maç sonuçları

Opinel: kalandra fel!

Épp csak elkezdődött 2012, és máris itt az év minden bizonnyal egyik legjelentősebb késes újdonsága: jön az Opinel N°08 Outdoor!

Kesportal: AVENTURE BLEU-OUVERT(1)

Látható, hogy az Opinel háza táján 2004-2005 környékén elkezdődött termékpaletta-frissítés, színesítés és modernizálás nem vesztett lendületéből: azóta akár konyha-, akár speciális felhasználású zsebkés-fronton gyakorlatilag minden évben előjönnek valamilyen szériaújdonsággal. A kerekített hegyű gyermekbicska, a gombászkés, a dugóhúzós N°10-es, a műanyag nyelű konyhakések, a sztékkés-készletek stb. mind-mind ennek a folyamatnak a gyümölcsei. Most pedig itt az újabb nagy dobás: egy műanyag nyelű, speciálisan outdoor-sportokra tervezett modell. A műanyag eddig sem volt ismeretlen az Opinelnél, hiszen a ’90-es években ott volt az ABS-nyelű, színes Fun Line sorozat, illetve ma is létezik a Professionnel nevű, ABS-nyelű N°08-as, amelyet kiskereskedelmi célokra ugyan nem, de agrár- és élelmiszeripari vállalatok egyedi megrendelésére azért gyárt a cég. A műanyag nyelet sokan keresnék, hiszen nedves környezetben (vízi, téli, hegyi sportok, horgászat stb.) a bedagadt fanyél nem túl szerencsés dolog, és egy csomó macerával jár. Részben az ő gondjukat oldja meg a legújabb modell, amelyet a hivatalos kommüniké túrázóknak, hegymászóknak, canyoningozóknak, barlangászoknak, siklóernyősöknek, vitorlázóknak és egyéb vízisportokat űzőknek ajánl.

Kesportal: fiche Outdoor

Az Outdoor (első munkanevén még Aventure, azaz Kaland) 8-as méretben készül, de ezen és az ismerős formavilágon kívül minden teljesen új rajta. Pengéje az ennél a méretnél megszokottnál vastagabb: 2,5 mm és rozsdamentes Sandvik 12C27 Mod acélból készül. Kötelek könnyebb és gyorsabb vágásához félig (35 mm-en) fogazott, a pengehát alatt pedig egy 4-10 mm-es befogóképességű seklinyitó nyílással rendelkezik, nyilván a vitorlázók legnagyobb örömére.

Kesportal: AVENTURE BLEU-penge

A nyél kétféle anyagból áll: a merev és ellenálló üvegszálas poliamid alap rugalmas és tapadós elasztomer részekkel egészül ki, és a markolat így a gyártó szerint extrém széles hőmérsékleti viszonyoknak is ellenáll: ezt -40-től +80 °C-ig garantálják. A nyél végében sípot alakítottak ki, amely golyó nélkül működik, tehát beragadásmentesen, így nagyobb biztonsággal szólaltatható meg (méghozzá 110 dB-es hangerősséggel), illetve zsinórlukat és gyári zsinórt is találunk rajta.

Kesportal: AVENTURE BLEU-nyel

Ez a modell nagyfokú specializáltsága miatt persze nyilván nem fogja kielégíteni azokat, akik csak egy sima „szalonnázó” 8-ast szeretnének műanyag nyéllel. A belőtt célközönség számára ugyanakkor – személyes igény szerint – úgy első, mint tartalék másodkésként is megállhatja a helyét. Biztosan nem dagad be, gyorsan lehet vele nyisszantani, és akár multifunkciós mentősípként is fölfogható – ne feledjük, hogy utóbbi úgy tengeren, mint hegyen nagyon fontos biztonsági felszerelés. Narancs, kék, zöld és szürke színekben lesz kapható, nagyjából március-áprilistól. Egy francia online bolt már előre ki is tette, méghozzá 21,90 euróért.

Kesportal: PACKN8OUTDOOR

Végezetül pedig íme az Opinel Outdoorhoz készült reklámfilm, a végén a modell mottójával: mindennek ellenáll, de neki senki nem áll ellen. Én nem is akarok.

Rózsa Edvárd

Képek: Opinel

30 hozzászólás


  1. 1 Spoon

    Hűű, ez nagyon tetszik, de nagy kár,hogy csak félig fogazott verzióban elérhető.
    Ráadásul ha jól látom, egy kevésbé használható fogazást kapott…

  2. 2 poe

    Ez de klassz! Jó, hogy az opinel nyit a modern vonal felé is. 🙂

  3. 3 Hapci

    Erről a színkombinációról sajnos a nem túl magas minőséget képviselő Gardena metszőollók jutnak eszembe…

  4. 4 T-Boar

    Tetszik! Kíváncsi leszek mennyiért lehet majd hozzájutni.

