maç sonuçları

Orcus veneficus csirkemészárolusz

Portálos készítőink a szalonnázó bicskától a konyhakésen át, a taktikai megjelenésű túrakésekig igen széles palettával rendelkeznek. Jut belőle a dolgozóknak, akad a háziasszonyok számára is és a természetben táborozni, kirándulni vágyóknak is van miből választani. Ifjú késesünk, Nagy Csaba (Le Goff) gondolt az igényes ork sámánokra is, nagyszerű kést alkotott számukra (is). Újévi jókívánságok mellé bemutatott ősi táltos szertartáshoz vagy egy hétvégi csirkeáldozathoz ennél jobbra szükségünk sem lehet. Pláne, ha egyébként titokban a fantasy-rajongól népes táborát gyarapítjuk!

Kesportal: Ork01

Kesportal: Ork02

Nem szándékos, hogy ismét Csabára terelődött a figyelmem (sőt, jelen helyzetben Csabákra), egyszerűen megint ő volt az, aki valami olyasmivel állt elő, aminél rövid időre leragadtam. Az igazság az, hogy önmagában a kés csupán egy a sok jól sikerült formai próbálkozás között. Ami viszont mindenképpen kiragadja a tömegből, az a hangulatában és stílusában remekül passzoló bőrtok, melyet egy másik Csaba, nevezetesen Gergácz Csaba (Giga) követett el.

Kesportal: Ork03

Kesportal: Ork04b

Kesportal: Ork04a

A kés formailag emlékeztet a „nicker jagdmesser” formára (vagy lederhosenmesser, illetve bajor vadászkés néven gyakran emlegetett késtípusra), bár annak eredeti funkciójára szélesebb pengéje miatt ez a kés talán nem lenne alkalmas. A penge GO3, melyen a rusztikusabb hatás elérése miatt megmaradtak a kovácsolás nyomai. A bakni antikolt vörösréz és rozsdamentes gyűrű, a markolat anyaga zirikote. Nem nagy kés, a penge hossza 9 centinél alig hosszabb, vastagsága 6 mm, a markolat pedig 13 cm körüli – kényelmesen megmarkolható darab.

Kesportal: Ork05

Kesportal: Ork06

A tokról is érdemes kicsit több szót ejteni. Alapvetően egy fűzött marhabőr tok, melyre ferde tisztázóöltésre hajazó módon, vékony hengeres bőrszállal fűzve egy strucc lábának bőre került – egyik karmával egyetemben. Az antikolás szinte elengedhetetlen kelléke ennek a stílusnak, így a tok is kapott némi öregítést. A tok színe egészen mély barna, mely helyenként feketébe hajlik. A rusztikus hatást a színezésen túl a marhabőr rücskösre, gödrösre vésésével fokozta Giga. Remek munka, igaz, nem az első ilyen textúrázott bőrtokja, van már benne némi rutinja.

Kesportal: Ork07

Kesportal: Ork08a

Kesportal: Ork08b

A tok színezése és textúrája kiválóan összecseng a kés pengéjének kovácsolási nyomaival, valamint annak feketítésével. A penge tövénél levő (egyébként haszontalan) fogak és a madárkarom kiemeli a kompozícióban rejlő állati vadságot és felfedi az eszközben megbújó agressziót. Tökéletesen „orkos” jelleg.

Kesportal: Ork09

Kesportal: Ork10

Érzésem szerint a kés önmagában egy egyszerű formatanulmány, díszkés, ha úgy vesszük, a tok pedig egy olyan hobbista fejlődő próbálkozása, aki meg meri tenni, hogy egzotikusabb anyagokból dolgozzon. Ami kiemeli ezt a párost készítőik többi munkája közül az a másik „mester” által hozzáadott plusz, amitől igazán hangulatossá válik az egész. Nagyon remélem, hogy az új évben is találkozni fogunk hasonló jelenséggel – mikor az együttműködés nyomán valami kiemelkedő, újszerű vagy legalább nem szokványos születik! (Addig is próbálok keresni ork szakácskönyvet, hogy ne legyen értelmetlen a csirkemészárlás.)

