maç sonuçları

Az ezerarcú Lovász

Lakatos Balázs (Spoon) éltársunk életét újabban egy Lovász segíti. Spoon tollat és fényképezőt ragadt a kedvünkért, hogy megoszthassa velünk újdonsült segítőjével átélt közös élményeiket. Különösen hasznos gondolat ez, mivel Lovászról idáig kevés szó esett a portálon. Olvassátok szeretettel Balázs beszámolóját!

Kesportal: LovaszMindenes01

Bizonyára mindenkiben megvan az az érzés, hogy szeretne egy olyan kést, amit minden munkára tökéletesen tud használni, nem kell mellé másik, az az egyetlen, a Tökéletes. A Fórumot böngészgetve rájön az ember, hogy ilyen kés talán nem létezik, csak olyan darabok, melyek közel állnak hozzá. Azonban ha józanul, logikusan végiggondoljuk a dolgot, akkor ráébredhetünk, hogy talán túl nagyok az igényeink, esetleg olyasmit is beleképzelünk egy ellátandó feladatkörbe, amelynek nem is kellene beletartoznia.

Kesportal: LovaszMindenes02

Apámnak van egy kése, egész régen vette, még talán Lengyelországban. Csont a markolata, klasszikus vadászkés forma, 9-10 cm körüli. Valami rozsdamentes acélból készült a penge, a markolatban konzervbontó és csontfűrész találhstó(!). Ez a kés végigkísérte az utóbbi kb. 20 év minden nyaralását, kirándulását, szalonnasütését nálunk. Mindig ezt vittük magunkkal valamiért, Fater minden reggel ezzel készítette elő a reggelit a családnak, ezzel faragta a sátorcöveknek valót, mindent ezzel a késsel csinált.

Kesportal: LovaszMindenes03

Régóta motoszkál a gondolat a fejemben, hogy szeretnék valami hasonló eszközt magamnak, amit majd tovább tudok adni a gyermekeimnek, unokáimnak. Nekem ebbe a képbe mindenképpen egy hazai késműves munkája passzolt bele, természetes anyagokból. Ezt az elképzelést szem előtt tartva elkezdtem böngészni a Portálos készítők munkáit és megakadt a szemem Lovász Gyula topikján, melyben megtetszett az egyik „széria” késének formája. Küldtem neki egy üzenetet, benne a vágyam paramétereivel és némi levélváltás után megszületett a konkrét megrendelés. A kést barátságos áron, rövid határidővel sikerült is megkapnom, ami azért is volt fontos, mert közeledett a nyaralásom időpontja, melyen szerettem volna már bevetni új vágóeszközömet.

Kesportal: LovaszMindenes04

Nézzük a száraz adatokat! A penge 13 cm hosszú, 4 mm vastag N678 acélból készült konvex leélezéssel, a markolat wenge fa, a tok bőr. Az N678-ról bővebben Hegyes Sanyi írt egy cikket, érdemes elolvasni. Szeretem ezt az acélt, finom élet lehet rá húzni, könnyen karbantartható akár egy fenőacéllal is és az újraélezése sem túl problémás. Nem utolsó sorban pedig nagyon jól ellenáll a korróziónak, kevés karbantartást igényel. Elsőre talán vékonynak tűnhet a penge, de elsősorban ételfeldolgozás lesz a feladata, oda pedig szerintem nem okos dolog 4mm fölé menni.

Kesportal: LovaszMindenes05

A markolat igen kényelmes fogást biztosít, ha nagyon szőrözni szeretnék, akkor talán a mutatóujj hátsó támaszát közelebb vinném a pengéhez, de ez igazán apróság. A hátsó, egyenes részre nagyon jól rá lehet fogni, ha oda akar csapni az ember a fagyott húsnak, esetleg kisebb faágaknak. Egy olyan kést szerettem volna, amit mindenre tudok használni az ételfeldolgozástól kezdve a fenyőfa karácsonyfatalpba faragásáig. Mivel a célhoz illesztettem az eszközt, így nálam a Mindenes nevet kapta, nézzük is, mennyire szolgált rá.

Kesportal: LovaszMindenes06

Első körben a késnem szánt legfontosabb szerepkörben, a konyhai munkában mértem fel képességeit. Némi zöldség, paprika, paradicsom, uborka és hagyma volt a terítéken ezeket kellett megtisztítanom, felvágnom. Azt kell mondjam, tökéletesen megállta a helyét. Kicsit tartottam tőle, hogy a konvex él miatt nem lehet majd egyenletes, vékony szeleteket vágni a zöldségekből, de szerencsére félelmem alaptalannak bizonyult, gyönyörűen dolgozott a Mindenes. A penge hasas része nagyon használható, nekem pont elegendő a mérete. Az acél a művelet után semmilyen utómunkát nem igényelt, ráadásul elszíneződést sem tapasztaltam – ezt el is vártam az alapanyag várható tulajdonságainak ismeretében.

Kesportal: LovaszMindenes07a

Kesportal: LovaszMindenes07b

A konyhai beavatást követően néhány nappal elutaztunk Horvátországba. Itt három grillezés lebonyolításában vett részt a kés, de úgy általában is mindenre ezt használtuk, ahogy kell. Eddig csak jókat tudok mondani a vasról, semmilyen negatív dolgot nem tapasztaltam, a penge acélja jó, az eddigieket követően még fenőacélon sem kellett meghúzni. A pengeforma szerintem ideális a munkához, számomra kellő hosszúságú egyenes éllel is rendelkezik és az ív is jól használható vágódeszkás szeleteléshez.