  5. 5 soldat

    Magam részéről nagyon örülök, h még az Opinel is modernizál.
    Műanyagot mindenhova!

  6. 6 szabi72

    Kell! Narancs-fekete nyéllel, most!

  7. 7 BlackWoOd

    Akár Gardena-s, akár nem, nekem szimpi.
    A várható 20+ eurós ár kevésbé. 🙂

  8. 8 Golbat

    Félfogazás nélkül jöhetne, és az ára is húzós…

  9. 9 igory

    Ötlet nem rossz, de mért kell mindent elbaxni a fogazással.

  10. 10 blaid

    Olyan játékkés kinézete van.

  11. 11 edrose

    Nézzük máshonnan: az Opinel készített egy (1, ráadásul egyetlen egy) fogazott modellt. Ez azért összességében, márkaszinten még belefér… 🙂
    Szerintem ez a kés egyben van. Persze, hogy farigcsálásra meg evésre nem olyan jó, mint egy sima. Az én olvasatomban ez a kés tényleg arra való, hogy bevágod a hátizsákba, akár tartalékkésként, tudod, hogy ott van, akár ki sem veszed egy évig, de amikor igen, akkor viszont tutira ki tudod nyitni, és amit kell, azt biztosan és gyorsan elvágja, plusz még túlélősíp is.

  12. 12 Zelei K. Andor

    Ez is a nyaknál levő gyűrűvel rögzíti a pengét? Nagyon úgy néz ki. Tudom, hogy ez az Opinel tradíció, de valami modernebbet nem ártana beújítani, akár a régi kinézet mellett is.

    A fogazás szerintem sem kellene rá.

  13. 13 Curtis

    Nagyon tetszik ez a műanyag markolat. Eddig is szerettem a pengéjét, de ha a fa kapott egy kis nedvességet, hajlamos volt bedagadni, és akkor nehéz volt a pengét előcsalogatni. Jó ez a sok fiatalos szín, nehezebben veszik el, és látványos. Bejön a zsinór is, amivel föllógatható egy karabinerre, de a fogazás nekem sem tetszik rajta.

  14. 14 Szepy2884

    Pofás kiskés mint általában az Opinelek. A fogazattal nincsen bajom . Annak is megvan az előnye is meg a hátránya is. Én speciel nem szeretem, de inkább az a nagyobb gond, ha nem lehet sima élüt választani.

  15. 15 firesnake

    Hát outdoor célokra biztosan nem ezt az opinelt választanám. Csúnya is haszálhatatlannak is tűnik és még drága is. Nem biztos, hogy az opinelnek is trendi hullámokon kéne lovagolnia 🙂

  16. 16 edrose

    Bírom, hogy milyen megosztó lett ez az Opinel, és főleg a fórumon milyen hullámokat gerjeszt. 😀
    Szerintem részben a neve miatt van, mert az „Outdoor” miatt sok komoly természetjáró meg túlélő magára veszi, nem a helyén kezeli és a saját – komolyabb – igényeihez hasonlítja. Mert mi is az, hogy „outdoor célokra”? Kinek ez, kinek az. Ne felejtsük el, hogy a sífutás meg a vízitúra ugyanúgy outdoor tevékenység, mint a túlélés meg a hardcore túrázás. Én bizony el tudok képzelni egy csomó területet, ahol egy ilyen kés jól jöhet – de a fórumon már megkaptam, hogy azért, mert opifan vagyok, ergo jelen esetben vitaképtelen. 😀

  17. 17 gabe

    Fogazás nélkül, 10-es pengével el tudnám képzelni magamnak, mondjuk a narancs-feketét.
    Szeretem az Opinelt annak ellenére, hogy francia. Jól lehet alakítani a markolatát, ezáltal stílust adsz neki.

  18. 18 Wlad

    Én is osztom Ed véleményét, annak ellenére, hogy nem vagyok „Opinel fan”…
    Rengeteg márka, rengeteg modellje szinte használhatatlan, bizonyos területeken !
    A paletta bővítés, örvendetes ! …főleg ebbe az irányba ! Innen már csak egy „gombnyomás” a gyárban, a sima élű verzió, más méret, stb. 😉

  19. 19 Moti

    Kipróbálnám. Melósnadrág zsebébe uccu,és használnám. Érdekes a fogazása,kíváncsi vagyok,hogy a vásznas erősítésű gumicsövet ,vagy a műszálas kötelet hogyan viszi.6000 forint körül megérné talán.

