maç sonuçları

Cs. M.: Tokot kydexből

A „Csináld magad” cikksorozat részeként most a természetes anyagokkal teljesen szemben álló modern műanyaggal, a kydex-szel foglalkozunk. Hogyan lesz kedvenc késünknek házi készítésű, nagyon „taktikai” tokja? Akinek kedve van, csak ötlete nincs, miképp fogjon hozzá, az most meríthet ebből a kis leírásból.

Kesportal: Kydex Home01

Ha adott az alapanyag (a kydex lemez) és a penge, melyre tokot készítenénk, már csak némi szabadidőre és pár egyszerű kéziszerszámra lesz szükség. Egy átlagos bonyolultságú pengét választottam, melynek ugyan van tokja, de az csak nyakban viselhető. A kés ASH munkája (neki köszönhetjük a skandi bőrtokos cikket), egy Strider SA stílusú penge sleipnerből, vasfa markolatpanelekkel. Ehhez csinálunk most egy tokot, mely a kvázi szabványosnak tekinthető Tek-lok segítségével lesz övre rögzíthető.

Kesportal: Kydex Home02

A lehetséges variációk közül a talán legegyszerűbben kivitelezhető verziót, a félbehajtott lapos megoldást készítem el. A szükséges anyag méretezéséhez nyugodtan használhatjuk a kést. A kydex lap darabolása nem nehéz, de ne ugorjunk neki kézifűrésszel, amíg táblában van, mert keserves munka lesz. Ha nem áll rendelkezésre karos lemezvágó, akkor inkább fogjunk egy éles kést és a kívánt helyen karcoljuk meg a műanyag textúrázott oldalát. A karcolás mentén, az ellentétes oldal irányába hajtva egyszerűen és fűrészpormentesen szabhatjuk az anyagot.

Kesportal: Kydex Home03

Kesportal: Kydex Home04

Kesportal: Kydex Home05

A méretezéshez nem fontos mérőszalag, a kést a lapra téve, némi ráhagyással szemre is működik a dolog. A fontos méretezési aranyszabály itt is érvényes: elvenni bármikor lehet belőle később is, hozzárakni nem.

Kesportal: Kydex Home06

Kesportal: Kydex Home07

Kesportal: Kydex Home08a

Kesportal: Kydex Home08b

Ha megvan a szükséges méretű kydex darab, jöhet a következő lépés. A kést kell olyan állapotba hozni, hogy munka közben ne sérülhessen, ne karcolódhasson a pengéje. Ehhez maszkolószalagot célszerű használni, mert könnyen eltávolítható (amúgy sem drága, a ház körül bármikor jól jöhet), nem hagy ragasztónyomot a felületen (kivéve a nagyon olcsó vacakok). Szigetelőszalag nem való erre a célra, mert a melegre nyúlóssá-ragacsossá válik (többnyire).

Kesportal: Kydex Home09

A ragasztót amennyire lehet, simán tekerjük a penge köré, ne maradjanak gyűrődések. Nem feltétlenül kell egy csíkból megoldani a teljes burkolást, ez a legtöbb kés ívei miatt úgysem menne, nyugodtan csináljuk kisebb darabokból. A felesleget le is lehet vágni egy jó éles késsel vagy sniccerrel. A lényeg, hogy a végén egy ujjal jól összedolgozott, buborékmentes, sima felület maradjon a pengén. A jó minőségű maszkolószalagot erős hüvelykujj-mozdulatokkal kellően simára lehet nyomkodni, eltüntetve a ragasztás apróbb pontatlanságait.

