maç sonuçları

A csíkos generális

Palcsesz Imre éltársunk igazi hobbi késes. Tanulmányai mellett, szabadidejében készít késeket, melyek egytől-egyik igényesen kivitelezett munkák. Angelero álnéven a fórum látogatói számára közismert tag, azonban itt a blogon eddig még nem mutattunk munkáiból semmit. Ezen a helyzeten most változtatunk egy kvázi véletlenszerűen kiválasztott darabbal. Mert az ő munkái közül akár csukott szemmel is lehet…

Kesportal: Angelero San 01

A kiválasztott kés egy tavaly decemberben elkészült darab, melynek pengéje egy ideje már pihent Imre műhelyében. A kés anyaga N695 jelű rozsdamentes acél, mely a Böhler kínálatában a jól ismert 440C megfelelője. Az anyag jó korróziótűrő, gyakran használják gyári, nagy sorozatban gyártott késeknél csakúgy, mint egyedi készítésű vadászkések esetében. Népszerűségének oka közismertségén túl (a vevők számára ez fontos) a könnyű élezhetőség melletti megfelelő éltartás. A kés 4 mm vastag lemezanyagból készült, a penge hossza picivel 10 centiméter fölötti. Nagyjából 95 mm a hasznos élhosszúság, melyet munkára lehet fogni.

Kesportal: Angelero San 02

A penge formája mindenképpen érdekes. Jens Ansø néhány kése mindenképpen feltűnik hatására lelki szemeink előtt, ha figyelemmel kísérjük munkáját. Különösen a Haddock folder, mely igen hasonló pengével készül. A VOX kések között is találkozunk hasonlóval, különösen, hogy Jesper Voxnæs egészen újszerű formájú konyhakéseket is készít. Taktikai „santoku” kése például egészen hasonló forma. Jesper és Jens (mindketten dánok egyébként) munkáit a késes társadalom régóta követi, legnépszerűbb formáikat a Böker is gyártja hozzáférhető áron.

Kesportal: Angelero San 03a

Kesportal: Angelero San 03b

Kesportal: Angelero San 03c

A markolat anyaga cocobolo (trópusi keményfa fajta), mely ugyancsak elterjedt alapanyagnak számít a késkészítők körében is. Készítenek még ebből a fából hangszert, ékszerdobozt, de vadhívó csalisípot is. A fa érdekessége, hogy fellelhető belőle a víznél nehezebb példány is, tehát olyan fa, mely a tiszta vízben elsüllyed. Ennek a markolatpanelnek a szépségét a kontrasztos évgyűrű-sávjai adják. A narancs-vörös árnyalathoz a réz szegecsek harmonikusan illeszkednek.

Kesportal: Angelero San 04a

Kesportal: Angelero San 04b

Ha már a markolatnál tartunk, akkor muszáj megvizsgálnunk az ergonómiáját is. A kontúr szinte tökéletes, kellemesen elkeskenyített a mutató és kis ujjaknál. A markolat közepének „pocakja” is jól kitölti a tenyeret, az is jó gondolat. Apró malőr, hogy az egész markolat kicsire sikerült. Rendesen megmarkolva vagy a kisujj támaszkodik a lekerekített markolatvég alatt, vagy ha a kialakított íven megtámasztjuk, akkor a mutatóujjat tolja a pengetőre, közvetlenül az él kezdetéhez. Háromujjas fogással, ha a kisujjat hagyjuk a markolatra alulról, hátulról támaszkodni, akkor kis kompromisszum árán egészen jól lehet a kést használni.

Kesportal: Angelero San 05a

Kesportal: Angelero San 05b

Használni, de mire is? Ha a háromujjas fogáson túltesszük magunkat, akkor elkezdhetünk a kés számára munkát keresni. Konyhai inasként (a santoku forma okán) kipróbálva elég gyorsan levonható a következtetés: a penge rövid. Egy kisebb pulykamell-filé feldolgozása is körülményes, ha nem éri át teljesen az acél. Zöldségfélék darabolása közben a 4 mm-es pengevastagság eléggé érezhető, a majdnem teljes felköszörülés ellenére. Fokhagyma, vöröshagyma apróra vágásához, kockázásához például teljesen jó volt, de nem mindenki szereti cserélgetni a kést főzőcske közben (inkább gyakran öblíti le). Ha már összemaszatoltuk a pengét, akkor egy apró kellemetlenséggel szembe kell néznünk. A fa és az acél között helyet kapó fiber az a fajta, mely meleg víz (mosogatás) hatására jelentős mértékben feldagad, kilóg. Száradás után persze visszamászik a helyére, kérdés, a ragasztás tartósságára ez milyen negatív hatással van.

