maç sonuçları

Damaszkolás by Szasza

A Fórumban megjelent damaszkolás-képsorozatot kár lett volna egyszerű topik-hozzászólásként süllyedni hagyni, így kérésemre a Mester néhány kiegészítő információt is fűzött hozzá, s immár önálló műként élvezhetitek.

Íme, így készítem én a damasztot.

Damasztpenge – hozzávalók:

A jelen receptben 6 db 100x20x3 mm-es Böhler K720 és 5 db 100x20x1,75 mm-es 60SM1 lap (tehát a jobbik acélból több lesz a pengében). A könnyebb és pontosabb munka végett a fenti acélokat felváltva rakva összehegesztjük a végeiknél. Majd egy darab vasat – itt épp egy 8 mm-es betonvasat – a végére hegesztünk fogónak.


Elengedhetetlen kellék a kovácstűz. A képen látható kovácstűzhelyet még a múlt rendszerben készítették, mezőgazdasági termelőszövetkezetek számára.


Üllő (360 kg), kovácstűzhely, anyag – a kellékek együtt vannak, jöhet a kovácsolás.


Itt már összedamaszkolva látható a 11 réteg. Látszik, hogy a legfelső rétegnél még nincs minden rendben, nem ragadt meg teljesen. Majd a következő hajtásnál ezt is összeütjük.


Az összedamaszkolódás pillanata Gábor barátom segítségével – ha már ott volt, dolgozzon ő is! (Mint láthatjuk, Szaszát a szponzora szerencsére védőitallal is ellátja, a szerk.)


A négyzet alakú lyuk az üllőn nem dísznek van: ide lehet betenni az úgynevezett ódorszerszámokat, vagy más néven idomverő szerszámokat. Jelen esetben egy vágót helyezünk be, és megfelezzük az anyagot. Nem árt pontosan felezni.


Hajtás.


Kész a hajtás, következhet újra a megfelelő felhevítés, majd az összedamaszkolás.


Íme az összehajtott anyag, összedamaszkolva.


Így lesz a 11-ből 22 réteg.

S íme egy végtermék: 104 réteges hullámdamaszt penge, K720+60SM1 acélból (a penge hossza 11 cm, szélessége 2 cm), tigrisfa markolattal. (A képsorozat végén látható damasztacél-tömbből még csak a legelső kép késein is látható lapdamaszt penge lesz, az ilyen hullámdamaszthoz további furfangok kellenek – idővel Szasza erről is mesél majd nekünk, a szerk.)

18 hozzászólás


 1. 1 edrose

  Ja, és egy fontos dolog: aki itt is elkezdi a damaszt-damaszk vitát, annak valamije az ódorszerszámra helyeztetik! 😛

 2. 2 pixelshogun

  hohoho, tok jo kis poszt lett! jo lenne egyszer egy teljes, damaszt kes elkesziteset is bemutatni, werkfilm jelleggel, sztem sokan orulnenk!

 3. 3 hegyespenge

  Mondjuk ehhez a hullámos mintázathoz azért még kell legalább egy melegalakítási művelet! Persze majd Szasza kiegészíti, ha erre jár. 🙂

 4. 4 edrose

  Persze, azért is íródott (úgy a Fórumban, mint itt) csak úgy általánosságban, hogy íme egy végtermék. 😉
  Ugyanezzel az összetétellel.
  Mindazonáltal én leszek a legboldogabb, ha Szasza folytatja, és a hullám- (meg a sok másféle) damaszt technikáját is dokumentálja… 😀

 5. 5 edrose

  De várjál csak, megkövetlek, hegyespenge, igazad van, elvégre biztos van, aki először lát ilyesmit, és nem egyértelmű számára, hogy a képsor végén látható tömbből még nem jön ki egy ilyen minta… 😉

 6. 6 Le Goff

  Van még egy melegalakítási művelet ez biztos.
  Az elején a mértékegységeket és a számokat tisztázni kéne mert így nem jó.
  pl csak a 10 van centiméterben, a többi az milliméterben.

