maç sonuçları

Túl az X-en

Rendszeresen megrendezett késes fesztiválon nehéz újítani. A szereplők nagy része adott, a tematika jórészt kötött (a hagyományok miatt), a látogatók elvárása a rendezvény tartalmával szemben sem feltétlenül rugalmas. A lezajlott X. Tűzzel-vassal Fesztivál sem kivétel, jórészt ismétlődő, hagyományos programokkal és látnivalókkal telt el. Az érdekesebb eltéréseket viszont érdemes összefoglalni.

Kesportal: TVXAfter01

A rendezvényen évről-évre képviseltetik magukat idegen hon fiai. Néha szlovák késesek, cseh árusok, de idén egy felvidéki késes, Máté László hozta el portékáit. A jellemzően funkcionális késekkel szereplő mester a saját maga által készített bőrtokokat is közszemlére tette a látogatók előtt. A kések úgy általában szépen összerakott darabok voltak, némelyikük markolata egészen összetettnek mondható. A néhol szokatlan markolatforma ergonomikusnak tűnt. (Nyilván tartós használatnak nem lehetett a kiállított portékát alávetni, így egy rövid fogdosás alapján jutottam erre.)

Kesportal: TVXAfter02

A bőrtokon ugyan nem veszik fel a versenyt a kizárólag ezzel foglalkozó mesterek termékeivel, de azért szégyenkezni sem kell miattuk. Főleg vadászias motívumokat felsorakoztató repertoár a hozzájuk funkcióban kapcsolódó késekkel együtt bárki számára vágyott darabok (érdemes a cikk végén linkelt galériában közelebbről is megtekinteni a fotót). A felhasznált markolatanyagok széles palettája (a vörös pálmától, a gyümölcsfákon át a csiszolt agancsig) és a saját készítésű damaszk pengék külön említést érdemelnek.

Kesportal: TVXAfter03

A beharangozott ollós téma vagy elmaradt, vagy sikerült jól elrejteni, mert én nem találkoztam vele. A juhász viszont hozott magával egy kisebb kiállítást régi birkanyíró ollókból, illetve a juhászok egyéb szerszámaiból. Az ollók között az 1900-as évek elejéről származó darabok is voltak, nagy részük akár működésre bírható is lett volna.

Kesportal: TVXAfter04a

Kesportal: TVXAfter04b

Kesportal: TVXAfter04c

A különféle méretű birkakolomp-halmaz rendszeres kellék, idén volt, aki harangjátéknak használta. Egyébként meglepő, hogy a legnagyobb kolomp tömege sem túl nagy, a fém rész még a nagyobb darabokon sem nehezebb, mint a rögzítésre szolgáló vastag bőrszíjazat.

Kesportal: TVXAfter05a

Kesportal: TVXAfter05b

A birkanyírás alkalmával a fent említett ollók akció közben is bemutatásra kerültek. Nem mindennapi látványosság volt ez a nézelődők számára.

Kesportal: TVXAfter06a

Kesportal: TVXAfter06b

A hagyományőrző harcosok kibővítették műsorukat pár hölgy íjásszal, akik a műsorban önálló attrakcióként szerepeltek.

Kesportal: TVXAfter07a

Kesportal: TVXAfter07b

Flaschner Kálmán borotvás standján igen érdekes borotvákat láthattak az erre kíváncsiak. A borotvák nyelén a dinasztia mestereinek képmásai szerepelnek, az 1800-as évekig visszamenően.

Kesportal: TVXAfter08

Az időjárás az olyan volt, amilyen. A reggeli esőtől a déli hőség levegőjének páratartalma a nehezen viselhető határt sútolta. Kellemes éppen nem volt. Ellenben sikerült a templom mögé telepíteni a színpadot, így az majdnem egész nap árnyékban volt a fáknak és a templom falainak köszönhetően. Nem rossz ötlet, különösen, hogy a fellépők, a nézők és a bámészkodók kicsit hűsölhettek.

Kesportal: TVXAfter09a

Kesportal: TVXAfter09b

Külön apró érdekesség Berényi Sándor névjegykártyatartója. Mindent elmond, amit egy késes rendezvényen el kell.

Kesportal: TVXAfter10

A mesterek pedig szokás szerint portékáikkal várták a látogatókat. A megszokott kínálaton túl a legvékonyabb pénztárcájúak is találhattak maguknak kést, nem is akármilyet. Korrekt módon összerakott, műanyag paneles szalonnázó bicska 2000-ért. Nem mondom meg, ki árulta, de a nap végén is volt belőle. Lehet, hogy picit sovány volt a rendezvény „kirakodóvásár” része a késesek számára. De ezt nem kérdeztem, nem az én dolgom.

Kesportal: TVXAfter11a

Kesportal: TVXAfter11b

Kesportal: TVXAfter11c

Akárhogy is, jövőre is biztos lesz Tűzzel-vassal, akkor is elmegyek. Ha más nem, azért, hogy meggyőződjek az állandóságról és a változatlanságról. De ha lesz valami különbség, akkor arról azért szólok majd jövőre is.

Kesportal: TVXAfter12

BlackWoOd

További fotók itt megtekinthetők.

(ui.: Minden tiszteletem a szervezőknek! Nem kevés munkát ölt a rendezvénybe a nem túl nagy létszámú csoport!)

5 hozzászólás


  1. 1 Capakka

    A szalonnázó kétezerért az valóban különlegesség.
    Manapság ennyiért egy konyhai kiskést adnak esetleg.

  2. 2 Moti

    Nagyon jó volt ismét találkozni a régen látott barátokkal,ismerősökkel és természetesen végigmustrálni a portékákat is!

  3. 3 Moti

    Köszi az összefoglalót Blacky!

  4. 4 Zelei K Andor

    Szép a felhozatal, remélem, a Mesterségek Ünnepén is ott lesznek a mesterek.

    Szalonnázó: a FeHoVa-n vettem egyet az Ismeretlen mestertől :-), a gyakornoka készíti őket, azóta is kitűnően működik. Semmi extra, de az alapvető dolgokat rendesen hozza.

  5. 5 Stryker

    Ott voltam,még ha ismét csak futólag is…
    Vásároltam egy garnitúra konyhakést{köszi Szasza és Csigi mesterek},de én igazán nem a vásárlásért megyek ilyen helyre,hanem,hogy lássam,megcsodáljam,megtapogassam a csodákat,aztán hosszú hónapok alatt kiforralom magamban,hogy mit szeretnék és kitől,aztán rendelek neten keresztül!
    Nagyon korrekt volt a felhozatal,az idő is jó volt,ez szerencsés párosítás!
    Remélem viszontlátom a mesterek többségét a legnagyobb Magyar rendezvényen augusztusban a MOGY2013-on!
    http://www.bosztorpuszta.hu/

    Utólag is köszönöm a mestereknek a szép és gazdag felhozatalt:Stryker

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.