maç sonuçları

Masters of Defense CQD D. Dieter Mark I

Mint azt már a Fórumban és késtalikon is észrevehettük, Spyderco Fan barátunk mára némileg kihízta a nicknevét, és immár egyáltalán nem csupán Spyderco-fan. Az egyéb késszerelmek (a csapodárság itt kezdődött) sorába immár e cikk tárgya is betagozódott, és Spyderco Fan örömében meg is énekelte ezt. A címkép külön dicséretet érdemel: nem ám fotósopp!

Nehéz a dolga e sorok írójának, (nekem) hiszen a most bemutatott késnél nem tudok objektíven,elfogulatlanul írni,hiszen a Mark I beszerzésével egy 10 éves álmom vált valóra.
Nem vagyok különösebben a taktikai kések rabja,hiszen nem vagyok kommandós, (szerintem már nem is leszek) a hétköznapi feladatok ellátására szakosodott kések között pedig szerény véleményem szerint túlságosan is brutális, „hatásvadász”,méretükből adódóan pedig tolakodó a fellépésük.
Hatalamas benzinfaló terepjárók ők a mai mini,városi autók világában. Csúnyán nézünk rájuk,mégis szívesen birtokolnánk őket. Nesze neked logika.
A késről:
A kést Duane Dieter tervezte,aki az egyesült állaokban elismert közelharc kiképzőnek számít. A tervezéskor elsődleges szempont volt a nagyméretű,kesztyűben is jól fogható markolat,hiszen a kést többek között a Navy Seals és más speciális katonai egységek használják,ahol nem lehet kérdés a stabil foghatóság. Az aluminium markolatot több helyen is recékkel látták el,illetve a markolat „lapján” (a penge tövénél) mindkét oldalon helyet kapott egy-egy szintén recézett ujjtámasz. Ha mindez nem lenne elég a M.O.D. a markolat mindkét felét csúszásmentes (a gördeszkák felületéhez hasonló) betéttel látta el.
Klipszét mindkét oldalra felszerelhetjük,de hordani csak „tip down” pozícióban tudjuk.
A markolat elején egy kis karbid üvegtörő tüskét találunk,a végén pedig egy hevedervágót.
Pengéje DLC bevonattal ellátott,rendkívül magas szén és króm tartalmú 154 CM acél.
Taktikai késről lévén szó,természetesen a kés matt feketébe öltözött,megelőzve a véletlenszerű „becsillanást”.
Nyitását kétoldali pöcök, (manuális verzió) illetve nyitógomb (automata verzió) segíti. A nyitást követően,a kést stabilan megfogva, hüvelykujjunk automatikusan a markolat rovátkolt tetején elhelyezett biztosító pöcköt „találja meg”. Ezt előretolva plussz biztonságot kapunk,hiszen így még a zár oldására szolgáló gombot megnyomva sem old a zárszerkezet,meggátolva a véletlenszerű becsukódást.
Sajnálatos módon a Masters Of Defense céget bekebelezte a Blackhawk,akik mind minőségben,mind illesztési pontosságban egy sokkal gyengébb utódot hoztak létre.
Kár érte….
….In memoriam M.O.D.
Tapasztalatok:
2 dolog tűnik fel rögtön annak,aki ezt a kést a kezébe veszi. Az egyik a mérete,a másik pedig az ebből adódó súlya. Még a késhez szokott embereknek is megdöbbentő ez a két adat. Nem is a penge hossza a megdöbbentő,hanem sokkal inkább a markolaté. Majdnem 15 centi ! Súlyáról pedig csak annyit,hogy a hasonlóan impozáns méretekkel megáldott Spyderco Police SS is „csupán” 159 gramm. Pedig ott acél markolatról beszélünk és van benne „anyag” rendesen. De még ő is eltörpül a Mark I. 215 grammos súlya mellett. A nyitás és csukás mechanikája olyan finom,hogy az ember azon kapja magát,hogy csak azért nyitogatja-csukogatja a kést,hogy hallja és érezze azt a precizitást,amellyel ez a kést a fentebb említett műveleteket elvégzi. Nyitott állapotban sem lötyög,kotyog a penge. Becsukáskor pedig gyönyörűen középre zár. (Sok egykezesnél tapasztalható,hogy becsukott állapotában a penge „húz” valamelyik oldalhoz.Szerencsére itt ilyesmiről nincs szó.)
Mivel a penge tetejét is recékkkel látták el,a kés még akkor is stabilan fogható,ha kezünket előlrébb helyezzve a pengén támasztjuk meg ujjunkat.
