maç sonuçları

Emerson CQC-8

Zozo*HC* szereti ezt az Emersonját. Nem lehet ez másképp, mert aki ilyen részletességgel ír egy késről, az tuti, hogy vele is alszik…

Azok számára, akik járatosak a kések világában nem ismeretlen Ernest R. Emerson neve. Kései megjárták bolygónk majd minden szegletét beleértve majd az összes háborús zónát világszerte és még a Nemzetközi Űrállomáson is az ő késeivel vannak a NASA űrhajósai ellátva. Emerson bácsi „custom” késkészítői karrierje még a 70-es évek végén kezdődött, de igazán csak a Viper szériával indult be a 80-as évek vége fele. Ekkora már megjelentek az USA katonai alakulatainak és különleges erők katonáinak tagjai is mint  vásárlói kör. A következő nagy váltás 1990-es évek elején következett be, amikor Emerson a SEAL operátorok felkérésére tervezett egy egykezes taktikai kést a Phill Hartsfield féle balkezes vésőéllel és tanto heggyel, ami a 6. Viper modell volt és megkapta a sokat sejtető CQC 6-os modellnevet, amely nagyon hamar státusszimbólummá vált a katonai körökben. Ennek a tradíciónak a folytatásaként az összes ezután kövtkező Emerson egykezes taktikai kés a CQC (close quarters combat) előtaggal lett ellátva. A következő modell a 7. még szintén a balkezes vésőélet és tanto hegyet kapta, azonban a markolat formája a 6-oshoz képest megváltozott és egy „szablya típusú” markolatot kapott, és ezzel végre elérkeztünk a teszt alanyához a „nyolcashoz”.
KÉP 2:
 
Felül: CQC-6 Custom  Alul: Benchmade 970 \CQC7\
 
 
              A banános kés: KÉP 1B Az 1995-ben debütáló CQC 8-as eltérő formavilágát a készítő saját bevallása szerint a Bob Taylor féle Warrior inspirálta, mely korának egy igen formabontó „küzdőkése” volt, amit sokáig az AL MAR gyártott és mind a mai napig gyűjtők kedvelt portékája. Emerson taktikai egykezese is megkapta  ugyanazt az íves penge formát, amit a Warrior is de természetesen ezen kívül a két késnek nincs több közös vonása. Az eredeti 8-as még a custom kések közül került ki és igen sok landolt az SAS katonáinak kezében aminek következtében igen hamar összefonódott a kés az alakulat nevével. Később ez lett az első Custom ami sorozatgyártásba került az Emerson Knives Inc által ami Ernest saját 1996-ban alakult cége.
 
Kép 3
 
Felül: Egy eredeti Custom CQC 8-as. Fekete bevonatos pengével, a hegy fölött lévő fokéllel és G10-es markolattal
Alul: Egy ma is kapható „modern” nyolcas wave-vel.
 
Kép 4
 
              A sorozatgyártott modell körülbelül a 2003-2004 környékén jelent meg. Kezdetben a wave nélkül, majd 2005-től kezdve wave-el. Ebből az évből származik az én „nyolcasom” is, ami egy kedves ismerősöm segítségével egy Amerikai gyűjtő kollekciójából került hozzám.
 