Kesportal: Kydex Home10

Kesportal: Kydex Home11

Következő lépés a kydex melegítése, majd formára hajtása és préselése lesz. A melegítés házilag legegyszerűbben kivitelezhető módja a sütő (melegszendvicssütő, grill, bármi, ami fűtőszál segítségével hőt állít elő). Kicsit kísérletezni kell, hogy melyik a jó hőfok (150°C körül, az eszköz beállításától függően). Ezt az alacsonyabb hőmérséklet felől közelítve próbálgassuk, ha nem puhul fel kellően a műanyag, akkor emeljünk picit a hőmérsékleten. Kézenfekvő megoldás a hőlégfúvó, amire akkor is szükség lesz, ha nem ezzel melegítettük egyébként a toknak való lapot az első formázáshoz. A magam részéről én ezt részesítem előnyben, a konyhában nem tartok műhelyfoglalkozást, külön erre felhasználható sütőm pedig nincs. A hőlégfúvó igazi gyengesége nagy méretű tok készítésekor mutatkozik meg, körülményes és nehéz szépen kimelegíteni, megcsinálni egy méretes késre a tokot.

Kesportal: Kydex Home12

Mivel kevés embernek van megbízható hőmérő a szemében, kezében, ezért valahogy leegyszerűsítendő a folyamat. Addig melegítsük a lapot (ha hőlégfúvóval dolgozunk, akkor a teljes felületet lehetőleg egyenletesen melegítve, a hőforrást mozgatva), amíg a merev kiinduló állapotból el nem jutunk a gumiszerű hajlékonyig. Ez nagyjából egy nem túl merev bőrből készült öv és egy szövetbevonatos egérpad hajlékonysága között van valahol. A hajlékonyság függ a kydex hőfokától, de azért vigyázzunk, mert 180° fölött már könnyen megég az anyag. Ezt a szélek megfolyásáról, püffedéséről, a felület fényesedéséről észre lehet venni, csak figyelni kell.

Kesportal: Kydex Home13

Kesportal: Kydex Home14

Fontos kiegészítő egy jó bőrkesztyű, melyben azért dolgozni is tudunk. Egy vastagabb anyagú szerelőkesztyű elég a feladatra, mert a 150°C-os lapot túl sokáig csupasz bőrrel fogdosni nem nagy élmény (illetve ha kellően sokáig csináljuk, akkor egy idő után „hozzászokunk”, csak közben a meleget érzékelő receptoraink károsodnak, elhalnak). Lényeg tudnivaló még, hogy a kydex nagyon megbocsátó anyag. Ha elrontottuk a formázást, akkor néhány alkalommal még újra próbálkozhatunk. Ehhez elég újra megmelegíteni a lapot és kisimítani. A végtelenségig ezt természetesen nem lehet játszani, ha megégetjük az anyagot, akkor az kikeményedik, rideggé válik és hajlításra könnyen törni fog.

Kesportal: Kydex Home15

A formázáshoz célszerű egy prést fabrikálnunk, noha a feladat megoldható az asztallapon is, pusztán a bőrkesztyűs tenyerünket használva. Ne lepődjünk nagyon meg, ha az ilyen ügyeskedés eredményeképpen a tok picit amorf marad, esetleg a gerince hullámos lesz. Kézzel csak kisebb formára alakításokat célszerű elvégezni, amikor már nem a teljes anyagot melegítjük, csak kisebb felületeket igazgatunk, véglegesítünk. Szóval valamivel nyomnunk kell a meleg kydexet, hogy felvegye a penge alakját. Ez lehet hőálló gumihab (ez az igazán profi), de megfelel esetleg pár réteg összeragasztott polifoam is (ez viszont minden sarki bevásárlóközpontban beszerezhető, matrac formájában). Végszükség esetén sűrű szövésű konyharuha (vagy más, nem műszálas szövet) + törölköző + két vaskos lexikon (nem a multimédiás verzió, hanem a hagyományos papír alapú) is megteszi, alkalmi segítségnek.

Kesportal: Kydex Home16

A könnyen hozzáférhető polifoam megoldás választása esetén nem árt tudni, hogy az az anyag nem igazán hőálló. Egy picit megmarad a préselt minta a szivacs struktúrájába nyomódva, mint ahogy ez alább látható. Egy garnitúra polifoam kb. 20-30 alkalommal használható újra, ha kellőképpen vigyázunk rá.

