maç sonuçları

Tracker strikes back

E cikk után egyet már biztos nem mondhatunk joni firpóra: azt, hogy Tracker-ügyben csak alibizik…

Régen volt, talán igaz sem volt – így kezdődnek a mesék általában. Esetleg úgy, hogy egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kés, melyet Trackernek neveztek és egykoron nagy vihart kavart késes körökben.

Egyik első magyarországi említésére a Kaliber magazin 2004 októberi számában került sor (7. évfolyam 10. szám, 78. oldal), ahol Makrai „Ales” Tibor keményen ledorongoló kritikát írt erről az eszközről, melynek konklúziója, ha jól emlékszem, valami olyasmi volt, hogy a Tracker tkp. nem jó semmire. Gondolom ez a cikk is hozzájárult a Laikus által írt és a boldog emlékezetű Túlélő Portálon közzétett tanulmányhoz, mely mostanság a www.freeweb.hu/laikus/index.html címen olvasható, s mely az ellenpólust képviseli, a Trackert kiváló eszközként mutatva be. Ezek az írások (illetve természetesen a Veszett vad című film és némi internetes böngészés) taszítottak engem is a „Tracker-mániákusok” sorába, mert mi tagadás, felkeltette érdeklődésemet ez az érdekes késtípus. A gondolkodást tett követte, a knifebug dolgozni kezdett, s ennek eredményeképp ma már a Tracker háromféle verziójának boldog (?) tulajdonosa vagyok.

Fentről lefelé: Kilden, Tops, Vojkó

Az első egy Vojkó-féle verzió volt, másodjára egy késbarát ismerősömtől esett be egy Tops-féle Tracker, harmadjára pedig, az idei késkiállításon hozzájutottam a Kilden-féle változathoz. Nos, a három kés között van némi különbség, melynek illusztrálására álljon itt egy kis összefoglaló táblázat:

 

Kilden-féle Tracker (KT)

Topsféle Tracker (TT)

Vojkóféle Tracker (VT)

Súly

700 g

500 g

340 g

Teljes hossz

295 mm

295 mm

285 mm

Pengehossz

152 mm

160 mm

145 mm

Pengevastagság

8 mm

6 mm

4 mm

Legnagyobb pengeszélesség

60 mm

61 mm

47 mm

Fűrész hossza/fűrészfogak száma

68 mm/8

65 mm/8

46 mm/6 (nincs dróttörő-fog)

Markolat

Micarta (szegecselt)

Micarta (csavarozott)

Fa (szegecselt)A

Tok

kydex

kydex

bőr

Azt hiszem a táblázat magáért beszél annak tekintetében, hogy mi a lényegi különbség a három változat között. Míg a VT a eredetihez képest jelentősen könnyített, a KT ellenben a vastagabb penge miatt még brutálisabb.

Az elvégzett rövid és teljeskörűnek aligha nevezhető tesztek – melyek elsősorban famunkákra koncentrálódtak, minthogy én a Trackert elsősorban „erdei” késnek tartom és ilyen célra használom – alapján lényegi különbségek voltaképpen nem merültek föl, eltekintve attól a nyilvánvaló „plusz brutalitástól”, amit a 700 grammos KT jelent, a kevesebb mint fele olyan nehéz VT-vel szemben, vagyis míg ez utóbbival is lehet ugyan derekasan fát aprítani, a KT tényleg valóságos baltaként működik.

Egy csapásra...

Egy csapásra...

Az erdőben egy átlagos felhasználó (tűzrakás, botvágás, menedéképítés) számára szükséges 2–5 cm átmérőjű ágakat, fácskákat a VT is jól viszi, de a KT-vel a szó szoros értelmében pillanatok alatt végezhetünk a munkával. A fűrész nyilván nem veszi fel a versenyt egy keresztvágóval, de a céljának tökéletesen megfelel (ágak meggyengítése körbefűrészeléssel stb.), a helyezések nálam a következőképpen alakultak: 1. TT, 2. KT, 3 VT.

A három fűrész munkájának eredménye

A három fűrész munkájának eredménye

A dróttörők (a VT-n nincsen) kielégítően működtek, bár drótkerítés-bontásra nyilván egy drótvágó-olló ajánlott inkább, mindazonáltal „túlélő” helyzetben hasznos adalék lehet egy ilyen plusz funkció. A faragóél tekintetében már problémásabbnak bizonyult a Tracker, egyébként annak idején Makrai „Ales” is ebben a kérdésben fogalmazta meg az egyik leglesújtóbb véleményt a TT-ről: „Csupán nyomorúságos forgácsokra képes … Meredek és rövid a levezetőél és a vágóél szalagja. … ” Hát, minden Tracker-mániákusságom ellenére ebben bizony igazat kell adjak neki. A TT gyári faragóéle erősen közelített a használhatatlansághoz, gyakorlatilag alig lehetett vele vágni, faragni. Őszintén szólva nem is értettem, hogy miért olyan, amilyen. Brutális és analfabétikus késhasználóként én bizony nekiestem egy Lansky-féle élezőszettel és megpróbáltam kissé felhúzni az élszalagot, ha jól emlékszem, Kilden is hasonlóképpen tett az ő TT-jével, csak jóval professzionálisabb szinten. Némi ráfordítás árán a faragóél egészen használhatóvá változott.

