maç sonuçları

A japán kard magyarul

Sosem voltam a japán kard nagy ismerője. Távol-keleti harcművészeti és késbarát körökben forogva azonban mindig is úgy éreztem, hogy kicsit ez is olyan, mint a foci: mindenki hihetetlenül ért hozzá. Ebben a megállapításban van némi szarkazmus, azt azonban a legteljesebb jóindulattal is leszögezhetjük, hogy a téma közöttünk: a fejesgörbe, a fokos és a karikásostor kultúrtörténeti ivadékai között is roppant népszerű.

Jó példa erre, hogy a Penge Napokon is Fazekas „Pyraster” József japán kardokról tartott előadása vonzotta a legnagyobb közönséget. Aki valamennyire ismeri Pyraster munkásságát, annak nem újdonság, hogy a kések mellett kardokat is készít, és hogy utóbbiakat igencsak szereti is. Az azonban, hogy ilyen mélyen elmerült a japán kardok mitikus történetében és misztikus világában, már nem feltétlenül közismert tény. S mivel előadása a most megjelenő, A japán kard magyarul című könyvére épült, így nem csak szárazon, papírból, hanem első kézből származó benyomások alapján mondhatok róla pár szót.

Kezdésnek rögtön megtudhatjuk, miért helytelen, mi több, „mólnindzsás”, ha azt hisszük és mondjuk, hogy a japán kard (nihonto) = szamurájkard. Aztán jön egy történelmi áttekintés, s itt a formák, kialakítások és hegyek stb. megismerése után azzal is szembesülhetünk, hogy hányféle hamon létezhetett (s mint kiderül, ezek egyben a készítőt is azonosították!). Ráébredhetünk arra is, hogy a japánoknál a penge részeinek nevét illetően nem úgy van ám, hogy él-hegy-pengehát-kézvédő, neeeem… A japán kardon centiméterenként találhatunk valamilyen külön nevet viselő részt, amely lehetőség szerint további alrészekre oszlik, s természetesen azoknak is külön elnevezés dukál. Nézzétek csak az alábbi ábrát…

A történelmi és kardanatómiai leckék után izgalmas gyakorlati rész következik: a mesterrel együtt lépésről lépésre átélhetjük, milyen kalandjai és nehézségei támadnak egy autentikusságra törekvő kovácsnak a japán kard lehető leghagyományosabb módszerekkel történő elkészítése során. Nem csak kívülről „mozizó”, lelkes amatőröknek, hanem szakmabelieknek: kovácsoknak, tokkal, markolattal foglalkozóknak is érdekes, és főleg hiteles fejezetek ezek.

A szemléltető fotók részben neves európai gyűjtők kincseit ábrázolják, a tökélyre fejlesztett kézművesség számos példájával. Mindent a szemnek…

 

Ismervén a magyarországi „késes-kardos” könyvfelhozatal által kínált választékot, szerintem csakis üdvözölhetjük A japán kard magyarul megjelenését. Kiállítása igényes, tartalmi szempontból pedig fő erénye, hogy több tekintetben is hiteles: egyrészt, mert olyasvalaki írta, aki nem csupán az elméletben merült el, hanem csinálta (csinálja) is; másrészt, mert tette mindezt az anyanyelvünkön, ami a könyvpiacon bizony – látva-olvasva némely pengetémájú művek fordításának szakszerűségét – igencsak értékelendő… 

Végezetül pedig jöjjenek a „hivatalos” adatok, az eredeti ismertetővel.

A japán kardokkal foglakozó magyar nyelvű szakirodalom nem túl bőséges. Ezt a hiányt szeretné pótolni a könyv, amely a tények és az elméletek mellett a gyakorlatban is végigköveti a japán (tradicionális) kardkészítés fázisait. Emellett közhelyeket oszlat el, felfedi a mítoszként kezelt „titkokat”, bevezet a japán kard tudományába. Mindezt színes, látványos, de remélhetőleg érthető módon, „magyarul”.

A könyv 216 oldalon jelenik meg, több mint 300 fotóval és ábrával.