Kesportal: Kydex Home17

Kesportal: Kydex Home18

Ha komolyan gondoljuk, akkor lehet elfekvő fémhulladékból a szivacshoz prést is hegeszteni vagy esetleg régi könyvkötőprést is használni. Mi áll rendelkezésre, mekkora a büdzsé, amit szerszámra és bigyókra fordíthatunk. A saját „készülékem” zártszelvényből és egyéb vasdarabokból áll.

Kesportal: Kydex Home19

Kesportal: Kydex Home20

Kesportal: Kydex Home21

Most ott tartunk tehát, hogy megmelegítettük a levágott kydex lapunkat, kéznél van a maszkolt kés és a préselési módot is eldöntöttük. A kellően hajlékony (kellően meleg) lapot ráhajtjuk a pengére, ahogy adja magát – legtöbbször a pengehát felől. A félbehajtott kydex lapot a pengehátnak feszítve szorítsuk le, amíg a felső, rugalmas nyomóréteget rátesszük. Az első melegítést célszerű a lap fényes oldala felől megtenni, így az esetleges túlmelegítés nem fog annyira meglátszani a kész produktumon.

Kesportal: Kydex Home22

Igazgassuk meg jól az anyagot és a kést, majd szorítsuk rá a prést. Ha nincs prés, akkor kellő óvatosság mellett a nyomólapokat akár satuval is összefoghatjuk (nem túl erősen meghúzva), vagy egy deszkalappal (vagy vaskos könyvvel) lefedve tulajdonképpen rá is lehet ülni. A nyomóerő az nyomóerő, csak ne nagyon fészkelődjünk rajta. Hagyjuk lehűlni az anyagot, ez 3-5-7 perc is lehet, a környezet hőmérsékletétől és a szivacs hőszigetelőképességétől függően. (Ha 10 percre állni hagyjuk, az teljesen biztos, hogy elég lesz. Ez sem tüdőbarát tevékenység, épp egy kényelmes cigiszünet van a folyamatba iktatva.)

Kesportal: Kydex Home23

Persze itt nagyvonalúan kimaradt egy igen fontos nüansz, mégpedig a tok formájának, illetve működésének késhez igazítása. Tehát annak a módja, hogy milyen legyen a végeredmény, melyik részen tudja megfogni biztonságosan a kést, ne tegyen kárt az élben, illetve a kés elővételekor, elrakásakor lehetőleg ne sérüljön a műanyag sem. Erre nincs generális szabály vagy recept, nézzünk meg 20, 30 vagy 100 kydex tokot a weben, élőben próbáljuk ki a kezünk ügyébe esőket. Át kell gondolni, hogy a kés tokba tolásakor mi lehet útban, illetve fordított esetben miben fog túlzottan belekapaszkodni. A markolat és a penge formája a meghatározó, de természetesen vannak trükkök is.

Kesportal: Kydex Home24

Ha megvan az előgyártmány, akkor foglalkozzunk kicsit a tok lényegi részével, alakítsuk ki a száját. Azért célszerű ezt most megtenni, mert a egyfelől könnyebb így befogni a műanyagot satuba, másrészt mert a száj kialakítása segít majd a tok teljes formájának felrajzolásakor. Először vágjuk síkba a tok tetejét, olyan szögben és ívben, amilyenben szeretnénk. A kést majdan helyére záró anyagrészt még véletlenül se vágjuk le, csak a felesleget. Ehhez nyugodtan lehet fémfűrészt, lombfűrészt használni, de az időmilliomosok akár csiszolhatják is. Megjegyzendő szabály, hogy sorjás, durva kydex felületet nem célszerű ismét melegíteni. Simítsuk le a forgács nagyját, igazítsuk simára a felületet, különben a szabálytalan szélek csúcsos részei megéghetnek (lokális túlmelegedés miatt).

