maç sonuçları

Tankhámozó Benchmade módra

Az utóbbi években a HD az egyik legfelkapottabb kifejezés, legyen szó akár televízióról, moziról, mobiltelefonokról, tabletről vagy akár taktikai bicskáról. Kések esetén persze nem nagy felbontást kell érteni alatta, itt strapabírót („heavy duty”) jelent. A Benchmade aktuális vérfrissítése új masszív foldert hozott a piacra, dizájnban illeszkedő fixpengés verzióval együtt.

Kesportal: Adamas011

Kesportal: Adamas012

Az új késcsalád neve Adamas lett, mely görögül egyaránt jelent legyőzhetetlent és gyémántot is. Amellett, hogy a név az Army Rangerek kivételes teljesítményét hirdeti, utal a 2. világháborús gyémánt (rombusz) alakú állományjelzőjükre is. A késcsalád marketingje szempontjából fontos tényező, hogy az eladásukból származó profit egy részét az aktív szolgálatból visszavonuló katonák és családjaik számára segítséget nyújtó Ranger Assistance Foundation alapítványon keresztül támogatásukra fordítják.

Kesportal: Adamas02

A HD folderek (masszív, „tankhámozó” bicskák) mezőnyében az Adamas bicskákkal a Benchmade ismét versenybe szállt a népes konkurenciával szemben. A kés fizikai paraméterei mind méretben, mint tömegben vetekszenek egyik-másik taktikai fixpengés kés adataival. Amit lehetett, azt megerősítették ezen a bicskán. A markolat hossza a taktikai folderek esetén szokásos, „kesztyűs kéz” mérethez igazodik.

Kesportal: Adamas03

A közel 10 cm hosszúságú penge 4 mm vastag D2 szerszámacélból (hideg munkaacél) készült, mely ugyan nem rozsdamentes, de magas, 12%-os krómtartalmának köszönhetően remekül ellenáll a korróziónak. A taktikai jelleghez természetesen a Cerakote bevonat is hozzájárul, mely egy fegyvereken is gyakran alkalmazott kerámia bázisú felületkezelési eljárás. A Cerakote érdekes tulajdonsága, hogy csökkenti az infravörös fény visszaverődésének mértékét is a felületekről.

Kesportal: Adamas041

Kesportal: Adamas042

A kés alaplemeze is a túlbiztosítás jegyében készült, oldalanként 2 mm vastag, ugyancsak felületkezelt rozsdamentes acél. A linerek mellett az Axis zár záróeleme is vaskosabb, mint a legtöbb Benchmade modell zártengelye. A markolat G10, melynek élei, sarkai kellemesen lekerekítettek, így nem csak kesztyűben kényelmes a fogásuk. A markolat arányos masszívsága és mérete (túlzásba vitt bumfordiságnak egyáltalán nem nevezném, nincs olyan érzésem tőle) a kisebb kezűek számára egyértelműen rossz hírt jelent.

Kesportal: Adamas051

Kesportal: Adamas052

A kétkezességhez a mindkét oldalról működtethető zár mellett a kétoldali nyitószemölcs is hozzájárul. Az átszerelhető övcsipesz csak „hegy fent” viselési módot biztosít. Akinek a klipszes rögzítés nem felel meg, a késhez kapott gyöngyvászon tokot is használhatja. A bicskához színben passzoló tok MOLLE kompatibilis, felszerelésre is biztonságosan rögzíthető a szintén tartozék Malice pánt segítségével. A tok a szokásostól eltérően hátulról előre nyíló fedéllel készült, mely patenttal záródik. Méretes nyitófül segít a fedél nyitásában, ami kinyitva tépőzárral rögzíthető.

Kesportal: Adamas061

Kesportal: Adamas062

A kés dizájnja (a fix változattal egyetemben) letagadhatatlanul Shane Sibert munkája. Az enyhén domború hegy feletti hamis fokél (jelen esetben inkább swedge) és a pengébe mart könnyítés a mester több munkájáról visszaköszön. A markolat furatos, könnyített kivitele is jellegzetesség, csakúgy mint a furatok közötti érdesítő bemarások. A markolaton alul, felül és a végén is érdesítő bordázatot találunk. Azon túl, hogy látványelemek, a megfelelő helyen és mértékben segítik a kés stabil fogását.