Végezetül pedig, a kés nevében található „CQD” a „Close Quarter Defense” rövidítése,ami annyit tesz: „Közvetlen Közeli Védelem”.
Bár ez kés mint SD, (self defense-önvédelem) háááááát……. mindenki döntse el maga. 🙂
Technikai háttér:
-Penge: 154 CM (DLC bevonattal)
-Keménység: 60 HRC
-Markolat: anodizált 6061-T6 repülőgép aluminium,csúszásmentes betétekkel
-Tok: fekete,logóval ellátott,vertikális és horizontális hordást is lehetővé tevő gyöngyvászon.
+ A késhez kapható egy Kydex tok is,melyben nyitott állapotban hordhatjuk késünket.
Méretek:
Penge hossz: 9.3 cm
Vágóél: 9.3 cm
Penge vastagság: 4 mm
Markolat: 14.8 cm
Teljes hossz: 24.1 cm
Súly: 215 g
Családon belüli változatok:
A kés sima ill. félig fogazott,valamint automata és manuális verziókban jelent meg.
A különleges alakulatok számára kiadtak egy speciális verziót is,mely rovátkolt nyitó- ill. záró pöcökkel rendelkezett,valamint a markolat oldalán egy kihajtható, kb. 7.5 centis acél tüskét helyeztek el,amit a katonák az aknák hatástalanításához használhatnak.
Idővel elkészítették egy kisebb,könnyebben hordható változatát is,ez lett a Mark II. A penge és a markolat is veszített a hosszából néhány centit, (nálunk még igy sem legális) a legnagyobb külömbség azonban az,hogy eltűnt a kés végén lévő hevedervágó,melynek helyét, a korábban a kés „orrán” lévő üvegtörő vette át.
Értékelés:
(ez természetesen szubjektív, 1-10-es skálán értendő)
-Külcsíny: 8 pont ( + brutális,masszív külső,már puszta megjelenése is elrettentő / – méretei miatt nálunk illegális)
-Összeszerelési minőség: 10 pont ( + 0.3 mm-es illesztési hézagok,semmi kötyögás,lötyögés)
-Használhatóság: 9 pont ( + többféle pozícióban is stabilan,biztosan fogható / – mérete miatt,az egykezes nyitást és csukást szokni kell)
-Hordhatóság: 7 pont ( + tépőzárral többféleképpen rögzíthető,strapabíró tok / – övön viselve zavaróan nagy és nehéz.)
-Anyagok: 8 pont ( – a mai világban már nem számít exklúzívnak a penge anyaga,de mentségére szóljon,hogy nem is a mai világban tervezték 🙂
-Beszerezhetőség: 1 pont ( – megjelenésekor is „drágának” számított,megszűnése óta nehezen beszerezhető)
Kislexikon:
DLC-bevonat
(Diamond Like Carbon):
A DLC (gyémánthoz hasonló) réteg tulajdonságai:
kis rétegvastagság,finom rétegstruktúra, nagyon nagy szívósság,nagyon nagy kopásállóság
Anodizálás:
Az alumínium tetszetõs megjelenését, korrózióállóságát jelentõs mértékben fokozza a felületén anódos oxidációval kialakított védõréteg. Az elektrokémiai oxidálás (anodizálás vagy hagyományos néven „eloxálás”) során a megfelelõ összetételû és töménységû elektrolitokban – legtöbbször savakban – a munkadarabokat anódnak kapcsolják. Az anódon képzõdõ oxigén reakcióba lép a fém felületével, amelyen a természetes oxidrétegnél vastagabb, keményebb, kémiailag ellenállóbb oxid réteg alakul ki. Anódos oxidáció során, tehát magából a fémbõl alakul ki a védõréteg, szemben a galvanizálással, melynél a kívánt fém, mint bevonat válik le az elektrolitból a munkadarab felületére.

Nehéz a dolga e sorok írójának (nekem), hiszen a most bemutatott késnél nem tudok objektíven, elfogulatlanul írni, hiszen a Mark I beszerzésével egy 10 éves álmom vált valóra. Nem vagyok különösebben a taktikai kések rabja, hiszen nem vagyok kommandós (szerintem már nem is leszek), a hétköznapi feladatok ellátására szakosodott kések között pedig szerény véleményem szerint túlságosan is brutális, „hatásvadász”, méretükből adódóan pedig tolakodó a fellépésük. Hatalamas, benzinfaló terepjárók ők a mai mini,városi autók világában. Csúnyán nézünk rájuk,mégis szívesen birtokolnánk őket. Nesze neked logika.