Kesportal: Kydex Home25

Kesportal: Kydex Home26

Kesportal: Kydex Home27

Ha eldöntöttük, milyen lesz a tok felső része, esetleg készíthetünk rá egy hüvelykujjtámaszt, mely segíti a kés elővételét (megtámaszthatjuk a tokot, így a kés felfelé húzásakor nem rángatjuk a nyakunkba a nadrágot az övvel együtt). Ehhez egy kis helyi melegítést kell alkalmazni a tok szája körül. A képeken nem látszik, de a melegítés nem csak egy irányból, a pengehát felől történik, hanem picit jobbról és balról is. A támasz kialakításakor használhatunk bármilyen megfelelő szélességű vagy átmérőjű segédeszközt. Jelen esetben szögletes támaszt álmodtam meg, így egy kéznél levő hidegvágó lapjával formáztam meg a felmelegített anyagot. Jó erre a célra még bármilyen hengeres tárgy is, de akár ujjal is szép, íves támasz alakítható ki. Tipp: ha satuba fogjuk a műanyagot, a satupofák nyoma benne fog maradni, hacsak nem védekezünk ellene valamivel. Kydex esetén nekem a legjobban az egyszerű géprongy (lánykori nevén régi póló) vált be erre a célra, ugyanis az alumínium satupofák is nyomot tudnak hagyni.

Kesportal: Kydex Home28

Kesportal: Kydex Home29

Kesportal: Kydex Home30

Az az igazi, amikor a kést külön igazgatás, akadály nélkül tudjuk beletenni tokjába. Ez gyakran függ a pengető kialakításától, de ha tehetjük, segítsük az akadálymentes működést. Erre több eszköz is rendelkezésre áll, például a kydex anyagából pici megvezető ajkakat hajthatunk. Másik hasznos megoldás egy „feed ramp” kialakítása az egyenes anyagban. Ezek a kis rámpák megvezetik a szögletes markolatpanelt, hogy könnyebben ki tudja nyitni a műanyagtok száját, lehetőleg a markolat sérülése nélkül.

Kesportal: Kydex Home31

Kesportal: Kydex Home32

Ha kész a tok felső része és a kést is többször belepróbáltuk, akkor ideje felidézni, milyen végleges formát álmodtunk meg a tok számára. Kydexre célszerű grafitceruzával rajzolgatni, jelölni, mivel ez könnyen leradírozható róla. Fontos szabály, hogy ha jelöltük valamivel a felületet, akkor az újramelegítést felejtsük el. A grafit és a lakkfilc szépen véglegesen beleég az anyagba, csak csiszolással távolítható el – rondán. Szóval a maradó részekről a jelöléseket melegítés előtt el kell távolítani.

Kesportal: Kydex Home33

Vegyük a ceruzát és rajzoljuk fel a végleges tok körvonalait. Nem kell tökéletesen pontosan, csak hogy segítségükkel levághassuk a felesleges anyag nagy részét (nagyolás). Az íveket nem fontos fűrésszel kiszenvedni, a kydexet csiszolni is könnyű. Rajzoláskor figyelembe kell venni a majdani rögzítési lehetőséghez szükséges méreteket, valamint a szegecsek átmérőjét is. Kell némi ráhagyás, hogy ne kerüljenek a szegecsek túl közel az élhez (nagyon közel = az él beleszalad, végigfut valamelyiken esetleg, ez pedig abszolút kerülendő), de maradjon is egy-másfél milliméter a szegecs széle és a tok széle között.

Kesportal: Kydex Home34

Kesportal: Kydex Home35

Fűrészelés után le kell még csiszolni az éleket, mert az durva nyomot hagy a puha műanyagban. Először P100 körüli vászonnal vagy papírral célszerű próbálkozni, majd szépen lépkedhetünk felfelé, ami a csiszolás finomságát illeti. A csiszolással igény szerint elszórakozhatunk P800 körüli finomságig, a végén filc vagy rongy koronggal simítva (óvatosan, mert ez is meg tudja égetni az anyagot), ekkor kifogástalan, sima felületet kapunk a tok élén (így lesz igazán profi). Ha ilyen igényünk van, tegyük, a magam részéről én megelégszem a P240 vagy P400 finomságú tokéllel is. Egyelőre elég, ha eddig eljutunk, a további felületkialakítást majd fúrás után ráérünk megcsinálni.

