maç sonuçları

M48 – a sárga taktikai

Legyen az bushcraft, bozótmívesség, túra, vagy a szabadidő egy kis szeletének címkék nélküli eltöltése a szabadban, az előkészületek egy része biztosan az eszközök kiválasztása körül forog. Egy jó késen túl látókörbe kerülnek a bicskafűrészek, a kisebb balták valamint gyakran a fokosok és tomahawkok is. Népszerű formája és elérhető ára okán ismerkedjünk meg most az United Cutlery M48 (toma)Hawkkal.

Kesportal: M48 01

Az M48 tomahawkot kb. fél tucatnyi verzióban készítteti az United Cutlery. A cég a Kínában készült olcsó portékákról híres (illetve sokak szerint inkább hírhedt). A Gil Hibben-féle, valamint a Kit Rae dizájnstúdió nevével jelzett fantáziakések mellett rengeteg saját tervezésű kés és bicska lelhető fel kínálatukban, melyek gyakran más gyártók modelljeit idézik. A munkáikra általában az alacsony ár, az olcsó anyagok és az elfogadható kidolgozottság jellemző.

Kesportal: M48 02a

A birtokomba került M48 a „Kommando Survival Rescue Axe” fantázianevű változat. Az egyes variánsok között a nyél színe a különbség, a fej minden esetben azonos, fekete bevonatos. A tomahawk markolata 38 centiméter hosszú, üvegszál erősítésű műanyag. A fejet egy erős acél markolattüske segítségével rögzítették a nyélhez három csavar segítségével. A csavarok kísértetiesen hasonlítanak a piacos bicskák tengelycsavarjaira: 4 mm-es szárak, az „anyák” 6,5 mm vastag, belső menetes acél hüvelyek.

Kesportal: M48 03

A tomahawk lényeges és mindenképpen érdekesebb része a fej. Rozsdamentes acélból készült, mely a gyártó honlapja alapján 2Cr13 acélból készült (célszerű ezt elfogadni, a web-szerte fellelhető AUS-6 vélhetőleg téves). A pontos technológiát nem ismertetik, talán süllyesztékes kovácsolás, vagy inkább valamilyen öntési technológia plusz némi gépi megmunkálás következménye a termék. A vágóél hosszú, gyári állapotban, hegytől hegyig majdnem 10 cm hosszúságú. A fej teljes hosszúsága az éltől a hátsó oldalon kialakított tüske hegyéig majdnem 20 centi. A tomahawk teljes tömege 650 gramm körül van (kellően pontos mérőeszköz hiányában konyhai mérlegre hagyatkoztam).

Kesportal: M48 04a

Kesportal: M48 04b

Az M48 a gyártó marketingesei szerint igazi mindenes. A táborozástól kezdve a profi behatolóeszközig minden elképzelhető és elképzelhetetlen felhasználási formában kiváló. Persze ez ebben a formában bizonyosan csúsztatás, nem is kell bedőlni neki. Az él csúcsainak kialakítása, különösen a hosszú, hegyes (ezzel együtt gyengébb) szakáll inkább a közelharc típusú felhasználási módot sugallja. A fej lapja a nyélnél nem egyenes, hanem íves keresztmetszetű, így kalapálni sem éppen egyszerű vele (pl. karót, cöveknek).

Kesportal: M48 05

Ha már egyszer kéznél van, ki is kell próbálni, akár Harci Marci, akár nem. Az M48-at eredeti céljára persze nem nagyon tudtam volna felhasználni, élőerő ellen eddig még nem kellett célszerszámot igénybe vennem. További jelentős probléma, hogy az ajtókhoz, zárakhoz, melyeken életvitelszerűen túl kell jutnom többnyire van kulcsom, szétverésük ráadásul az én pénztárcámat terhelné, így a behatolást sem teszteltem. Volt viszont a ház mögött némi fagyott diófa, mely eleve darabolásra és a jobb időre várt. Hála a tartós hideg időnek, egyéb funkciót is találtam az eszköz számára.

Kesportal: M48 06a

Kezdem is mindjárt a tomahawk fején kialakított tüskével, melyen alul és felül is hamis fokél található, így vaskossága ellenére viszonylag hegyes, kellemes behatolóképességgel. Az ellen vastag ruházata, könnyű sisakja vagy a koponyája ellen bizonyára hatásos eszköz, ezt magam nem teszteltem. Jól jött viszont 5-6 cm vastag jégréteg meglékeléséhez és a jég szétzúzásához (így hozzáfértem az alatta levő vízhez). Téli barangolás közben szükség esetére ez sokkal jobb eszköz, mint mondjuk egy kés törővégével hosszasan görcsölni a hóban térdelve. Igazán jó móka a vastag jég szilánkosítása, különösen egy ilyen „kis csákánnyal”. Jelen feladatra kifejezetten előny a rozsdaállóság. Azért a jég hatására az eredeti hegy szépen lekerekedett, szerintem ők sem gondolták, hogy bárki is használja majd valamire (nézegetésen kívül).