A Vojkó-féle Tracker és a Tops-Tracker faragóéle egymás mellett

A VT-nél a faragóél (mely néhány milliméterrel hosszabb, mint a TT vagy a KT faragóéle) ugyan remekül működött egy ideig, majd egyszer egy közönséges ág levágása során kitört egy szép darab a pengéből, ami őszintén szólva némi csalódást keltett bennem az eszközzel kapcsolatban. Lehet, hogy fakezű felhasználó vagyok, de nem szeretem, ha egy kés így „megtréfál”, főképp, rendeltetésszerű használat közben, hiszen nem vasszeget vagy féldisznót próbáltam erőből kettéhasítani, csak egy vékony ágat. Faragóél tekintetében egyértelműen a KT a No. 1., mert gyári éllel is gyönyörűen működik, tollaságtól kezdve a cövekig bármi faragható vele.

Kilden-féle Tracker faragóéle munkában

A Tracker nem fa-irányú felhasználásáról, bevallom, nem sokat tudok mondani, pedig nyilván kellene ez is egy ilyen univerzális eszköz bemutatásához. Mivel azonban nem vadászom, fogalmam sincs, hogy elejtett vadak feldolgozásához mennyire lehet használni (annak idején a Túlélő Portálon erről is nagy vita folyt). „Poén” szinten kipróbáltam a KT-t a konyhában is, s bár nyilván nem egy professzionális konyhakés, paradicsomot és szalonnát is szeletelt a baltaél, gond nélkül. A faragóéllel viszont nyilván nem nagyon lehet hozzáférni az élelmiszerekhez, kivéve a rúdszerű képződményeket (kolbász, virsli stb.)

Néhány szó a markolatokról: a mikarta fogása valamivel biztosabb, mint a fáé, jobban tapad, illetve a VT-n nincsenek bemélyítések, így egy kicsit túl „sima” a fogása, esetleg nagyon szennyezett kézből kicsúszhat. A KT markolata annyival előzi meg a TT-t, hogy szegecselt, s a szegecslyukakba fűzött zsinór segítségével elvileg lándzsa készíthető belőle. Igaz viszont, hogy a TT csavarozott markolatát szükség esetén el lehet távolítani (bár minek?). A piros csíkot mutató műanyaglemezek a markolat és a markolattüske között egyedül a TT-n találhatók meg, de ennek én sok gyakorlati hasznát nem látom, inkább díszítőelemnek tűnik. Makrai „Ales” szerint segít az esetleg elejtett kés megtalálásában, de ha már olyan helyre esik ez a nem éppen kicsi kés, ahol nem látjuk meg, nem hiszem, hogy pont a két kis piros csík segítene…

A VT markolatán nincs lyuk egy esetleges markolatszíjnak, de szerintem a Trackerre nem is nagyon kell markolatszíj. A kiflimarkolat nagyon biztosan ül az ember kezében, sújtóerő-növelésre pedig egyáltalán nincs szükség. Persze nyilván egy szakadék fölött lógva egy szál kötélen, a barlangi medvével esedékes élet-halál küzdelem közepette nyilván kínos, ha szeretett Trackerünk a mélybe hull, tehát extrém esetekben mégis szükség lehet markolatszíjra…

A tokok: a VT hagyományos bőr tokja hagyományosan egyszerű és kiváló, nekem egyedül a kissé keskeny (és mindössze két szögeccsel felerősített) övbújtató nem nyerte el igazán a tetszésemet, bár az is kétségtelen, hogy kis erőlködéssel egy 6 cm széles angol katonai övre is fel lehet húzni, szilárdan áll és semmi jelét nem mutatja annak, hogy esetleg le akarna szakadni.

A KT és aTT kydex tokja anyagából adódóan teljesen más, hiszen itt maga a tok fogja a kést, tulajdonképpen nincs is szükség markolatrögzítő szíjra (a TT-n nincs is). A TT tokja talán egy hajszálnyival pontosabb mint a KT-é, finoman csusszan ki-be a penge és nagyon jól tartja a tok, a KT kicsit „darabosabb”, különösen a tokba helyezéskor. Érdekesség, hogy a TT-t be lehet tenni a KT tokjába, fordítva természetesen nem működik a dolog, a jelentős pengevastagság-különbség miatt. A TT tokját két fémkapocs tartja, nagyon jók, nagyon praktikusak (vízszintes, függőleges és fejjel lefelé tartás egyaránt lehetővé tesznek), egyetlen hibájuk, hogy túl keskenyek, tehát a 6 cm széles angol vagy amerikai málhaövre nem mennek rá, szerencsére a francia málhaövek például keskenyebbek. A vízszintes hordás kiváló például kerékpározáshoz, hiszen ilyenkor egy combhoz rögzített kés kissé zavaró lenne, így viszont egyáltalán nem akadályoz. Elővenni könnyű a kést, visszatenni már kicsit nehezebb, de Benicio de Toro is ráért visszadugdosni a kését a háta mögé, miután felszeletelte a két vadászt … (Megnéztem néhányszor a jelenetsort, de nem igazán tudtam kivenni, hogy milyen tokban van az ő Trackere. Mintha valami bőrtok lenne?) A KT tokjából egyedül a felfüggesztő-hevederrel nem voltam teljesen elégedett.

