Makrai Tibor István 1957-2013

Szomorúan értesültünk arról, hogy elhunyt Makrai „Ales” Tibor. Cikkeivel, előadásaival, Túlélőiskolájával örökre beírta magát a magyar késtörténelembe, tudásával, lelkesedésével honi késbarátok egész generációjára volt komoly hatással. Nyugodj békében, Ales.

Kesportal: Makrai - indafoto.hu

54 hozzászólás


 1. 1 tibor

  Nagyon sajnálom, “Ales” volt az, aki a már meglévő érdeklődésemet a késes, túlélős témakör felé irányította. Az első komolyabb késeimet is az ő késtesztjei alapján vásároltam. Talán kétszer találkoztam vele személyesen, barátságos, segítőkész volt. Súlyos balesete után alig vártuk, hogy visszatérjen a Kaliber hasábjaira.

  Nyugodjon békében!

  Dr. Remzső Tibor

 2. 2 hegyespenge

  Amikor először eljutott hozzám a hír, nem akartam elhinni. Annyiszor volt már vaklárma valakinek a halálhíre, azt reméltem, hátha itt is csak erről van szó. Sajnos nem. Ales lányától származik a hír, és ő biztosan nem viccelődne ilyesmivel.
  Hiányzott, hogy az utóbbi időkben eltűnt a portálról, és a Kaliber oldalairól is, bár utolsó finom fikázása Bear Grylls munkássága felé, nekem nagyon jól esett. :)

  Összességében annyi biztos, hogy amikor elkezdte közzé tenni az írásait, akkor még annyira szűz földbe hinthette a tudásának értékes magvait, hogy valahol mindannyiunkra hatással tudott lenni az általa megmutatott (akkor még szokatlan) szemléletmód. Legalábbis azok számára, akik rendszeresen olvasták a közzétett anyagait. Vagy közvetetten akár még másokra is.

  Meggyőződésem, hogy ha Ales képes lett volna megbírkózni azzal a nem könnyű túlélési élethelyzettel, hogy a világ változik körülöttünk, és nekünk is lépést kell tudni tartani vele, akkor talán még ma is élne.
  A túlélés nem egy könnyű tudomány…

 3. 3 cuccos19

  Szomorúan olvasom, hogy már nincs köztünk. Én magam is “Ales” cikkei után kezdtem el komolyabban érdeklődni a kések iránt, és nagyon szerettem a cikkeit, egyedi stílusát, amit régebben a Kaliber magazin publikált is. Bár sajnos élőben nem találkozhattam vele, számomra meghatározó ember volt. Akik személyesen ismerhették, azoknak emlékeikben, nekünk többieknek pedig az írásaiban él tovább.

  Nyugodjék békében!

 4. 4 RICO

  Nyugodjék békében.

 5. 5 Oláh Levente

  Sajnálom! Nyugodjék békében! “There is no deat, only a change of worlds” – Chief Seattle.

 6. 6 bicskás

  Isten Veled Ales!

 7. 7 almar

  Bár nem ismerhettem személyesen, számomra mégis meghatározó volt az az út, amelyen járt!
  Nyugodj békében “Ales” !

  “Do not stand at my grave and weep
  I am not there. I do not sleep.
  I am a thousand winds that blow.
  I am the diamond glints on snow.
  I am the sunlight on ripened grain.
  I am the gentle autumn rain.
  When you awaken in the morning’s hush
  I am the swift uplifting rush
  Of quiet birds in circled flight.
  I am the soft stars that shine at night.
  Do not stand at my grave and cry;
  I am not there. I did not die.”

  Mary Elizabeth Frye

 8. 8 pazo

  Legyen neked könnyű a föld “ales”

  Lehet tudni, hogy mi volt a tragédia………….. vagy ezt ne firtassam………

 9. 9 Bloo

  Nyugodjék békében!
  Engem is ő “fertőzött” meg a cikkjeivel. Áttételesen, de sokat kaptam tőle, amiért mindig is hálát éreztem.
  Sajnálom, hogy már nem jöhet össze az álmom, hogy egyszer személyesen is…

  (vegyük már a fáradtságot, hogy magyarul és nem csak 3 betűt írunk… [RIP])

 10. 10 Tóth Árpád

  Nyugodj békében!

