hegyespenge

  Hehehe… 😀

 6. 6 retizotyo

  Fantasztikus!

 7. 7 Golbat

  Ez már igen, gratu a szülőknek!
  (Valami ilyesminek képzelem én is az ideális fix EDC kést. 🙂 )

 8. 8 soldat

  Ed, öreg ember csak az, aki annak érzi magát.

 9. 9 janszkyp

  Hááát ez nagyon kislányosra sikeredett!
  Nagyon szép, és süt róla a használhatóság!

 10. 10 rty42

  Hát ez nagyon nagyon ott van a szeren. A dizájn és a kivitelezés egyaránt.
  Csorog a nyálam erősen.

 11. 11 Spyder

  Csatlakoznék, tényleg beindítja az ember nyálképzését! Gratula mindkettőtöknek.

 12. 12 cuccos19

  Nálam Katica a No.1 fixpengés! 😀 Gratulálok a tervezőnek és a készítőnek, eredeti ötlet, egyedi kivitelezés.

 13. 13 Rorschach

  Hát ez pazar, nagyon tetszik. Gratula!

 14. 14 samuelwx

  Nagyon szép a kivitelezés, ötletes!

 15. 15 Jock

  Szép lett ez a kis „bogár”.Gratula!!!

 16. 16 messerfarkas

  Köszönöm mindenkinek! Örülök, hogy tetszik. 🙂
  Elsősorban a tervezőé az érdem.

  Ed, nem is szóltál, hogy milyen merényletet tervezel. 🙂
  Köszönöm a rendelésre buzdító reklámot is, de az a helyzet, hogy „hobbistaként” azt a kevés időt, amit késkészítéssel tudok tölteni, azt saját tervek megvalósítására szeretném szánni, ill. megmondom őszintén, nem érezném jól magam, ha másvalaki szellemi termékéből profitálnék. Annak ellenére sem, hogy Curtis, nagyon korrekten, áldását adta rá.

  Nekem is nagyon megtetszett a terv, amikor Curtis feltette a fórumra. (lassan két éve lesz !!!) Szóba került, hogy valakinek meg kellene valósítani, és bevállaltam. Bár örömmel csináltam, eléggé lucaszék módjára készült, mert mindig volt valami fontosabb. (Ha előre tudom, hogy ilyen sikere lesz, talán jobban igyekeztem volna. 🙂 )

 17. 17 Szüri

  Jó terv és tökéletes kivitelezés.
  Grat. mindkettőtöknek.

 18. 18 parazstaposo

  Gyönyörű!

 19. 19 grószfater

  Óriási gratula!!!
  Ez valóban „meseszép”:-)

 20. 20 peti

  A fórumon már elmondtam,de muszály megismételnem ,eszméletlenül szép lett! Le a kalappal a tervező es a kivitelező előtt! Ha egyszer mégis időmilliomos leszel és bevállalsz még néhány katicát,akkor feltétlenül szólj.Curtisnak külön (is) fizetek 🙂

 21. 21 Curtis

  Köszönöm Péternek a kést. Valóban mesteri munka. A hozzászólóknak pedig köszönet az elismerő sorokért. 🙂

 22. 22 süti

  Tényleg nagyon barátságos formája van, csepet sem félelmetes. Kislányom szerint a penge, az a Katica alsó szárnya.

 23. 23 kdavidajk

  Nos, időközben nem gondoltad meg magad kedves messerfarkas? Nagyon érdekelne egy ilyen kés. A feleségem – aki szintén nem nagy késkedvelő – talán ennek a hatására változtatna a késekhez fűződő viszonyán. Ha mégsem, marad nálam ez a szép darab. Ez aztán a win-win szituáció… 🙂

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.