Kilden-féle Tracker eredeti hevedere

Kilden ugyan ajánlott Tek-Lok-ot is, de őszintén szólva én egyáltalán nem szeretem – lehet, hogy praktikus, meg szuperül tart, de számomra túlontúl bumfordi. Így azután egy sima hevedert adott, amelyet bőrszíj rögzít a kydex-tokhoz (egy csavarral), fölül pedig egy markolat-heveder tartja a markolatot és egy sima visszahajtással lehet az övre húzni az egészet.

Kilden-féle Tracker tokjának felerősítése málhaövre, nylonzsinórral

Kilden-féle Tracker tokjának felerősítése málhaövre, nylonzsinórral

Csakhogy a heveder szerintem túl keskeny és túl vékony volt egy ekkora eszközhöz, az övre függesztett kés rendkívül labilisnak bizonyult, illetve én azt is szeretem, ha az övbújtató oldható, mert így a kést anélkül lehet levenni az övről, hogy az esetleges egyéb felszerelési tárgyakat is el kellene távolítani. Egy szélesebb nylonheveder és némi tépőzár segítségével orvosoltam a problémát, így most a heveder már elég széles és vastag, szilárdan tart, és könnyen fel- és leszerelhető. Próbáltam valami olyan megoldáson gondolkodni, hogy esetleg két erős műanyag horog tarthatná a kést (mint a Glock-tőrökön volt), de ennek megvalósításához ipari háttér szükségeltetne.

Egy másik próbálkozás a Kilden-féle Tracker hordására

Egy másik próbálkozás a Kilden-féle Tracker hordására

Röviden ennyi. Összefoglalásképp talán annyit mondhatok még, hogy a három kés közül a KT és a TT vetekszik az első helyért, de a VT nyilván egy teljesen más kategória, hiszen sokkal könnyebb. (A faragóél csorbulása azonban súlyos mínuszpontokat jelentett számomra.) Arra még igazán nem jöttem rá, hogy Kilden plusz két millimétere (mármint a pengevastagságban) valóban szükséges-e, tehát, hogy a KT jelentősen többet tud-e mint a TT, annyival többet amiért megéri cipelni 200 grammal többet? (A KT faragóéle viszont egyértelműen veri a TT-t.) Mindenesetre én már maradok Tracker-fan, s bár lehet, hogy Tom Brown ötlete fölött eljárt az idő, új és még újabb kések jönnek divatba, szerintem a Trackernek ott a helye a késtörténelem lapjain, ugyanúgy mint a Bowie-késnek, vagy a Sykes-Fairbairn tőrnek.

 

joni firpo

48 hozzászólás


  1. 1 angyal

    Gratulálok a cikkhez, de főleg a Trackerjeidhez!
    Hiányolom az adatoknál a késacélok típusát, tudnád ezzel bővíteni a táblázatot?
    Az árak is lényeges adatok lennének, ha Kilden és Vojkó mesterek hozzájárulnának persze.
    A lényeg, hogy jó a cikk és folytasd az ilyenek írását!!!
    Kösz az infókért!

  2. 2 edrose

    joni firpo ritkán van a hálón, így részben válaszolok: Kildené Rigor, azaz A2, a Vojkó jó eséllyel 440C, a Tops pedig 1095. Az árak a magyar mestereknél úgyis a rendelt opcióktól függnek, így ezt tőlük kérdezd, a Tops-ét pedig megtalálod a honlapjukon! 😉

  3. 3 Somi

    Remek cikk!

    Tetszik!
    Laikus írásával együtt elolvasva pedig hihetetlenül jól kapcsolódnak egymáshoz, legtöbbször alátámasztva, néhol meg ellentmondva a másiknak.
    Az acélokat és az árakat én is hiányoltam, de ebben „angyal” éltárs megelőzött. 😉
    Azt nem értem mérnök ember létemre, hogy 33%-os plusz vastagság miért jár 40% többletsúllyal, habár Kilden replikájának szélesebb a levezető éle.
    A Tracker-ek élszalagját sem olvastam sehol.
    KT-nél a látok egy élszalagot, Vojkónál is, de a TOPS az nem tiszta. Teljesen skandináv él, vagy ott is élszalagról van szó?
    Az is rejtély az olvasónak, hogy a 3 különböző fűrészelési eredmény melyik eszközhöz tartozik.

