maç sonuçları

Friss, ropogós vadászteszt

Fórumtársunk, Sötétmocsárfy szenvedélyes vadász, ezen a hétvégén is kinn volt, így most egy terepszagú, élesben végzett vadászteszttel jelentkezett.

Kesportal: rraajo6x1syw69duxo5b

Tegnapelőtt nagyvadvadászat volt nálunk, az utolsó ebben a szezonban. Ismét kipróbáltam néhány kést, amelyek közül az egyiket két disznó erejéig már egy decemberi, nem túl jól sikerült kétnapos hajtáson is haználtam.

Először jöjjön a bal oldali kés. A pengét Tóth László (a fórumon tlknives) készítette Vanadis 10-es acélból, majdnem a pengehátig tartó holkeres élezéssel, az általam elküldött sablon alapján. Akik rendszeresen olvassák a Vadászat topikot, talán emlékeznek rá, hogy tavaly  volt szerencsém kipróbálni egy általa készített kést, ennek apropóján rendeltem tőle ezt a pengét. A  markolatot  én készítettem Zsolt barátom segítségével. Szarvasagancs, papírbakelit alátéttel, 6 db 4 mm-es csavarral rögzítve. Azért a csavarrögzítés, mert a Vanadis 10 hajlamos a rozsdásodásra és időnként szeretném kitisztítani. A tokot szintén én készítettem, 4 mm-es marhabőrből. Keményített, profilozott erszénytok. Fejtetőn rázogatva is megtartja a kést.(Ez az első olyan tokom, amivel mind az esztétikum, mind a funkcionalitás terén elégedett vagyok. Természetesen nem egy bőrös mester szintjén, csak magamhoz képest.)

Kesportal: omgce0r2b9jglicuuvio

Adatok: pengehossz 105 mm, pengevastagság 4,2 mm, markolathossz 115 mm, markolatvastagság ~22 mm. Mit mondjak, számomra kis híján ez a tökéletes vadászkés, csak a kézvédőt nagyobbítanám meg 4-5 mm-rel. Nem mint ha rácsúszott volna a kezem a pengére, inkább csak a saját megnyugtatásomra. A Vanadis 10 újra bizonyított: 9 vagy 10 nagyvad zsigerelése után még érezhetően nem csökkent a vágóképessége. Úgyhogy jelenleg ez az elsőszámú vadászkésem, és az is marad. Hacsak a Tóth Pali bácsitól rendelt késem nem sikerül ettől is jobbra.

Kesportal: 1qh6xclz3fu59og53jdr

A következő, a jobb szélső  Petrovszki Gábor, „Dugó” portáltársunk munkája, RWL-34 pengével, rajta 2/3-ig tartó egyenes leélezéssel. A markolat tigrisfa, piros fíber alátéttel, melyet 2 mm átmérőjű rozsdamentes szegecsek rögzítenek, plusz egy csőszegecs a markolat végén, a csuklózsinórnak. A tok Jókai Atilla munkája, 4 mm vastag marhabőr. A kezemben eddig tartott legszebb használati tokok egyike. Keményített, profilozott erszénytok. Fejre állítva is tökéletesen tartja a kést.

Adatok: pengehossz 98 mm, pengevastagság 4 mm, markolathossz 120 mm, markolatvastagság ~14-18 mm.

