maç sonuçları

A szamuráj ruhatára – Hatamoto pimpek

Spyderco Fan barátom néha bizony megtagadja a nevét, és Cold Steel Hatamoto-pimp kívánságaival üldözi a portálos késkészítőket. Nagyon helyes, mert az eredmények szemet gyönyörködtetőek. Íme a gyűjtemény jelenlegi állása, a tulaj kommentárjával és képeivel. Hanem SF, tényleg nehogy megállj négynél vagy ötnél…

 

 

Hatamoto. A feudális Japánban egyike volt a legmagasabb rangoknak, amit egy szamuráj kaphatott. A XXI. században pedig egyike a legjobb késeknek, amit mi kaphatunk. Szerencsére a Cold Steel által készített kés méltó a nevéhez, mind anyagválasztását, mind összeszerését illetően.

A penge anyaga a Cold Steel legendás acélja, a San Mai III. A 3 réteg (ezt jelenti a San Mai) a korabeli japán kardok szívósságával ruházza fel a pengét. A középső, magas széntartalmú „kemény” acél vágáskor fejti ki előnyös hatásait, míg az őt két oldalról körbevevő alacsony széntartalmú „puha” acél a pengét oldalról érő csapások energiáját hivatott elvezetni.

A Cold Steel szerint az így létrejött San Mai III 25%-kal erősebb bármilyen más acélnál.

Természetesen a penge mellett a markolat anyagai is prémium kategóriásnak számítanak késes körökben (amit egyébként a 399 dolláros árcédula láttán el is várhatunk). A markolat váza, zárszerkezete és baknija is titánból készül, a csúszásmentes és biztos fogásról pedig G-10-es markolatpanelek gondoskodnak.

 

 

A penge hátán lévő rovátkákon hüvelykujjunk stabilan támaszkodhat, a mutatóujjunkat azonban nem védi semmi attól, hogy a pengére csússzon. A hordást jobb és bal oldalra egyaránt átszerelehtő acélklipsz segíti. A kés „eredetileg” a jobbkezes nyitást teszi lehetővé, de egy csavarhúzó segítségével könnyedén átszerelhetjük a nyitópöcköt a másik oldalra. (Érdekességképpen: az első Hatamotóm kétoldali nyitópöcökkel rendelkezik, míg a másik 3 csak átszereléssel válik balkezesek által is használhatóvá.) A kés impozáns méretű. A penge 10,1 cm hosszú és 4 mm vastag, a teljes hossz 22,8 centi.

 

A tuningról

Hála a Cold Steel által könnyedén szétszedhető konstukciónak, a kés szinte könyörgött a „pimpelésért”…

Az első tuningot Császi Zoltán (Kilden) készítette,aki szarvasagancsra cserélte az üvegszálas paneleket.

A második átalakítás már Szántó Szabolcs (Szasza) keze munkáját dícséri, aki Sivatagi vasfába öltöztette a szamurájt.

A harmadik markolatcsere szintén Szaszára várt, mivel elvarázsolt a késtalikra elhozott damaszk csodáival. A markolat végül 104 rétegű hullámdamaszk lett (BK720 + 60SM).

A negyedik „pimpelést” már Fazekas Gábor (Laikus) mester követte el, akinek munkáit látva rögtön tudtam, hogy a 4. japán harcos is megfelelő kezekbe kerül.

 

 

A végeredmény önmagáért beszél. A rájabőr és a „tipikus” japán kardokra jellemző bandázs segítségével ez a Hatamoto nyúl vissza leginkább a gyökereihez.

De a történet itt még nem ért véget,hiszen az 5. Hatamoto még várat magára.

És ki tudja? Talán még jut eszembe néhány ötlet, a gyári markolat helyett…

 

Szöveg és kép: Spyderco Fan

Címkép: Szamurájok a vízesésnél, http://samurai-arts.co.nz/

15 hozzászólás


  1. 1 Spoon

    Szépek,gratula hozzájuk.
    Lassan tényleg időszerű lenne a névváltoztatás 😀

  2. 2 SPYDERCO FAN

    Váóóóóóóó. Elkészült a kis összeállítás a Hatamoto-ról! 🙂

    Köszi Edrose!

  3. 3 Rebel

    Nagyon klassz képek! 🙂 Szép kés, kár hogy csak gyűjtiben legális. 🙁

  4. 4 BandiBuilder

    Nem semmi gyűjtemény. Egy egy ilyen magas katergóriába tartozó kés és egyszerre 4 is belőle. wow.
    Szép pimpek, de nekem az eredeti G-10-el is bőven megfelelne. Igaz, hogy a tanto formát nem kedvelem de e kés előtt le kell borulnom.

  5. 5 Golbat

    Konyííícsivá! 🙂

    Az alap kés nem hatott meg különösebben (és nem azért, mert nem vagyok éppenséggel CS fan), de így kicsinosítva – külön-külön és egyenként is – valóban szépek, átléptek a műtárgy kategóriába. 😉

    Gratu a gyűjteményhez, a fotókhoz nemkülönben. 🙂

  6. 6 Filly

    Domo arigato, SF Sensei! 🙂

  7. 7 The Real Spider

    És honnan szerezted be ezeket a késeket? Ha külföldről, kijár egy „arigato” a bonyolítónak is!

    Tetszenek a fényképek is, milyen fényképezőt használtál? Én a telefonommal szoktam fotókat készíteni a késeimről, kedvencem a Q, aimt a Spyderco gyártól kaptam ajándékba.

  8. 8 SPYDERCO FAN

    Köszi mindenkinek!
    A késtalira viszem a bagázst. 🙂

    U.I.:
    Az utolsó hozzászólót (The Real Spider) nem kell komolyan venni. Ő legjobb barátom és edzőtársam Pók MIlkós Sensei, akinek a humora sajnos kissé túlfejlett. 🙂
    Egyébként pedig az ő segítségével szereztem be a legtöbb késemet (többek között mind a 4 Hatamoto-t)

  9. 9 Cuccos19

    Ejha! Ez már van 4kerék árban! Gratula! A pimpelő(k)nek is, természetesen…

  10. 10 edrose

    Cuccos, árról nem értekezünk. 😉 Ráadásul a példád nem is releváns, hisz van, akinek ez nemhogy nem négy kerék, hanem jó, ha egy felni! 😀

  11. 11 Zozo*HC*

    Nagyon szép lett mint a négy, gratula hozzájuk.

  12. 12 G.

    Gyönyörű darabok, különösen a damasztacél és a rájabőr-bandázs. Jut eszembe, a bandázs nem egyszerűen körbetekeri, így van?

  13. 13 SPYDERCO FAN

    Természetesen a rájabőr nincs a ahagyományos módon körbetekerve,hiszen akkor nem lehetne becsukni a pengét. A technikát Laikustól kérdezd.

  14. 14 Croc

    Ezek tényleg gyönyörűek! a vasfa és a rájabőrös csodálatosan szép lett! Gratulálok a kincseidhez.
    Meg tudod mondani, hogy mi a különbség a cold steel hatamoto és a cold steel hatamoto custom series között?

  15. 15 Somi

    Az elején a parasztvakítós marketingdumán megmosolyogtam, de a pimpek tényleg nagyon szépek lettek. 😉 Kár, hogy a szarvasagancs kicsit „koszos”. 🙁

    Üdv.
    Somi

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.