maç sonuçları

Zalai kusztora

Kamanart barátunk érdekes szakmai-néprajzi előadáson vett részt. Beszámolóját szerette volna szerényen a Fórumban elsüllyeszteni (talán, mert ilyen sokáig halogatta), de szerencsére résen voltam, és a homlokához szegezett puskacső hatására (de csak arra) kibővítette a főoldali megjelenéshez. Péter, köszönjük!

Keszthelyi Népművészeti Alkotóház
–    Szeptember 26-án 10:00-14:00
Téma: A fémberakásos zalai kusztora (bicska)
Előadó: Gyanó Szilvia, etnográfus  Gyakorlat: Edvi Gyula, fafaragó
A fent említett témakörben az előadás sikeresen megtörtént. Jó régen…
Nagyobb érdeklődésre voltak felkészülve az előadók (meghívták a helyi TV riporterét is), de összesen 8-an voltunk.
Az ott készült képeket, tapasztalatokat szeretném megosztani a Tisztelt Portáltársakkal.
Elméleti előadással kezdődött, Gyanó Szilvia profin összeállított power point bemutatóval készült, a kivetítőn megjelenő képeket élő szóval kommentálta.
Főleg a múzeumok raktárainak mélyén fellelt (a nyílvánosságnak nem bemutatott tárgyak) fotói voltak sikeresek.
De sok Malonyai Dezső és Koós Károly kép is megjelent. Ezeket a hallgatóság már ismerte a néprajzosok könyveiből.
A népi díszítések, motívumok meghökkentő érdekességeire is fény derült. Például hogy kerül egy pásztortükrösre majom vagy zsiráf? 
(látott az uraságnál egy képeslapot melyen új mintát fedezett fel, és már faragta is az épp készülő tárgyba) Így is színesedhet a folklór. 
A klasszikusnak mondott zalai kusztorákról csak röviden volt szó. (leginkább Somogyban és Zalában elterjedt a kusztora elnevezés)
Ezek az egyszerűbb emberek kezdetleges bicskái voltak. (bugylibicska)
Jellemző a biztosítás nélküli „primitív” szerkezet, olyan pengével amihez éppen hozzájutottak. (törött kasza, fűrész acéljából) 
Markolat fából, az igényesebbeknél, tehetősebbeknél szaruból készült. 
Esetenként réz töltényhüvely ráaplikálásával, ami erősítette is a szerkezetet, biztos pontot adva a tengely végeinek a szegecseléséhez.
A nyelet díszítették ahogy tudták, izlés – tehetség és kézügyesség szerint. 
Festve, faragva, esztergályozva, spanyolozva, rézberakással, karcolozva.
Sok esetben ajándéknak szánt darabokról van szó, inkább a díszítés került előtérbe, nem a praktikum. (lásd: csizma formájú markolat)

Keszthelyi Népművészeti Alkotóház

Szeptember 26-án 10:00-14:00

Téma: A fémberakásos zalai kusztora (bicska)

Előadó: Gyanó Szilvia, etnográfus

Gyakorlat: Edvi Gyula, fafaragó

A fent említett témakörben az előadás sikeresen megtörtént. Jó régen… Az előadók ugyan nagyobb érdeklődésre voltak felkészülve (meghívták a helyi TV riporterét is), de összesen 8-an voltunk. Az ott készült képeket, tapasztalatokat szeretném megosztani a Tisztelt Portáltársakkal.

Elméleti előadással kezdődött, Gyanó Szilvia profin összeállított PowerPoint bemutatóval készült, a kivetítőn megjelenő képeket élő szóval kommentálta. Főleg a múzeumok raktárainak mélyén fellelt (a nyílvánosságnak nem bemutatott tárgyak) fotói voltak sikeresek, de sok Malonyai Dezső és Koós Károly kép is megjelent. Ezeket a hallgatóság már ismerte a néprajzosok könyveiből. A népi díszítések, motívumok meghökkentő érdekességeire is fény derült. Például hogy kerül egy pásztortükrösre majom vagy zsiráf? Hát úgy, hogy látott az uraságnál egy képeslapot, melyen új mintát fedezett fel, és már faragta is az épp készülő tárgyba. Így is színesedhet a folklór. 

A klasszikusnak mondott zalai kusztorákról csak röviden volt szó. (leginkább Somogyban és Zalában elterjedt a kusztora elnevezés). Ezek az egyszerűbb emberek kezdetleges bicskái voltak (bugylibicska). Jellemző rá a biztosítás nélküli „primitív” szerkezet, olyan pengével, amihez éppen hozzájutottak (törött kasza, fűrész acéljából). Markolatuk fából, az igényesebbeknél, tehetősebbeknél szaruból készült. Esetenként akár réz töltényhüvely ráapplikálásával is, ami a szerkezetet is erősítette, biztos pontot adva a tengely végeinek a szegecseléséhez. A nyelet díszítették, ahogy tudták, izlés, tehetség és kézügyesség szerint, festve, faragva, esztergályozva, spanyolozva, rézberakással, karcolozva. Sok esetben ajándéknak szánt darabokról van szó, inkább a díszítés került előtérbe, nem a praktikum (lásd: csizma formájú markolat).

Az előadás ezeknek a díszítési eljárásoknak a bemutatásával folytatódott a szomszéd helységben kialakított műhelyben. Itt gyakorlatilag csak olyanok gyűltek össze akik jobbára már értenek ezekhez a technikákhoz (faragószakkörös tagok).

