maç sonuçları

Cs. M.: áttetsző Holstex

A hobbi célra hozzáférhető merev, műanyag tok alapanyagok köre a buhera kategóriás PVC-csőtől a „conceal-ex”-en keresztül a kydexig igen sokrétű. Vastagság, szín, mintázat variánsok tucatjaiban dúskálhat, aki nekilátna saját tok elkészítésének. Hála a vegyipar fejlődésének és a ténynek, hogy további gyártók is szeretnének egy-egy szeletet a piacból, az utóbbi időben webshopok készletében megjelentek a boltaron és a holstex lapok. Utóbbival valóban érdemes megismerkedni, ugyanis gyártják egy speciális, áttetsző-színezetlen verzióban is.

Kesportal: Hols 01

Ugyan hozzáférhető, de itthon felesleges keresni. Én speciel a KnifeKits kínálatában fedeztem fel és vásároltam meg, mikor aktuálissá vált az anyagbeszerzés. A holstex is készül többféle anyagvastagságban, színben és mintázatban. Annyit biztosan lehet tudni az anyagról úgy általában, hogy a kydextől kis mértékben eltérőek a tulajdonságai és kicsit nehezebb vele a munka. A magam részéről egyelőre csak a színezetlent próbáltam, az ezzel levont következtetések nem biztos, hogy megállják a helyüket a színes-normál verziók esetén is.

Kesportal: Hols 02

Mivel minden körülmény szerencsésen összeállt (alapanyag, szabadidő, tokozni való ruhátlan kés, kedv, napsütés és madárfütty), rászántam magam, hogy tokot fabrikáljak egy gyárilag sérült, 0,080” vastag áttetsző holstex lapból. Az anyagról ránézésre nem sok mondható el. Mindkét oldala gyárilag fóliázott, ami előrevetíti a sérülékenységét (kydexet nem szokás fóliázni, de pl. a plexit igen). Mindkét oldala rücskös, szemben pl. a kydex-szel, ahol az egyik oldal sima, csak a másik textúrás. A lap színe enyhén kékes-lilás árnyalatú, amíg a dupla fólia rajta van, nem is igazán áttetsző.

Kesportal: Hols 03

Az első, gyakorlati szempontból komoly eltérés a megszokott kydexhez képest, hogy nem lehet karcolás mentén törni. Illetve lehet, csak éppen nem túl szerencsés. Sajnos erről web-szerte elfelejtettek megemlékezni, így első próbálkozásom mindjárt egy fél tábla elvesztését is jelentette. Mint a fotón látszik, a megtörés hatására szálkásan berepedezett a tábla. Pedig az első, óvatos hajtások épp olyanok voltak, mint kydex esetén – kifehéredő, nyúló szegélyek.

Kesportal: Hols 04

Most tehát már tudtam, hogy sokkal ridegebb anyagról van szó. Hajlítgatás, karcolgatás elfelejtve, sajnos az utolsó centiig fűrészelni, csiszolni kell. Vágáskor a forgácsok inkább PVC-szerűen képződnek, ugyanakkor a szaga sokkal elviselhetőbb, mint mondjuk a plexinek – még melegítve sem olyan büdös.

Kesportal: Hols 05

A lemez könnyen melegíthető, érzésre nincs igazán eltérés a megszokott kydexekhez képest – legalábbis kézi hőlégfúvót használva. Webes források a nehezebben formázhatóságot emlegetik a finomabb részleteknél. Késtok esetén ez aligha jelent problémát, a magam részéről kellően meleg állapotban kielégítőnek találtam a hajlékonyságát és az adott forma részletességét.

Kesportal: Hols 06

Az anyagra fúrás közben oda kell figyelni, túlzott erőhatás esetén a furatok élei kitöredezhetnek, illetve sugárirányú repedések keletkezhetnek. Ebben hasonlít egy kicsit a plexihez, de szerencsére annyira azért nem érzékeny. Túl magas fordulaton sem érdemes próbálkozni, mert a melegtől megfolyhat a műanyag. Éles szárral dolgozzunk, akkor nem lesz gond. A sorja könnyen eltávolítható, ha kellő óvatossággal közelítjük meg a kérdést. A csiszolás körülményesebb, mint kydex esetén. Az élek eldolgozása során (gépi csiszolással) a képződő vékony anyagforgács hajlamos megtapadni (összeolvadni) az éleken, így több kézi eldolgozást igényel. Ugyan ridegebb anyag, de a súrlódás okozta hőhatásra erősebb fellágyulással, megfolyással reagál.

Kesportal: Hols 07

A kisebb részletek utólagos melegítése is nehezebb munka. A hüvelyktámasz kialakítása során felmelegítve az anyag nem a kívánt irányba hajlott, helyette inkább megroggyant. Erre a következő darabnál jobban kell majd figyelni, egyelőre ismeretlen terep volt.