              Kézbe véve: Első kézbevételkor rögtön látszik hogy nem spóroltak az anyaggal. A Zárt állapotban lévő kés az én közepes méretű kezemből mindekét oldalon bő 1-1.5 centit kilóg. Az impozáns mérete ellenére se nem túl nehéz, se nem túl vastag és nem is túl széles, fogása már most kényelmes és sokat sejtető „törővéggel” a végén máris ideális nem halálos ütésnövelő eszköznek tűnik. A kés nyitására több féle lehetőségünk van, első körben zsebből kihúzva használhatjuk a wave-et, de erről kellő mennyiségű Youtube videó található fent az Interneten ezért ezen most túl is lépnék. Az Emerson késeken az idők kezdete óta egy kétkezes nyitást lehetővé tevő „Disc” található meg a penge tetején, ami egy darab Philips fejű csavarral van rögzítve így bármikor szükség esetén le is szerelhető. A Disc helye nagyon jól el lett találva és mind hüvelykujjal hagyományos módon mind a Spydercoknál megismert középsőujjas „Spyderflick” el könnyedén nyitható. Mindkét nyitás villámgyors, és a titán keresztzár egy hangos „klakk” kíséretében stabilan működésbe lép. Megfogva a markolatot rögtön szembesülünk vele, hogy itt nem egy játék késsel van dolgunk. A nyitott kés belesimul a kézbe, mintha kesztyű lenne az ember kezén, a mutatóujj támaszát biztosító ujjvájat tökéletes helyen van mind kényelem mind az egyensúly szempontjából. A pengén található hüvelyktámasz is jól harmonizál a markolat egészével, egyetlen hiányossága hogy az itt kialakított bemarások egy kicsit le vannak kerekítve, itt személy szerint jobban örültem volna egy sűrűbb harapósabb recézésnek. A markolat anyagát tekintve a jól ismert fekete G10 mely jó tapadást biztosít akár nedves kéz esetén is és ellenáll a legtöbb külső behatásnak. A G10 felülete az új modellekkel ellentétben nem túl harapós, de nem is túl finom, pont tökéletesen el lett találva. Kellő tapadás mellett a farmert sem „eszi” meg.
 
              A penge: Impozáns látványt nyújt a nyitva kereken 100 milliméter hosszú ívelt penge. Szélessége majdnem a teljes hosszában 25-26 milliméter és csak az utolsó 3 centin kezd a hegy felé elkeskenyedni. A vastagsága 3.175 ezred milliméter, amit a penge szélességének feléig megőriz és ennek köszönhetően egy meglehetősen masszív hatású és nehéz pengét kapunk. Az élezés tekintetében egy szablya típusú levezetőéllel büszkélkedhet melynek végén egy érdekes Emersonoknál már védjeggyé vált aszimmetrikus élszalag található: ez a baloldalon van felköszörülve látványosan és az élszalag jobb oldalán, pedig csak minimálisan, csupán az élsorja letörésének céljából. A hegy felé közeledve a több mint 3 milliméteres vastag penge csak az utolsó egy centin kezd el elkeskenyedni, de drasztikusan csak az utoló 2 milliméteren. Ennek köszönhetően a kés nagyon hegyes, szinte már vetekszik a Spyderco Military tűhegyével, de a mögötte lévő nagyobb mennyiségű anyag miatt masszív és kevéssé sérülékeny benyomást tesz. Ha már anyagnál tartunk az Emerson kések kivétel nélkül a jól bevált 154CM-et használják 57-59Rc-re hőkezelve, amihez most már több mint 20 éves tapasztalatuk fűződik. Saját tapasztalataim szerint az éltartására és élezhetőségére semmiféle panasz nem lehet. Az élét jól tartja, mellette nem hajlamos a kipattogzódásra, élezni könnyű, nem hajlamos túlzottan a sorjaképződésre (saját tapasztalataim szerint megközelíti a CPMS30V-t ebből a szempontból). Ami érdekessége élezésnél, hogy az aszimmetrikus élszalagot nem a hagyományos módon kell élezni, mint a többi élszlagos kést, hanem csak a magasan felköszörült oldalt kell élezni és a másik oldalon csak az élsorját kell letörni nagyon hasonlóan ahhoz, mint ahogy a véső élű vagy fogazott késeket szokták élezni. Nekem az 5\1-es módszer vált be legjobban. Öt húzás a bal oldalon, majd pedig egy finom a jobb oldalon a sorjaeltávolítás végett. Egyéb tekintetben ugyanazokat az eszközöket használom, mint bármelyik másik késemnél: DMT gyémántos élezők és Spyderco kerámia kövek. Szót kell még ejtenem a bevonatról: a penge annak ellenére, hogy Satin finish egy króm tartalmú bevonatot kapott. Ez hasonlóan a  fekete bevonathoz, amit Emerson használ az egyik legtartósabb amit valaha láttam.
KÉP 5
 