 11. 11 welsh

  Ismeretem… sokat tanultam tőle; a mondatai, a párbeszédeink itt visszhangzanak a fejemben. Egy Embert vesztettünk.

  Nyugodj békében!

 12. 12 welsh

  Imeretem := Ismertem (bocsánat a gépelési hibáért)

 13. 13 banshee

  Nyugodjon békében, alezredes úr!

  dr. Varga Gábor őrgy.

 14. 14 welsh
 15. 15 hegyespenge

  A lánya szerint 30-án megállt a szíve. Nem tudok közelebbit, ezt is másodkézből írták a közelebbi ismerősei.

 16. 16 Scharm

  Isten nyugosztalja békében.

 17. 17 leha

  Az első – és a katonai főiskolán az utolsó – valamire való katona, akivel találkoztam. Az ember, aki a hadtörténelmet nem száraz, a múlt tényeinek felsorolására alapuló tantárgyként tanította, hanem érdekesen és azon keresztül taktikát, stratégiát oktatott.
  Az ő kezében láttam LC2-es kulacsot, miközben az én málhagyíkomban a gömbölyű alumínium kulacs zötyögött.
  Még kellett volna ilyen ember sok … de azért azt hiszem, sokunkat megfertőzött.

 18. 18 SÁMÁN

  Nagyon sajnálom Alest, túlságosan hamar ment el. Azt is sajnálom, hogy már vagy hat éve nem tudtam róla semmit. Ismertük személyesen a párommal, kedveltük is mindketten. Azt nem mondhatnám hogy sokszor találkoztunk, de az a néhány megbeszélés érdekes és inspiráló volt számomra. Ales rendes srác volt, ugyanakkor érdekes, intelligens ember, nagyon tudott lekesedni ezért a mi kedvenc témánkért. Nagyon bírtam a kaliberes cikkeit, akkoriban az összeset megvettem. Volt jó néhány közös késprojektünk is, mint a kísérleti túlélőkés, vagy a Tűzvarázsló sorozat. Sokat tanultam tőle. Nem tudom, hogyan alakult az élete ebben az utólsó hat-hét évben, de valami azt súgja, hogy nem túl jól. Nagyon eltűnt, pedig jó lett volna kapcsolatban maradni vele.
  Hát Ales, mit mondhatnék még. Ég veled, legyen örök nyugalmad!

 19. 19 firpojoni

  Azt hiszem Ales a mi generációnk számára valóban “fáklya” volt a késbarátság területén. Kaliberes cikkei mutatták az utat…
  Most már az égi vadászmezőkön feni kedves CS Recon Scoutját. Nyugodjék békében!

 20. 20 Ril

  Ez ugye nem igaz? Lécci ne!

 21. 21 DeXTeR323i

  Régen mindig az ő késes cikkeivel kezdtem a Kaliber olvasását. Tőle tanultam meg mi is az a kés, mik a jellemzőik. A Recon Scout tesztjében volt egy olyan mondat hogy a TrailMaster kistestvére, ezért vettem meg első komolyabb késemnek a TrailMaster-t. Az elszórt utalásaiból tudtam meg hogy szervezett túlélős oktatásokat, amikre végül sphasem sikerült eljutnom. Ezt most már különösen sajnálom. :(

  Nyugodj Békében!

 22. 22 Monty

  A ‘96-os Túlélősuli a Top Gunban… Akkor kezdődött az egész. Ő adta meg a kezdő lökést a túlélés terén és sokat tanultam tőle a késekről. Hiányozni fog…

 23. 23 Monty

  Mellesleg, nem tudom, kérdezhetek-e ilyet, de a temetésről van bármilyen infó?

 24. 24 layman

  Egy régi céges csapatépítőt ő tartott nekünk, tényleg nagyon rendes, és igazán jófej embernek ismertem meg… utána este együtt bulizott velünk, úgyhogy a végén ketten rakták be a buszba…:D
  R.I.P ales :( (

 25. 25 Nemozoli

  A főiskolán nekem is hasonló élményeim voltak Alessel, mint Leha szakasztársamnak….