    A Vojkó replika nekem a cikk alapján pont a súlya miatt tetszik jobban, ahol a TOPS féléhez képest a vastagság csökkenése arányban van a súlycsökkenéssel. Ehhez még hozzájön a „rozsdamentes” acél is, ami ugyan nem lett külön kiemelve, de megvan a maga előnye (és a hátránya is). Viszont pont a súlya miatt inkább tűnik egy extra vadászkésnek, mint egy sújtásra, behatolásra és dobásra kiválóan alkalmas eszköznek.

    Zárszónak csak a nyitómondatot említeném meg újra, mert közben annyit írtam, hogy elfelejtődhetett. 😀

    Remek cikk!

  4. 4 Somi

    Érdekesség
    A TOPS – ahogy az internetes oldalukról is kiderül -, jelenleg 3 különböző Trackert forgalmaz.

    Az egyikről az eredeti Tracker (300$), amiről itt is olvashattunk, és láthattunk képeket. A másik a Tracker #2 (280$), ami az eredetinél 6cm-re rövidebb és 1,5 mm-re vékonyabb. A harmadik pedig a Tracker #2-nek egy limitált damaszk pengés változata (700$).
    damaszk Tracker

  5. 5 hegyespenge

    Joni, a cikk nagyon korrekt. Ettől függetlenül nagyon remélem, hogy többet nem lesz dolgom egy ilyen holmival sem. A használata és az élezése számomra egyaránt felér egy büntetéssel. Minden elismerésem a kitartásodért.

  6. 6 Kilden

    Meglepetés volt számomra ez a cikk! Tudtam, lesz majd ilyen, de a mikorról semmit… Nagyon köszönöm Joninak! Már a rendelés megbeszélésekor is sokallottam a 8 mm-es pengét, de Joni ragaszkodott hozzá. Én nem csináltam volna… Max. 6 mm, amiből van értelme készíteni. Ahogy írta Ed az anyaga Uddeholm Rigor. A keménysége 58-59 HRC, a hegytől lejövő elsődleges élszakasz, konvex él, a zsigerelő „kampó” és az utána pengetükörig terjedő másodlagod élszakasz pedig skandináv él ( nagyon pici élszalaggal ). Ennek a trackernek az ára 35.000.- HUF volt. Ennyiért már nem is vállalnám… Sajnos hosszadalmas, és szenvedés az elkészítése, így nem nagyon akarok többet Trackert vállalni! Még egy ilyen pengém van, az Szilváé, és vége…

  7. 7 Golbat

    Joni gratu, szépen összeszedted! 🙂

    Kilden, kár, hogy nem készítes több ilyet, mert eddigi „praxisom” egyik legbrutálisabb vasát tarthattam a KT személyében a kezemben! Már majdnem olyan volt fílingre, mint a kukrim, de azért mégis kés valahol… 😉

  8. 8 bz

    Csodálom, hogy meg vagy elégedve a Tops féle kés tokjával!
    Az enyém nagyon laza, a kés nagy súlya miatt vízszintes hordást nem is tesz lehetővé, mivel enyhe rázkódásra is kicsúszik a kés a tokból. Biztosító, meg ugye nincsen rajta…..