 7. 7 edrose

  A végéhez a félreértések elkerülése végett magyarázatot fűztem.
  Le Goff, jó a szemed, a mm javítva.

 8. 8 csoty

  Soha nem használsz folyatószert?

 9. 9 Athor

  Szia
  Es a vegen milyen anyaggal kezeled, amitol elojonnek a csikok. Milyen savkezelesnek kell alavetni?
  Es valoban, nem hasznalsz folytatosert?

 10. 10 Szasza

  Üdv!
  Folyatószer!
  Amikor elkezdtem damaszkolni nem is tudtam ,hogy lehet használni.Aztán egyszer Kocsis Feri nézegette az egyik törökdamaszt pengémet,és kérdezte,hogy milyen folyatószert használok.Kérdeztem is ,hogy az meg mi,meg mire jó.Elmondta.Azóta Borax-ot használok.
  Én akkumlátorsavval maratok,de hogy hogyan ,miképpen azt nem árulom el,ez szakmai titok.
  Szasza

 11. 11 bocpet

  Szia SZASZA
  Gratulálok a munkáidhoz, látszik rajtuk a szakmai igényesség.

 12. 12 Karesz2532

  Szia Szasza!
  A kérdésem a következő: hol lehet beszerezni a 60 sm1, k720-as laposacélt.
  Besétálok a vastelepre és kész?

 13. 13 Somi

  Hello!

  Ha gyorsabban szeretnél Szaszától választ kapni, akkor javasolom próbálkozz a fórumunkban, ahol van saját topikja is.

  Üdv.
  Somi

 14. 14 Miki

  Én ezt nem értem. Ha már egyszer izzik miért szokták kihülve kettéhajtani nem könnyebb lenne egyszerűen csak ugyanolyan melegen tartva hajtogatni? Valaki magyarázza már el nem értek ehhez. Amúgy szép kések grat.:D

 15. 15 Lanx

  Nagyon tetszett, de mikor jön a folytatás? ;(

 16. 16 Csáki Sándor

  Hello Szasza,szépek a munkáid.

  Csak tanácsként adom a következőket!
  Én szerszámokat szoktam késziteni és edzeni,föleg hidegvágot, betonvésöt, csökulcsokat ezeket a szerszámokat általában sosem kell utána köszörülni élezni.Hajtottál már ki csapágyházat?Ketté vágsz egy csapágyházat flexel kiütöd belöle a golyokat majd kikell egyenesiteni.Az egyenesités nekem kettöböl kijön.Majd lenyujtom és még hidegen is ütöm a vasat.Ez azért kell mert ilyenkor igaz már nemnyulik de keményedik a vas felülete.Érezni az ütéstöl másképp cseng a vas és keményebb jobban felpattan a kalapács.És még egy másik tanács,régi bölcsesség alapján azt a fát amit az év utolso két napján vágnak ki sohasem korhad-rothad el (ezt csak a késnyelek miatt üzenem) és nevetni fog mindenki azt a fejszenyelet vagy legyen az bármilyen nyél,ganajlében áztatnak be sosem megy tönkre,ugyanis az ammonia tartositja.

  Ha bármit is jonak találsz és megakarsz velem osztani,akkor légyszi üzenj.Én is kovácsolok valamilyen formában és minden tanácsot szivesen fogadok.

  Sanya

 17. 17 Tojasleves

  A Ganajlé az tuti tartósít. Nálunk itthon évek óta állnak a jászolok a birkaxarban és a fa igazán patinás lett tőle.Csak a szeget kell évente pótolni.

 18. 18 Norbert

  Nagyon szép . Egyenlőre még csak érdeklődöm a házilag kovácsolt dolgok iránt illetve csak magamnak szeretnék egy honfoglalás kori kardot készíteni . Teljesen tanácstalan vagyok hogy kezdjek hozzá . Valaki tudna nekem pár hasznos tanácsot , tippet adni . Mit hogyan és hol tudnék viszonylag olcsón beszerezni az e-mail címem : csati82@vipmail.hu

  előre is köszönöm

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.