              A zár: Az én CQC 8-asom mindkét markolatpanel alatt titánmerevítéssel rendelkezik. Nagyjából ez a 2008-as év elejéig ez így is van minden EKI késnél, utána történik meg a váltás és onnantól kezdve a nem zár oldalon lévő merevítő rozsdamentes acél a zár pedig egy növelt vastagságú titán keresztzár. A zár nyitás után stabilan felfekszik a pengén e célból kialakított „rámpán”. Se nem túl korai se nem túl késői a zárás, nagyjából pont a penge közepénél. Jellemző hogy a fém és titán találkozásánál, főleg ha kicsit gyorsabban nyitjuk ki a kést: pl. wave-el fellép egyfajta tapadás, ami megnehezíti kicsit a kés bezárását, azonban ez csökkenti az esélyét bármiféle akaratlan bezáródásnak. Véleményem szerint a vastagsága ellenére az egyik legmegbízhatóbb keresztzár amit valaha láttam, egyetlen hátránya talán hogy a titán hajlamos a kopásra, és ezért ha az ember sokat „Wave-ezik” elkophat a zár és egy idő után ezért vissza kell küldeni a gyártóhoz generálra. Természetesen ez csak évek után történhet meg, de ha mégis megesik a világ egyik legjobb garanciája várja a kedves tulajt. Az EKI teljes élethosszig tartó garanciát vállal minden gyári, nem módosított késére, ami azt jelenti, hogy kicserélik a régit és egy új zárat tesznek a helyére teljesen térítésmentesen. Szerintem ez korrekt, és megéri utaztatni kedvenc Emerson-unkat.
 
              A klipsz: Ez az egyik sarkalatos pont, amit az Emersonoknál fel szoktak emlegetni. A klipsz csak jobb kezeseknek és csak heggyel felfelé történő viselésre alkalmas. A heggyel fölfelé viselés a wave miatt szinte teljesen evidens és elfogadható, azonban érthetetlen hogy miért nem teszik alkalmassá a klipszet bal kezesek számára is viselhetővé, csupán 3 darab lyukat kéne fúrni a G10 be és 3 menetet a merevítésbe. Nem egy megoldhatatlan probléma egy 170$-os késnél. A klipsz anyaga egyébként rozsdamentes acél, ami gyárilag valamilyen bevonatot kapott. Az eljárást sajnos nem ismerem de a bevonat nem olyan tartós, mint a pengén lévő: hajlamos a kopásra és karcokra. Elhelyezését tekintve az EKI kések majdnem mind magasan utaznak a zsebben, ez a rejthetőséget nem segíti, de a gyors elővételt és a  Wave használatát igen.
 
Használat közben:
 
Nagyjából 3 hónapos tapasztalatom gyűlt össze a használatából, jelen pillanatban, a suliban és terepen ez az EDC-m és csak az utcán hordom a rendőr barát 7-eseimet.
KÉP 7
 
Az alapvető felhasználási területeket végiggondolva próbáltam sorra venni a teszteket, amiknek eddig alávetettem, és amik a legtipikusabban előfordulhatnak. A tesztek előtt a kést megéleztem, gond nélkül borotválta a szőrt a kezemen: egyetlen tolással eltűnt az összes szőrszál a penge útjából.
Teszt 1: (Élelmiszereldolgozás) A kés sajátos tulajdonságai pl.: az aszimmetrikus élezés a gyakorlatban semmiféle hátrányt nem jelent ennél a feladatnál. Pontosan azt nyújtja amit várnánk tőle. A pengehosszból adódóan kényelmesen lehet vele mindenféle aprítást, szeletelést, vágást véghezvinni anélkül hogy a zár telemenne mindenféle ételdarabkákkal. Legyen szó zöldségről, kenyérről, húsokról avagy gyümölcsökről: a nyolcas megbirkózik  a kemény taktikai feladattal és egyben semmi nem marad.  A két zavaró tényező itt is mint máshol a tervezésből ered, a mutatóujj a pengétől viszonylag távol kap helyet, és az ujjvédő is a penge síkjánál 14 mm-el lejjebb található. Ez a tény bizony néha kicsit zavaró mert a markolatot kicsit el kell emelni a vágódeszka síkjától hogy ne akadjon be, de szerencsére a penge íve segítséget nyújt és ezért nem annyira zavaró a dolog.
 
