maç sonuçları

Tippek, trükkök – csúszásgátló a markolaton

Olcsó és hatékony csúszásgátló-tuning, featuring IKEA. Kígyófa markolaton ugyan elég hülyén néz ki, de műanyag paneleken hasznos megoldás lehet.

Hegyes Sanyi javította ily módon Al Mar SERE Operatorja markolatának tapadását. Az eszköz az IKEA Patrull nevű, öntapadós csúszásgátló szalagja, amelyet öt méteres tekercsben, pár száz forintért lehet kapni, és lépcsőfokok peremére ajánlják. E célra természetesen más hasonló termékek is megfelelnek, például a 3M Safety Walk™ szalagja.

A szalag érdes felülete a tenyérnek és az ujjaknak értelemszerűen kiváló tapadást biztosít , de ahhoz azért elég finom a smirgli, hogy ne legyen kellemetlen az érzés, és talán a súrlódó ruhát is mérsékeltebben gyilkolja – a legújabb Ermenegildo Zegna öltönyötökhöz mindazonáltal nem ezt ajánlom.

A méretre és formára vágott matricák nagyon jól tapadnak, a felület kisebb egyenetlenségei vagy az ezek miatti esetlegesen nem mindenhol tökéletes feltapadás sem okoznak problémát.

A megoldás természetesen nem örök, a hordástól és a használattól az érdesítés idővel főleg a széleken kezd kopni, a ragasztás is engedhet. Ennek ellenére elég tartós, és a tapaszok cseréje gyakorlatilag sem időbe, sem pénzbe nem kerül. Levált vagy leválni készülő, gyári tapadásnövelő inzertek pótlásához is jó lehet (láttunk már kikunkorodó meg felhólyagosodott Masters Of Defense smirglibetéteket…).

 

Szöveg és kép: Rózsa Edvárd, ikea.com

4 hozzászólás


  1. 1 Somi

    Volt a kezemben a fórumon meghirdetett Késtali alkalmával, és azt leszámítva, hogy ez egy esztétikai tökön rúgás 🙂 , valóban remek fogást biztosít az eredetihez képest, és használható elképzelésnek tűnik.

  2. 2 Filly

    (Igazán nem szeretnék kukacoskodónak tűnni, de az első és a negyedik kép nem ugyanaz véletlenül?)

  3. 3 edrose

    (Már nem! 😀 Köszi!)

  4. 4 hegyespenge

    Időközben már levettem ezeket a matricákat róla, és jelentem, a ragasztók tapadása nagyon jó! Igen nehezen akarták elengedni a felületet, és volt némi maradék ragasztó is a markolaton, ami persze különféle módszerekkel eltávolítható. A hajszárítózást nem próbáltam, de az oldószeres lemosás biztosan nem tenne kárt egy ilyen műanyagban, ennek ellenére én (már csak megszokásból is) egy másik ragasztószalag maradék ragasztóhoz való nyomkodásával tevékenykedtem.

    Mivel a kés markolatának a tapadása a matricák nélkül hirtelen botrányosan rossz lett, ezért kipróbáltam mást is. Most épp egy bőrvarró cérnánál alig vastagabb spárgafélével van átbandázsolva a markolat középső, jelentősebb része. Ennél a gond az utolsó pár zsinórgyűrű könnyű szétnyílása volt, ezért a markolat hátán pár öltéssel egyszerűen hozzávarrtam ezeket a stabilabb betekert részhez. 🙂

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.