A késről

A kést Duane Dieter tervezte, aki az Egyesült Államokban elismert közelharc-kiképzőnek számít. A tervezéskor elsődleges szempont volt a nagyméretű, kesztyűben is jól fogható markolat, hiszen a kést többek között a Navy Seals és más speciális katonai egységek használják, ahol nem lehet kérdés a stabil foghatóság. Az alumínium markolatot több helyen is recékkel látták el, illetve a markolat „lapján” (a penge tövénél) mindkét oldalon helyet kapott egy-egy szintén recézett ujjtámasz. Ha mindez nem lenne elég, a M.O.D. a markolat mindkét felét csúszásmentes (a gördeszkák felületéhez hasonló) betéttel látta el. Klipszét mindkét oldalra felszerelhetjük, de hordani csak „tip down” pozícióban tudjuk. A markolat elején egy kis karbid üvegtörő tüskét találunk, a végén pedig egy hevedervágót. Pengéje DLC bevonattal ellátott, rendkívül magas szén- és krómtartalmú 154 CM acél. Taktikai késről lévén szó, természetesen a kés matt feketébe öltözött, megelőzendő a véletlenszerű „becsillanást”. Nyitását kétoldali pöcök (manuális verzió), illetve nyitógomb (automata verzió) segíti. A nyitást követően, a kést stabilan megfogva hüvelykujjunk automatikusan a markolat rovátkolt tetején elhelyezett biztosító pöcköt „találja meg”. Ezt előretolva plusz biztonságot kapunk, hiszen így még a zár oldására szolgáló gombot megnyomva sem old a zárszerkezet, meggátolva a véletlenszerű becsukódást. Sajnálatos módon a Masters of Defense céget bekebelezte a Blackhawk, akik mind minőségben, mind illesztési pontosságban egy sokkal gyengébb utódot hoztak létre. Kár érte…. In memoriam M.O.D.

Tapasztalatok

Annak, aki ezt a kést a kezébe veszi, két dolog tűnik fel rögtön. Az egyik a mérete, a másik pedig az ebből adódó súlya. Még a késhez szokott embereknek is meglepő ez a két adat. Nem is a penge hossza a megdöbbentő, hanem sokkal inkább a markolaté. Majdnem 15 centi! Súlyáról pedig csak annyit, hogy a hasonlóan impozáns méretekkel megáldott Spyderco Police SS is „csupán” 159 gramm. Pedig ott acélmarkolatról beszélünk, és van benne „anyag” rendesen. De még ő is eltörpül a Mark I 215 grammos súlya mellett. A nyitás és csukás mechanikája olyan finom, hogy az ember azon kapja magát, hogy csak azért nyitogatja-csukogatja a kést, hogy hallja és érezze azt a precizitást, amellyel a fentebb említett műveleteket elvégzi. Nyitott állapotban sem lötyög, kotyog a penge. Becsukáskor pedig gyönyörűen középre zár. (Sok egykezesnél tapasztalható, hogy becsukott állapotában a penge „húz” valamelyik oldalhoz. Szerencsére itt ilyesmiről nincs szó.) Mivel a penge tetejét is recékkkel látták el, a kés még akkor is stabilan fogható, ha kezünket előrébb helyezve a pengén támasztjuk meg ujjunkat. Végezetül pedig, a kés nevében található „CQD” a „Close Quarter Defense” rövidítése, ami nagyjából annyit tesz, hogy közelharc-önvédelem. Bár ez kés mint SD (self defense, önvédelem) háááááát……. mindenki döntse el maga.

Adatok

– Penge: 154 CM (DLC bevonattal)

– Keménység: 60 HRC

– Markolat: anodizált 6061-T6 repülőgép-aluminium, csúszásmentes betétekkel

– Tok: fekete, logóval ellátott, vízszintes és függőleges hordást is lehetővé tévő gyöngyvászon. (Kapható hozzá olyan kydextok is, melyben nyitott állapotban hordhatjuk.)