Teszt 2: (famunkák) Nem kifejezetten egy tipikus buschraft kés. Ez azt hiszem mindent elárul. Persze ezzel is simán készíthető tollaság, főleg hogy az aszimmetrikus élszalag miatt kicsit kifelé halad a fából a penge ezért nem is tud túl mélyre csúszni és szép is lesz, de kicsit a bevonat, a pengevastagság  és az élszalag miatt ehhez a szokottnál nagyobb erőre van szükség.
Kép 10
Teszt 3: (papír és kartonpapír) Ehhez a feladathoz sem kell sok kommentárt fűzni. A papírban úgy halad mint forró kés a vajban, mindenféle ellenállás nélkül, az aszimmetrikus élszalag sem itt sem a kartondoboz felaprításánál nem  okozott semmiféle „oldalazást”. Felaprításra került egy kb. 40 oldalas színes újság és egy Kb. 60*40*25-ös kartondoboz. A kartondoboznál érezhető volt a kés több mint 3 mm-es vastagságából eredő ellenállás de ezzel számoltam is. Nem egy Full Flat Grind pengeprofilról van szó.
KÉP 11 vagy 12
 
Teszt 4: (a víztartály halála) Volt egy tulajdonomban lévő elrongyolódott noname víztartályom mely sajnos csúfos végett szenvedett. A képek magukért beszélnek. Elég nagy erő kellett a vastag gumicső átvágásához de ez alatt a penge semmiféle mozgást nem produkált (ami el is várható). Ezt a feladatot is szépen teljesítette.
Kép 15
Kép 13
Teszt 5: (szúrás teszt) A felaprított és összekötözött kartondobozból egy rögtönzött céltábla készült. Három szúrási kísérlet volt, fokozatosan növekedő erővel. (eleinte finoman kezdtem a keresztzárt miatt, de mikor semmiféle jel nem utalt, arra hogy megadná magát növeltem az erőt) Első szúrásra még csak olyan 5 centit haladt bele a kartondobozokba, de harmadikra  a penge már a disc-ig elsüllyedt benne. Na igen, azt hiszem megtaláltam a tervezett falhasználási területet.
Kép 14
 
A tesztek végeztével a kés nem volt olyan jó állapotban, mint kezdésnél, nem borotválta a szőrt és papírt is csak húzóvágással vágta. Ezen 3x 5\1 húzás az ultra finom Spyderco kövön segített is, mert ismét borotválta  a szőrt a karomon. A bevonaton semmiféle nyoma nem volt a használatnak, ahogy ez elvárható.
 
Summa Summarum: Azt hiszem az, aki a CQC 8-ast választja nem fog csalódni. Azt fogja kapni, amit a hirdetésben ígértek neki: egy igazi küzdőkést (amennyiben erről beszélhetünk foldereknél) ennek minden előnyével és hátrányával. A tökéletes egyensúly, a penge szemet gyönyörködtető alakja és egyszerűsége, a wave, a kézbe simuló tökéletesen ergonómikus markolat, ezért persze áldozatot is kell hozni: feláldozzuk a legális méretet, a mindennapi használat során némi kényelmet, és leginkább egy jó csomó pénzt. Mindenkinek magának kell eldöntenie megéri-e….szerintem megéri. Szerintem 9 pontot adok a 10-ből. (mínusz egy mert még a vékony keresztzárral készültváltozat.)
 
 

Azok számára, akik járatosak a kések világában, nem ismeretlen Ernest R. Emerson neve. Kései megjárták bolygónk majd minden szegletét, beleértve majdnem az összes háborús zónát világszerte, de még a Nemzetközi Űrállomáson is az ő késeivel látták el a NASA űrhajósait. Emerson bácsi „custom” késkészítői karrierje még a 70-es évek végén kezdődött, de igazán csak a Viper szériával indult be a 80-as évek vége felé. Ekkora már megjelentek az USA katonai alakulatainak és a különleges erők katonáinak a tagjai is, mint vásárlói kör. A következő nagy váltás az 1990-es évek elején következett be, amikor Emerson a SEAL operátorok felkérésére tervezett egy egykezes taktikai kést a Phill Hartsfield féle balkezes vésőéllel és tanto heggyel. Ez a 6. Viper modell volt, és megkapta a sokat sejtető CQC 6-os modellnevet, ami katonai körökben nagyon hamar státusszimbólummá vált. Ennek a tradíciónak a folytatásaként az összes ezután kövtkező Emerson egykezes taktikai kés a CQC (close quarters combat) előtaggal lett ellátva. A következő modell, a 7. még szintén balkezes vésőélet és tanto hegyet kapott, azonban a markolat formája a 6-oshoz képest megváltozott és egy „szablya típusú” markolatot kapott. Ezzel végre elérkeztünk a teszt alanyához a „nyolcashoz”.