Kesportal: LovaszMindenes08a

Kesportal: LovaszMindenes08b

A minap kijutottam a kertbe, így sikerült némi famunkában is kipróbálnom a kést. A vékony konvex élnek köszönhetően gyönyörű, hajszálvékony „tollakat” sikerült faragnom egy száraz fadarabra, az élesre hagyott pengeháttal (kaparóél) szépen tudtam hántolni, apró forgácsot kaparni. Ha már kinn voltam, egyúttal kipróbáltam a kést egy kis csapkodósabb használattal is. Száraz farönköket bontottam ketté sújtással. A vékonyság miatti súlyhiányt gyönyörűen ellensúlyozza a széles penge, szépen lehet csapkodni a késsel, főleg ha az ember hátrébb fog a markolaton (a teljesítményen magam is meglepődtem). Nem azt mondom, hogy felér egy dedikált „erdőirtó” vassal, de szerintem átlag körülmények között megállja a helyét.

Kesportal: LovaszMindenes09a

Kesportal: LovaszMindenes09b

Kesportal: LovaszMindenes09c

Végül egy kis érdekesség: a tengerparti képek egy mólón készültek. Aki látott már ilyen mólót, az tudja, hogy ezek a hullámtörők nagy sziklákból állnak, melyek között komoly méretű rések találhatóak, némelyiknek az alja a vízben végződik. Nos, a kép készítésekor az erősebb szélnek és az instabil támasztásnak köszönhetően a kés leesett a szikla pereméről, bele az egyik lyukba. Azonnal megállt bennem az ütő, hogy ezt én innen soha nem fogom kiszedni, de szerencsére olyan helyre esett, ahonnan pár perces nyújtózkodás után sikerült kibányászni. A markolat végén a fán keletkezett egy kisebb benyomódás, illetve a pengén 2-3, szemmel jól látható, tapintható kihajlás, gondolom éllel esett valamelyik kőre. Miután hazaértünk a nyaralásból, nekiálltam kiszedni a hibákat a pengéből egy Spyderco kétoldalas élezővel és egy Ikeás kerámia-fenővel. Aki ismeri ezeket az eszközöket, az tudja, hogy ezek nem durva átprofilozásra valók, inkább csak napi karbantartásra. Ami nagyon meglepett, hogy a Spyderco élezővel sem tartott tovább 20-30 percnyi kényelmes csiszolásnál a penge hibamentessé tétele, pedig nem éppen apró kihajlások voltak. Úgy érzem, jól döntöttem, mikor ezt az acélt választottam.

Kesportal: LovaszMindenes10a

Kesportal: LovaszMindenes10b

Köszönöm a kés elkészítését Lovász Gyulának, remélem, hogy még sokáig örömet fog szerezni a munkájával a vásárlóinak, a Mindenes pedig tartósan fogja a gyűjteményemet gyarapítani.

Képek és szöveg: Spoon

A címkép Dimitar Hristov munkája.

18 hozzászólás


  1. 1 lakbal

    szép munka Spoony 😉

  2. 2 Spoon

    Köszi! 😀

  3. 3 Gyugyó

    Gratula Spoon!!!!! A késhez is!!!

  4. 4 laikus

    Jó késhez illő, jó kis bemutató. 🙂

  5. 5 kelapu

    Szép bemutató, gratulálok mindkettőtöknek.

  6. 6 csulak

    szep leiras koszonom, hasznald egeszseggel a kest es sok oromod legyen benne!

  7. 7 firesnake

    Jó kés, jó cikk gratula!

  8. 8 tibor

    Jó kis leírás, kedvet csinál ehhez a késhez (is) a Lovász gyártmányok közül.

  9. 9 Spoon

    Köszönöm mindenkinek!

  10. 10 thaly3

    Kedves kis bemutató, gratulálok a késhez! Pár napja vettem egy ugyanilyet dinkamikartás markolattal (tehát nem ugyanilyet), azóta dúl a láv. Tényleg remek kés, köszönjük Gyula Úr! (Köszi Ignazio!)

  11. 11 Golbat

    A „dinamikarták” igen addiktív és kiválóan használható kések. 😉 Gratu, és használd sokáig egészséggel! 🙂

  12. 12 Julius 77

    Nagyon jó kis összefoglaló!Gratula a késhez,az összefoglalóhoz,a tulajnak,és a készítönek is! 🙂

  13. 13 sentinel

    gratulálok a késhez … kellemes kis cikk lett belőle … 🙂

  14. 14 ignazio

    Azért a hajszálvékony tollaság költői túlzás, de a kés érdemeiből ez semmit nem von le 😉 Gratulálok Spoon és Gyula!

  15. 15 Spoon

    Abból a száraz deszkából ez is megteszi hidd el 🙂

  16. 16 BB

    Köszönet a bemutatóért. Örömömre szolgált.

  17. 17 protect

    Jó kis hangulatos cikk, jólesett a vonaton végig olvasni!

  18. 18 trice

    Jó kis összefoglaló. (Azért száraz deszkából is lehet nagyon jó tollaságat faragni.)
    [img]http://img9.indafoto.hu/2/7/118497_7a25351114ba52ac1bd6292aa53a3e62/12523457_eeb002b29eaa6b382872d08d586bad7f_l.jpg[/img]

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.