– Pengehossz: 9,3 cm

– Vágóél: 9,3 cm

– Pengevastagság: 4 mm

– Markolathossz: 14,8 cm

– Teljes hossz: 24,1 cm

– Tömeg: 215 g

Családon belüli változatok

A kés sima és félig fogazott élű, valamint automata és manuális verziókban jelent meg. A különleges alakulatok számára kiadtak egy speciális verziót is, mely rovátkolt nyitó- és zárópöcökkel rendelkezett, valamint a markolat oldalán egy kihajtható, kb. 7,5 centis acéltüskét helyeztek el, amit a katonák az aknák hatástalanításához használhatnak. Idővel pedig elkészítették egy kisebb, könnyebben hordható változatát is, ez lett a Mark II. A penge és a markolat is veszített a hosszából néhány centit (nálunk még igy sem legális), a legnagyobb különbség azonban az, hogy eltűnt a kés végén lévő hevedervágó, melynek helyét a korábban a kés „orrán” lévő üvegtörő vette át.

Értékelés

(Természetesen szubjektív, 1-10-es skálán értendő)

– Külcsíny: 8 pont (+ brutális, masszív külső, már puszta megjelenése is elrettentő / – méretei miatt nálunk illegális)

– Összeszerelési minőség: 10 pont (+ 0.3 mm-es illesztési hézagok, semmi kotyogás, lötyögés)

– Használhatóság: 9 pont (+ többféle pozícióban is stabilan, biztosan fogható / – mérete miatt az egykezes nyitást és csukást szokni kell)

– Hordhatóság: 7 pont ( + tépőzárral többféleképpen rögzíthető, strapabíró tok / – övön viselve zavaróan nagy és nehéz.)

– Anyagok: 8 pont (– a mai világban már nem számít exklúzívnak a penge anyaga, de mentségére szóljon, hogy nem is a mai világban tervezték )

– Beszerezhetőség: 1 pont (– megjelenésekor is „drágának” számított, megszűnése óta nehezen beszerezhető)

Kislexikon

DLC-bevonat (Diamond-Like Carbon): gyémánthoz hasonló bevonat, tulajdonságai a kis rétegvastagság, a finom rétegstruktúra, a nagyon nagy szívósság és kopásállóság

Anodizálás: az alumínium tetszetős megjelenését, korrózióállóságát jelentős mértékben fokozza a felületén anódos oxidációval kialakított védőréteg. Az elektrokémiai oxidálás (anodizálás vagy hagyományos néven „eloxálás”) során a megfelelő összetételû és töménységű elektrolitokban – legtöbbször savakban – a munkadarabokat anódnak kapcsolják. Az anódon képződő oxigén reakcióba lép a fém felületével, amelyen a természetes oxidrétegnél vastagabb, keményebb, kémiailag ellenállóbb oxidréteg alakul ki. Anódos oxidáció során tehát magából a fémből alakul ki a védőréteg, szemben a galvanizálással, melynél a kívánt fém, mint bevonat válik le az elektrolitból a munkadarab felületére.

Szöveg és kép: Kardos Kamill (Spyderco Fan)

31 hozzászólás


  1. 1 Golbat

    Szép írás egy igazán kiváló késről, gratu! 🙂

    Megjegyzés: a csúszásmentesítő betétet Trac-Tec néven ismerni, a Kershaw is használta 2008-ig.

  2. 2 lakbal

    Szép írás.
    Hogy sikerült fotosop nélkül az a logo?

  3. 3 Rémuszbácsi

    Eszméletlen jó a legfelső fotó! És persze a cikkhez is is gratulálok, megismerhettünk
    egy kést amiből szerintem nincs túl sok körünkben 🙂

  4. 4 edrose

    lakbal: jó hosszú expozíciós idő, és hátul egy elemlámpával „írsz”, mint az őrült. SF nem kis munkájába került.

  5. 5 messerfarkas

    Spyderco Fan!
    Köszönet a cikkért! Ez a kés mindig a szívem csücske volt.

  6. 6 Silent Bob

    SF: Gratula, jó cikk, kiváló képek, de tőled el is várjuk. 🙂

  7. 7 gandor

    Gratula! Remek kis olvasnivaló

  8. 8 hegyespenge

    Egyszer volt a kezemben egy ilyen, de épp a mérete rettentett el. Persze megértem, ha valakinek meg pont ez jön be. 🙂
    Kellemes kis reggeli olvasmány volt. Köszönet érte!

