maç sonuçları

Matifu és egy vadász kése

Szabó Csaba, vagy ahogy fórumozóink ismerik, Matifu eddig is igényes, pontos vonalvezetésű késeiről és ezekhez passzoló bőrtokjairól volt ismert. A közelmúltban azonban olyasmit készített, amiről úgy gondolom, színvonala miatt megérdemel itt a portálon is pár szót és főleg képeket!

Kesportal: MFV-kep1

Az új alkotás egy egyszerű vonalvezetésű, hagyományos formavilágú vadászkés, melyet Matifu régi barátjának készített. A késhez tartozó vadászias bőrtok kivitele és díszítési módja pedig jó eséllyel még a bőrös szakemberekből is elismerést váltana ki. Matifu írt pár sort az elkészítés történetéről és a tapasztalatokról, alább ezt olvashatjátok.

Kesportal: MFV-kep2

„Tavaly ősszel összefutottam egy régi barátommal a kassai késkiállításon. Érdeklődve nézte a késeimet, megjegyezte, hogy a közeljövőben majd fel fog keresni. Nemsokára be is váltotta ígéretét, hozott pár darab kést újraélezni. Beszélgetés közben felkért, készítsek egy vadászkést a számára valami jó acélból. Elbeszélgettünk, mi is lenne a számára ideális: legyen egyszerű formájú, karcsú és a leélezése legyen finom vékonyra készítve, mivel nem szereti a vastag késeket (a hozott darabokat is átprofilozás végett hozta).”

Kesportal: MFV-kep3

Kesportal: MFV-kep4

„A körülírt kés anyagául RWL-34 (C-1,05/Mn-0,50/Cr-14,0/Mo-4,0/Si-0,50/V-0,20) porkohászati rozsdaálló acélt választottam. Ez egy nagyon finom szemcseszerkezetű anyag, amelyre kiváló borotvaélt lehet varázsolni, mindemellett rugalmassága (duktilitása) is jobb a hagyományos acélokénál, legalábbis ezt állítják a profik és a tesztek. A kés teljes hossza 226 mm, melyből a penge 105 mm-t tesz ki, anyaga 4 mm vastag. Pengehátig felköszörült, egyenes levezetőélet kapott, szinte borotva élre, ahogy a megrendelő kívánta. A kés elkészülte és végső élezése után kicsit megcsapdostam egy száraz tölgyfa rönköt. Természetesen az élen semmi változás nem történt, szépen szeletelte a papírt. Ezen felbuzdulva még erőteljesebben vagdostam a rönkbe, de a kés győzött, ugyanúgy borotvált mint azelőtt. Mivel az él kialakítása nem bushcraftra lett optimalizálva, így nem is erőszakoltam tovább. A fát azért harapta rendesen, szinte belemélyedt faragásnál a finom élnek köszönhetően. Visszatérve a műhelybe kíváncsiságból lemértem, milyen vastag: az éle 0,2 mm volt az él vonalától nagyjából 1,5 mm magasságban.”

Kesportal: MFV-kep6

„A kés tokjával eljátszottam egy picit, épp alkotó kedvemben voltam… Persze először megterveztem, majd párszor átrajzoltam, mert itt sem lehet sokat tévedni. Örömömet leltem a munkában, ráadásul mivel bőr veretet még sosem csináltam, így nem kis kihívás volt a számomra. A végeredményt kielégítőnek találom, de ez persze egyén és ízlés kérdése. Mindenesetre jó volt nézni, ahogy átadáskor nézegette-mustrálgatta a tokot is a gazdi. Megjegyezte, hogy ez túl szép, kár viselni, de erre csak annyit mondtam: ez is csak egy tok és arra való, hogy hordozza a belevalót.”

Kesportal: MFV-kep7

Kesportal: MFV-kep8

„Mostanában beszéltem a kés gazdájával, már volt szerencséje kipróbálni, használni azt. Gyakorló vadászként egy vadkant nyúzott meg és dolgozott fel vele. Nagyon elégedett a késsel, azt mondta „visz, mint a borotva”. A feldolgozás végén húzott kettőt a fenőacélon, de azt is inkább megszokásból tette, minthogy szüksége lett volna rá.”

Kesportal: MFV-kep5

Matifu szerényen nem sokat szólt az alkalmazott technikákról, azonban nem kerülheti el azoknak a figyelmét a fejlődése, akik követik a fórumon bemutatott munkáit. A vadászkésen alkalmazott, ívesen illesztett bakni pontosságában visszaköszön a korábban fórumon bemutatott, bonyolult, sok rétegű markolattal készített puukkok tapasztalata. A bőr tok pedig, mint első vésett munka szintén új, magasabb szintre emelte Matifu munkáját (ezzel együtt a tőle ezután elvárt színvonalat is).
Úgy látszik, Matifu akar és tud is fejlődni, legtöbbünk nagy örömére!
(Aki Matifu további munkáit is szeretné megismerni, azt szeretettel várjuk a fórumon!)

Képeket és a történetet köszönjük Matifunak!

Matifu honlapja.

14 hozzászólás


  1. 1 SÁMÁN

    Rendkívül szép munka, gratulálok! Nem csak arról van szó, hogy részleteiben rendben van a kés, hanem arról is, hogy minden eleme harmónikusan illeszkedik egy rendszerré. Na és az él, hát az durva lehet!

  2. 2 powerball

    A tok kegyetlenül szép lett.

  3. 3 KunEmber

    Csaba! Igazán szép!

  4. 4 trice

    Szép kés, jó kés, szép tok, jó cikk. Mindenkinek gratulálok.

  5. 5 Switchblade

    Igazan igenyes munka. Gratula!
    Azert en szivesen olvastam volna par szot a markolat panelekrol es a mozaikszegecsekrol is…

  6. 6 T-Boar

    Ez a tok már a fórumon való bemutatáskor is nagyon tetszett és ez most sem változott. A kés meg semmivel nem marad el mögötte.

  7. 7 Matifu

    Köszönöm mindenkinek !
    Sámán az élével sokat dolgoztam kézzel csiszoltam, hogy ne melegedjen még véletlenül se túl.
    Mint tapasztalt késkészítő te is tudod, hogy a vékony élt hamar el lehet rontani ha nincs vizes köszörű.
    Örülök, hogy tetszik a kés. Amikor elkezdtem késeket készíteni sokat nézegettem a késeid és tettszenek a munkáid a mai napig!
    Switchblade a markolat fa anyaga mahagon sapeli piros fíberrel kiegészítve illetve alátéve.
    A mozaikszegecs tulajdonképpen corby csavar általam összerakott mozaikkal. 😉

  8. 8 hegyespenge

    Fogadd őszinte elismerésem! Ez egy profi munka lett, és tényleg látszik, amikor valaki örömét leli a késkészítésben. 🙂

  9. 9 beny66

    Matifu ez a kés és a tok nagyon szép!Gratulálok a munkádhoz.

  10. 10 Matifu

    Köszönöm uraim. :kalapemel:

  11. 11 csulak

    Nagyon tetszik! kulon pont a tokert, megha” csak viselesre is szantad!”

  12. 12 BootKnife

    Nagyszerű alkotás, csodálatos penge, fogadd őszinte elismerésem!

  13. 13 Golbat

    Matifu, gratu, szép munka! 🙂

    (Tényleg valódi borotvát sikerült készítened :), ha az élnél ennyire vékony a penge. 😉 )

  14. 14 fanny

    egyszerűen nem keresek szavakat , mindent leírtak előttem . szeretnék ilyen kést és tokot csinálni egyszer!

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.