Kesportal: Hols 08

Az anyag ridegségéhez (lehült állapotában) két dolog is kapcsolható. Az egyik a kisebb rugalmasság miatt elérhető alacsonyabb szorítóerő, ami a tok és a benne levő kés között létrejön. Felesleges a felső szegeccsel komolyabban trükközni, ha megfeszül az anyag oldalirányba, lehet, hogy repedés lesz belőle. Nyugodtan rá lehet hagyni szűk egy centit, ennyivel lejjebb kerül a felső szegecs a tok szájától. (Ez itt önmagában korlátozza, hogy milyen formákhoz lesz igazán jó az anyag, illetve az övhöz képest milyen magasan ül majd a kés.)

Kesportal: Hols 09

A másik felróható körülmény a karcolódás. Készítés közben a pengére tekert papír maszkolószalaggal sikerült a tok belsejét összekarcolni egy erősebb, óvatlan mozdulattal. Ilyesmi normál kydex tokokkal is történik üzemszerű használat mellett, időnként készítés közben is, csak ott nem látszik kívülről a belső sérülés. No, itt viszont igen. A mester, aki ilyenre adja a fejét, jobb, ha belekalkulálja az árba az esetleges malőrt is.

Kesportal: Hols 10

További szerencsétlen baleset következett be, miközben a fúrt-csiszolt majdnem kész tokot szegecselés előtt kitisztítottam, kimostam. A szárazra törléshez jellemzően egy törölköző leszegett oldalát szoktam belehúzni a „taco” stílusú (félbehajtott) tokba, hogy a benne levő nedvességet felszárítsam. Ez hiba volt, a tok végén, ahol a leginkább feszül, sikerült is megrepeszteni az anyagot. Még szerencse, hogy tesztdarab, így nem élesben jöttek elő a kellemetlen meglepetések.

Kesportal: Hols 11

Tokkészítő szemszögből nem biztos, hogy megéri holstex-szel komolyabban foglalkozni. Túl sok apróság üthet ki balul gyártás közben, ami egy profi számára felvállalhatatlan (pl. egy majdnem kész toknál keletkező karc miatt kezdheti újra az egészet). A munkafolyamatok hosszát növelő minden körülmény árnövelő tényező lesz, amit nem biztos, hogy a potenciális vevők hajlandóak lesznek megfizetni.

Kesportal: Hols 12

Felhasználói szempontból a könnyű karcolódás és a ridegtörés mindenképpen elrettentő tulajdonság lehet. Érdemes ugyanakkor belegondolni, hogy pl. egy damaszk pengés nyakkés miképpen mutat egy többé-kevésbé átlátszó tokban… Esetleg egy víz-jég témájú művészibb kidolgozású használatra szánt kés… Szóval nem fekete-fehér a „Mire lesz ez nekünk jó?” kérdésre adható válasz sem. Van létjogosultsága, legalábbis az áttetszőnek biztosan. A színes holstex nem éri meg a küszködést a jól bevált kydex-szel szemben.

Kesportal: Hols 13

Mint utólag felfedeztem, a „taco” stílussal több próbálkozónak meggyűlt a baja holstex esetén, legalábbis a webes fórumok tanulsága alapján. (Persze ez is az én hibám, mert előbb nekilátok és csinálom, csak utána olvasom el, hogy mi újság széles egy tok-világban.) Érdekes módon azóta a gyártó csak a „pancake” stílusú (két féldarabból álló, mindkét oldalon szegecselt) megoldásokat javasolja. Mindenképp üde színfolt a műanyagtok-palettán, még akkor is, ha önkorlátozással lehet csak használni és alkalmazni.

BlackWoOd

(Az utolsó három kép webes keresés eredménye. Érdemes szétnézni holstex ügyben, igen jól mutató késes, fegyveres munkákat, fotókat lehet találni.)

Kapcsolódó korábbi bejegyzés: Cs. M.: Tokot kydexből

6 hozzászólás


  1. 1 Malac

    Jópofa, hasznos cikk, köszi Blacki!

  2. 2 szabi72

    Az a totál áttetsző, kés/tok kombó nagyon ütős! Klassz kis cikk!

  3. 3 hegyespenge

    Ez tényleg hasznos volt, köszönet érte!

  4. 4 Mamut75

    Jól sikerült cikk köszi.

  5. 5 BedeCo

    Felhasználóként gyűjtemények bemutatására tartom praktikusnak,
    terepen az említett hátrányok miatt nem.

    BedeCo

  6. 6 Kalandor

    Hogy miket ki nem találnak…:-)

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.