Felül: CQC-6 Custom.  Alul: Benchmade 970 (CQC-7)

A „banános kés”

Az 1995-ben debütáló CQC 8-as eltérő formavilágát a készítő saját bevallása szerint a Bob Taylor-féle Warrior inspirálta, mely korának egy igen formabontó „küzdőkése” volt. Sokáig az AL MAR gyártotta és mind a mai napig gyűjtők kedvelt portékája. Emerson taktikai egykezese is megkapta  a Warrior íves pengeformáját, de természetesen ezen kívül a két késnek nincs több közös vonása. Az eredeti 8-as még a custom kések közül került ki és igen sok landolt az SAS katonáinak kezében, aminek következtében igen hamar összefonódott az alakulat nevével. Később ez lett az első custom, amely az Emerson Knives Inc. (Ernest saját, 1996-ban alakult cége) égisze alatt sorozatgyártásba került.

Felül: Egy eredeti custom CQC 8-as. Fekete bevonatos pengével, a hegy fölött lévő fokéllel és G10-es markolattal

Alul: Egy ma is kapható „modern” nyolcas, wave-vel.

A sorozatgyártott modell nagyjából 2003-2004 környékén jelent meg. Kezdetben wave nélkül, majd 2005-től kezdve wave-vel. Ebből az évből származik az én „nyolcasom” is, ami egy kedves ismerősöm segítségével egy Amerikai gyűjtő kollekciójából került hozzám.

Első kézbevételkor rögtön látszik, hogy nem spóroltak az anyaggal. A zárt állapotban lévő kés az én közepes méretű kezemből mindkét oldalon bő 1-1,5 centit kilóg. Impozáns mérete ellenére nem túl nehéz, nem túl vastag és nem is túl széles, fogása már most kényelmes. Sokat sejtető „törővégével” máris ideális nem halálos ütésnövelő eszköznek tűnik. A kés nyitására többféle lehetőségünk van, első körben zsebből kihúzva használhatjuk a wave-et, de erről kellő mennyiségű Youtube videó található, ezért ezen most túl is lépnék. Az Emerson késeken az idők kezdete óta egy kétkezes nyitást lehetővé tevő „Disc” található meg a penge tetején, ami egy darab Philips fejű csavarral rögzül, így szükség esetén bármikor le is szerelhető. A Disc helyét nagyon jól eltalálták, és mind hüvelykujjal hagyományos módon, mind a Spydercóknál megismert középső ujjas „Spyderflick” el könnyedén nyitható. Mindkét nyitás villámgyors, és a titán keresztzár egy hangos „klakk” kíséretében stabilan működésbe lép. A markolatot megfogva rögtön szembesülünk azzal, hogy nem játékkéssel van dolgunk. A nyitott kés belesimul a kézbe, mintha kesztyű lenne az ember kezén, a mutatóujj támaszát biztosító ujjvájat tökéletes helyen van úgy kényelem, mint egyensúly szempontjából. A pengén található hüvelyktámasz is jól harmonizál a markolat egészével; egyetlen hiányossága, hogy az itt kialakított bemarásokat egy kicsit lekerekítették. Itt személy szerint jobban örültem volna egy sűrűbb, harapósabb recézésnek. A markolat anyagát tekintve a jól ismert fekete G10, mely jó tapadást biztosít akár nedves kéz esetén is, és ellenáll a legtöbb külső behatásnak. A G10 felülete az új modellekkel ellentétben nem túl harapós, de nem is túl finom, tökéletesen eltalálták. Kellő tapadás mellett a farmert sem „eszi” meg.