Ára 5800 Ft. A szerzőtől megrendelve 5000 Ft, amire sajnos még rárakódik a postaköltség is (1500 Ft), tehát összesen 6500 Ft. A postaköltség kikerülhető, ha a Lurdy-házban, a VI. Nemzetközi Késkiállításon vásárolják meg, szeptember 19-20-án.

Megrendelhető telefonon: 74 455 275, vagy 06 70 248 7301,
e-mailen: pyrus@pyraster.hu

 

Rózsa Edvárd

10 hozzászólás


  1. 1 SÁMÁN

    Meg fogom venni.

  2. 2 tanto

    Megveszem, de lehet, hogy azért belelapozok ….nehogy angol vagy német könyvek adaptációja legyen ….. valahogy iismerős a belső felosztás rendje ……… ha az embernek van japán írótól angol vagy német …azért azzal érdemes összevetnem …szerintem.

    Tanto

  3. 3 Giga

    Ó, gratula a szerzőnek, képek is teccenek.
    Ha ezt így lehet, ekkor nekem egyet tegyen már félre a Lurdyban, valszeg szombaton megyek érte.

    köszi, üdv: a Giga

  4. 4 edrose

    Tanto, persze, nézze meg az ember, mit vesz, de most hangosan gondolkodom: a belső felosztás rendje sematikus, de hogy is lehetne másképp? Nemrég vettem egy amerikai borotvás könyvet, dettó ugyanez. Történelem, anatómia, technika, galéria – ez vasútmodelltől a porcelánig mindennél így van…
    Egy biztos, ebben a könyvben nagyon nagy rész foglalkozik egy japán kard (a Penge Napok kiállításán látható is volt) abszolút hagyományos elkészítésével, japánból származó alapanyagból hagyományosan kovácsolva, differenciáltan edzve, hamonnal stb., stb, illetve a buktatók, megfizetett tanulópénzek leírásával. Ez pedig nem tud nem eredeti lenni.
    A képanyag tudtommal szintén saját, Fazekas Józsi külföldi gyűjtő ismerőseinek darabjai, illetve a készített kard képes dokumentálása.

  5. 5 kelapu

    Szép munka teccik!

  6. 6 tanto

    Meglássuk …….
    Tanto

  7. 7 BlackWoOd

    Szenzációs a könyv, a rengeteg információt könnyed humorral fűszerezi a szerző!
    Teljesen érthető még számomra is, pedig én zöld vagyok a japán kés és kardkultúrához.
    Arról már nem is szólva, hogy fotóalbumnak sem utolsó (számtalan tájkép és nem kard témájú fotó is helyet kapott a könyvben)…

    🙂

  8. 8 Gábor

    Én valamilyen szinten szakember vagyok mert gyermekkoromtól foglalkozom fegyverekkel, 1982 óta gyakorolok japán eredetű harcművészeteket, és éppen a tizedik esztendeje pont iaidót. Bár nagyon gyengén, de beszélek japánul, többször jártam kint, ilyenkor az egyik tanáromnál lakok. Tavaly volt lehetőségem egy jó nevű kardkovácshoz is ellátogatni, aki bemutatta a műhelyét, valamennyit magyarázott a technológiáról, és megmutatta az épp kész darabjait. Körülbelül 40 eredeti japán kardot vagy tőrt hoztam be eddig az országba, és egyszer kíváncsiságból több erősen sérült, vagy eleve törött kardot is eltörtem, az összehasonlítás végett. Viszonylagosan ismerem a hazánkban előforduló darabokat, így nagyon kíváncsi vagyok a könyv tartalmára, leginkább persze arra a részre, amiben a mesterségét gyakorló kovácsmester beszél a készítés tapasztalatairól, és esetleg a saját gondolatairól.
    Üdvözletem !

  9. 9 Timóka

    Hol tudnám beszerezni vagy megvenni a könyvet? S.O.S. Köszike! 😀

  10. 10 edrose

    A honlap szerint sajnos már elfogyott.
    http://www.pyraster.hu/book.html
    Azért szerintem kérdezz rá Pyrasternél, ki tudja…
    pyrus@pyraster.hu

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.