Kesportal: Kydex Home36

Kesportal: Kydex Home37

Kesportal: Kydex Home38

A tok elnyerte nagyjából leendő formáját, most meg kell oldani, hogy valahogy rögzíteni lehessen, illetve hajtással szemközti éleket is rögzíteni kell egymáshoz. A legelterjedtebb megoldás többnyire a csőszegecs, azonban ennek beszerzése a megfelelő anyagból és méretben egyáltalán nem triviális hazánkban. Nyugodtan használhatunk sima (bőrös) szegecseket is, ezek könnyen hozzáférhetők. Ebben az esetben a rögzítéshez sima furatokat lehet használni, mely funkciójában semmivel sem kevesebb, mint a csőszegecselt változat, maximum kevésbé elegáns. Legjobb, ha az elterjedt Blade-Tech Tek-lok méreteihez igazítjuk a furatokat, majd szükség esetén erre a méretre készíthetünk övbújtatót, esetleg más megoldást az övre fűzéshez, rögzítéshez.

Kesportal: Kydex Home39

Kesportal: Kydex Home40

A szegecsek átmérőjének megfelelő méretű furatokat készítsünk a megfelelő helyekre. Ennél pontosabban nehéz leírni, attól függ, milyen szegecs áll rendelkezésre és mekkora övcsipeszhez készítjük. Bármilyen kéznél levő fúró jó, mindegy, hogy kézi vagy állványos. Legyen képes a szükséges méretű szárak befogására és kész. Akár egy olcsó, akkus kézi fúró is megteszi, a műanyag fúrását az is elbírja. A kydex tokok lényeges tulajdonsága, hogy a rugalmasságuknál fogva tartják a kést a formázott lapjaik között. Ezt a rugalmasságot a nyitott oldalon a felső szegecs vagy csavar jelentősen befolyásolhatja, így ennek a furatnak az elhelyezése a működés szempontjából kritikus. Szabály nincs, a szokásos „trial and error” módszerrel, pillanatszorítóval vagy satuba fogva tudjuk tesztelni, milyen érzés a kés tokba helyezése és elővétele. Ha túl erős, lefelé keresgéljünk. Ha nagyon puha, akkor mehetünk feljebb, a száj felé az első furat helyével. (Az is előfordulhat, hogy egyik megoldás sem az igazi, ekkor újra át kell gondolni, hogy hol rögzíti a kést a tok.) Fúrás után, még a szegecselés előtt célszerű alaposan kimosni a tokból a beletapadt szennyeződést. A benne hagyott csiszolópor esetleg belenyomódhat a műanyag felületbe, ami karcolja a pengét.

Kesportal: Kydex Home41

Kesportal: Kydex Home42

A szegecseléshez tartoznak célszerszámok is, melyek természetesen szükség esetén kiválthatók. Csőszegecshez a megfelelő fogó vagy prés (profibb, szebben dolgozik) szükséges, de akár egy 45°-osra köszörült hengeres szerszámmal (pl. pontozó) is megnyithatjuk, majd laposra kalapálhatjuk. A bőrös lencsefejű szegecshez is tartozik szerszám, mely megőrzi a fejek ívét, de ugyancsak egyenesre kalapálható szükség esetén. A szegecs méretezése fontos, az átfogott kydex lapok vastagságán kb. 2 mm túllógás szükséges. A sokkal hosszabb szegecs eldolgozásakor csúnya lesz, akár cső, akár hagyományos volt, a rövidebb pedig nem tart megfelelően.

Kesportal: Kydex Home43

Kesportal: Kydex Home44

Kesportal: Kydex Home45

Ha a szegecs megvan, akkor a nagyján túl vagyunk. Még kicsit csiszolhatunk a tok élén, polírozhatjuk, simogathatjuk, ameddig jólesik. Ideje, hogy a késről is levegyük a maszkot és utoljára még egyszer ellenőrizzük az eredményt.

Kesportal: Kydex Home46

BlackWoOd

24 hozzászólás


  1. 1 ssk

    Az eddigi legjobb, legrészletesebb cikk kydex tok témában.
    Pedig jópárat már olvastam 🙂
    Köszönjük szépen!