Impozáns látványt nyújt a nyitva kereken 100 milliméter hosszú, ívelt penge. Szélessége majdnem teljes hosszában 25-26 milliméter, és csak az utolsó 3 centin kezd a hegy felé elkeskenyedni. A vastagsága 3,175 ezred milliméter, amit a penge szélességének feléig megőriz és ennek köszönhetően egy meglehetősen masszív hatású és nehéz pengét kapunk. Az élezés tekintetében egy szablya típusú levezetőéllel büszkélkedhet, melynek végén egy érdekes Emersonoknál már védjeggyé vált aszimmetrikus élszalag található: ez a baloldalon van felköszörülve látványosan és az élszalag jobb oldalán, pedig csak minimálisan, csupán az élsorja letörésének céljából. A hegy felé közeledve a több mint 3 milliméteres vastag penge csak az utolsó egy centin kezd el elkeskenyedni, de drasztikusan csak az utoló 2 milliméteren. Ennek köszönhetően a kés nagyon hegyes, szinte már vetekszik a Spyderco Military tűhegyével, de a mögötte lévő nagyobb mennyiségű anyag miatt masszív és kevéssé sérülékeny benyomást tesz. Ha már anyagnál tartunk az Emerson kések kivétel nélkül a jól bevált 154CM-et használják 57-59Rc-re hőkezelve, amihez most már több mint 20 éves tapasztalatuk fűződik. Saját tapasztalataim szerint az éltartására és élezhetőségére semmiféle panasz nem lehet. Az élét jól tartja, mellette nem hajlamos a kipattogzódásra, élezni könnyű, nem hajlamos túlzottan a sorjaképződésre (saját tapasztalataim szerint megközelíti a CPMS30V-t ebből a szempontból). Ami érdekessége élezésnél, hogy az aszimmetrikus élszalagot nem a hagyományos módon kell élezni, mint a többi élszlagos kést, hanem csak a magasan felköszörült oldalt kell élezni és a másik oldalon csak az élsorját kell letörni nagyon hasonlóan ahhoz, mint ahogy a véső élű vagy fogazott késeket szokták élezni. Nekem az 5\1-es módszer vált be legjobban. Öt húzás a bal oldalon, majd pedig egy finom a jobb oldalon a sorjaeltávolítás végett. Egyéb tekintetben ugyanazokat az eszközöket használom, mint bármelyik másik késemnél: DMT gyémántos élezők és Spyderco kerámia kövek. Szót kell még ejtenem a bevonatról: a penge annak ellenére, hogy „satin finish”, egy króm tartalmú bevonatot is kapott. Ez hasonlóan a  fekete bevonathoz, amit Emerson használ az egyik legtartósabb amit valaha láttam.

Zár: az én CQC 8-asom mindkét markolatpanel alatt titánmerevítéssel rendelkezik. Nagyjából ez a 2008-as év elejéig ez így is van minden EKI késnél, utána történik meg a váltás és onnantól kezdve a nem zár oldalon lévő merevítő rozsdamentes acél, a zár pedig egy növelt vastagságú titán keresztzár. A zár nyitás után stabilan felfekszik a pengén e célból kialakított „rámpán”. Se nem túl korai, se nem túl késői a zárás, nagyjából pont a penge közepénél. Jellemző hogy a fém és titán találkozásánál, főleg ha kicsit gyorsabban nyitjuk ki a kést: pl. wave-el fellép egyfajta tapadás, ami megnehezíti kicsit a kés bezárását, azonban ez csökkenti az esélyét bármiféle akaratlan bezáródásnak. Véleményem szerint a vastagsága ellenére az egyik legmegbízhatóbb keresztzár amit valaha láttam, egyetlen hátránya talán hogy a titán hajlamos a kopásra, és ezért ha az ember sokat „Wave-ezik” elkophat a zár és egy idő után ezért vissza kell küldeni a gyártóhoz generálra. Természetesen ez csak évek után történhet meg, de ha mégis megesik a világ egyik legjobb garanciája várja a kedves tulajt. Az EKI teljes élethosszig tartó garanciát vállal minden gyári, nem módosított késére, ami azt jelenti, hogy kicserélik a régit és egy új zárat tesznek a helyére teljesen térítésmentesen. Szerintem ez korrekt, és megéri utaztatni kedvenc Emersonunkat.