  9. 9 Armchairsurvivor

    Combat folder tokban??? Hat, eleg rosszol hangzik…
    Azok a csuszasgatlo betetek szinten nem jok. Jo-jo ha csak nezegeti az ember, de csak egyszer egyel vele szalonnat, aztan probald meg lemosni a zsirt rola…

  10. 10 SPYDERCO FAN

    Köszi mindenkinek!
    Hibák kijavítva. (Tenksz Edrose!)

    Lakbal! – A technika neve Light graffiti. Találsz róla sok szépet s jót a youtube-on.

    Hegyespenge! – Ha minden jól megy és sikerül beszereznem egy Mark II-t,közelebbről is megismerkedsz majd vele. 🙂 Hogy mi a terv,azt majd akkor,ha kezemben a másik szépség.

    Armchairsurvivor! – Azok a csúszásgátó betétek NAGYON JÓK! Arra vannak kitalálva,hogy a kommandós bácsi kesztyűben is stabilan foghassa. Szalonnázni ritkán szoktak két bevetés között.
    Arra ott van pl. egy Opinel.
    Mindent arra kell használni,amire szánták. Ez egy kőkemény taktikai egykezes. És pont!
    Attól,hogy egy Lamborghini elakad a sárban,még nem lesz szxr autó,csak nem oda való.
    🙂

  11. 11 pazo

    A kés régi tulajaként minimális kiegészítés:

    az írt tüskét nem aknák hatástalanításához használták, és nem is arra lett kitalálva, henm a robbanó anyagokba való gyutacs számára, a lyuk előkészítéséhez. Mai napig be lehet szerzni a „tüskét” amit a klipsz másik oldalára ugyan olyan módon, mint a klipszet fel lehet csavarozni. Természetesen így megnő a kés tömege, valamint a vastagsága.
    Gyakorlatilag ezzel a kis kiegészítővel vált a katonta teljes körű multifunkcionális késévé. A lényeget el tudta végezni robbantani, illetve közelharcolni.
    A katalógusában azt hiszem úgy írják, hogy a „C4 -eshez gyutacs előkészítő”

    Jól sikerült cikk.

  12. 12 Armchairsurvivor

    SPYDERCO FAN: Teljesen rendben van az, amit irtal. Az Trac-Tec, vagy reptile-grip, vagy akarmi valoban jo dolog, de akkor sem praktikus, ha masra is akarod hasznalni a kest mint a gyilkolaszas, vagy eloveszem-nezegetem. Mellesleg ilyen kessel utcara menni… Bocsanat mindenkitol ezert a kiteroert (OFF) szemely szerint a kesemet munkahoz es kajalashoz hasznalom es bar rejtve hordom, aki meglatja, az az elso kerdese kit akarok megolni… Sohasem hasznalnam utcai „incidens” alkalmaval, bar valoszinuleg gyorsabban eloveheto es nyithato, mint ez a tepozaras-tokos-CQD… Szoval, fajt a szivem, de lecsereltem multitoolra, abba talan nem kot bele senki, meg meg kormot is vaghatok vele. (ON) Ez a CQD hatalmas, disznoolo – tenyleg csak szubjektiv velemeny (de hat ezert van a forum, nem?) – alkalmatlan barmifele mindennapi feladatra. Vagy ilyen sokaknak a mindennapi tevekenysege a C4 telepites???

  13. 13 Armchairsurvivor

    SPYDERCO FAN: Az is teljesen OK, hogy a kommandos bacsinak esetleg szuksege lehet egy ilyen nehez monstrumra… bar ugy tudom a felszereles sulya naluk is szempont. De egy civilnek mi szuksege lehet egy ilyenre?

  14. 14 Vendég

    Érdeklődöm honnan és menyiért szerezted be ezt a gyönyörűséget

  15. 15 SPYDERCO FAN

    Vendég!
    Mókus éltárstól! Az ára nem publikus. 🙂

  16. 16 Vendég

    Értem és kb mennyiért lehetne ezt boltból beszerezni?:)

  17. 17 SPYDERCO FAN

    Mivel már nem gyártják elég nehézkes a beszerzése. Ebay-en azért rendszeresen feltűnik egy-egy darab. De az esetek 99%-ban licitálni kell rájuk,annak a vége pedig lehet akár a csillagos ég is.
    Na jó az azért nem. 🙂 Általában 50 és 100 ezer között szoktak gazdára találni.