Kesportal: Adamas071

Kesportal: Adamas072

A pengeforma, az acélválasztás, a nyitott markolatkialakítás a mostoha körülmények közötti, terepen történő használhatóságot sugallják. Nyilván az éppen aktuális forrongó, háborús helyszínek körülményeit tartották elsődlegesen szem előtt, melyben az amerikai katonák is érintettek, talán a „desert tan”, azaz homokszínű verzió is ennek köszönhető.

Kesportal: Adamas081

Kesportal: Adamas082

Az Adamas folderek taktikai ruhája alatt kemény munkakés rejtőzik. A penge hegye kellően erős, hogy ne sérüljön munka közben, ám a fokélnek köszönhetően feltehetőleg a harciasabb igénybevétel esetén is megfelelően teljesít. Az egyszerű pengeforma szablya élet kapott, melyre 40° körüli élszalagot húztak (oldalanként 20-20°). Munkakésnek, mindenesnek kiváló, bár a maga 220 gramm körüli tömegével nem éppen pehelysúlyú kiegészítő.

Kesportal: Adamas091

Kesportal: Adamas092

Aki eddig nem találta meg a maga HD folderét a Zero Tolerance modelljei között és nem engedhet meg magának egy Stridert vagy egy Hinderert, nyugodtan vessen egy pillantást ezekre a BM 275 Adamasokra. Kiváló kések és a pénztárca is kevésbé fog fájni, ha súlyosan beleszeret valaki.

BlackWoOd

14 hozzászólás


 1. 1 Somi

  Jó cikk, köszönöm!

 2. 2 the cook

  Jó bizony! És klasszak a képek is! Talán érdemes megemlíteni, hogy készűlt belőle automata változat is. A fix is igen eltalált darab, a bemutatók szerint kivállóan variálható, egyszerű tokkal.

 3. 3 edrose

  Nekem van egy Ka-Bar Mule-om, az még egy józan HD-bicska, mondhatni rokon, hasonló hangulat, de ez az Ádámos persze technikailag veri. És igen, van az automata változat is, húdeazis nagyon jó darab. BW, kiváló jó fotók, gratulálok! Mi az a vas alattuk?

 4. 4 bbalee7777

  Koszonom, jo cikk es remekbokot mutat be. nagyon tetszik…

  Respect!!!

 5. 5 BlackWoOd

  “Mi ez a vas alattuk?”

  T-55 lánctalpszelvény, Moti éltárs jóvoltából.

 6. 6 Rolexes

  Szépek!A fix pengés változatra vevő lennék amennyiben kapni már!Hozzáteszem a Pohl Force is kiváló minőségű és megjelenésű szerintem szintén d2 acéllal készül és veri a hasonlóan masszív Extrema Ratiokat is.

 7. 7 Ponti

  Tankhámozó :DDD
  Amúgy jó cikk!

 8. 8 Spoon

  Nagyon jó kis cikk lett! A kés tetszik, viszont szerencsére nekem kényelmetlen a szögletes markolat és egy ideje kevésbé vonzódom a HD folderekhez.
  Viszont ha valaki ilyet keres emberi áron,akkor mindenképpen számoljon vele, mert tényleg brutális.

 9. 9 rebel

  Szeretem a cikkeid.

  A kés pedig az első BM, aminél elkapott a “KELL!”.

 10. 10 dárenbéz

  Desert nyéllel igen pofás.

 11. 11 Filly

  Nekem az Adamasról a Battlestar Galactica ugrott be 🙂

 12. 12 layman

  klassz cikk, klassz képekkel!
  kér hogy már nem hordok bicsakot, mert amúgy igencsak kéne:)

 13. 13 Ponti

  Jut eszembe.
  Él milyen volt “out of box” kivitelben?
  Borotvált?

 14. 14 Rolexes

  Pohl Force Alpha????Hasonló stílus!

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.