  20. 20 bbalee77

    Üdvözlöm a kezdeményezést, rájuk fért már egy kis innovűáció. Remek darabok, de kínkeserv opinelt hasznűálni nedves közegben, láthatóan ez a darab erre tökéletesen alkalmas.
    Nem rossz. a fogazást soknak tartom, elég lenne 1″.

    A sekli nyitóra kíváncsi lennék…
    az ilyesmivel is sokat szívtam, kínomban már szegecset hordtam magammal, de az azért volt szar, mer az első zsebben a „bütykömet” nyomata, farszebben meg kellemetlen meglepetéseket okozott ha kült az ember v trapézolt.

  21. 21 Tóthbandi

    Egy vidám narancs-feketét én is hordanék a hátizsákomban, vagy karabíneren. A feltűnő színe miatt a leesett kést könnyebb megtalálni, az egyszerű szerkezete, pedig szélsőséges körülmények között is jól működhet. Az, biztos, hogy a multifunkcionalitás elfogadása igényel némi kompromisszumkészséget. Számomra kis tömege, kezelhetősége miatt tartalék késként OK!
    A cikket örömmel olvastam!

  22. 22 edrose

    Csak egy kis kiegészítő infó a sípot illetően: az olyan túlélő-, mentő- stb. sípok, mint az ACME Tornado vagy a Fox40 Micro, amelyeket mindenféle parti őrségek is használnak, szintén 110 dB-t tudnak, tehát nem csak afféle játéksípról van szó. ACME Tornadóm ráadásul van is, és elmondhatom, hogy nagyon durva hangerőt produkál.

  23. 23 Lally

    Még jó, hogy a gúúúgli tudja, mi az a sekli…….most már én is tudom, és rá kellett jönnöm, hogy heti szinten használom is. A következő posztot lehetne esetleg székelyül írni…

    A kést fogazás nélkül már meg is venném, akár.20 euroért is, A mostani karbon tizenkettesem két éve került postával 4500 forintba.

  24. 24 Lally

    Persze ezt minden bántás nélkül akartam írni.
    Tisztelettel, hűséges olvasótok
    L.

  25. 25 edrose

    „A következő posztot lehetne esetleg székelyül írni…” – ezt sajnos nem értem, de ha arra célzol, hogy nem mindenki érti, miről van szó, akkor csak a karjaimat tárhatom szét, meg merenghetünk azon történelmi tény nyelvi hatásain, hogy Magyarországon az iparos polgárság németajkú volt, s ezért rengeteg a német eredetű szakkifejezés. A sekli, az sekli, a karabiner meg karabiner, szerintem nincs is már értelme erőlködni a magyarításukon. 😉
    (A vitorlás szakzsargon meg aztán minden más területnél jobban bővelkedik a német szavakban.)

  26. 26 edrose

    Ja, és tettem be két új képet: egy gyári dokumentációt meg a csomagolást.

  27. 27 Nádor

    Tetszik és kell így, ahogyan van!
    Nyáron elvileg megyek vitorlázni, mikortól lesz kapható? El tudnám akkor már viselni a zsebemben.

  28. 28 edrose

    Március-áprilist mondanak.

  29. 29 Balibox78

    Véleményem szerint hétvégi kirándulások alkalmával amik inkább séták tökéletes darab!Aki őserdőbe készül vigyen magával nagy vasat!!Ez magyar felfogás!!Mindent leszólni.Emberek 20euró franciába 2 órás kereset!!!A recézett penge a kötélvágásnál első osztályú.A síp is jól jöhet vészesetbe a rikító élénk színek pedig jól mert feltűnőek.Egyszóval 20 eurós áron szerintem tökéletes darab.Jó forma türhető anyagok és ötletes funkciók!:-) Összegezve szalonnázni venni kell egy 10-es klasszikus Opinelt túlélni meg egy nagy Ka-bart vagy Gerbert.arra meg hogy legyen egy kis mindenesünk tökéletes ez a kés.

  30. 30 pappito

    Nekem tetszik és a műanyag nyél egyből azt is jelentené, hogy jön velem az erdőbe. Van egy nyolcasom, szénacél, szeretem is, használgatom a konyhában, de erdőben/víz melletti eseményeknél eszembe se jut. Tudom, lakkozhatnám, de nem.

    Vadászni jön egy mora és a buck 110, a kertben elvagyok az arbolitoval, a tengerhez van egy benchmade-em valami varázsacélból ami jobban bírja a sós vizet… pedig a buck helyett szívesebben vinnék valami mást, nehéz.

    a fogazást meg nem szeretem 🙂

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.