  Egy sztori: sok éve egy erdei kiránduláson találtam egy leharcolt Marttiini kést, szépen rendbe hoztam és a táskámban lapult folyton. Amikor Alessel késekről beszélgettünk, megemlítettem neki ezt a finn kést, és meg is mutattam rögvest. A válasza a mai napig a fülemben cseng: “Bár nem a kedvencem a skandináv forma és élkialakítás, de szívesen találnék én is ilyet… de kést eddig csak elveszíteni volt szerencsém.”

  Nekünk pedig Őt elveszíteni volt szerencsétlenségünk… nyugodj békében!

 26. 26 knifebug68

  Az ő cikkei miatt olvastam a Kalibert. Őszinte, személyes, nagyon emberi stílusa volt, ami azóta is hiányzik.
  Nyugodjék békében.

 27. 27 Kecskeméti György

  Láttam itthon a gyàszjelentést. Nyugodjon békében!

 28. 28 Iványi Miklós

  Én is azok közé tartozom, akik az írásain nőttek fel és akinek volt szerencséje 2 alkalommal személyesen is találkozni Vele a Csobánkán tartott “késtanfolyamán”. Több olyan késem is van, amit egyértelműen az Ő cikke, tesztje miatt vettem meg.

  Élénken él bennem a “megdöbbenése”, amikor az egyik alkalommal Hegyespenge kés gyanánt egy húsvágó bárddal jelent meg a találkozón. Emlékszel Sanyi?

  Nyugodj békében Tibor!

 29. 29 Sötétmocsárfy

  Én is mint itt olyan sokan az ő tollából olvastam az első késteszteket és bizony ezek közül jó néhányat vettem meg az idők során .Vártam ,hogy egyszer feltünik a portálon és sajnálom ,hogy a néhány éve beharangozott késes könyve sem jelenik meg.
  Itt megtalálható néhány késtesztje :http://knives.hu/MTP-archive/keses%20cikkek/kestesztek/Aitor%20Commando.html

  Nyogodjék békében !

 30. 30 Sötétmocsárfy

  Bocs itt vannak:http://knives.hu/MTP-archive/keses%20cikkek/kestesztek/Aitor%20Commando.html

 31. 31 Karak03

  Az írásain keresztül az én utamat is egyengette.
  Köszönök mindent!
  Nyugodjon békében, alezredes úr!

 32. 32 hegyespenge

  Hehehe, azt a bárdot ő is emlegette még utána egy darabig. Rendes hónaljtok volt hozzá, és gyakorlatilag mindent megcsináltam vele, ami tennivaló akadt azon a napon az erdőben. Még a csirkét is szép normálisan szét lehetett vágni vele. Nem véletlenül szeretik konyhakésnek a kínaiak, csak az enyém egy kicsit nehezebb volt. :D

 33. 33 hegyespenge

  Azért az egy jó kis tréning volt.

 34. 34 Iványi Miklós

  Jó bizony :-) , de megismételni már nem lehet :-(

 35. 35 Futi007

  Micsoda nap volt!
  Ott találkoztam először személyesen Alessel, és Hegyespengével. Akkor még egy Aitort szorongattam a markomban, és csendes tanácsaira hallgatva egy Spyderco Endura EDC, majd egy Falkniven A1 szegődött mellém, ami a társam sok-sok kalandban. Többször kirándultunk, beszélgettünk, még egy TV-2-es (?) Ales portré beszélgetésen is üldögéltünk, és éjszaka bukdácsoltunk egy kötélhídon.
  A cikkei, a szóbeli tanácsai, a történetei lendítettek tovább a “mindig érdekeltek a kések” állapotból a “sokat használom és szeretem őket” állapotba. És ezért örök hálával tartozom Neki.
  Ahogy egyszer mondta a mamutagyar markolatú Recon Scoutja mellett szeretne örök nyugalomban pihenni, remélem ez megadatik neki, és még sokkal több is, remélem, hogy mindannyiunk szeretete, tisztelete megszépítette valamennyire az ő vándorlását ezen a világon.
  Makrai Tibor Istvén kétszeresen druszám, nyugodj békében!