  9. 9 laikus

    Erős lemaradással küzdök minden téren, így csak most olvastam végig a cikket. (Pironkodós szmájli.) Pedig nagyon jó. 🙂
    Az én cikkem megírása óta eltelt már némi idő, közben én is készítettem egy kést, amit a Tracker ihletett, bővültek az ismereteim, tapasztalataim, úgyhogy következzen néhány megjegyzés, kiegészítés és észrevétel:
    – Kezdjük a (talán) legfontosabbal: a Tracker egy nagy kés – kis kés „kombó” nagyobb tagja. Ezt nem lehet eleget hangsúlyozni, mert valahogy mindig elsikkad, pedig döntő jelentőségű szempont.
    A természeti népeknél két vonal figyelhető meg markánsan: a fenti nagy kés – kis kés, ill. a balta – kis kés párosítás. A Tracker tehát – némileg sarkítva – egy balta-helyettesítő kés, ami egy kisbalta feladatait prímán képes ellátni, de egy kisbaltához képest összehasonlíthatatlanul sokoldalúbb eszköz. Egy „multi-balta”. 😉 😀 A Tracker ebben „domborít” igazán: kb. olyan nehéz, mint egy kisbalta (650 g), de könnyebb hordani, kisebb helyen elfér és a baltához képest még vágni, faragni, fűrészelni, fúrni, szúrni, stb., stb. is lehet vele.
    Egy jól megélezett kisbaltával is lehet fogpiszkálót faragni, sőt akár szalonnázni is, de azért nem igazán erre találták ki. A finom munkákra ott a Scout, aminek nem véletlenül integrálható a tokja is a Tracker tokjával. Ebben az esetben a matematikai képlet 1 + 1 = 1. 😉 Tehát igazából egy két részből álló eszközről kell(ene) beszélnünk. A korábbi cikkemhez képest ma már én is nagyobb hangsúlyt fektetnék erre, vagyis, hogy a két eszköz milyen jól kiegészíti egymást (famunkáknál pl. nagyolásra ott a Tracker, finomításra a Scout, de akár kalapálhatom is a Trackert a Scout-tal, stb.)
    – Ha önmagában nézzük a Trackert, akkor valóban kiemelkednek azok a hiányosságai, amik a „balta jellegből” adódnak. Ha „helyén” kezeljük a dolgokat, akkor viszont továbbra is megállja a helyét az, hogy egyetlen eszközként, pl. egy túlélési szituációban páratlan képességekkel rendelkezik. (Ha úgy alakulna, hogy kitesznek valahol Alaszkában pár hónapra és egyetlen eszközt választhatnék, amit magammal vihetek – ez lehet egy jó balta, kés vagy bármi, akkor én tényleg gondolkodás nélkül egy Tracker mellett döntenék. Az a személyes véleményem, hogy messze ezzel lennének a legjobb esélyeim arra, hogy megússzam a helyzetet. Sajnos jelenleg senki nem akar Alaszkába deportálni némi egyéb felszereléssel és egy Trackerrel, így ez egyelőre csak fikció… 😉 )
    Megjegyzés: a Tracker 2. azok számára készült, akik önálló késként szeretnék használni a Trackert. Nem véletlenül kisebb, könnyebb, stb.
    – A kés feladatköréből, funkcióiból adódik, hogy csak kellően szívós acél felel meg hozzá. Csaba 440C-je – szerintem – hibás választás volt. Egy jól hőkezelt szénacél (mint az eredeti 1095), vagy Kilden A2-je képes megfelelni az elvárásoknak. Esetleg még elképzelhető lenne valamilyen spéci PM acél, különleges hőkezeléssel, de ez nyilván nagyon megnövelné a költségeket és kétséges számomra, hogy ezt behozná-e a tulajdonságok javulásában… (Töprengős szmájli.) (Lehet, hogy egyszer ki kellene próbálni…)
    – A legtöbb kifogás a TOPS Tracker gyári élezését érinti. Ezzel kapcsolatban nem szabad elfelejteni, hogy a TOPS alapvetően taktikai késeket gyárt, így amikor átvették a Tracker-t, akkor a taktikai vonásokat hangsúlyozták benne. Ha megnézünk egy korai – pl. Beck gyártású – Trackert, akkor világosan látszanak a különbségek. Ezek a dróttörő izétől (amit továbbra sem szeretek) kezdve, az élezés eltérésein át számosak. A mai TOPS Tracker egy „birodalmi romboló”, amivel be lehet szakítani egy láda fedelét, gond nélkül viseli a törést-zúzást, drótvágást és egyéb vandálkodást. Ehhez kell ez a nagyon vaskos élszalag.
    Az pedig külön téma, hogy mire képes ez a kés „bélontásos helyzetben”. Nagggyon durva dolgokra… Nem véletlenül népszerű ilyen célokra – a második hegy pl. húzó vágás esetén egészen brutális dolgokat tud művelni… 😮
    (Szintén csak megjegyzés: a közelmúltban lefolyt és a jelenleg is zajló háborús konfliktusok erősen átértékelték a közelharcban használatos eszközökre vonatkozó nézeteket. A karcsú pengék, a kecses daggerek és társaik erősen visszaszorultak, reneszánszukat élik a taktikai balták, tomahawkok, bárdok, csákányok és gyal. ásók… Ezeknek a holmiknak a közös jellemzője, hogy elég nagy tömegük legyen ahhoz, hogy jelentős erőhatást lehessen kifejteni velük „lendületből”, de ne legyenek túl nagyok, nehezen cipelhetőek, legyen valamiféle élük /ezzel nem kell finomkodni, úgy sem borotválkozásra kell…/, hegyük. Ennyi. „Éles helyzetben” az átlag G. I. Joe nem fog virtuóz módon kivitelezett szúrásokat, vágásokat bevinni, hanem az „oda…szok egy nagyot és repedjen, szakadjon, törjön, amit érek” gyakorlatát követi. Ebbe a sorba pedig – gyári állapotában – remekül illeszkedik a Tracker.)
    Akinek más preferált szempontjai vannak a használatot illetően, az élezze, profilozza át a kést – én is ezt tettem.
    – BZ megjegyezte, hogy a tokkal elégedetlen. Ezzel kapcsolatban az a helyzet, hogy az első szériákhoz még egy nagyon precízen formázott tok tartozott, amit időközben egyszerűsítettek. Sajnos… Az első szériás tokokkal semmi gond nincs, tényleg tökéletesen tartják a kést, még markolattal lefelé is.
    Az első tok még ilyen volt: http://www.freeweb.hu/laikus/index_elemei/image057.jpg , a mostani változaté szemmel láthatólag igénytelenebb kivitelű. Ehhez – a költséghatékonyságon kívül – vsz. hozzájárult az is, hogy mióta a Tracker ilyen népszerű lett, kismillióan készítenek hozzá egyedi tokokat.