Kesportal: Angelero San 06

No, de ha nem a konyha az ideális tetthely, akkor micsoda? A kés erős hegye és a majdnem egyenes él egészen kellemes tábori farigcsálós késsé teszi ezt a csíkos markolatú darabot. A kerekített panelek jól támaszkodnak a tenyérbe, így az erős mozdulatok közben sem nyomja a tenyeret – de sajnos a rövid markolat itt is korlátozó tényező. Farönkön szétverni – no, ahhoz túl szép és rövid is. A zsinórfurat éppen ezért picit optimista elképzelés, nem hiszem, hogy valaha szükség lesz rá. A kihasználatlanság ellenére a lyukban levő csőszegecs eldolgozása azért példás.

Kesportal: Angelero San 07

Általános késnek, mondjuk a kesztyűtartóba van kevésbé szép, egyszerűbb darab száz is, kár ezt ilyesmire elpazarolni. Reggelizni, kolbászt szeletelni, zsemlét vágni, lekvárt kenni viszont kiváló. Hegye nincs, így alapvető étkezési illemre is nevel – nem tudjuk a katonákat felszúrni, villaként használva a pengét, így nem is vesszük azt a szánkba. Esetleg magunkkal vihetjük a szabadba, szigorúan az étel elkészítéséhez, elfogyasztásához. Legalább lesz nálunk egy tartalék kés, mely bírja a gyűrődést és szükség esetén nyársat is faraghatunk vele, vagy állványt a bográcsnak.

Kesportal: Angelero San 08a

Kesportal: Angelero San 08b

Szóval ez egy mindenes kés, elsősorban kis kezűeknek, ifjaknak és hölgyeknek. Imre formatanulmánya, ujjgyakorlat a késkészítés bonyolult hangszerén. A néha-néha bemutatott kései közül ez is egy mintaszerűen kivitelezett darab. Jó acél, kellemes forma, érdekes panelek. Minden, ami egy figyelemre méltó késhez szükséges. Csak az a fiber fogyjon el gyorsan…

Kesportal: Angelero San 09

BlackWoOd

13 hozzászólás


  1. 1 szerszámedző

    Egyedi megjelenésű, szépen kidolgozott kés. Gratulálok hozzá. Üdv.

  2. 2 jamescook

    Nem egy szokványos kés, de tetszik. Gratulálok a készítőnek, kellenek az ilyen egyéni forma elképzelések, a kidolgozása meg megyőző. Nekem a képekről arányosnak tűnik a kés, markolat és penge, a többihez meg tényleg csak azt lehet javasolni amit Dr. Veress Pál javasolt még a régi időkben, amikor egy hölgy a kis kebelmérete miatt aggódott.. Keresni kell egy kismarkú férfit… 😀

  3. 3 szabi72

    Hú, és még egyszer hú! Nagyon tetszik!

  4. 4 HelyesÍ

    A kés gyönyörű, simán vállalnám a konyhában azt is felvállalva, hogy esetleg repeszti a zöldségeket. Gratula a készítőnek!

    De mi az a foGhagyma amit daraboltál vele? 🙂
    Ha kijavítod az elírást törölheted is a hozzászólásomat.

    üdv

  5. 5 BlackWoOd

    🙂 Köszi, javítottam.

  6. 6 blaid

    Szép munka,elférne a konyhámban.

  7. 7 angelero

    Köszi a cikket! Jó volt olvasni! 🙂

  8. 8 grószfater

    Gratula!
    Nagyon szép, nekem különösen a markolat tetszik.
    Nemhiába, én a szép fától „elgyengülök” 🙂

  9. 9 daAscoli

    Nagyon szeretem Imi késeit. Eddig hat darabot sikerült begyűjtenem, és mindegyik előtt le a kalappal!

  10. 10 hegyespenge

    Ez egy nagyon szép forma. Talán érdemes lenne egy méretarányosan nagyobb változatot is készíteni belőle. (Vagy talán van is ilyen?)

  11. 11 angelero

    Köszönöm!
    Még nincs, de valóban nem rossz ötlet a nagyobb verzió… 🙂

  12. 12 gabe

    Nagyszerű!!

  13. 13 wolverine32

    nagyon jó lett a cikk meg persze a szép formájú kés is téleg jobb volna egy méretesebb darabot látni!

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.