Kesportal: M48 07a

Kesportal: M48 07b

A fej túlsó fele, a vágóéle külön história. A harciasság jegyében a szakáll igen hosszú és vékony, biztosan igen hatékony akasztásos technikákat lehet kivitelezni vele küzdelem közben. Munkaeszköz szemszögből (és azért a „breaching tool”, aminek szánták volna masszívan munkaeszközszámba megy) ez a rész igencsak sérülékeny. Elég az optimálisnál kicsit magasabbra odasózni a hawkkal és máris ezt a gyengített élszakaszt terheljük feleslegesen. Apróság továbbá, hogy munka közben a túlzott szakáll bizony beakad ebbe-abba.

Kesportal: M48 08a

Kesportal: M48 08b

Az M48 baltaként sajnos nem muzsikál szépen. Ennek oka részben a fej geometriájában keresendő, de hátrányos lehet a túlzottan rugalmas nyél is. Az üvegszálas műanyag hatásosan csillapít a fa elvágásának irányában végrehajtott mindennemű próbálkozást. A fej ékszöge (leélezése) akkora, mint az összehasonlításul szolgáló Fiskars (X5) baltának. Az éltől 20 mm távolságra mindkettő 6 mm vastagságot ér el, míg egy minőséginek tekinthető Gransfors kisbalta maximum 4-et. Ha minden tudományosságot nélkülözve egy adott ágdarab elvágásán mérem, akkor a ráfordított idő alapján valahol az ESEE-6-ossal (a narancssárga nyelű kés a képeken) és a Fiskars kisbaltával végrehajtott művelet között van az M48 teljesítménye (és azért az ESEE-6 közben generál egy hörcsögalomnyi forgácsot a nagy csapkodás közepette).

Kesportal: M48 09a

Kesportal: M48 09b

Kesportal: M48 09c

Ha az ehhez szükséges energiabevitelt is megsaccolom, az M48 mégiscsak egy fokkal hatékonyabb, mint egy átlagos késsel csapkodni. Fontos kiemelni, hogy átlagos késhez viszonyítva, mert bizony a korábban már megénekelt „bozótirtó hentesbárd” sokkal hatásosabb (igaz, az után a Fiskars kisbalta is csak kullog) – amíg 6-7 centi faág-átmérő környékén maradunk.

Kesportal: M48 10

Bevallom, magam inkább „kés+fűrész” típusú erdőjáró vagyok. Baltát kivételes esetben viszek csak, például ha ilyen szerszámot igénylő technikát szeretnék kipróbálni vagy gyakorolni. Ide sorolható még a téli időszak, mikor fagyott fával kell birkózni és a szükséges tüzelőmennyiség eleve nagyobb. Annyi bizonyos, hogy szerszámként az M48 kevésbé hatékony társ, inkább egy jóféle, erdőtörvény-legális méretű balta az ajánlott.

Kesportal: M48 11

Van azért ennek a tomahawknak előnye is, például a nulla karbantartásigény (az élezésen túl). Az üvegszálas műanyag nyél nem szárad ki, nem reped meg magától, a fej rozsdamentessége pedig tartósan nedves környezetben is jobban bírja bármelyik szokványos szerszámacélnál. (Azért teljesen nem rozsdamentes, a kikönnyítésekben van némi sorja, mely picit megvörösödött.) Nem árt azonban vigyázni a műanyaggal, lehet, hogy a -10°C alatti hőmérséklet hatására rideggé válik. A magam részéről eddig próbáltam, szerencsére nem volt hidegebb az idő. Annál inkább is érdemes figyelni, mert ezt kinn a terepen esély sem lesz újranyelezni, nem úgy, mint egy hagyományos köpüs baltát vagy fokost.

Kesportal: M48 12

Érdemes megemlíteni a gyári markolatburkolatot, mely bizonyos modelleknél egy egyszerű paracord-bandázst jelent. Abszolút balesetveszélyes, pillanatok alatt fellazul a zsinór, így azt érdemes mindjárt az elején levenni. Újra lehet fonni, de az már ne egy sima körbe-körbe tekerés legyen, hanem valami stabilabb, de bonyolultabb fonat. Esetleg egy felragasztott teniszütő-bandázs. A sima nyél is bőven jól működik egyébként, több hornyot is martak a felületére, mely sima kézzel és kesztyűben egyaránt észrevétlenül működik: nem túl mély, nem vág, nem nyom – egyszerűen ott van és teszi a dolgát.

Kesportal: M48 13

Túl sok szót az M48-hoz adott tok nem érdemel, éppen annyit tud, mint amennyi a képek alapján látszik. Egyszerű élvédő, melyet azért adtak, mert e nélkül a kutya sem vette volna meg. Övre fűzve egyenesen életveszély, tényleg csak arra jó, hogy a tomahawk éle ne vagdossa össze a zsákot, amire felszereljük – de nem a toknál fogva. A gyors taktikai előrántás is elfejelthető, ekkora szakállal szerencsés esetben csak a hátizsák oldala bánná.