    Végül csak annyit, hogy a Tracker tényleg a legmegosztóbb kések egyike, ami valaha született.
    Ha valakit érdekel és végigtúrja a netet, most már hegyekben találhat írásokat, de még videókat is a Tracker-ről (csak a Youtube a Tom Brown Tracker kifejezésre kb. 60 videót ad ki, tovább finomítva a keresést még több található…) Ezek között van olyan, ahol „autentikus források” leborulnak a Tracker előtt, de van olyan, ahol gyakorlatilag földbe döngölik. Az igazság – szerintem – ezúttal nem az „arany középútban” rejlik. Maga a kés annyira különleges, hogy ez vagy „bejön” valakinek, és akkor „nagyon bejön”, vagy nem, és akkor nagyon nem…
    Egy biztos: a Tracker olyan új formavilágot, szemléletet hozott a késes világba, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. A „Tracker-project” pedig máig él: a legnevesebb mestereknél, komoly gyártóknál is időről-időre felbukkan a Tracker újraértelmezése, átgondolása, ihlető forrásként való használata. (Egy ideig gyűjtögettem a netről a képeket ezekről, de közel 100 modell táján leálltam. Akkoriban úgy gondoltam, hogy írok majd egy cikket a „Tracker hatásról” R. J. Martin-tól Mick Strider Nightmare pengéiig vezetve a szálakat, de úgy sem lesz rá időm – legfeljebb majd nyugdíjas koromban… 😉 )

  10. 10 joni firpo

    Először is, köszönet Ed-nek a cikk közzétételéért és elnézést a kissé nyers és kiforratlan írásért, sajnos nem volt túl sok időm dolgozni rajta, internet-elérésem pedig nagyon a nulla felé tendál, szóval sajnos nem lehetek túl aktív 🙁

    Köszönet az acélok leírásáért, ezekről szándékosan nem írtam, mert sajnos nem értek hozzájuk semmit, nem akartam belekontárkodni.

    Ezek szerint egy félreértés miatt lett a Kilden-féle változat 8 mm-es, mert én meg úgy emlékszem, hogy ő írta a vastagságot, én meg csak rábólintottam, hogy jó, legyen. De legalább ilyen Tracker-változat is született 🙂

    Laikussal ott nem értenék egyet, hogy bár a Tracker kétségtelenül a Scout-tal együtt alkot „tökéletes párost”, én mégis azt várnám el tőle, hogy „univerzális” eszköz legyen, mert ugye ha már két eszközzel indulok a vadonba, akkor már hármat is vihetnék és így tovább. Szóval én azt szeretném, hogy fölkapom a kis Trackeremet és egy szál kisgatyában elhúzo kaz erdőbe, ahol aztán a menedék-építéstől a medveölésig és a vadászok feldarabolásáig mindent el tudok intézni vele (mind Benicio barátunk tette). Na persze ilyen nyilván nincs.

    Tokkal kapcsolatban: nekem (eddig és remélem ezután is) jó tapasztalataim voltak a Tops-féle kydex-tokkal, biciklizéshez szoktam hordani, mert vízszintesen feltéve ez zavar a legkevésbé, eddig nem volt vele semmi gond. Mondjuk Kilden tokján plusz „extra” a hüvelykujjtámasz, ami megkönnyíti az elővételt.

    Röviden ennyit és mégegyszer köszönöm Ed-nek, hogy érdemesnek találta feltenni ezt a távolról sem tökéletes irományt. Még a reklám helyét vagyok kénytelen idetenni, a gazdasági válságra való tekintettel a Trackerek közül is eladó kettő (a Vojkó-féle és a Kilden-féle változat is, előbbi jelentős árengedménnyel a sérülése miatt, utóbbi bekerülési áron, mivel szinte használatlan, a Tops egyelőre nem), valamint egy Fallkniven NL-2 és tömérdek Extrema Ratio is (Fulcrum S, Shrapnel, MPC). Ha valakit érdekelne, írjon a firpojoni-kukac-yahoo.com címre.

    További jó munkát kívánok a portálnak és remélem eljön még a nap, amikor aktívabb tag lehetek. (A remény hal meg utoljára…)

  11. 11 Hentes28

    Szia!
    Nagyon örülök ezeknek a számomra nagyon fontos hozzászólásoknak csak igy tovább! Nagyon hálás lennék ha valaki tudna egy magyar mestert aki készit ilyen kést és tudatná azt velem! előre is kössz! további sok sikert!

  12. 12 Somi

    Szervusz Hentes28!

    A cikkben a 3 Tracker közül csak a Tops-féle a gyári. A másik kettőt hazai mesterek készítették.

    Kilden saját bevallása szerint a jövőben sajnos nem foglalkozik Trackerek készítésével. 🙁

    A Vojkó-féle azonban jelenleg is megvásárolható.
    A honlapján a Tőrök alatt láthatod, 44. sorszámmal. Ára. 35.000,- forint.
    (A gyári külföldről kb. 55.000,- a mostani árfolyammal)

    Üdv.
    Somi

  13. 13 Hentes28

    Szia Somi!

    Nagyon köszönöm az információt élek is a lehetőséggel amilyen hamar csak tudok! 🙂 de azért egy eredetihez is szeretnék hozzájutni!

    Üdv: Hentes28 alias Szabó Imre Róbert

  14. 14 Vintorez

    Helló mindenkinek.

