maç sonuçları

Mikulásországból szeretettel

Íme egy újabb kiváló videó, nem csak puukkorajongóknak. Kifejezetten instruktív is, ugyanis szépen végigköveti egy hagyományos kés gyártási folyamatait. S persze ki más is talált volna rá, mint Trice, aki a Sarki fény című, a skandináv késekről szóló kiváló cikkünket is írta. Az Oy Lapinpuukko egyébként 1974-ben alapított, mindössze ötfős, autentikus lappföldi késeket készítő vállalkozás a Rovaniemi melletti Hirvas-ból. A YouTube-on nagy felbontásban, kinagyítva is nézheted, érdemes (indítás után duplakatt).

15 hozzászólás


 1. 1 kelapu

  Kösz a figyelem felhívást erre a típusra, nagyon szép, és hasznos információkat tudhattam meg róla.

 2. 2 gyugyó

  Köszönet a filmért !!!!!
  Órákig nézegetném az ilyen filmeket. Egy biztos nem aprózzák el a dolgokat 🙂

 3. 3 trice

  Ez egy igazán kellemes hangulatú videó, én is nagyon kedvelem. A Lapin Puukko igazi puritán munkakéseket készít, de azt jól csinálja. Erős, jól kezelhető, megbízható termékek kerülnek ki a kezeik alól, melyek azért igényelnek némi utómunkát. Azóta a „Sarki fény” c. cikkhez is lenne bőven hozzáfűzni valóm, de majd legközelebb…

 4. 4 swedge

  Nagyon tanulságos!
  Látszik, hogy nincs idegeskedés „odafenn”!
  Amúgy „lopom” 🙂

 5. 5 csizmadia,z

  Beleszerettem! Lapin Hunter. Szénacél,63 HRC. Puukko. A videó gyönyörű. Az igazi túlélők: Amundesn,Nansen. Skandináv késekkel az északi és déli sarkvidéken.

 6. 6 Moti

  Egyre jobban tetszenek ezek a kések. Jó párszor megnéztem a videót,nagyon jó.Költséghatékony vállalkozás,néhány egyszerű gép + kézi iparos munka,és ott vannak a szeren.

 7. 7 Szasza

  „Hálistennek” vannak ilyen késgyárak,és emiatt lehet értéke a kézimunkának.

 8. 8 trice

  Szerintem a késgyár a Bruslettonál kezdődik:
  http://www.youtube.com/watch?v=qrBY1t1W2mE
  de korántsem itt végződik, egyszer nézz meg egy igazi késgyárat (pl.: Spyderco vagy Benchmade) és azt fogod mondani, hogy a Lapinpuukko egy igazi kézimunka :).

 9. 9 csizmadia.z

  Ősi anyagok és kiváló használhatóság. 500 éve ugyanaz. Vagy még több. Ilyennel vadászott tonnás rozmárra Fridtjof Nansen,hogy túlélje a könyörtelen és sötét sarki telet a Fram expedíció alatt, és ilyenre bízta életét Amundsen az Antarktiszon. Ezer kilométerek évek alatt mínusz 30-40 celsiusban, 3 hónapos éjszakákkal.

 10. 10 edrose

  Szasza, nem értek veled egyet. Azzal, hogy „“Hálistennek” vannak ilyen késgyárak,és emiatt lehet értéke a kézimunkának” azt sugallod, mintha ennek nem igazán lenne értéke. Csakhogy ők iparosok, a lehető legtisztességesebb iparosmunkát végzik, míg te a szakma kreatív, alkotó, művészi oldalát. Mindkettő értékes, csak nem egyformán. De az, hogy nem egyforma értékekről beszélünk, az nem jelent alá- meg fölérendeltséget. Nagyon fontos, hogy egy művész ezzel legyen tisztában, és kellő alázattal viseltessen az iparos szakmák iránt is. Ahogy Yehudi Menuhin is szívesen hallgatta a vendéglátós cigányprímást. 😉

 11. 11 lakbal

  Közös beszerzés?????????? 😉

 12. 12 trice

  Ed, ez pont így van…

 13. 13 gabe

  Olyan egyszerűnek tűnik a gyártása, pedig nem az. Nagyon szépek!

 14. 14 kelapu

  Ed-hez kiegészítésként csak annyit, hogy az ilyen „késgyárak”-nak ez a profiljuk. Ezért veszik sokan, ha még nem is csinálnak sokféle formát, de a sorozatgyártásban maradandót alkotnak, évtizedeken keresztül megbízhatóan sorozatban mindig ugyanolyan egyenletes minőségben.
  Ennek is megvan a maga értéke, ezzel tudtak betörni a piacra a világ több országában.

 15. 15 tritrek

  Mondjuk definiáljuk a késgyárat. Mert igen, ez egy kisiparos kézműves és munkakéseket gyárt. Nálam ez belefér… ha egy fulltime-os késkészítő tényleg 100% „kézművesen” akarná elkészíteni ezeket a késeket, hát… egyrészt rohadt lassan menne, másrészt meg irtó drága lenne… ez meg nem egy olyan kés.
  Nagyon tetszett a videó! Hozzá kell tennem, hogy irdatlanul nem tetszenek ezek a kések, de megvan a maga varázsuk, a minőségükről meg a használhatóságról meg hadd szóljon az 500 éves múltjuk 😉

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.