  2. 2 retizotyo

    Blackwood, ez a legjobb cikked! Nagy jó téma, egész kedvet kaptam a tokkészítéshez!
    Köszönöm, hogy megírtad (és nem mellesleg, irigylem a szabadidőd 😉 )

  3. 3 DeXTeR323i

    Hatalmas köszönet a cikkért! Szerintem sokan nagyon hálásak ezért neked! 🙂 Én (sajnos) már önerőből, illetve sokkal rövidebb és hiányosabb leírásokból / youtube videókból nekifogtam. Tapasztalatok: Igen, a kydex könnyen megég/kifényesedik ha túlmelegítjük. Öngyújtó használata kerülendő. A Tesco-ban és egyéb helyen kapható párszáz forintos szegecselő fogók a hozzájuk járó csőszegecsekkel semmire sem jók, max papírt szegecselni. Külföldről lehet rendelni igazi kydex szegecseket a hozzájuk való szerszámokkal. És végül: előfordulhat hogy kezdetben jól tart a tok, de pár ki-be rakást követően alakul vagy kopik annyit hogy már nem tart olyan fixen mint az elején. Ilyenkor célszerű még egyet lokálisan ráformázni, mielőtt elhagyjuk a kést.

  4. 4 Zsombor

    Nagyon jó kis leírás, kellően részletes, és szemléletes, gratulálok hozzá.
    Irigyellek azért a jó kis mindenes szegecskészletért.

    Zsombor

  5. 5 Rolexes

    Nagyon tetszett a leírás és a végeredmény is nagyon szép és meggyőző!!Használd egészséggel!

  6. 6 Zozo*hc*

    Verprofi;) koszi a faradtsagot;)

  7. 7 Adrian

    Hol vásárolható Kydex?

  8. 8 ZenO'Brian

    Gratula! Nagyon jó a cikk, szépen részletesen leírtad. Vezeti az avatatlan kezeket!

  9. 9 Csoki33

    Ez szuper!!

  10. 10 BlackWoOd

    Adrian: emberi méretben esetleg Hidegfem.eu. Már ha épp tud Syaky szerezni. Színeset meg jellemzően US of A. Webshopról rendelve.

  11. 11 A.S.H

    Laikusnak is szokott lenni fekete.

    Hianypotlo cikk, gratula!

  12. 12 Golbat

    Kiváló írás, gratu!

  13. 13 ignazio

    Nagy örömmel olvastam, a leghasznosabb cikk az utóbbi időben! Köszi BW

  14. 14 Mamut75

    Jó cikk gratula és köszi.

  15. 15 rebel

    Nagyon élvezetes írás!
    Köszönjük!

    R.

  16. 16 MZoli

    Szuper cikk – köszönöm!!!

  17. 17 Gunman

    Régóta fontolgatom, hogy megpróbálok kydex tokot készíteni, de még nem mertem belevágni. Az írásodnak köszönhetően azt hiszem mégiscsak megpróbálom a dolgot :-))
    Nagyon jó cikk, komoly segítség, köszönöm!

  18. 18 Goston

    A legkulonfelebb szinu kydexek kaphatoak az acelfullank.hu-un
    Udv,

    Goston

  19. 19 Mazs98

    Azt szeretném kérdezni hogy honnan lehet beszerezni kydex anyagok?

  20. 20 BlackWoOd

    Talán acélfullánk webshop.
    Hidegfémen a „beszerzés alatt” legutóbb kamu volt. Syakyt személyesen kérdeztem róla.

    Ha más nincs, akkor külföldi webshopok.

  21. 21 Mazs98

    Azt szeretném kérdezni hogy milyen jó erős markolat ragosztót a legjobb és hogy hol lehet kapni azt ?

  22. 22 wengerswiss

    hol lehet ilyen kést venni?

  23. 23 Károly

    hol lehet ilyen kydex et kapni? kérhetnék pontos web lapot ?

  24. 24 Molnar Milan

    Szia, vállalsz megrendelest is? Üdv M

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.