BlackWoOd

(Ui: már képeket is érdemes Le Gofftól kölcsönözni, a faszenes képek saját fotói!)

További képek…

14 hozzászólás


  1. 1 hegyespenge

    Gyönyörű. De tényleg! Régen tetszett már meg kés ennyire első látásra.
    Őszintén gratulálok az alkotóknak hozzá!

  2. 2 Angyal

    Jól egymásra talált a két művész, amit mutat a nagyon egyedi alkotás, mely kés és tokja külön-külön művek helyett igazi egységet képez.
    Gratulálok, nagyon jó lett a koprodukció.

  3. 3 barsa

    Ennek a késnek ott lett volna helye a Gyűrűk Ura filmben, bármelyik Nazgul oda adta volna érte a fél…, mit tudom én mijét 🙂

    A videóról: ork hagyományőrzők…. ez milyen már :))).

  4. 4 tibor

    Nagyon érdekes a kés, a tok is remek lett, az egész késestől, tokostól egy (két :)) csoda!

  5. 5 Betty

    Volt szerencsém látni élőbe,és kezembe is volt ,nagyon jó a fogása . Szép munka mind a kés,mind a tok külön külön is,de együtt egy igazán szép együttest ad. Gratulálok a Mestereknek, és további ilyen szép együttműködést kívánok Nekik!

  6. 6 Golbat

    Ez esetben mégis igaz lenne az „egy kés mind felett” ? 😉

  7. 7 szerszámedző

    Szép kés,egyedi formavilág,telis-tele lendületes ivekkel.

  8. 8 Filly

    Szép! Gratula mindkettőtöknek!

  9. 9 sov

    Nagyonszep kes.
    Meg kell emelnem a kapalomat viszont a video elott is. Allat 🙂

  10. 10 Le Goff

    Köszönöm mindenkinek a gratulációkat, illetve Blackwoodnak a cikket!

    Félig meddig a véletlen szülte ezt a szokatlan formát.Az elején egy visszahajtott nyelű nomád jellegű késnek indult, de becsúszott egy kis malőr, ezért papírra rá, körbe rajzolás és találjunk ki hozzá valami markolatot.Aztán ez sikerült belőle.Ez az első ilyen „vad”, „fantasy” késem.

    Úgy érzem mostanság nem lesz ilyen.Várom a hozzá szükséges szikrát.
    Félek, ha megpróbálnék hasonlót tervezni vagy nagyon hasonlítana erre, vagy nem lenne az igazi.
    Izgalmas munka volt, reméljük megjön az ihlet és indulhat a következő ilyen projekt, természetesen Giga különleges és egyedi tokmegoldásaival karöltve.

    Ennek a fotózásával molyoltam eddig a legtöbbet, akkor nem teljesen feleslegesen.

  11. 11 T-Boar

    Tényleg van hangulata ennek a párosnak. Nagyon egymásra találtak, a kés meg a tokja.

  12. 12 Giga

    Jó cikk, nagyon jó képek, köszönöm.
    Csabika szabad kezet adott a toknál, annyit mondott, „valami” sárkánybőr kéne rá 🙂 Vacilláltam más bőrök irányába is, de az egyiknek túl apró,a másiknak túl nagy volt a mintázata, a végére ez lett belőle, ezekszerint jól döntöttem.
    Véleményem szerint bármilyen jó vagy rossz egy kés, egy jó tok sokat dob rajta, avval együtt lesz teljes, egész, használatra, hordásra csak így lesz alkalmas, ha stílusban-színben passzol a késhez, az már csak hab a tortán 🙂

    „Izgalmas munka volt, reméljük megjön az ihlet és indulhat a következő ilyen projekt”

    állok elébe, gyerünk, hajrá!!!

    Mindenkinek köszönöm a dícsérő szavakat, hobbysta kóklernek nagy elismerés ez !

  13. 13 Vaszilij

    Hú, hát én nem titokban erősítem a fantasy-rajongók táborát, és az orkok az egyik kedvenc fajom, nem tehetek róla. Nagyon tetszik a kés, tokkal is, tok nélkül is, csak gratulálni tudok hozzá!

  14. 14 Le Goff

    Köszönöm mégegyszer, Giga nevében is!

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.