 36. 36 szabi72

  A nevét, hírét, sokakhoz hasonlóan én is ismertem, becsültem. Nyugodjék békében…

 37. 37 lawman

  nagyon értett a késekhez, szakmai elemzéseit szinte habzsoltam .szintén az irásain nőttem fel.FÁJDALOM HOGY ELVESZTETTÜK…

 38. 38 Vén Betyár

  Nyugodjon békében Alezredes úr!

 39. 39 Tóthbandi

  Megdöbbenve olvastam a szomorú hírt. Nagyon sajnálom, hogy elment. Az írásaiból, bemutatóiból én is sokat tanultam!
  Nyugodjon békében “ALES” Alezredes úr!

 40. 40 messerfarkas

  Anno csak az Ő cikkei miatt vettem meg a Kalibert. Aztán volt szerencsém személyesen is megismerni egy általa szervezett késes túrán. Később készítettem neki egy kukrit, amiből Kaliber cikk lett. Nagyon büszke voltam, és vagyok ma is erre. Épp tíz éve…
  Évek óta nem találkoztunk és nem is beszéltünk, és sajnos már nem is fogunk…:(
  Isten veled Ales!

 41. 41 DR Mucsi Józsefm

  Kedves Tibor!
  Már a szeptemberi levél is jelzett, valami nincs rendben. Akkor este beszéltünk is egymással.Nagyszerű tanár voltál, de nem lett volna szabad arra gondolni, hogy mindent megoldunki.Voltak dolgok, amihez sokaknak nem volt energiájuk,bár Te bírtad volna. Én már nem.
  Szeretettel gondolok Csillára, a leányaidra, Rád is. Nem tudom ott leszek a temetésedet, ami katonához méltó, de emlékeimben szeretettel megőrizlek!
  Dr.Mucsi József Phd. volt szakcsoportvezetód

 42. 42 Nádor

  Isten áldjon Alezredes Úr! Hiányozni fogsz!

 43. 43 kes95

  Egy honlapot, valamiféle tisztelgő- emlék-honlapot az Ales megérdemelne. (az írásaival, stb., melyek majd lassan eltűnnek a változó, átalakuló portálokról, a munkájával, az emlékével együtt…)

 44. 44 tuske698

  Nyugodj békében Alezredes ur remélem a különleges élezöm amit kértél tölem,oda fonn is hasznát veszed,
  Az élet titokzatos te magad vagy a legnagyobb titok,
  ha a kulcsot a szivemhez megleled
  a titkot is megfejtheted milyen ember vagyok én

 45. 45 Esztári Lajos

  Példaképünk voltál a gimnáziumban a Főiskolán és az Életben is !
  Nyugodj békében Tibi ! Hiányozni fogsz !!!

 46. 46 Dr. Mészáros Margit

  Szomorú szívvel olvasom késes múltad, Tibor. De örülök, hogy volt az életednek egy területe, ahol teljesen önmagad lehettél. Mi, kollégák néha megmosolyogtuk ezt a késes szenvedélyt, és talán nem is értékeltük úgy, ahogy megérdemelted volna. A sors fintora: Te, aki megelőzted korodat a túlélő táborokkal, és kivételes empatikus képességgel rendelkeztél, nagyszerű kolléga és tanár voltál, a hétköznapi élet pofonjait nehezen viselted. Előttem vannak a jó hangulatú, bár néha parázs vitákat generáló tanszéki értekezletek, bulik, amiket együtt éltünk át. Az élet szétszórt bennünket, a legtöbben mégis megmaradtunk egymásnak. Sokan hívtunk, gyere közénk, nem számít, kit hova vetett a rendszerváltás zűrzavara, lélekben ugyanazok vagyunk. Te mégis inkább az elzárkózást választottad. Sajnáltuk akkor is, de mindig reméltük, hogy egyszer visszatérsz, egészen mostanáig.
  Bármiért is kaptál csak ilyen rövid földi életet, tudd, hogy emléked örökké megőrizzük. Hiányozni fogsz nekünk! Nyugodj békében!