Kesportal: bucpx35c3r6g5xsfflag

Ez a kés csak tesztalanyként van nálam, és ez az, amelyet még tavaly kezdtem el tesztelni, és tegnapelőtt fejeztem be. Mikor megérkezett hozzám, úgy tűnt számomra, hogy nem elég éles. Ezért megéleztem, közepesen finom gyémánton, majd pedig szürke-fehér Rákóczi-kövön, utána már vitte a szőrt. Kipróbáláskor a legelső disznónál éreztem, hogy rohamosan tompul az éle, a másodikat pedig csak becsületből fejeztem be vele, mivel úgy gondoltam, hogy ennek az acélnak minden körülmények között többet kell tudnia. Este újra megéleztem, a gyémántélezővel húztam rá egy 0,6-0,7 mm-es élszalagot, és nem finomítottam tovább. A másnapi eredmény már biztatóbb volt. De úgy alakult, hogy csupán 2 disznón tudtam kipróbálni. Egészen tegnapig, amikor is még 5 disznót és 1 borjút zsigereltem ki vele, mire eltompult az éle. Egyetlen hibája talán, hogy a szúróképessége valamiért nem túl jó.
Arra, hogy az első élezés miért nem sikerült, két lehetőség van: vagy elcsesztem, vagy a kés nem tartja a nagyon finom élét. Összességében a kés jól használható. A markolat először kézbe véve kissé szögletesnek tűnik. De fura módon használat közben ez egyáltalán nem észlelhető, stabilan fogható, még véres kézzel sem csúszós. Alapvetően azért ez nem egy vadászkés, de azért megállná a helyét.
Még egy gondolat: az RWL 34-től kicsit többet vártam. Nem azt mondom, hogy nem jobb a hagyományos acéloknál, mert jobb. Csak nem annyival, mint amire számítottam. Persze lehetséges, hogy csak az én elvárásaim voltak túlzóak.

A harmadik kés pedig Egy Ontario Rat-5. Tudom, ez a  kés nem igazán passzol a másik kettőhöz. De ez az egyik legújabb szerzeményem, és ki kellett próbálnom – s ha már megtettem, megosztom a tapasztalataimat. A penge egyenes élezésű, hátig köszörült, 1095-ös acél, a markolat csavarokkal rögzített zöld micarta. A tok pedig Molle-rendszerű gyöngyvászon.

Adatok: pengehossz 130 mm, pengevastagság 4,8 mm, markolathossz 135 mm, markolatvastagság 19 mm.

Kesportal: vnwl622w266c798cgo74

Előrebocsájtom, hogy csupán két disznót zsigereltem vele. A borotvaélét elvesztette, de használható maradt – pedig a mellcsontot és a keresztcsontot is ezzel vágtam el. Első benyomásként a kés NAGY, aztán az ember felfedez egy kettősséget: mintha a markolatot és a pengét nem azonos célra tervezték volna. Vagy ha igen, akkor valami lapátkezű embernek. A penge elég hosszú, de a choil (a pengén található ujjkivágás) miatt a vágóél nem haladja meg egy átlagos kését. (Megjegyzem, nem vagyok choil-párti, nem értem, mi szükség van rá.) Elég vékony ahhoz, hogy jó vágóképessége legyen. A markolat vaskos, el tudnám képzelni egy erőteljesebb pengéhez is. Szinte kiált az erőteljesebb használatért. A végén levő üvegtörő engem nem zavart. De ezt is, mint a choilt, feleslegesnek érzem. A tok gyalázatos, a műanyag betétben egy kétszer vastagabb penge is lötyögne. Ha nincs becsatolva, már egy leguggolástól félő, hogy kiesik belőle a kés. Az egész számomra olyan, mint egy univerzális tok ami jó még öt másik késhez, de egyikhez sem tökéletes.
A kés jól használható durvább feladatokhoz, de nagyon finomakhoz nem, mert a lapátszerű penge miatt nem túl fordulékony. Nem barátkoztam meg vele teljesen. Ha megtartom, átalakítom, a markolatot legömbölyítem, a törővéget leköszörülöm és kap egy bőrtokot. Vagy túladok rajta.

Kesportal: r7eeoonm7gbuapiyjtak

Képek: Sötétmocsárfy

11 hozzászólás


  1. 1 gabe

    Köszi a cikket!
    Szerintem is az agancsos az igazi vadász,már csak a külleme miatt is.
    Az Ontario nem vadászkés,azonban rendkívül jól használható túlélési,táborozási feladatokra.
    Én egy RAT 7-el rendelkezem,D2 pengével.A bozótban nagyon jó.
    Üdv

  2. 2 blaid

    Jó a cikk,bár ez nem az én műfajom(vadászkések).Az agancs nyelű azonban külsőre bejövősebb,a másik kettőn még lehetne alakítani.