  18. 18 pazo

    Az Árkádban Bp.-en található késboltban van egy, ami ha jól tudom olyan 110.000 Ft. Már ott van vagy három éve gondolhatod miért.

  19. 19 Vaszil

    A cikk nagyon tetszett.

    Maga a kés nem nagyon. Precíz,minőségi, ..de mégsem. A hatamoto inkább megmozgatta a fantáziámat.

  20. 20 SPYDERCO FAN

    Pazo!

    A kés már nincs az Árkádban. Asszem’ 120.000 volt,és az automata verzió.

  21. 21 pazo

    Ezek szerint pancserére talált ennyiért.

  22. 22 SPYDERCO FAN

    Nem biztos,hogy pancser az illető. Ha figyelembe vesszük,hogy az ebay-en is gazdára találnak az automata verziók 80-90.000 ft-ért,akkor 120.000 egy karcmentes, „0 km-es” modellért nem is olyan hátborzongató összeg.
    Ha még kb. fél évig ott lett volna,én viszem el. 🙁

  23. 23 retizotyo

    Lehet, hogy nagyon magas presztízsű kés, meg szuper anyagokból készült,meg minden elképzelhető technikai tudást beleraktak, de – már elnézést – úgy néz ki, mint egy 2000Ft-os dzsunkatech kínai bicska a józsefvárosi piacon. Bocs! Ennyi pénzért lehet ennél sokkal szebbet is találni, ott van kapásból a Hatamoto. A cikk ettől függetlenül jó 😉

  24. 24 pazó

    Akkor elmondom, és nem árulok el vele azt hiszem nagy titkot, hogy ami most a kezedbe van azt én vagy 3 éve vettem 233 dollálért kb. 170 Ft-os árfolyamon, számold át.
    Én erre mondtam, hogy pancser…..

    Bár minden kínai cucc ilyen „gagyin” nézne kin és ilyen „rossz” lenne az illesztése stb.
    Nem írtad volna ezt, ha lett volna a kezedbe……………..

  25. 25 retizotyo

    Nem volt a kezembe, de biztos fordult már Veled is elő olyan, hogy ránézel egy tárgyra és kialakul egy alapvető unszimpátia vele kapcsolatban. Mondom, lehet precíz, minőségi, de sajnos nem szép.
    (Tudok ellenpéldát mondani, a Spy Paramilitary nem tetszett, kézbe vettem és azóta kell!)
    Véleményem teljesen szubjektív, nem szükséges vele egyetérteni pláne nem megsértődni, csak kommenteltem…

  26. 26 pazó

    Nem hiszem, hogy a fenti írásomból sértődésre lehetne következtetni…………..

  27. 27 lynx

    Az enyém kb. öt éve velem van mindennap. Ez látszik is rajta, de nekem még mindig ez a világ legjobb és legszebb kése. (Pedig van egy pár)
    Izlések és pofonok.

  28. 28 prso

    én mostvettem kajak 2000 ért egy30-40ezernek megfelelő sog-ot és nagyon baba!!!

  29. 29 poe

    Prso!

    Nem akarlak elkeseríteni, de a késed jó eséllyel „kajak” hamisítvány…

  30. 30 Flagellator

    „Nem vagyok különösebben a taktikai kések rabja, … Hatalamas, benzinfaló terepjárók ők a mai mini, városi autók világában.”
    Hát hoppá! 😀 Mért kellene a taktikai késeknek hatalmasaknak lenniük? Vegyük pl. a Fällkniven G1-est. 190cm az egész. De nem is pofázom róla, mert a net tele van vele. Ránéztek, azt megértitek. Amikor megláttam, annyira nem bírtam magammal, hogy az enyém lett egy. De lehet h veszek még egyet tariba, meg egy tokot is külön, vagyok olyan hibbant rajongója. Nézem ezt a vadtulkot itt (a kést) és azt kérdezem: ezt meg minek? Ti meg kérdezhetnétek: minek egy taktikai egy nyamvadt civilnek? Azt mondom: 1. egy késmániás ilyet nem kérdez 😀 2. BÁRMIKOR szükség lehet rá. Ha életemben csak egyszer fogom használni, mert csak egyszer fog kelleni, akkor már „megérte”. Öröm itt lenni. Boldog Karácsonyt mindenkinek!

  31. 31 Rolexes

    Vevő lennék egy ilyen szép darabra!!Ha valaki tudna egy eladó darabot!rolexes73@gmail.com

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.