maç sonuçları

Egy hamonos Berényi-penge felöltöztetése

Bloo barátunk klasszul dokumentálta, hogyan készített markolatot és tokot egy szépséges Berényi-pengére.

Kesportal: qCoMgDHb - indafoto.hu

Még a nyár folyamán került hozzám az alábbi hamonos, S101 acélból készült Berényi penge, baknistól. (Hamon: a japán hagyományos agyagos differenciált edzés hullámos edzésvonala, a szerk.)

Kesportal: SJLhxOn - indafoto.hu

Alapesetben ez egy sakimori penge, de ez a fajta nem igazán jön be nekem, fémmegmunkáláshoz pedig nincs meg a gépparkom. Szombathelyi mesterem volt olyan rendes és felajánlotta a segítségét. A tüskét kifúrtuk (a kobalt fúró nem vitte – igaz, hogy az a fúrószár előtte már nem egy katanapengét fúrt és azt is csak három újraélezéssel vitte, ezért HSS-sel fúrtuk át, nagyon jó anyagból van a penge), és rozsdamentes acélhoz való flexkoronggal megfelelőre alakítottuk. A Zatikból sikerült a hazaifa-fétisemet kielégítő szilvadeszkát szerezni, így meg is kezdődhettek a munkálatok. Bár váltig győzködött, hogy inkább ne ezt a shirasaya változatot csináljam meg, hanem kapjuk le a pengetőt is és egy habakis, tsubás tradicionális tanto legyen egy ilyen szép hamonos pengéből, én ellenálltam, mert egyrészt nekem nagyon tetszik ez a forma, másrészt a Berényi logó is nagyon tetszik, harmadrészt valamikor a távoli jövőben lehet, hogy ha megunom, csinálni fogok belőle egy tradicionálisat.

Kesportal: QySYz0F - indafoto.hu

Kesportal: JfTqyKT - indafoto.hu

Kesportal: oHQcArS - indafoto.hu

Kesportal: ZQepDVO - indafoto.hu

Kesportal: rU9rE9U - indafoto.hu

Kesportal: Wy1JdLZ - indafoto.hu

Eddig a pontig elég jól haladtam, de rá kellett jönnöm, hogy a szilva kemény dió, nem igazán egyszerű kézi szerszámokkal megmunkálni. Jó pár hónapig jegelve volt a projekt, mert soha nem volt elég időm nekiesni egy csiszolásnak. Egy tanítványom és egyben barátom sietett a segítségemre, kölcsönadott egy nagyon profi fareszelőt, ami nem kevés csiszolástól kímélt meg. A tegnapi nap folyamán még pár szakmai trükkel is segítette a munkát, így szerencsére előbb sikerült befejezni, mint terveztem.
A baknin sajna érződött, hogy eredetileg nem ilyen típusra szánták. A két fiber személyes okokból került rá. A tok alját picit vaskosabbra hagytam, mert a fa tokok jellemzően itt használódnak el először.

Kesportal: eaXHNPK - indafoto.hu

Méretek:
Penge hossza: 130 mm
Penge szélessége: 21 mm
Penge vastagsága: 3,5 mm
Markolat hossza: 114 mm
Markolat szélessége: 32 mm
Markolat vastagsága: 16 mm
A mekugi (markolatszegecs, a szerk.) bambusz (evőpálcikából)
Sajna a pengén hajszálkarcok vannak, ezt még nem sikerült eltüntetni, ha erre tudna valaki tippet adni, hogy hogyan lehet akkor nagyon hálás lennék!

Kesportal: tLqUBTV - indafoto.hu

7 hozzászólás


  1. 1 Sryker

    Nagyon szép,harmonikus darab mindkét mester munkája előtt le a kalappal!!

  2. 2 Kilden

    Öööö… Általában a fúrószárakat HSSCo, vagy HSSE5; -8 megjelölésűek. A sima HSS sokkal kisebb teljesítményű ( fekete ) ez nem vinné át a cikkben szereplő acélt, ha nincs jól lágyítva fúráshoz. Az acél színű HSSG nagyon jó, a Cobaltossal gyakorlatilag megegyező minőségű is lehet ( gyártótól függően, de nekem eddig a BIC japán fúrói jöttek be a legjobban ).
    Sanyi biztos megfelelően lágyította a markolat tüskét! A fúrószár volt életlen.

  3. 3 trice

    Kellemes összefoglaló és szép lett a végeredmény is. Köszönjük!

  4. 4 Bloo

    Köszönöm szépen mindenkinek a szép szavakat.

    @Kilden: nekem ez nagyon „fémül” van ^_^ De igen, ahogy írtam is: az első fúrószár életlen volt, de a második vitte.

  5. 5 bedeco

    Nagyon szép munka.
    Egy kérdésem van,
    nem értem hogy lehet hogy az egyik fényképen a kis furatot a másikon meg csak a nagyot látom?
    Nekem is van Sanyitól hamonos késem is,
    minden nap használom, kifogástalan, szeretem,
    igaz a hamon vonalát a rendszeres használattól alig látni.

  6. 6 Rémuszbácsi

    A markolattüske végéből levágták azt a kis darabot amin a nagy furat volt. Gondolom annak inkább technológiai funkciója lehetett. A kicsit meg ki kellett kifúrni a markolatpanelek rögzítéséhez.

  7. 7 Zenaldiak(Balog Gyula)

    Hangulatos az bemutató, ötletes a munka, szép eredményel.

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.