  3. 3 Golbat

    Köszi, jó kis írás! Terítékes fotót is tehettél volna mellé. 😉

    A Vana10-et sokszor írtad és mondtad, hogy szereted – eszerint nemcsak jól néz ki a belőle készült kés, de használható is. 🙂 Élezni mekkora mutatvány, ha már nem viszi olyan jól az anyagot?
    Az RWL34-nek illene többet bírnia, nem lehet hogy kicsit alá volt hőkezelve? (Így meg szívósabb, az is igaz.)
    Az Ontario kések tényleg inkább a katonai-táborozós vonalon mennek (perui hadseregnél rendszeresítetek pár modellt), a tok is ilyen célra lett kitalálva. (Pl. a BK-7 is zörög a tokjában, a műanyag betét ott is két számmal nagyobb a kelleténél…)
    Jobb híján szerintem akármilyen késsel elboldogulnál már ennyi vadászat után. 🙂

  4. 4 hegyespenge

    Az engem is érdekelne, hogy a Vanadis 10 élezésével hogyan boldogulsz. Egyébként érdekes kis beszámoló volt, köszönet érte! 🙂

  5. 5 dugó

    Golbat
    59hrc-re lett hőkezelve. Amúgy a kés nem vadászósnak készült, hanem olyan csavargósnak, mert
    kell egy kés, ezt el is mondtam a tesztelőnek! :fogatlan: Azért mertem rábízni sötétmocsárfira, mert gondoltam, hogy neki van rálátása arra, hogy , hogyan kell egy vadat zsigerelni és nem fog neki gondot
    okozni egy ilyen formájú késsel a munka! :kalapemel:

  6. 6 Sötétmocsárfy

    Köszönöm a dicséreteket.
    A Vanadist gyémántos élezővel nem nagy dolog megélezni ,de az RWL-t sem igazán lehet hagyományos kövön .
    Kicsit bővebben már írtam róla a Vadászat topikban

  7. 7 Szasza

    Szerintem az élezés kövön, nagyban kőfüggő.
    Sz

  8. 8 Golbat

    Dugó, köszi az infót. 🙂 Csavardi Samu késnek bőven elég az 59 HRC. 🙂

  9. 9 vasfia

    Üdvözlet!

    Nekem egy Szalontai 440c késem van, 100 mm pengehossz, 4mm szélesség, többi általános, az acél 4 kecske, 10 nyúl, pár szárnyas feldolgozása után sem lett rosszabb, a szőrt nem viszi, nem is vitte, de minek? A bőr vágásánál lehet, hogy kétszer kell meghúzni, de van ahol (pl. hártyavágás, belső szervek) még vigyázni is kell – vadász nagybátyám már korosodik, nem olyan türelmes, közölte, hogy túl éles a kés.
    RWL34, Vanadis 10, Elmax, ATS34, D2 még nem volt a használatomban, de most tervezek zsebkést és vadászkést is a fenti acélokból.
    Ha valaki az Elmax és az RWL 34 közötti gyakorlati különbséget meg tudja írni, annak hálás lennék.
    Üdvözlettel: Vasfia

  10. 10 zoli8612

    Üdvözletem!
    „jelenleg ez az elsőszámú vadászkésem, és az is marad. Hacsak a Tóth Pali bácsitól rendelt késem nem sikerül ettől is jobbra.”

    Jobbra sikerült a Tóth Pál féle kés? 🙂

  11. 11 Bozsik Lajos

    Üdvözlet! Ugyanolyan Szalontaim van és imádom! Tökéletesen a kezembe illik! Lehet vele borotválkozni is!Én használatra vettem nem dísznek, és használom is! Jó választás volt Vasfia gratulálok! Bozsik Lajos

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.