Klipsz: ez az egyik sarkalatos pont, amit az Emersonoknál fel szoktak emlegetni. A klipsz csak jobbkezeseknek és csak heggyel felfelé történő viselésre alkalmas. A heggyel fölfelé viselés a wave miatt szinte teljesen evidens és elfogadható, azonban érthetetlen hogy miért nem teszik alkalmassá a klipszet balkezesek számára is viselhetővé, csupán 3 darab lyukat kéne fúrni a G10 be és 3 menetet a merevítésbe. Nem egy megoldhatatlan probléma egy 170 $-os késnél. A klipsz anyaga egyébként rozsdamentes acél, ami gyárilag valamilyen bevonatot kapott. Az eljárást sajnos nem ismerem, de a bevonat nem olyan tartós, mint a pengén lévő: hajlamos a kopásra és karcokra. Elhelyezését tekintve az EKI kések majdnem mind magasan utaznak a zsebben, ez a rejthetőséget nem segíti, de a gyors elővételt és a  Wave használatát igen.

Használat közben

Nagyjából 3 hónapos tapasztalatom gyűlt össze a használatából, jelen pillanatban, a suliban és terepen ez az EDC-m, és csak az utcán hordom a rendőrbarát 7-eseimet.

Az alapvető felhasználási területeket végiggondolva próbáltam sorra venni a teszteket, amiknek eddig alávetettem, és amik a legtipikusabban előfordulhatnak. A tesztek előtt a kést megéleztem, gond nélkül borotválta a szőrt a kezemen: egyetlen tolással eltűnt az összes szőrszál a penge útjából.

Teszt 1: élelmiszer-feldolgozás

A kés sajátos tulajdonságai, így például az aszimmetrikus élezés a gyakorlatban semmiféle hátrányt nem jelent ennél a feladatnál. Pontosan azt nyújtja amit várnánk tőle. A pengehosszból adódóan kényelmesen lehet vele mindenféle aprítást, szeletelést, vágást véghezvinni anélkül hogy a zár telemenne mindenféle ételdarabkákkal. Legyen szó zöldségről, kenyérről, húsokról avagy gyümölcsökről: a nyolcas megbirkózik  a kemény taktikai feladattal és egyben semmi nem marad.  A két zavaró tényező itt is mint máshol a tervezésből ered, a mutatóujj a pengétől viszonylag távol kap helyet, és az ujjvédő is a penge síkjánál 14 mm-el lejjebb található. Ez a tény bizony néha kicsit zavaró mert a markolatot kicsit el kell emelni a vágódeszka síkjától hogy ne akadjon be, de szerencsére a penge íve segítséget nyújt és ezért nem annyira zavaró a dolog.

Teszt 2: famunkák

Nem kifejezetten egy tipikus buschraft kés. Ez azt hiszem mindent elárul. Persze ezzel is simán készíthető tollaság, főleg hogy az aszimmetrikus élszalag miatt kicsit kifelé halad a fából a penge ezért nem is tud túl mélyre csúszni és szép is lesz, de kicsit a bevonat, a pengevastagság  és az élszalag miatt ehhez a szokottnál nagyobb erőre van szükség.

Teszt 3: (papír és kartonpapír) Ehhez a feladathoz sem kell sok kommentárt fűzni. A papírban úgy halad mint forró kés a vajban, mindenféle ellenállás nélkül, az aszimmetrikus élszalag sem itt sem a kartondoboz felaprításánál nem  okozott semmiféle „oldalazást”. Felaprításra került egy kb. 40 oldalas színes újság és egy Kb. 60*40*25-ös kartondoboz. A kartondoboznál érezhető volt a kés több mint 3 mm-es vastagságából eredő ellenállás de ezzel számoltam is. Nem egy Full Flat Grind pengeprofilról van szó.

Teszt 4: a víztartály halála

Volt egy tulajdonomban lévő elrongyolódott noname víztartályom, mely sajnos csúfos végett szenvedett. A képek magukért beszélnek. Elég nagy erő kellett a vastag gumicső átvágásához de ez alatt a penge semmiféle mozgást nem produkált (ami el is várható). Ezt a feladatot is szépen teljesítette.