    Azzal kezdeném hogy már régóta akarok venni egy Trackert. A problémám az hogy nem tudom HOL megvenni (az eredetit), mivel Magyarországon nem kapható. A külföldi honlapokon meg hiába rendelem meg, nem küldik el Magyarországra. A kérdésem azoknak szólna akik megvették. Hol, hogyan, milyet, mennyiért? Nagyon fontos lenne számomra.

    u.i: gratulálok a magyar mestereknek hogy elkészítették a „hazai” változatot. Meg is venném tőlük, ha nem 35.000 Ft lenne. Mert hozzáteszek 20.000-et és ott az eredeti… Tisztelem a munkájukat, csak az ár szerintem kissé magas.

  15. 15 Somi

    Hello Vintorez!

    Nézz be a fórumunkba. 😉 A magyar mester változatát most 25.000-ért meg tudod venni bőrtokkal.

    Üdv.
    Somi

  16. 16 Vintorez

    Regisztráltam, de a kérdésemre nem találom sehol a választ. Megköszönnék egy kis segítséget.

    Természetesen az eredeti Tracker érdekelne még mindig…….. igaz a magyar Trackereket is szemügyre venném.

  17. 17 Somi

    Írtam neked privát üzenetet a fórumon.
    A többit ott folytassuk. 😉

    Üdv.
    Somi

  18. 18 Murek

    Hali!
    a Kilden féle trackerről tud valaki valamit?
    Megvan még?
    És esetleg eladósorban?

  19. 19 poe

    Szia Murek!

    Kilden legutóbb azt nyilatkozta, hogy több Trackert nem vállal. Arról nem tudok, hogy lenne eladó. De regisztrálj be a fórumba és járj utána te magad! 😉

  20. 20 Murek

    azt már tudom sajnos,hogy ő nem készít az oldalán beregeltem,írtam is aztán csak utána olvastam a vendégkönyvét,hogy nem vállal.
    én amatőr vagyok még meg csak magamnak csinálok,és van egy,igazából csak az is 4 milis,ahol én lakom lehetetlen hozzájutni jobb meg vastagabb meg szélesebb anyagokhoz.
    én az enyémet egy végigedzett körfűrészlapból vágtam ki,de ahhoz is iggen nagy szerencsével jutottam.
    érdekelt volna egy tényleg komoly tracker,de az eredetivel úgy vagyok,hogy lehet akármilyen fa*a nem adok ki 300 dollárt egy késért.annyit nem ér az egész,akkor inkább nem nyúzom halálra az én kis vacakomat aztán jóidő.:)

  21. 21 poe

    Én az itteni fórumra gondoltam….
    E-bayen szerintem kb 200 dollárból kijön egy TOPS Tracker.

  22. 22 Murek

    ha nem muszáj annyit sem költenék késre:)40 a plafon,annál többet semmiképp,40et is csak a 8 millis brutál trackerre költenék:)

  23. 23 Murek

    feltéve ha 250 a dollár és nem süllyedt 200 vagy az alá persze:):)

  24. 24 süti

    Szerintem 40-ért nem kapsz sehol.Az enyém 50 lett mire a kezembe került.

  25. 25 süti

    ezt most nem ide kéne írnom,de nem tudom máshova,hiába lépek be a jelszavammal, nem enged hozzáférni a fórumhoz.Aki tud kérem segítsen Köszi

  26. 26 Murek

    tops tracker vagy hazai replika?

  27. 27 poe

    Süti!

    A portálra és a fórumra külön-külön kell regelni. Rákattintassz fent a fórumra, regisztrálsz és kitárul előtted tudás tárháza… Vagy mi. 🙂

  28. 28 süti

    Hálás köszönetem

  29. 29 Murek

    Süti!
    TOPS vagy replika?
    még nem válaszoltál:P
    enyémet én magam csinálom,de vékony az a baj,hogy az is csak 4 millis.

  30. 30 szekelyir

    Sziasztok késve de érd engem is egy ilyen fajta kés! Ha tud valaki valamit írjatok!

  31. 31 Peaceparson

    Sziasztok!

    Beírtam a http://www.szip.hu fórumára.A topik címe „Ki milyen kést használ?”
    Csak egy egyszerű válasz volt. „Tracker”
    Sajnos csak az ellentábor képviselői voltak jelen.Szerintük drágán vettem egy „vásári bóvlit”.Nem igazán erre számítottam.Sajnos ott nem volt senki eddig aki pozitívan értékelte volna ezt a pengét.