Edvi Gyula elmondta, hogy a kusztora pengéjének sajátkezű készítése manapság nehézkes, és a végtermék meg sem közelíti a gyári olcsó (mégis jó minőségű) bicskákat. Érdemes tehát ilyen bicskák pengéi után nyúlni, és ezeket átalakítani. Pl.Opinel, Kershaw (a Portál fejlécén gyakran megjelenő zöld/sárga műanyagnyelű). Mindez természetesen nem a profi készítőinkre vonatkozik: hobbikészítői – műkedvelői szemszögből hangzottak el az előadáson. Kiindulásnak nagyon jók, nem drágák, lehet „játszani” a díszítésükkel. Valamint az eredeti markolat jó támpont lehet az új kialakításához.

A díszítés (gyári állapot „optikai tuningja”, személyessé alakítása) általában a markolatpaneleket érinti. Cserélhetjük más (nemesebb) anyagra, kialakíthatunk új, számunkra jobban tetsző formát.

A technikák:

– faragás:  a fantázián és a kézügyességen múlik. Különböző faragókésekkel, kis modern multigépek használatával kialakítható a kívánt motívum.

– spanyolozás: készülhet csontba, szaruba.  Lényege a minta kimélyítése, majd speciális viaszos anyaggal való feltöltése. Több színt is lehet kombinálni, a végeredmény nagyon mutatós.

– karcolozás: vékony vonalak karcolása szintén csontba, szaruba, keményebb fába karcolozókéssel. Utóbbi rövid pengéjű kis szerszám, amely V alakú vájatot hagy maga után, ezeket kell utána lenolaj + porrá zúzott faszén sűrű keverékével feltölteni, majd „citlinggel„ simára húzni.

– fémberakás: (ólom illetve réz) a speciálisan kífaragott mintába ólmot vagy kilágyított rezet kalapálnak. A vájat mélysége és kialakítása biztosítja a fém stabil rögzítését. A fémmel való díszítés legegyszerűbb módja: a kívánt elrendezésben lévő furatokba kis rézdrót darabokat ragasztani, majd síkba csiszolni.

Kész „klasszikus” kusztora az előadás pillanatában nem állt rendelkezésre, ezért a felsorolt technikák az alábbi tárgyakon láthatók.

Ha valamelyik eljárással kapcsolatban kérdésetek lenne,  szívesen állok rendelkezésetekre, a legjobb tudásom szerint. 

 

Kámán Péter

http://www.kamanart.hu/

16 hozzászólás


  1. 1 Green

    Nekem bejelzett a NOD amikor a KAMANART weblapra klikkelek… Valami vírusos, trójais.

    Gratu a cikkhez!

  2. 2 kamanart

    Ed! Köszi hogy kitetted ide a cikket!

    A honlap karbantartója rajta van az ügyön, hamarosan működni fog és új képekkel gyarapodik.

  3. 3 hegyespenge

    Két dolog is eszembe jutott erre a jó kis cikkre reagálásként.
    Egyik hogy fém berakásra nem ritka módszer a kitöltőfém megolvasztása, és a kifaragott résekbe öntése. Faragókést készítettünk valamikor ilyen módon. A penge egy faragással előkészített fa markolatba került, amit körbetekerünk papírral, és a penge felől öntöttük be az olvasztott fémet. Kitöltötte a faragott réseket, és rögzítette a pengét. Ez nyilván működik bicskán is, ha a markolathéjakat külön díszítik ilyen módon.

    A másik dolog, hogy nekem nagy kedvencem a számik (lappok) késkészítése. Ott is az volt az általános, hogy abból dolgoztak, amit találtak (mint ahogy szerte a világon sok helyen el lehetett a tipikus sokáig). Csak ez az érzés fogott meg, hogy kellett egy kés. Csináljuk meg… 🙂

  4. 4 Alanson

    Jó cikk. Arról a zsiráfos példányról nincs kép véletlenül?

  5. 5 retizotyo

    Jó kis cikk!
    Engem is a majmos és zsiráfos díszítés érdekelne, el kéne kérni azt a PPoint fájlt…:)
    A miskolci múzeumban voltam pár éve gyakorlaton (történelem-néprajz szakon végeztem :)) ott is voltak a raktárban érdekes bugylik és pásztorbotok ólomberakással díszítve, a fa trágyában barnítva.

  6. 6 Odikter

    Nagyon szép beszámoló, ne hagyjuk veszni az ilyesmit! Gratula a cikkhez!

  7. 7 Wegrosta

    Nagyon jó cikk, szép képekkel és mondanivalóval.Irigyellek, hogy jelen lehettél.Fontos a hagyomány megőrzése!Gratulálok, a cikkhez!

  8. 8 trice

    Nekem is nagyon tetszett ez a cikk és Sanyihoz hasonlóan nekem is eszembe jutottak (micsoda véletlen) az északi népek. Gratulálok. Szép írás

  9. 9 Rottweiler

    Kamanartnál vírust jelez

  10. 10 Filly

    Jó a főlapon is látni ezt a remek cikket! Gratulálok hozzá!

  11. 11 csulak

    Ez bizony nagyon erdekes leiras volt. Koszi szepen!

  12. 12 csulak

    szepek ezek a kis bicskak, kusztorak, mindannyinak lelke van.

  13. 13 vanessza

    mit jelent a kusztora szó?

  14. 14 vanessza

    mit jelent a kusztora szó?aki tudja irjon ok?

  15. 15 edrose

    Vanessza, a kusztora eredetileg nagyon egyszerű, olcsó bicskát jelentett, némi kis pejoratív éllel, lesajnálással is. Manapság leginkább a népi bicska szinonímája, minden negatív mellékzönge nélkül.

  16. 16 fanny

    nagyon jó…

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.