 47. 47 Dr. Bokros Gábor

  1977-ben együtt vonultunk be katonának és 1981-ben együtt tettünk tiszti fogadalmat.
  Kiváló páncélos tiszt volt.
  Egyszerűen nem tudom elhinni. Nincs egy hónapja, hogy e maileztünk.
  Ilyent még soha nem csinált.
  R.I.P.

 48. 48 MZoli

  Engem is Ő “fertozott meg” a szep kesek szeretetevel, es tanitott meg az alapveto tulelesi fortelyokra. Baratsagaert, embersegeert, segitokesz, elfogado, torodo tanitasaiert mindorokre halas leszek Neki. Sajnalom, hogy nem tudtam segiteni Neki megbirkozni a sajat problemaival.
  Nyugodj Bekeben Tibi!

 49. 49 Maár László /maartin/

  Köszönök Neked mindent Ales, ami szépet és jót adtál nekünk jó szívvel, igaz emberséggel. Köszönöm a gyerekeim felé ajándékozott szeretetedet, s nevelést.
  Hányszor gondoltam Rád, hogy felhívlak! Bocsáss meg!

  Soha Sem Felejtünk Téged!

 50. 50 csulak

  En is sokat tanultam tole a ckikkein keresztul, kar hogy ilyen fiatalon elment az orok vadaszmezokre, de megvagyok gyozodve hogy jo helyre ment!
  Jo vadaszatot Ales!

 51. 51 Gönczi Mária

  Néhány napja tudtam meg, hogy Tibi már nincs közöttünk. Mérhetetlenül megrendített a szomorú hír. Azóta sokat gondolok rá. Gyerekként is ismertem, és láttam, hogy milyen kiváló fiatalember, majd felnőtt férfi lett belőle. Mindig oda kellett figyelni rá, kicsi korában is meghatározó személyiség volt bármilyen közösségben. Okos volt, intelligens, magabiztos és ráadásul nagyon helyes is. Amikor elkerült Hajdúszoboszlóról hosszú ideig nem találkoztunk. Egyszer feltűnt a televízióban (már nem tudom milyen műsorban), és örömmel konstatáltam, hogy ezután többször is keresték a médiumok. Ahogy olvasom a kommenteket, igazolva látom azt, amit az elvesztése miatt érzek. Szerettük őt, sokunk emlékében megmarad.

 52. 52 KISNÉ NAGY ÉVA

  Én egy házban laktam vele hosszú évek óta, “nagyon jó barátom lett. megmutatta a “kincseit is ”
  sokat beszélgettünk, nagyon szerette a kis katonáit. Rengeteg könyve volt.

  Egy igazán jó ember volt, nagy kár érte

 53. 53 Végh Katalin

  Most olvastam ezt a megrendítő hírt. Nagyon régen, még a főiskola megkezdése előtt ismertem meg, sokszor voktunk egy társaságban, sok időt töltöttünk együtt. Később még néhányszor találkoztam vele, elmesélte mi történt az eltelt idő alatt, s kíváncsi volt az én életem alakulására is. Utoljára személyesen 2003-ban találkoztunk, s később még telefonon is beszámoltunk egymásnak ügyes-bajos dolgainkról. Ma meg akartam látgatni a facebook oldalát, s csak döbbenten néztem. Milyen fiatalon, 56 évesen hagyta itt szeretteit! Nagyon kedves, rendes embernek ismertem, aki tisztelte és szerette Édesapját, Édesanyját, gyermekeit és gyermekei édesanyját, igazán szerette hivatását. Tibi, nyugodj békében, utadon kísérjen a Carmina Burana, melyet annyira szerettél!

 54. 54 Bernát Krisztián

  Mély megrendüléssel értesültünk a Weboldalon, hogy Makrai Tibor István elhunyt. Részvétemet fejezem ki az egész családja részére. A Magyar Honvédségnek pótolhatatlan néhai hivatásos katona tisztje a hadak útjára lépett. Papp Endre BJKMF volt az egyik legjobb barátja, nem tudom mi van vele. Kérlek benneteket, hogy Papp Endre vegye fel velem a kapcsolatot. Tisztelettel: Bernát Krisztián és családja.

Hozzászólok