  32. 32 edrose

    Peaceparson, a mi fórumunkon e tekintetben jóval megértőbb a társaság!… 😉

  33. 33 Peaceparson

    Helló mindenkinek!Utolsó hozzászólásom óta úgy döntöttem,hogy kellene a Tracker mellé egy scout is,ha valaki tud írjon a fórumon privátot.köszi

  34. 34 knife1

    Gratulálok a cikkhez!
    A Tracker mindazonáltal egy barátom megfogalmazásával élve „fostalicska”.
    Én vadászom, így bátran kijelenthetem, ez az élkiképzés teljesen alkalmatlan mindeféle húsfeldolgozással kapcsolatos feladatra, baltának esetleg elmegy, de annak sokkal jobb pl. egy 24″-es Cold Steel machete (de még egy 2000 Ft-os Tramontina is).
    Gondolom ez csak egy filmes marketing késnek készült, hasonlóan a szintén ilyesféle minőségű és használhatóságú Rambo kések.
    Ha valaki mégis ezt választja, lelke legyen rajta, én maradok a Fallknivennél!
    Üdv

  35. 35 krisztian

    Sziasztok!
    Egy tom brown féle tracker kést szeretnek venni.
    Tud valaki segiteni nekem ebben?

  36. 36 Somi

    Szia knife1!

    Ha elolvasod a cikk elején az alábbi linken található írást, akkor ki kell, hogy derüljön, ez nem egy filmes kés:
    http://www.freeweb.hu/laikus/index.html

    Szia krisztian!
    Ugorj be a fórumba, hátha tudnak segíteni. 😉

    Üdv.
    Somi

  37. 37 Somi

    krisztian, remélem olvasod…

    A fórumon pont van egy eladó Tom Brown Tracker, 45.000 forintért.

    kép:
    http://kepfeltoltes.hu/view/100222/tracker_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    Foglaltam neked, de csak három napig érvényes a foglalás.

    Üdv.
    Somi

  38. 38 MrBez

    Sziasztok!

    Én is keresek egy T.B. Tracker-t.

    Ha tudtok segíteni, szóljatok.

    Üdv.,
    Bez

  39. 39 MrBez

    Sziasztok!

    Sikerült megcsípnem a Kilden által készített brutált. :o)

    Üdv.,
    Bez

  40. 40 Sannny

    Sziasztok!
    Szeretnék én is venni egy eredetit nem tudjátok, hogy tudnám megrendelni ?

  41. 41 pinyó

    Helló érdekelne, hogy van eladó Tom Brown Tracker ?

  42. 42 pinyó

    Vagy ha valaki rendelne külföldről akkor engem úgy is érdekelne csak beszéljük meg.

  43. 43 xlgabi

    sziasztok,nagyon jo a cikk és ittam mindenki szavait a hozzászolásban.épp ezért döntöttem saját magam késziteni egy trackert.Mivel nem a hivatásom és kevés az ismeretem anyag edzés ügyben ezért esett a választásom egy 7mmvastag 55mmszéles pótkocsi-laprugóra,gondolom nem lesz rossz csak kialakitani az éleket.A mai nap során ráértem és kb4-5óra leforgása alatt formát és élt is nyert a kezemben,már csak a nyél hiányzik,de ami látvány és érzés elfogott mikor kész lett,no az leirhatatlanul brutális,jeeaahhhh szuper.

  44. 44 Szépmező Szárnya

    sziasztok..köszöntök mindenkit még új vagyok itt:) engem is érdekelne egy eredeti tops tracker megvételre…ha valaki tud valamit hol juthatnék hozzá kérem jelezze… fáradozásotok előre is köszönöm:) valamint érdekelne az is h szerintetek ha összehasonlítunk egy cold steel recon scout ot a trackerrel felhasználhatóságban melyik jön ki győztesen:)

  45. 45 poe

    Srácok azt ugye tudjátok, hogy ez nem bolt, hanem egy cikk? 😉
    A bonyolultabb kérdésekről (készítés, tracker vs CSR, vásárlás mikéntje, stb.) pedig az a véleményem, hogy a fórumban sokkal egyszerűbben és gyorsabban megbeszélhető. Tehát aki kíváncsi, az regisztráljon! 🙂

  46. 46 Hitmanus

    Sziasztok!

    Nekem ma érkezett meg a Tops Tracker-em.Nagyon brutál.Még nem teszteltem,de ami késik nem múlik.Én mindig úgy voltam vele,ha van egy fasza késem,főleg ami fekete színű pengével játszik,azt sajnálom használni,nehogy lekopjon:)
    Kíváncsi vagyok ennek a „fényezése”meddig bírja.Úgy tudom élettartam gari van a pengére.(ha ugrik a bevonat,élezésre,fűrészfogakra,stb-re)természetesen megfelelő használat mellett:)
    Egy ilyen kést hogy lehet nem megfelelően használni?:)
    Tudja valaki hogy lehet majd esetleg a garit érvényesíteni,ha ne adj Isten kellene??
    Amúgy alapból nem egy borotva éles penge,de gondolom ilyen súlynál nem is nagyon számít:)

    Az enyém amúgy 50 ropi volt az USA-ból és vámmentesen(tök véletlenül)az még kb.13 ezer plusszban,ha van rajta:)

    Na majd megírom a tapasztalatokat a késsel kapcsolatban,ha valakit érdekel.

    Üdv,minden kés őrültnek!!

  47. 47 David89

    És mi a hejzet a Fallkniven A1-el?
    Általánosságban jobb mint a Tracker!!! SOKKAL

  48. 48 rozsdás bökő

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.