Teszt 5: szúrás teszt

A felaprított és összekötözött kartondobozból egy rögtönzött céltábla készült. Három szúrási kísérlet volt, fokozatosan növekedő erővel. (Eleinte finoman kezdtem a keresztzárt miatt, de mikor semmiféle jel nem utalt, arra hogy megadná magát növeltem az erőt.) Első szúrásra még csak olyan 5 centit haladt bele a kartondobozokba, de harmadikra  a penge már a disc-ig elsüllyedt benne. Na igen, azt hiszem megtaláltam a tervezett falhasználási területet.

A tesztek végeztével a kés nem volt olyan jó állapotban, mint kezdésnél, nem borotválta a szőrt és papírt is csak húzóvágással vágta. 3 x 5\1 húzás az ultrafinom Spyderco kövön azonban segített, mert ismét borotválta a szőrt a karomon. A bevonaton semmiféle nyoma nem volt a használatnak, ahogy ez elvárható.

Szumma szummárum: azt hiszem az, aki a CQC 8-ast választja, nem fog csalódni. Azt fogja kapni, amit a hirdetésben ígértek neki: egy igazi küzdőkést (amennyiben erről beszélhetünk foldereknél), ennek minden előnyével és hátrányával. A tökéletes egyensúly, a penge szemet gyönyörködtető alakja és egyszerűsége, a wave, a kézbe simuló tökéletesen ergonómikus markolat… Ezért persze áldozatot is kell hozni: feláldozzuk a legális méretet, a mindennapi használat során némi kényelmet, és leginkább egy jó csomó pénzt. Mindenkinek magának kell eldöntenie megéri-e… szerintem igen. 9 pontot adok rá a 10-ből. (Mínusz egy, mert még a vékony keresztzárral készült változat.)

 

Szöveg: Zozo*HC*

Kép: Zozo*HC*, http://ernestemerson.blogspot.com/

Emerson Knives,  Ernest blogja

6 hozzászólás


 1. 1 Golbat

  Érdekes írás, örülök hogy végül azt kaptad a pénzedért, amit vártál. 🙂
  (Hasonlóan masszív – bár „titánmentes” taktikai modell a Kershaw által gyártott ZT200-as. Jó alternatíva lehet, mert mostanában állítólag nem egyszerű Emerson késekhez jutni…)

  Használd sokáig egészséggel! 😉

 2. 2 Zozo*HC*

  Köszönöm Edrose a lektorálást és a tuningot;) 😉

  Igen, Emersonokra mostanábana szokottnál is nagyobb a kereslet. Mielőtt belevágtam volna az első 7-es vásárlásába én is szemeztem a ZT-kel, de sajnos a rekurzív penge mindig elveszi a kedvem. 🙁

 3. 3 Rémuszbácsi

  Örülök, hogy egy Emersonról is született cikk, köszönet érte! Szerintem nagyon jó kések,
  egy Horseman-em van ami a cikkben szereplőnek a kistesója ugyan ezzel a minőséggel.
  Gratula!

 4. 4 Alanson

  Észrevételek: a Philips csavar magyarul csillagcsavar. Az Emerson gyárt (gyártat) kést AUS-8-ból (Hard Wear Series) is. A cikk egészében véve amúgy jó darab, köszönet érte.

 5. 5 shockwave

  Végre megszületett ez a cikk is! Gratula :-)) Azért egy kis tárgyi tévedés van benne: a CQC-8 nem az első custom volt, amit az EKI sorozatgyártásba dobott. Sőt, viszonylag sokáig tartott, amíg erős rajongói nyomásra kijöttek vele. Az EKI első kése a Raven volt, de ennek nem igazán volt custom megfelelője, így az igazi első a CQC-7 volt, amit az ES-1M követett, Commander néven.
  Használd egészséggel és apríts vele rendesen :-))

 6. 6 Zozo*HC*

  Köszönöm a helyreigazitást;) Jó tudni hogy van valaki itthon akihez lehet fordulni ha nem tudok valamit:)

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.