Kesportal: M48 14a

Kesportal: M48 14b

Kesportal: M48 14c

A fejen a bevonat mindenképp érdemel egy nagy piros pontot. A sima festésnek látszó réteg a jég, a fagyott dió és némi betonon húzkodás hatására sem akart jelentős módon karcolódni. A képeken inkább koszos, mint karcos, megtisztítva szinte csak kifényesedés látható a felületen. Nagyon jól bírja, a fej felső részén levő csiszolt letöréssel és fokélekkel együtt pedig mutatós is. Különösen hatásos a citromsárga nyéllel – egész korrekt dühös darázs benyomását kelti. Kár, hogy a fekete zsinór bandázst le kellett venni a nyélről.

Kesportal: M48 15a

Kesportal: M48 15b

Tehát mire is ajánlom az M48-at? Tulajdonképpen játszani, érdekességképpen. Olyan helyzetekre, amikor nem jelent gondot, hogy a használt szerszám nem éppen optimális. Bohóckodni a befagyott tó partján, léket vágni az esővízgyűjtő hordó tetején levő jégbe, régi pinceajtóba dobálni, vagy éppen csak magunk mellett tartani, mint utolsó védelmi vonal. Ezekre akár meg is felel, ráadásul még magas a „coolness faktor” is (ha csak nézegetjük, akkor egészen pofás). Végül is, akár tűzifát is lehet vele hasogatni, mert tulajdonképpen kibírja gond nélkül, csak kevésbé vicces és kicsit megterhelőbb.

Kesportal: M48 16b

Autóba, vészhelyzetben használható baltaként (melyet egyébként gyakran emlegetnek webes források) inkább senki ne támaszkodjon erre. Szükséghelyzetben a legutolsó dolog, amivel az ember szívni szeretne egy félig-meddig használható eszköz. Ugyan nem igazán komoly szerszám, de kisebb gyereknek inkább ne adjuk, annyira azért mégsem játék. Az nem derült ki számomra, hogy mitől a „Survival Rescue” cimke. A „Kommando” az oké, azt értem, terepgatyát kell hozzá húzni.

BlackWoOd

12 hozzászólás


  1. 1 Spoon

    Like! Nekem is van egy sima fekete verzió az ágy mellett. A legjobb felhasználási terület: Walking Dead nézés közbeni tapogatás 🙂
    A cikk szokásosan jó lett!

  2. 2 mek

    Benne van minden! Korrekt! :thumbup:

  3. 3 wiliwonka

    Játék.

  4. 4 wiliwonka

    Amúgy jók lettek a közös képek az esse-vel!

  5. 5 Stryker

    A cikk valóban jó,rávilágít arra a régi igazságra,hogy nem minden arany ami fénylik!
    Igaz,hogy az emberben felébreszti a birtoklási vágyat mert tetszetős,de persze nyilvánvaló volt,hogy használati értéke nincs!
    Inkább egy korrekt kis balta,de még némelyik jégcsákány is használhatóbb!
    {ha már a jég törést,meg a csapkodást funkciónak tekintjük :D!}

  6. 6 Bogyesz

    Azért az érdekelne, hogy a fejen mi az a kettő villámmal keresztezett koponya? Érintésvédelmi felhívás? 😀

  7. 7 Capakka

    Egyetértek Strykerrel használati értéke nincs.
    Hacsak az nem, amire eredetileg kitalálták a tomahawkot.

  8. 8 hegyespenge

    „A „Kommando” az oké, azt értem, terepgatyát kell hozzá húzni.”
    Ennél szebb befejező mondatot neonsárga zseblámpával sem lehetett volna találni ehhez a jó kis cikkhez. Igazán szórakoztató volt! Köszönet érte! 😀

  9. 9 Tóthbandi

    Köszi! A cikk OK! A képek szépek, beszédesek!
    Az M48-at én sem vinném túrázáshoz, de, ha mégis, előbb levágnám a hegyes végét. Legalább kalapálni lehessen vele!

  10. 10 Moti

    Jó véleményezés,köszönjük! Helyén kell kezelni ezt a müszert,ez szépen látszik.

  11. 11 Katona Gábor

    Nem tudom, lehet, hogy véleményemmel egyedül maradok, de szerintem a tomahawk az nem általános célú túlélőszerszám és nem fejsze, hanem mindenekelőtt a közelharc eszköze. Bármilyen más funkció csak sokadik szempont. A harci érték messze a legfontosabb, bár ez (ahogy a cikkben is szerepel), nehéz kipróbálni.

  12. 12 BlackWoOd

    Nem fogsz egyedül maradni a véleményeddel.

    Csakhogy web-szerte sokan, sokmindenre próbálják használni (igen, valaki túrázni viszi).
    Esetleg olyasmire is, amire nem feltétlenül optimális.

    De itt szerintem azért kiderült, hogy mire nem az igazi. 🙂

Comments are currently closed.